Seuraa näitä joukkueita - KHL

KHL / Artikkeli
Kuva © http://www.dynamo.ru - Dinamo Moskova
Suomalaisittain KHL tulee olemaan tulevalla kaudella mielenkiintoinen. Hannu Jortikan projekti Vladivostokissa, Lev Prahan suomalaissiirtokunnan menestyminen ja Leo Komarovin edesottamukset Moskovassa. Entä saako Jukka Jalonen Ilja Kovaltšukin samalle pelikirjan sivulle kuin muun joukkueen?

Suomalaisille suhteellisen tuntematon KHL lisää kiinnostustaan Suomessa. Jatkoaika poimi joukkueista kiinnostavimpia niille, joille ennakkopaketit ja TV-oppaissa olevien joukkueiden nimet eivät välttämättä paljoa kerro. Positiivista kuitenkin on se, että KHL:n näkyvyys televisiossa on tulevalla kaudella hyvällä, ellei peräti kiitettävällä tasolla.

Pelaajista olemme poimineet suomalaisille jääkiekon ystäville tuttuja nimiä ja niitä pelaajia joita kannattaa seurata. Joukkueista on valittu ne, jotka tulevat todennäköisesti menestymään ja ne joilla on kiinnostavaa taustaa. Näin uudet KHL:n seuraajat saavat enemmän irti tulevasta kaudesta.

Menestyjät:

SKA Pietari

KHL:n isoin ja rahakkain seura, joten Jukka Jalosella on kovat menestyspaineet. Ensimmäisellä Jalosen kaudella sijoitus oli konferenssifinaali, nyt odotetaan mestaruutta Ilja Kovaltšukin johdolla. Jos SKA ei pelaa finaalissa, riittääkö johtoportaan kärsivällisyys Jalosta kohtaan? Maalissa ykkösvahdin paikkaa yrittää ottaa turkulaisille tuttu Alexander Salák. Mielenkiintoa lisää myös joukkueen presidentti, joka on suomalais-venäläinen Gennadi Timtšenko. Hän on myös mukana Jokereiden KHL –hankkeessa.

Dinamo Moskova

Tietyllä tavalla SKA Pietarin vastakohta: Ei isoja nimiä jotka ratkovat otteluita vaan joukkueena työntekoon perustuva pelityyli. Valmentaja Oļegs Znaroksin johdolla on tuotu Moskovaan kahden viime kauden mestaruudet. Suomalaisia pelaajia Dynamossa edustavat Leo Komarov ja Janne Jalasvaara. Muista pelaajista voisi nostaa esiin Mārtiņš Karsumsiksen. Kolme viime kautta Dinamo Riikaa edustanut Karsums etsii Moskovan valoista yli 20 maalin kautta.

Traktor Tšeljabinsk

Suomalaisille kiekkoseuraajille pelaajalistan tutuimmat nimet on Petri Kontiola ja Andrei Kostsitsyn. Kannattaa myös kiinnittää huomio tolppien väliin ja laittaa nimi Michael Garnett mieleen. Kaksi kautta Traktorissa pelannut Garnett on torjunut itsensä KHL:n huippuvahtien joukkoon. Viime kaudella tšeljabinskiläiset olivat finaalissa ja toissa kaudella konfferenssifinaalissa. Tšeljabinsk on perinteinen kiekkokaupunki, jolla on omia kasvatteja peräti kahdeksan kappaletta joukkueessaan.

Ak Bars Kazan

Kazan on KHL:n entinen "suomalaisjoukkue", mutta tällä kaudella suomalaista jääkiekkotaitoa edustaa ainoastaan Janne Pesonen. Muita tuttuja nimiä jääkiekon seuraajille ovat Ässiä viime kaudella edustanut Shaun Heshka, Chris "Rayn poika" Bourque ja Jokereita kaudet 06-08 edustanut Tim Stapleton. Viime kaudesta joukkue on heikentynyt, koska Aleksei Morozov (KHL 475 peliä, 505 pistettä), Danis Zaripov (KHL 604 peliä, 452 pistettä) ja Niko Kapanen (KHL 264 peliä, 163 pistettä) ovat lähteneet joukkueesta.

Suomalaisittain kiinnostavat:

Admiral Vladivostok

Hannu Jortikka on antanut joukkueestaan etukäteen synkän kuvan: Hän ei saanut yhtään pelaajaa listasta, jonka hän kesällä antoi joukkueen johdolle. Olivat pelaajat listalla tai ei, niin Admiral on todellinen täydennysjoukkue KHL:ään. Vladivostokin jäähalli ei valmistu sarja-avaukseen, eikä koko joukkuetta ole ollut olemassa ennen tätä kautta. Joukkue siis koottiin listasta, johon muut KHL-seurat nimesivät viisi kiekkoilijaa. Tunnetuimpana jääkiekkoilijana joukkueessa on seuran presidentti Aleksandr Mogilny. Mielenkiintoa silti riittää joukkueen ympärillä. Saako Jortikka pitää valmentajanpestinsä kauden loppuun asti vai luuleeko seuran johto että mopolla pärjää moottoritiellä.

Lev Praha

Praha on tämän kauden suomalaisjoukkue. Siitä pitävät huolen Atte Engren, Petri Vehanen, Topi Jaakola, Mikko Mäenpää ja Niko Kapanen. Muita tuttuja entisiä SM-liigapelaajia ovat Justin Azevedo ja Michael Birner. Ruotsalainen Calle Ridderwall on muodostanut Azevedon kanssa näyttävän tutkaparin harjoitusotteluissa. Lev Prahassa on pelaajia jotka ovat osoittaneet olevansa SM-liigassa huipputasoa, joten ajatus karkaa osittain vuoden päähän: Voiko Lev Prahan tämän kauden mahdollisesta menestyksestä hakea suuntaviivoja KHL-Jokereiden tulevalle menestykselle?

Erikoiset:

Dinamo Riika ja Slovan Bratislava

Ei-venäläisistä joukkueista Dinamo Riika ja Slovan Bratislava luottavat pääsääntöisesti oman maansa pelaajiin. Latvialaisille viime kausi oli ensimmäinen kun joukkue ei päässyt pudotuspeleihin, joten "omat pojat" ovat olleet luottamuksen arvoisia. Slovakialaisilla alkaa toinen kausi KHL:ssä. Ensimmäisellä kaudella joukkue jo pääsi pudotuspelien tunnelmaan.

Pelaajista esille voisi nostaa Slovan Bratislavan kokeneen puolustajan Martin Skoulan (NHL 776 peliä, KHL 134 peliä) ja Dinamo Rigan maalivahti Mikael Tellqvistin, joka on voittanut olympiakultaa Torinosta vuonna 2006.

Medvescak Zagreb ja Donbass Donetsk

Jos Riikassa ja Bratislavassa luotetaan omiin poikiin, samaa ei voi sanoa Kroatian ja Ukrainan KHL-joukkueista: Kroatialaisessa Medvesack Zagrebissa pelaa 14 pohjoisamerikkalaista ja 8 kaksoiskansalaista, joilla on sekä Kroatian ja Kanadan kansalaisuus. Ukrainalaisessa Donbass Donetskissa pelaa viisi ukrainalaista, loput ovat muiden maiden kansalaisia.

Suomalaista kiekkotaitoa Donetskissa edustaa Teemu Laine, Tuomas Kiiskinen ja Petteri Wirtanen. Zagrebin nimekkäin pelaaja on kaudella 2005-2006 NHL:n maalikuninkuuden voittanut Jonathan Cheechoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle