Severstal Tšerepovets - Jumbosijaa välttelemässä

KHL / Artikkeli
Adam Masuhr jatkaa Severstalin luomulätkän parissa alkavallakin kaudella.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Tšerepovetsissa muistellaan varmasti kaiholla aikoja, kun seurasta maailmalle ponnistaneet Metallurg Magnitogorskin maalivahti Vasili Košetškin, Las Vegas Golden Knightsia nykyään edustava huippusentteri Vadim Šipatšjov ja SKA:n tähtipuolustaja Maksim Tšudinov tähdittivät joukkuetta. Joukkueen päävalmentajana toimi aikanaan Dmitri Kvartalnov. Kaukana ovat nuo ajat.

Dmitri Kagarlitski - Pavel Tšernov - Aleksandr Bumagin
Daniil Vovtšenko - Petr Holik (CZE) - Matej Stransky (CZE)
Maksim Rybin - Juri Trubatšjov - Maksim Trunev
Sergei Monahov - Ruslan Karlin - Jevgeni Mons

Adam Masuhr (SWE) - Konstantin Kornejev
Nikolai Stasenko (BLR) - Aleksandr Jevsejenkov
Vitali Višnevski - Vadim Kudako

Julius Hudacek (SVK)
Sergei Magarilov

Päävalmentaja: Aleksandr Guljavtsev

Liekkipaidat pelasivat melko odotetunlaisen kauden sijoittuen läntisessä konferenssissa sijalle yksitoista. Taakse jäi kolme joukkuetta. Pudotuspeliviivaan jäi matkaa 19 pistettä, joten kolmesti KHL:n pudotuspeleissä nähdyn seuran kausi päättyi jo neljännen kerran peräkkäin runkosarjaan.

VHL:n parhaaksi päävalmentajaksi kaudella 2013-14 valittu Aleksandr Guljavtsev, 44, aloittaa toisen kautensa joukkueen peräsimessä. Joukkueessa jatkava avainpuolustaja Adam Masuhr totesi viime kaudella, että seuralla ei oikeastaan ole pelisysteemiä, vaan mennään luomulätkällä. Hän myös totesi päävalmentajan olevan positiivinen ja inspiroiva.

Maalivahtiosasto on mennyt täysin uusiksi. Ykkösmaalivahdin viittaa kantanut Jakub Kovar palasi takaisin Avtomobilistiin. Kovar on osoittanut KHL:ssä olevansa jopa erinomainen maalivahti, mutta taso on heilahdellut melkoisesti neljän KHL-kauden aikana. Kovarin tilalle saatiin slaaviverta, kun SHL:n parhaaksi maalivahdiksi kaudella 2014-15 valittu Julius Hudacek saapui Örebro HK:n riveistä SHL:stä. Hän oli Slovakian ykkösmaalivahti kevään MM-kisoissa. Pienikokoisen Roman Smirjaginin kakkosmaalivahtina korvaa vanha tuttu Sergei Magarilov.

Neljästä eniten pelanneesta pakista puolet lähti, kun tärkeä Clay Wilson ja fyysinen Denis Ježov eivät jatka seurassa. Puolustuksen johtohahmoksi ja ylivoiman ykköspakiksi nousseen Masuhrin tueksi on hankittu muutama mielenkiintoinen nimi. Kaksinkertaisella maailmanmestarilla Konstantin Kornejevilla on täytettävänään Wilsonin jättämä iso aukko. Vain suurseuroja KHL:ssä urallaan edustaneen Kornejevin parhaat vuodet ovat jo kaukana takana päin. Hän muodostaa yhdessä Masuhrin kanssa puolustuksen kivijalan.

Puolustuksen fyysisin pelaaja on varmasti tulevallakin kaudella Valko-Venäjän maajoukkueen puolustava puolustaja Nikolai Stasenko. Hänelle on jälleen tarjolla varsin isoa roolia. Taitavasti luisteleva Aleksandr Jevsejenkov tuo puolestaan kiekollista osaamista.

Kaksi kautta pelaamatta ollut Vitali Višnevski, 37, on KHL:ssä edustanut aiemmin vain SKA:ta ja Lokomotivia. Konkarin ura oli jo rajussa alamäessa ennen kahden vuoden taukoakin, joten vieläkö lähes 600 NHL-ottelua urallaan pelanneesta konkarista on apua yhdelle sarjan heikoimmista puolustuksista? Puolustuksesta löytyy muutama nuori talentti: Vadim Kudakon, 20, Anton Sizovin, 22, ja Avtomobilistista hankittu Valeri Vasiljevin, 23.

Kolmen kauden ajan Severstalin ylivoimainen johtotähti on ollut 28-vuotias Dmitri Kagarlitski. Hän on pienikokoinen, nopea, taitava yksi vastaan yksi -tilanteissa ja hyvällä pelikäsityksellä varustettu laitahyökkääjä. Hyökkäyspään suurin tähti on hyvä maalintekijä, minkä lisäksi hän on erinomainen tilanteiden rakentaja.

Kagarlitski saanee vanhan tutkaparin Metallurg Novokuznetskista ketjuunsa, kun Severstal hankki Ladasta Aleksandr Bumaginin, 30. Bumaginilla on ollut kauden 2012-13 jälkeen vaikeuksia, kun he jättivät Kagarlitskin ja ketjun sentterin Randy Robitaillen kanssa Novokuznetskin taakseen. Kolmikko muodosti Novokuznetskin KHL-historian parhaaksi jääneen ketjun. Vieläkö Kagarlitskin ja Bumaginin kemiat kohtaavat neljän vuoden tauon jälkeen?

Kahdeksasta eniten pisteitä tehneestä hyökkääjästä seuran jätti kesällä vain Vojtech Polak. Bumaginin lisäksi seuraa vahvistettiin kahdella tšekkihankinnalla. Dallas Starsin farmijoukkueesta haaviin tarttui joukkueensa paras maalintekijä, 76 peliin tehot 27+20=47 iskenyt Matej Stransky. Synnyinkaupunkinsa HC Zlinin organisaatiota Tšekeissä koko uransa edustanut 172-senttinen sentteri Petr Holik oli kolmella viime kaudella Zlinin kahden parhaimman pistemiehen joukossa.

New York Rangersia edustavan Pavel Buhnevitšin jalanjäljissä kulkeva pienikokoinen ja erittäin sähäkästi luisteleva taituri Daniil Vovtšenko, 21, on pelaaja, josta kuullaan vielä paljon. Severstalin oma poika oli joukkueensa sisäisen pistepörssin kolmas tehoilla 13+16=29. Viime kauden ykkössentteri Pavel Tšernov on ollut tasaisen varma suorittaja, mutta hänen pelistään puuttuu Kagarlitskin kaltainen loistokkuus ja tehokkuus. 17 maalilla joukkueen paras maalintekijä oli erinomaisesta laukauksestaan tunnettu Maksim Trunev, jolle kausi oli selkeästi uran paras.

Ladasta hankittu 175-senttinen ihmiskuula Maksim Rybin voitti toista kertaa peräkkäin sarjan taklaustilaston. Konkari on ollut neljän eri joukkueen kapteeni KHL:ssä, ja lisäksi hän edusti kaudet 2009-13 SKA:n tähtisikermiä. Hänen merkityksensä joukkueelle tulee olemaan varmasti merkittävä. Joukkueen isokokoisin pelaaja on röyhkeä voimahyökkääjä Jevgeni Mons.

Yhteenveto:

Paljon saa tapahtua, että Tšerepovetsissa pelataan keväällä pudotuspelejä. Mikään heittopussi Severstal ei missään nimessä ole, eikä myöskään ennakkosuosikki läntisen konferenssin jumboksi. Materiaali ei vain yksinkertaisesti riitä, vaikka Guljavtsev vaikuttaa yhden kauden otoksella kelvolliselta päävalmentajalta, joka osaa psyykata joukkueen hyvään iskuun.

Severstalin maalivahtipeli ei välttämättä huonone, sillä Hudacek on esiintynyt erinomaisesti SHL:ssä. Kovarin panos viime kaudella ei ollut odotetun hyvä. Puolustus on liigan heikoimpia, siihen ei auta edes kovia meriittejä urallaan keränneiden Kornejevin ja Višnevskin hankinnat. Hyökkäys vaikuttaa parantuneen hieman, mutta paljon riippuu uuden tšekkikaksikon panoksesta. Nouseeko nuori Vovtšenko jo huippuhyökkääjä Kagarlitskin tasolle?

Severstalin aktiivinen ja kovaa painetta kiekolliselle tarjonnut alivoima oli hyvää tasoa. Ylivoima sen sijaan oli surkeaa, joten siihen on pakko saada parannusta, jos joukkue haaveilee pudotuspeleihin venymisestä. Bumagin, Stransky ja Holik voivat tuoda ylivoimaan uutta ulottuvuutta jo henkilökohtaisilla taidollaan.

Arvio: Pyrkii välttämään läntisen konferenssin jumbosijan. Tehtävä ei ole helppo, mutta joukkue onnistunee siinä.

» Lähetä palautetta toimitukselle