Seuraa heitä - Näytönpaikka Keskisessä divisioonassa

NHL / Artikkeli
Patrik Berglund yrittää kääntää uransa suuntaa; Erik Haula jatkaa siitä, mihin keväällä jäi.
Kuva © Getty Images
Uusi kausi paitsi aloittaa kiivaan Stanley Cup -jahdin, myös avaa pelaajille mahdollisuuden nostaa omia osakkeita jatkouraa ajatellen. Jatkoajan NHL-toimitus listasi jokaisesta divisioonasta pelaajia, joiden asema kovimmassa kiekkoliigassa on vedenjakajalla. Seuraavaksi Keskisen divisioonan risteysasemalle luistelevat kiekkoilijat:

Kris Versteeg, Chicago Blackhawks

Kanadalaislaituri Kris Versteeg palasi viime kaudella Blackhawksiin neljän vuoden tauon jälkeen. Kauden 2009-10 päätteeksi Stanley Cupia Blackhawksissa voittaneen Versteegin oli pienessä laskusuunnassa ja nyt hän hakee uutta nostetta tutusta ympäristöstä.

Hieman flegmaattisista otteistaan tunnettu Versteeg joutuu pelaamaan Blackhawksin kovasta hyökkäyskalustosta johtuen enimmäkseen kolmoskentässä. Pysyykö Versteeg tyytyväisenä, vaikka peliaikaa ei ole tarjolla kuten viime kausina Panthersissa?

Ryan O'Reilly, Colorado Avalanche

Ryan O'Reillyn kanssa Avalanchella oli jälleen kova homma saada jatkosopimus aikaiseksi. Kaksi vuotta sitten siihen vaadittiin Flamesia, jonka tarjouksen O'Reillyn hyväksyttyä Avalanchen tarvitsi vain tarttua siihen. Nyt kanadalaishyökkääjällä on taas kaksivuotinen sopimus, jonka myötä puheet O'Reillyn ympärillä hiljentyy hetkeksi.

O'Reilly osoitti viimeistään viime kaudella olevansa huippupelaaja NHL:ään. Laituriksi siirtynyt O'Reilly rikkoi ensi kertaa 60 tehopisteen rajan ja pelasi eniten Avalanchen kovasta hyökkäyskalustosta illasta toiseen. Pudotuspeleissä tahti vain kiihtyi kiihtymistään.

Avalanchella on käsissään nuori huippuhyökkääjä, joka uhkaa karata muualle, jos sopimusneuvottelut ovat yhtä tuskaa joka kerta. Kahden vuoden kuluttua O'Reilly on vapaa siirtymään muualle kun heinäkuu koittaa. Avalanchella on tuolloin iso työ pitää tämä kultakimpale käsissään. 

O'Reilly pyytää selvästi isompia palkkoja kuin mitä Avalanche on valmis maksamaan. O'Reillylla on nyt kaksi vuotta aikaa näyttää Avalanchelle sekä muille NHL-joukkueille, että on monien miljoonien arvoinen.

Jason Spezza, Dallas Stars

Jason Spezza tuli hieman yllättäen Texasin lämpöön. Hänellä on vielä vuosi sopimusta jäljellä, joten Stars saa nälkäisen ja uudesta sopimuksesta pelaavan keskushyökkääjän Tyler Seguinin taakse.

Spezza on kaikki mitä Stars kaipaa. Hyvä aloittaja, erinomainen apu ylivoimalle ja pelaaja jolla on kyky tehdä laitureista parempia. Kuten Brad Richards aiemmin Starsissa, Spezza ei ole erityisen nopea luistelija, mutta hänen kykynsä lukea peliä poistaa tämän ongelman joukkueessa jonka tavaramerkki on muuten nopeus.

Kun Joe Nieuwendyk kaupattiin Starsiin vuonna 1995, hän siirtyi helpompaan rooliin. Hieman pienempi määrä minuutteja antoi Nieuwendykille mahdollisuuden parannella vammojaan ja ollessaan jäällä hän oli edelleen vastustajille tuhoisa. Jos Spezza viihtyy samassa roolissa, hänen tulevaisuutensa Starsin kanssa on lupaava. Kauden aikana voikin siis odottaa jatkuvia kommentteja Starsin GM Jim Nillin ja Jason Spezzan agentin suunnalta sopimuksen suhteen. Kummallakaan osapuolella ei nimittäin ole kiirettä asian kanssa, ensin on nähtävä ovatko kumppanit sopivat toisilleen.

Erik Haula, Minnesota Wild

Erik Haula otti monien yllätykseksi pysyvän pelipaikan Wildin kokoonpanossa viime kaudella. Haula täytti alempien kenttien keskushyökkääjän tontin erinomaisesti, ja keväällä taskuun oli kertynyt suurempi määrä NHL- kuin AHL-pelejä. Lisäksi porilaislähtöinen kiekkoilija iski seitsemän tehopistettä joukkueen 13 pudotuspeliottelussa.

Haula on siis todella ansainnut loppukaudesta saamansa kehut. Fakta kuitenkin on, että takana on yhteensä vasta 101 ottelua ammattilaissarjoissa, kun mukaan otetaan sekä runkosarja- että pudotuspeliottelut niin AHL:stä kuin NHL:stäkin. Mikäli kokemattomuus alkaa sotkea rutiinisuoritusta, löytyy minnesotalaisorganisaatiolta nopeasti nuoria ja nälkäisiä korvaajia.

Tulevalla kaudella Haulalla on mahdollisuus osoittaa, että pitkäjänteinen työ yliopistosarjoissa on koulinut suomalaispojasta muutakin kuin yhden kevään ihmeen.

Ondrej Pavelecin epätasaisuus aiheuttaa harmaita hiuksia Winnipegissä.
Kuva © Getty Images

James Neal, Nashville Predators

Laitahyökkääjä James Neal sai kesäkuussa pakata laukkunsa, kun hänet kaupattiin Penguinsista Predatorsiin. Muutos on kaikin puolin suuri Nealille. Predators ei ole tunnettu hyökkäyspelistään ja joukkuetta on povattu konferenssin häntäpäähän, kun taas Penguins on sarjan kovimpia suosikkeja ja omistaa kovan hyökkäyskaluston.

Kesällä 2005 Dallas Starsiin varattu Neal teki vasta Penguinsissa läpimurtonsa NHL:n tähtiluokkaan, kun pääsi pelaamaan Jevgeni Malkinin rinnalla. Nyt Nealilla ei ole lähellekään samantasoista sentteriä vaan hänen on itse oltava ketjun kovin nimi. Miten hyvästä maalivainusta tunnettu hyökkääjä onnistuu ensimmäisellä kaudellaan Predatorsissa, kun Malkin ei enää tarjoa passeja huipputonteille?

Patrik Berglund, St. Louis Blues

Patrik Berglundin viime kausi oli pienoinen pettymys. Monikäyttöinen ruotsalainen jäi liikaa kärkihyökkääjien varjoon ja ajautui siirtohuhujen kohteeksi. Berglund kuitenkin jatkaa Bluesissa, jossa hyökkääjien osalta kilpailua kolmen ensimmäisen ketjun paikoista on entistä kovempaa.

Berglund voi ajautua nopeasti taas siirtospekulaatioihin, jos peli ei kulje odotetulla tavalla. Hänelle sorvattiin kesällä kolmevuotinen ja yli 10 miljoonan dollarin arvoinen jatkosopimus. Ruotsalainen kärsi viime kauden lopulla monen muun Blues-pelaajan tavoin loukkaantumisesta, jonka myötä hänen pudotuspelinsä meni pahasti penkin alle.

Ondrej Pavelec, Winnipeg Jets

Useasti liigan heikoimmaksi ykkösvahdiksi luonnehdittu Ondrej Pavelec on tienhaarassa. Jets-johto on osoittanut luottoaan tsekkivahtia kohtaan toistuvien epäonnistumisten hetkillä, ja nyt on viimeinen mahdollisuus Pavelecille osoittaa kuuluvansa NHL-joukkueen ykkösmaalivahdiksi.

Potentiaalia miehessä on. Hän pelaa ajoittain jopa maagisesti, mutta perustaso on tähän saakka ailahdellut aivan liiaksi. Jets-johdon tuki on vielä ollut vankkumatonta, mutta kuinka käy, jos haparointi jatkuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle