Sharks-konkarit metsästävät uran kruunaavaa Stanley Cupia

NHL / Artikkeli
Thornton ja Marleau ovat vihdoin mukana Stanley Cup -finaaleissa.
Kuva © Getty Images
San Jose Sharks on ensimmäistä kertaa historiassaan mukana Stanley Cup -finaaleissa, samoin kokeneet hyökkääjät Joe Thornton ja Patrick Marleau. Konkareilla on vihdoin mahdollisuus täydentää huikeat saavutuksensa Stanley Cup -voitolla.

NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen varaus vuonna 1997. Yli 1000 ottelun NHL-ura lähes piste per peli -tahdilla. 14 NHL-kaudella joukkueensa kapteenistossa. Alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus. Kahdet olympialaiset ja aikuisten MM-kisat, kultamitali sekä olympialaisista että World Cupista.

Neljä kertaa mukana NHL:n tähdistöottelussa. Yksi valinta NHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi (Hart Trophy). Yksi NHL:n pistepörssin voitto (Art Ross Trophy). Nelinkertainen NHL:n syöttöpörssin voittaja. Lisäksi Sveitsin mestaruus ja valinta sarjan parhaaksi pelaajaksi.

JOKAINEN SHARKS-PELAAJA HALUAA VOITTAA JA PÄÄSTÄ NOSTAMAAN LORDI STANLEYN MALJAA. HARVA KUITENKAAN YHTÄ PALJON KUIN JOE THORNTON JA PATRICK MARLEAU.

Siinä Joe Thorntonin upea ura pähkinänkuoressa. Kesällä 2016 kokeneella keskushyökkääjällä on mahdollisuus lisätä ennestään pitkään meriittiluetteloonsa vielä Stanley Cup -voitto.

Bruinsin ykkösvaraus pääsi Bostonissa pisimmillään pudotuspelien toiselle kierrokselle. Kahdesti Thorntonin aikana Bruinsin taival päättyi jo runkosarjaan. Sharksissa pelatessaan Thornton on jäänyt vain kerran pudotuspelien ulkopuolelle, mutta läntisen konferenssin finaaleja pidemmälle hailauma ei ole aiemmin päässyt hyvästä runkosarjamenestyksestä huolimatta.

Yksi kaikkien aikojen parhaista

Thornton on aktiivipelaajista kerännyt Jaromir Jagrin jälkeen toiseksi eniten pisteitä. Kaikkien aikojen pistepörssissä Sharks-tähti on sijalla 28. Syöttöpörssissä Thornton on jaetulla 13. sijalla yhdessä Doug Gilmourin kanssa.

Sopimus Sharksin kanssa jatkuu kevääseen 2017, ja Thorntonin syöttöpistesaldo on tällä hetkellä 964, joten suurella todennäköisyydellä taituri ylittää maagisen tuhannen syötön rajan.

Thornton on tullut tunnetuksi nimenomaan loistavana pelinrakentajana. Ilmiömäinen pelisilmä yhdistettynä isokokoisen hyökkääjän ulottuvuuteen ja voimaan on tehnyt Thorntonista NHL:n kärkihyökkääjän.

Kuluneella kaudellakin 36-vuotias keskushyökkääjä pelasi piste per peli -tahdilla ja sijoittui pistepörssissä neljänneksi. Pudotuspeleissäkin pisteitä on syntynyt samaan tahtiin, ja sijoitus pistepörssissä on viides.

Thorntonin peliä katsellessa ei huikean pelimiehen ikää voisi uskoa todeksi kuin aavistuksen harmaantuneesta − ja todella muhkeasta − parrasta. Kokenut keskushyökkääjä on saanut joukkueensa hyökkääjistä toiseksi eniten peliaikaa, ja koko Sharks-lauman lailla Thorntonin peli on rentoa ja itsevarmaa.

Monien pettymykseen päättyneiden kausien jälkeen Thornton vaikuttaa määrätietoisesti päättäneensä poistua tällä kaudella kaukalosta voittajana. Joukkuetoverit taas näyttävät ottaneen konkarin esimerkistä mallia.

Thornton pelasi Bruinsissa seitsemän kokonaista kautta, joista kaksi viimeistä kapteenina.
Thornton pelasi Bruinsissa seitsemän kokonaista kautta, joista kaksi viimeistä kapteenina.
Kuva © Getty Images

Sharksin seuraikoni on samassa tilanteessa

Thorntonin lisäksi Sharks-miehistössä on toinenkin huikean uran pelannut konkari, Patrick Marleau. Kanadalaishyökkääjä varattiin Thorntonin jälkeen toisena vuonna 1997. Heti samana vuonna Marleau aloitti NHL-uransa, jonka aikana on edustanut ainoastaan San Jose Sharksia.

Marleaun ura ei ole ollut aivan yhtä tehokas kuin Thorntonin, mutta toisaalta tämänkaltainen seurauskollisuus on nyky-NHL:ssä harvinaista. Ja on Marleau ollut parhaimmillaan tehokaskin. Yhden kauden maaliennätys on 44, ja vähintään 30 maalia on syntynyt yhteensä seitsemällä kaudella.

Kaikkien aikojen pistepörssissä Marleau on sijalla 70, viidenneksi tehokkaimpana aktiivipelaajana. Kuluneella kaudellakin kokenut kanadalainen on ollut Sharksin kärkihyökkääjiä. Joukkueen sisäisessä pistepörssissä Marleau oli runkosarjassa neljäs, pudotuspeleissä sijoitus on tällä hetkellä viides.

Lisäksi Marleau on kuulunut Sharksin kapteenistoon jo 13 kaudella. Stanley Cup -voiton myötä Marleau pääsisi niin sanottuun kolmeen kullan klubiin, johon kuuluu tällä hetkellä 27 pelaajaa ja yksi valmentaja. Marleau on voittanut sekä olympiakullan että maailmanmestaruuden vieläpä kahdesti.

Marleau on tehnyt Sharks-paidassa ylivoimaisesti eniten pisteitä.
Marleau on tehnyt Sharks-paidassa ylivoimaisesti eniten pisteitä.
Kuva © Getty Images

Nyt tai ei koskaan?

San Jose Sharks, Thornton ja Marleau ovat kaikki ensimmäistä kertaa Stanley Cup -finaaleissa. Voittamisen halun määrää on vaikea sanoin kuvailla. Sharks-organisaatio kannattajineen on odottanut tätä tilaisuutta yli 20 vuotta. Thornton ja Marleau pelasivat molemmat reilusti yli 1000 ottelua ennen kuin paikka Stanley Cup -finaaleihin aukesi.

Thornton ja Marleau ovat pelkästään pelillisestikin todella tärkeitä palasia Sharks-miehistössä, mutta henkinen merkitys on vielä paljon suurempi. Nuoremmat Sharks-tähdet Joe Pavelskin ja Logan Couturen johdolla haluavat voittaa Stanley Cupin nimenomaan Thorntonille ja Marleaulle.

Karismaattinen kaksikko pelaa edelleen vahvalla tasolla, mutta kuluva kausi saattaa silti olla viimeinen mahdollisuus kokeneille hyökkääjille saavuttaa himoittu NHL-mestaruus. Ensi kautta ei vielä ole olemassa. On vain tämä kevät ja tulevat neljästä seitsemään ottelua.

Jokainen Sharks-pelaaja haluaa voittaa ja päästä nostamaan Lordi Stanleyn maljaa. Harva kuitenkaan yhtä paljon kuin Joe Thornton ja Patrick Marleau.

» Lähetä palautetta toimitukselle