Seuraa heitä: Ensi kesän varaustilaisuuden kärkinimet

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Rasmus Dahlin kerännee kisoissa suurimman huomion.
Vuosittain pelattavat nuorten MM-kisat ovat pian käsillä, ja aiempien kisojen tapaan turnauksessa esiintyy pelaajia, jotka päätyvät huomion keskipisteeseen NHL:n ensi kesän varaustilaisuudessa. Jatkoaika esittelee heistä kaikista kirkkaimmat.

Buffalossa tiistaina käynnistyvät nuorten MM-kisat keräävät jälleen useat tulevaisuuden nimet yhteen. Kisanäyttämöllä nähdään aiempien vuosien tapaan ensi kesän NHL:n varaustilaisuuden kärkinimiä.

Rasmus Dahlin, Ruotsi

17-vuotias Dahlin on ollut valokeilassa jo pitkään, niin kotimaassaan kuin kansainvälisestikin. Ilman suuria yllätyksiä lahjakas ruotsalaispuolustaja on lähes varma valinta ensi kesän ensimmäiseksi varaukseksi.

Hän esiintyi myös viime vuoden nuorten kisoissa ja oli 16 vuoden iässä Ruotsin joukkueen nuorin pelaaja. Dahlin pelasi kuitenkin kaikki joukkueen seitsemän ottelua, viimeisteli maalin ja teki yhteensä kaksi tehopistettä. Tehopisteet jäivät tuolloin luonnollisesti uupumaan, mutta puolustaja vakuutti erityisesti kiekollisella itsevarmuudellaan ja luisteluvoimaisuudellaan.

Dahlin on näissäkin kisoissa Ruotsin nuorin pelaaja, mutta hänelle on lähtökohtaisesti asetettu rooli Ruotsin kärkipuolustajien joukossa. Ruotsin puolustus on tasoltaan hyvä ja laaja, mutta turnauksen aikana joukkueen alakerta nojaa erityisesti Dahliniin.

Andrei Svetšnikov, Venäjä

Venäläishyökkääjä Svetšnikov lienee potentiaalisin haastaja Dahlinille NHL:n ykkösvarauksen suhteen. Venäläinen siirtyi Pohjois-Amerikkaan ja juniorisarja USHL:ään jo kaudeksi 2015-16. Tällä kaudella OHL:n Barrie Coltsissa hän on pelannut isossa roolissa.

Svetšnikov mursi kätensä lokakuun lopulla, ja leikkaushoitoa vaatineen vamman toipumisaikataulu oli 6−8 viikkoa. Hyökkääjä kuitenkin kuntoutui ennen valmistavia harjoitusotteluita ja on täydessä kunnossa nuorten kisojen alkaessa.

Hän on Venäjän joukkueen nuorimpia pelaajia, mutta siitä huolimatta hänelle on pedattu paikkaa kärkiketjuista. Viime kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Svetšnikov oli yksi turnauksen tehokkaimmista pelaajista. Nuorten turnauksessa loukkaantumisesta toipunut venäläinen pääsee entistäkin isommalle näyttämölle.

Filip Zadina, Tšekki

Edellisen kerran tšekkipelaaja on varattu NHL:n varaustilaisuudessa kolmen ensimmäisen joukossa vuonna 1999, ja Zadinalla on mahdollisuus yltää vähintään kolmantena varattujen tšekkien joukkoon viidentenä pelaajana.

Zadina on nostanut kuluvalla kaudella osakkeitaan, sillä hän on tällä hetkellä juniorisarja QMJHL:n toiseksi tehokkain pelaaja ja toiseksi eniten maaleja tehnyt pelaaja. Pohjois-Amerikassa Zadina on sopeutunut nopeasti Euroopasta poikkeavaan pelin tempoon. 

Hyökkääjällä onkin kaikki ainekset olla NHL:ssä erottuva pelaaja, sillä hän takoo tulosta ja on ollut lähes jokaisessa pelaamassaan joukkueessa hyökkäyspelillinen primus motor.

Brady Tkachuk, Yhdysvallat

Tkachukin kiekkoperheestä on jälleen nousemassa uusi nimi NHL-ympyröihin, kun 1999-syntynyt Brady Tkachuk on varattavissa ensi kesän varaustilaisuudessa. Viime kesän varaustilaisuuteen Tkachuk oli ainoastaan yhden päivän liian nuori. 

Isokokoinen Tkachuk siirtyi täksi kaudeksi Yhdysvaltain junioriohjelmasta yliopistosarja NCAA:han. Sitä ennen hyökkääjä toimi muun muassa kapteenina alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa kultaa voittaneessa Yhdysvaltain joukkueessa.

Tkachukin kausi NCAA:ssa ei ottanut aluksi tuulta alleen ja hän virui useiden otteluiden maalittomassa putkessa. Hiljalleen hyökkääjä on kuitenkin alkanut tehdä tulosta pelinsä fyysisen puolen lisäksi.

Rasmus Kupari, Suomi

Kupari kamppailee Nuorten Leijonien kisaryhmästä pudonneen Jesperi Kotkaniemen kanssa ensi kesän ensimmäisen suomalaisvarauksen tittelistä. Alkavassa turnauksessa vuonna 2000 syntyneen hyökkääjän pelipaikka on lähtökohtaisesti kärkiketjujen takana.

Tällä kaudella Kupari on pelannut niin Liigaa, Mestistä kuin A-nuorten SM-liigaakin. Erityisesti Liigassa hän on päässyt mittaamaan omaa tasoaan kotimaisen jääkiekon korkeimmalla tasolla. Kupari onkin ajoittain väläytellyt osaamistaan, ja Mestiksessä hän on ollut jopa Hermeksen johtavia pelaajia.

Kotkaniemeen nähden Kuparilla on erinomainen tilaisuus nousta ensi kesän varaustilaisuuden suomalaisista valokeilaan. Nuorissa Leijonissa muut vievät lähtökohtaisesti kaikista isoimman huomion, mutta omassa roolissaan ja mahdollisesti ylivoimalla onnistuessaan Kupari voi nostaa osakkeitaan.

Quinton Hughes, Yhdysvallat

178-senttinen ja 79-kiloinen Hughes erottuu jäällä erityisesti valovoimaisilla luisteluominaisuuksillaan ja kiekollisella monipuolisuudellaan. NHL:n vaatimukset puolustajille eivät ole enää koon puolesta niin vaativat kuin aiemmin, ja monilla joukkueilla on käyttöä pelaajalle, joka taitaa kiekon ylöstuonnin ja profiloituu ensisijaisesti pelinrakentajana.

Ensi kesän varaustilaisuuden kärkipäähän on povattu useita puolustajia, ja Hughes voi hyvinkin olla Dahlinin jälkeen toisena varattava puolustaja. Tällä hetkellä yhdysvaltalainen on kutakuinkin samalla viivalla kuin Ruotsin Adam Boqvist.

Isac Lundeström, Ruotsi

Lundeström on tällä hetkellä ykkösnimi ensi kesänä varattavista ruotsalaishyökkääjistä. SHL-joukkue Luleå HF:ssä hän on tällä kaudella pelannut 24 ottelua tehoin 3+7. Lundeströmillä on jo yksi täysi SHL-kausi takanaan, mikä on ollut hyödyksi hyökkääjän kehityskaarelle.

Ruotsalainen ei ole pelaajatyypiltään se kaikista näyttävin, eikä hän tulospotentiaalinsa NHL:ssä hipo pilviä, mutta hän tekee jokaisella osa-alueella fiksuja, peliä edistäviä ratkaisuja. Lundströmin monipuolisuutta lisää kyky pelata niin laidassa kuin keskelläkin.

Ruotsin nuorten MM-kisajoukkueesta putosi viimeisten joukossa Jacob Olofsson, jota on povattu niin ikään ykköskierroksen varaukseksi. Sveitsin Nando Eggenberger sekä Tšekin Jakub Lauko ja Jakub Skarek varattaneen puolestaan heti seuraavilla kierroksilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle