Seuraa heitä: Ensi kesän kärkivaraukset

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Auston Matthewsin nimi on ensi kesänä kaikkien huulilla.
Kuva © Getty Images
Vuodenvaihteen nuorten MM-kisoissa viilettää lukuisia pelaajia, joista on kohistu jo pitkään. Ensi kesän varaustilaisuutta lähestyessä puheensorina vain kiihtyy. Kisat ovatkin oiva tilaisuus nostaa osakkeita sekä suuren yleisön että kykyjenetsijöiden silmissä.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisat Helsingissä vain kiihdyttävät spekulaatioita, sillä kisoissa esiintyvät potentiaaliset ensimmäisen kierroksen kärkivaraukset pelaavat edustamissaan maissa näkyvää roolia.

Auston Matthews, Yhdysvallat

Matthews on ollut jatkuvasti vertailuissa Lainetta ja Puljujärveä edellä, ja sama pätee myös ensi kesänä. Matthewsia on vertailu Jack Eicheliin, eikä syyttä, sillä molempia yhdistävät vahvat nopeusominaisuudet, erinomainen kiekonkäsittely ja tappava viimeistelykyky.

Kuluvalle kaudelle Matthews teki erilaisen ratkaisun, sillä hän siirtyi Sveitsin pääsarjan ZCS Lionsiin saadakseen miesten peleistä varhaista kokemusta. 25 tehopistettä 22 otteluun kertovat ratkaisun olleen onnistunut. Matthews pääsee nuorten kisoissa entistä isompaan valokeilaan Yhdysvaltojen ykkössentterinä. 

Alexander Nylander, Ruotsi

William Nylander on nuorten kisojen suurimpia tähtiä, mutta se ei estä veljeksistä nuorempaa, Alexanderia erottumasta Ruotsin joukkueesta. Alexander pelaa nopeatempoista peliä ja luo sitä kautta nopeita tilanteita, toisin kuin veljensä. 

Alexanderista puhuttaessa on hankala välttyä vertailulta Williamiin nähden, joten hänelle onkin tärkeää osoittaa omat pelilliset ominaisuutensa. Toronto Maple Leafsissa hyökkääjää katsotaankin tarkalla silmällä.

Patrik Laine, Suomi

Laine lähti kuluvalle kaudelle takamatkalta Puljujärveen nähden, mutta nyt maalihaita on povattu eräissä ennakoissa jo Puljujärven edelle. Laine on harvinaislaatuinen suomalaishyökkääjä oikeanlaisella itsekkyydellään maalipaikoille hakeutuessa sekä viimeistellessä.

Liigassakin tuhoisaa jälkeä tehneelle, erittäin painavalle rannelaukauksekselle on nuorten kisoissa käyttöä, sillä Laineelle on pedattu iso maalintekovastuu yhdessä Puljujärven kanssa.

Matthew Tkachuk, Yhdysvallat

Tkachuk ei ole varaustilaisuutta silmällä pitäen kaikista taitavin tai kokonaisvaltaisin pelaaja, eikä hänestä ei liene NHL-seuran supertähdeksi. Tkachuk tarjoaa silti hyökkäyspään ominaisuuksillaan joukkueen ykköstykeille vahvaa taustatukea.

Ensiluokkaisia, ketjua täydentäviä pelaajia ei kuitenkaan tule liukuhihnalta, joten Tkachukin arvo on eittämättä ykköskierroksen kärkipäässä.

Jesse Puljujärvi, Suomi

Puljujärvestä on kohistu jo useampi vuosi. Hänellä on kotikisoissa kuitenkin näytettävää, sillä viime vuonna Kanadassa maalit karttoivat hyökkääjää isoista laukaisumääristä huolimatta.

Puljujärvi kykenee ilmiömäisten nopeusominaisuuksiensa ansiosta hakeutumaan parhaille maalintekosektoreille ja siten käyttämään eliittiluokan laukaustaan. Hyökkääjän vaarallisuus korostuu etenkin vastaiskupelaamisessa Laineen tavoin.

Alex DeBrincat, Yhdysvallat

Hurjia pistemääriä sekä viime kaudella Connor McDavidin kanssa että tällä kaudella OHL:ssä paukutellut DeBrincat on noussut pienestä koostaan huolimatta potentiaalisten kärkivarausten joukkoon. DeBrincatin osake onkin ollut jyrkässä nousussa viime kaudesta lähtien.

Tulevaisuuden nimiä vilisevässä Erie Otterissa DeBrincat on erottunut etenkin ilmiömäisellä hyökkäyspään panoksellaan. Hyökkääjä ei ole kaikista paras luistimilla, mutta pelin sisäinen reagointinopeus antaa hänelle valtavan kilpailuedun.

Julien Gauthier, Kanada

Kanadan alaketjuissa viilettävä Gauthier on jälleen yksi esimerkki nykyaikaisesta voimahyökkääjästä, jonka taidolliset ja fyysiset ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Kanadalainen on tällä kaudella erityisti säväyttänyt iskemällä QMJHL:ssä 30 otteluun 29 maalia.

Monet NHL-joukkueet ovat Gauthierin kaltaisten pelaajien perässä, sillä he pelaavat erityisesti täydellä sydämellään.

Olli Juolevi, Suomi

Juolevi on Suomen joukkueen toiseksi nuorin pelaaja, mutta kantaa puolustuksessa silti varsin isoa kiekollista vastuuta. Pohjois-Amerikkaan siirtyminen oli tarkkaan harkittu päätös, ja se on edesauttanutkin puolustajan kehittymistä kohti NHL-jäitä.

Juolevissa on havaittavissa yhtäläisyyksiä Olli Määttään, mutta Suomella on käsissään vielä Määttää hyökkäävämpi ja liikkuvampi puolustaja.

Ruotsalaishyökkääjät Carl Grundström ja Rasmus Asplund sekä yhdysvaltalaispuolustajat Chad Krys ja Charlie McAvoy ovat myös olleet ennakoissa potentiaalisia ensimmäisen kierroksen varauksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle