Severstal Tšerepovets - Katseet kohdistuvat Jakub Kovariin

KHL / Artikkeli
Severstalin vastustajien päätepysäkki - Jakub Kovar
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Severstalin kaudesta ei suuria voitu ennakkoon odottaa, mutta vain kolme pistettä sarjajumbo Metallurg Novokuznetskia isompi pistesaalis oli silti selvästi alakanttiin.

29 pistettä sekä kotona että vieraissa kerännyt joukkue oli läntisen konferenssin viimeinen molemmissa tilastoissa. Kauden jälkimmäinen puolisko oli joukkueelta surkea, sillä Severstal keräsi 30 peliin vain 20 pistettä, joka oli selvästi vähiten koko sarjassa.

Reilun 300 000 asukkaan teollisuuskaupungin KHL-seura on ollut mukana sarjan alusta lähtien varsin vaihtelevalla menestyksellä. Joukkueen parhaat vuodet osuivat vuosille 2010-13, kun riveissä pelasi tuon jakson aikana sellaisia pelaajia kuin SKA:ssa nykyään pelaava kolmikko Vadim Šipatšjov, Maksim Tšudinov ja Jevgeni Ketov.

Lisäksi joukkueen päävalmentajana nähtiin TsSKA:n nykyinen päävalmentaja Dmitri Kvartalnov, avainpuolustajana TsSKA:n nykyinen luottopakki Bogdan Kiselevitš ja maalia vartioi Metallurg Magnitogorskin kahdesti mestariksi torjunut Vasili Košetškin.

Nykyään Severstal ei ole profiililtaan enää lähellekään samalla tasolla, mutta joukkueesta löytyy edelleen muutamia laatupelaajia tälle tasolle. Suuresta menestyksestä haaveileminen ei ole realistista. Maantieteellisesti joukkueen "paikallisvastustaja" on selvästi lähimpänä pelaava, ja aivan sarjan parhaimmistoon kuuluva Lokomotiv Jaroslavl.

Maalivahdit:

Jakub Kovar (CZE)

Roman Smirjagin

Maalivahtitilanteessa on tapahtunut isoja muutoksia, kun ykkösmaalivahdiksi hankittu Jakub Stepanek epäonnistui seuran maalilla. Hänen kanssaan pelit lähes puoliksi pelannut Sergei Magarilov jatkaa uraansa puolestaan farmisarjan puolella. Kumpikaan maalivahdeista ei vakuuttanut, joten muutokset olivat ennakoitavissa.

Tšekki vaihtui toiseen, kun Severstal onnistui hankkimaan useamman vahvan kauden Avtomobilistin maalilla pelanneen Jakub Kovarin, 28, jonka viime kausi jätti kuitenkin hieman toivomisen varaa. Metallurg Magnitogorskin ykkössentterinä jo neljättä kauttaan aloittava Jan Kovar on hänen pikkuveljensä. Jakubilta tämä oli yllättävä seuravalinta, sillä tšekin maajoukkuevahti on kuitenkin pelannut todella korkealla tasolla KHL:ssä.

Kakkosmaalivahdiksi nousee viime kaudella reilut 550 minuuttia seuran maalilla pelaamaan päässyt 174-senttinen Roman Smirjagin, 26, joka oli tilastojen valossa seuran paras maalivahti. Huolimatta Kovarin viime kaudesta, Severstalilla on vähintään ylempää keskitasoa oleva ykkösvahti - mahdollisesti aivan sarjan parhaita.

Puolustus:

Clay Wilson (USA) - Andrei Šefer

Adam Masuhr (SWE) - Anton Sizov

Aleksandr Jevsejenkov - Nikolai Stasenko (BLR)

Joukkueessa aloitti viime kaudella sellaisia tunnettuja laatupakkeja kuin Ondrej Nemec, Miroslav Blatak ja Mattias Karlsson, joista yksikään ei jatka seuran riveissä. Alavireisesti pelannut Blatak vapautettiin sopimuksestaan jo marraskuussa. Puolustuksen nimekkäin hankinta oli amerikkalaispuolustaja Clay Wilson, 33, joka on tottunut kantamaan isoa roolia KHL:ssä.

Wilson aloittaa KHL:ssä viidennen peräkkäisen kautensa. Hän tuli ennen KHL-vuosiaan tunnetuksi AHL:ssä erittäin tehokkaana puolustajana. Vahvasti kahteen suuntaan pelaava puolustaja on ollut KHL:ssä jatkuvasti yli 20 pisteen tahdissa. Erinomaisesti kiekollisena pelaava amerikkalainen tullee olemaan erittäin tärkeä pelaaja joukkueelle - erityisesti ylivoimalla.

Adam Masuhrin suurimpia vahvuuksia - painava laukaus
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Puolustuksen ulkomaalaiskolmikon täydentävät Kärpissä 22 pistettä tehtaillut ruotsalaispakki Adam Masuhr, 33, ja valkovenäläinen puolustava puolustaja Nikolai Stasenko, 29. Ennen Adam Anderssonina tunnettu Masuhr oli vielä joitakin vuosia sitten todella kova pelaaja Liigassa, mutta hänenkin uransa parhaat vuodet ovat varmasti jo takana päin.

Varsin pehmeänä puolustajana tunnettu Masuhr tuo joukkueeseen tulivoimaa, mutta todellista viivapelotetta hänestä tuskin seuralle tulee. Hänet tunnetaan myös hyvästä syöttötaidostaan. Stasenko on isokoinen, fyysinen, hidas ja voimakas puolustaja, jonka kiekolliset taidot ovat hyvin rajalliset.

Joukkueensa kapteenina kaksi viimeisintä kautta toiminut luotettava Andrei Šefer, 35, on pelannut seurassa jo kolmellatoista kaudella. Hän on monipuolinen yleispuolustaja, joka pääsee yleensä hyvin paineen alta pois, eikä tee hätiköityjä ratkaisuja. Häntä voidaan pitää puolustuksen kivijalkana, sillä niin hyvä pelaaja on kyseessä - todellinen liideri.

Neftehimikin kovassa puolustuksessa varsin pieneen rooliin jäänyt alle 175-senttinen ja erinomaisesti luisteleva Aleksandr Jevsejenkov, 30, tuo puolustukseen kiekollista osaamista. Viime kaudella jo oikeastaan runkopakiksi noussut Anton Sizov, 21, edustaa seuran lahjakkainta kaartia. Hänen lisäkseen vakiopaikasta taistelevat ainakin Dinar Hamidullin, 22, ja Ilja Hohlov, 21.

Puolustus on periaatteessa ihan kelvollinen, jos sitä verrataan joukkueisiin, jotka ennakkoon tulevat taistelemaan vahvasti pudotuspeliviivan tuntumassa. Viime kaudelle joukkueella oli kuitenkin nimekkäämpi pakisto.

Hyökkäys:

Dmitri Kagarlitski - Pavel Tšernov - Jevgeni Mons

Sergei Monahov - Juri Trubatšjov - Daniil Vovtšenko

Vitali Sitnikov - Igor Magogin - Igor Skorohodov 

Maksim Trunev - Denis Ignašin - Nikolai Kazakovtsev

Joulukuun puolenvälin jälkeen SKA Pietariin lähtenyt huippulahjakas Pavel Buhnevitš ehti olla muutaman kauden ajan Severstalin johtavia hyökkääjiä. SKA on tottunut viemään Severstalissa pinnalle nousevat pelaajat, mutta Pietarin tähtisikermässä jatkamisen sijaan Buhnevitš lähti koittamaan siipiensä kantavuutta New York Rangersiin. Yhden hyökkäysketjullisen verran pelaajia seura menetti, mutta sai myös tilalle.

Hyökkäyksen suurin tähti on joukkueen sisäisen pistepörssin tehoilla 16+21 voittanut Dmitri Kagarlitski, 27. Severstalissa syntynyt pelaaja löi itsensä pinnalle Novokuznetskissa kaudella 2011-12, kun hän, Randy Robitaille ja Aleksandr Bumagin alkoivat löytää yhteistä säveltä. Kolmikko teki lopulta hurjaa jälkeä Siperian pikkuseurassa.

Kagarlitski on erinomainen KHL-hyökkääjä, joka jää suurelta yleisöltä hieman paitsioon, kun hän pelaa Severstalin kaltaisessa joukkueessa. Hän on varsin pienikokoinen, nopea, taitava yksi vastaan yksi -tilanteissa ja hyvällä pelikäsityksellä varustettu laitahyökkääjä. Hyökkäyspään suurin tähti on hyvä maalintekijä, minkä lisäksi hän on erinomainen tilanteiden rakentaja.

Severstalissa on kasvamassa Buhnevitšin jälkeen muutamia lupaavia nuoria, joista jo viime kaudella väläytellyt, erittäin sähäkästi luisteleva taiturimainen Daniil Vovtšenko, 20, voi ottaa jo tulevalla kaudella kärkiketjun roolin. Viime kaudella hän teki 31 peliin tehot 7+5, mutta nyt on lupa odottaa enemmän - paljon enemmän.

Joukkueella on mielenkiintoinen ja tasavahva sentterikolmikko, joista periaatteessa kuka tahansa voi napata ykkössentterin tontin. Ladassa viime kaudella todella isossa roolissa pelannut 172-senttinen Igor Magogin, 34, oli mainio hankinta. Hän on näppärä ja hyvin peliä lukeva sentteri. Ajoittain hänen otteensa sarjassa ovat olleet suorastaan erinomaisia, ja sentterillä on kyky löytää ketjukaverinsa ovelilla syötöillä. Tutut kärkisentterit Pavel Tšernov, 26, ja Juri Trubatšjov, 33 jatkavat seurassa.

Loukkaantumisen takia kolmasosan kaudesta menettänyt Tšernov on osoittanut olevansa hyvä pelaaja tällä tasolla. Hän oli toissa kaudella 17 osumallaan Severstalin paras maalintekijä, ja pelasi viime kaudellakin yli 0,5 pistettä per peli -tahdissa. Taitava sentteri saa kiekon maaliin hankalistakin paikoista hyvän laukaisutekniikkansa ansiosta, luistelee vahvasti ja lukee peliä erinomaisesti.

Hieman yli 170-senttinen Trubatšjov on voittanut urallaan aikanaan maailmanmestaruuden alle 18- ja 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Severstalissa syntynyt varsin monipuolinen sentteri on ehtinyt KHL-urallaan edustaa SKA:n ja Salavatin kaltaisia jättiläisiäkin.

Valmennus voi kasata ketjuksi 2012-13 kaudella ainakin jonkin verran yhdessä pelanneen Jugra-ketjun, kun se hankki Magoginin lisäksi Vitali Sitnikovin, 34. Entuudestaan löytyi jo Jugrassa tuolla kaudella hurjat 27 maalia 51 peliin tehnyt Severstalin oma kasvatti Igor Skorohodov, 30, joka oli tuolloin maalipörssin kakkonen - vain Sergei Mozjakin oli edellä. Koko kolmikko löytyi tuolloin Jugran sisäisen pistepörssin kärkiviisikosta.

Pienikokoinen ja hyvin luisteleva Sitnikov kuului ehdottomasti viiden kauden ajan Jugran luottohyökkääjiin. Skorohodovin uran vahva nousukiito päättyi kaudella 2013-14 pahaan loukkaantumiseen.

Tuon jälkeen sitä Jugran aikaista hyökkääjää ei ole enää nähty, mutta hän on siitä huolimatta Severstalin parhaita maalintekijöitä. Nopeus, erinomaiset rytminvaihdokset ja terävä laukaus kuuluvat hänen vahvuuksiinsa.

Yli puolet kaudesta sivussa ollut, ja Severstalin organisaatiota koko uransa edustanut Jevgeni Mons, 27, on joukkueensa selkeästi isokokoisin hyökkääjä. Väkivahva voimahyökkääjä ei ole hyvä luistelija, mutta toissa kauden 15 maalia 45 peliin ovat osoitus siitä, että Mons taitaa maalin teon. Hän tekee enemmänkin likaisia maaleja, vaikka hyökkäjällä on myös hyvä laukaisutaito.

Väkivahva Jevgeni Mons on joukkueensa isokokoisin hyökkääjä
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

SKA:ssa KHL-uransa aloittanut pienikokoinen polkukone Sergei Monahov, 25, ei ole saanut pisteiden muodossa hirveästi aikaan kolmella kaudellaan Severstalissa. Monahov on erittäin nopea luistelija, todella työteliäs ja ylipäänsä energinen pörriäinen. Häntä ei voi ainakaan syyttää yrityksen puutteesta.

Yhteenveto:

Severstalissa suurimmat katseet ja odotukset kohdistuvat uuteen maalivahtihankintaan. Kovar on osoittanut pystyvänsä pelaamaan erinomaisella tasolla tässä sarjassa, vaikka viime kausi ei ollut erityisen hyvä. Parhaimmillaan Severstalilla on koko sarjan parhaimmistoon kuuluva maalivahti, mikä olisi pudotuspelihaaveille iso asia.

Yksi asia Severstalin hyökkäyksestä pistää silmään: pelaajat ovat pienikokoisia - pituuskeskiarvo on koko sarjan pienin. Buhnevitšin menetys näkyy hyökkäyksessä, muuten muutokset ovat marginaalisia. Puolustuskin vaikuttaa hieman heikentyneeltä.

KHL:ään on onnistuttu haalimaan viime vuosina päävalmentajia farmisarja VHL:stä, jotka ovat onnistuneet sarjassa hyvin. Severstal luottaa jatkossa 43-vuotiaaseen Aleksandr Guljavtseviin, joka on lyhyen valmentajauransa aikana valmentanut neljä kautta VHL-seura Molot-Primakamie Permiä.

Todella pienikokoinen Guljavtsev toimi KHL:n ensimmäisinä kausina Avtomobilistin kapteenina ja kuului seuran kärkihyökkääjiin. Hän edusti pelaajaurallaan useamman kauden myös Severstalia.

VHL:stä raportit kertovat hänen tehneen siellä erinomaista jälkeä. Guljavtsev ei ole omien sanojensa mukaan valmentaja, joka paukuttaa suutaan. Hän puhuu viisaita antamissaan haastatteluissa, mutta sanat ovat vain sanoja. Hän muun muassa totesi, että hän haluaa joukkueensa antavan kaikkensa jäällä illasta toiseen (Dmitri Kvartalnovin tyyliä) ja pelaavan älykästä sekä viihdyttävää kiekkoa. Hänellä on käytössään rajallinen materiaali, mutta olisiko hän todellinen jokerikortti Severstalille?

Toissa kaudella vain voiton päähän pudotuspeleistä jääneen Severstalin viime kausi meni alle odotusten, sillä materiaalin puolesta seuralla piti olla täysin realistiset mahdollisuudet taistella viimeisistä paikoista pudotuspeleihin.

Tulevan kauden pelaajamateriaali vaikuttaa tasapaksulta - ehkäpä seuran KHL-historian huonoimmalta. Lännessä taso on niin kova, että Severstalilta vaaditaan selkeää venymistä pudotuspeleihin pääsemiseksi. 

Arvio: Ei ole heittopussi, mutta pudotuspelit jäävät haaveksi. Läntisessä konferenssissa sijoille 11-14.

Perustettu: 1956
Kotikaupunki: Tšerepovets
Kotihalli: Tšerepovetsin jääpalatsi (5700)
Kausia KHL:ssä: 8
Pudotuspeleissä: 3/8
Menestys: Konferenssin välierät 2013
Päävalmentaja: Aleksandr Guljavtsev (1. kausi)
Suomalaispelaajat: -
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Jakub Kovar, Adam Masuhr, Clay Wilson
Viime kausi: 14. (läntinen konferenssi)

Hyökkäyksen tähti: Dmitri Kagarlitski, LH
Puolustuksen tähti: Clay Wilson
Tutkan alla: Igor Skorohodov, LH
Nuori talentti (U22): Daniil Vovtšenko, 20, LH

 

» Lähetä palautetta toimitukselle