Selinin aikakaudella koottu Ilvespakisto

LIIGA / Artikkeli
Ilveksellä on ennen tätä kautta edessään varsin positiivinen ongelma: Runsas pakkikalusto, jonka veroisia ei liigassa montaa ole. Yksi syy tähän ylitarjontaan on se, että viimeisten parin vuoden aikana on Ilves onnistunut kasvattamaan itselleen puolustajia erittäin hyvällä prosentilla. Lisäksi valmentaja Ari-Pekka Selin on valmennusaikanaan onnistunut kasvattamaan muutaman muualtakin tulleen puolustajanalun hyväksi liigapakiksi.

Pakiston rakentelu nykyiseen muottiinsa on alkanut kauden 1998-99 jälkeen. Ilves lähti tuolloin kauteen median ennakkosuosikin paineet niskassaan. Joukkue oli myös pakiston osalta erittäin kova. Puolustuksen muodostivat Pasi Saarinen, Allan Measures, Martti Järventie, Mikko Haapakoski, Oscar Ackeström, Pekka Kangasalusta, Veli-Pekka Hård, Timo Willman, Pasi Puistola, Tapio Sammalkangas ja Sami Karjalainen. Kausi ei kuitenkaan sujunut odotusten mukaan. Karu arki koitti joukkueelle jo pudotuspelien
ensimmäisellä kierroksella, kun HPK oli parempi otteluvoitoin 3-1.

Kausi 1999-2000

Tämän kauden jälkeen valmennusvastuuseen astui uusi kaksikko: Heikki Mälkiä ja Ari-Pekka Selin. Puolustusta uusittiin samalla jonkin verran, joskin pitkät sopimukset estivät uudistusta hieman. Joka tapauksessa edelliskauden miehistöstä olivat jäljellä Saarinen, Hård, Kangasalusta, Järventie, Sammalkangas ja Puistola. Lisäksi Sami Karjalainen oli mukana, mutta pääasiassa hyökkääjänä, jona häntä oli peluutettu jo aiemmilla kausilla. Pois olivat lähteneet Willman, Measures, Haapakoski ja Ackeström. Uusia miehiä olivat Hannu Henriksson, Rodrigo Lavins, Antti Bruun ja Tomi Pettinen, sekä junioreista nostetut Arto Tukio ja Teemu Kesä.

Puolustuksessa oli kuitenkin edelleen ylitarjontaa. Näin ollen Teemu Kesä ja Antti Bruun pelasivat kauden A-junioreissa. Veli-Pekka Hård loukkaantui harjoituskaudella ja joutui olemaan pois kokoonpanosta. Ensimmäinen varsinainen siirto tapahtui jo lokakuussa kun Pekka
Kangasalusta siirtyi Ilveksen joukkueesta HIFK:n riveihin. Tämän jälkeen joukkueessa oli yhdeksän pakkia.

Hårdin tervehdyttyä oli joukkeessa jälleen tilanne, jossa kaikille pakeille ei riittäisi tarpeeksi peliaikaa. Ratkaisuksi koitui Arto Tukion vuokraaminen Kokkolan Hermekseen joulukuussa ennen nuorten MM-kisoja. Näin Tukiolle saatiin MM-kisoja ajatellen arvokasta peliaikaa miesten sarjassa. Nuorten MM-kisoissa Tukio onnistui hienosti. Kun Hannu Henriksson lähti joulun jälkeen, ja Ilves teki vielä loppiaisena kauden merkittävimmän kauppansa vaihtamalla Petr Tenkratin Mikko Peltolaan ja puolustaja Rodrigo Lavinsiin, oli joukkueen pakistossa nuorelle miehelle tilaa. Huolimatta siitä, että Ilves hankki HIFK:sta Mike Gaffneyn täyttämään pakistoa. Näin ollen Ilveksen pakisto pelasi joulutauon jälkeen koostumuksessa Tukio, Saarinen, Järventie, Gaffney, Puistola, Hård, Pettinen ja Sammalkangas.

Loppukausi sujui Ilvekseltä ensin play-off -paikasta taistellessa. Sen jälkeen noutaja kuitenkin tuli TPS:n muodossa jälleen ensimmäisellä kierroksella. Pakiston rakennus oli kuitenkin saatu huolella alkuun, ja monessa miehessä oli enemmän potentiaalia, kuin monet arvasivatkaan.

Pettinen ja Bruun edustuksen runkomiehiksi

Seuraavana kesänä Ilves-pakistoa muutettiin jälleen kovalla kädellä. Gaffney oli selvästi hankittu hätäavuksi, eikä hän saanut jatkosopimusta kuten ei Hårdkaan. Järventie ja Saarinen taas suuntasivat suurempiin joukkueisiin, TPS:aan ja Jokereihin, kehittymään urallaan. Uusia miehiä olivat Matt Smith, Ivan Majeský, Petr Kuchyna ja Jani Nikko. Ilves otti myös käyttöön "Training Campin", joka kesti kaksi viikon mittaista pätkää. Kesän jälkeen moni yllättyi. Oli selvästi nähtävissä, kuinka Selin oli onnistunut kehittämään pakkeja erittäin paljon. Etenkin Tomi Pettinen onnistui Selinin opissa nostamaan tasoaan huikeasti. Arto Tukio taas oli noussut pakiksi, joka taisteli paikasta ykkösparissa.

Kausi eteni Ilveksen osalta varsin positiivisesti. Voittoja tuli tasaiseen tahtiin eikä joukkue kärsinyt pitkistä tappioputkista. Pakkimuutos tapahtui kesken kauden, kun Pasi Puistola kaupattiin Ässiin. Kauden mittaan pakistosta voitiin havaita monta positiivista asiaa: Matt Smith kehittyi kovaa vauhtia, Pettisen kehitys jatkui, Antti Bruun nousi ykköspariin, Ivan Majeský oli loistava värväys. Negatiivistakin asiaa toki mahtui mukaan: Petr Kuchyna ja
Jani Nikko kärsivät loukkaantumisista; Kuchyna ei pystynyt pelaamaan enää tammikuun jälkeen ja miehen todellinen taso jäi näkemättä. Nikko taas kärsi aivotärähdyksistä, joista ensimmäinen tuli maaliskuussa. Myös Arto Tukiolta jäi joitakin pelejä väliin loukkaantumisten vuoksi.

Kausi jatkui hyvissä merkeissä ja Ilves meni play-offeihin
runkosarjan viidenneltä tilalta. Ensimmäisellä kierroksella kaatui HIFK voitoin 3-2. Tappara oli kuitenkin liian vahva. Näin ollen Ilveksen paikka oli pronssiottelussa, jonka joukkue pystyi silti hoitamaan kotiin, vaikka joutui pelaamaan ilman Jani Nikkoa, joka oli saanut toisen aivotärähdyksen Tappara-sarjassa. Näin ollen Ilves otti mitalin, jonka takeena oli hyvin toiminut puolustuspeli.

Ensi kauteen hyvällä pakistolla

Ensi kauteen Ilves lähtee pakistolla, joka ei ole montaa muutosta kokenut. Yksi suuri muutos silti tapahtui: Ivan Majeský lähti NHL:ään. Majeský kehittyi Ilves-kaudellaan erittäin paljon ja varaus tuli viime kesäkuussa. Näin ollen Majeský viettää näillä näkymin ensi kauden Floridan auringossa. Edessä on myös Ari-Pekka Selinin ensimmäinen kausi päävalmentajana. Nyt tullaan näkemään, miten Selinin pakisto toimii kun "Aatu" on päävalmentaja.

Ilveksen pakkikalusto on siis nivoutunut yhteen Selinin aikakaudella. Tätä edeltäneen ajan pakkeja ei joukkueessa enää ole. Millaisia miehiä Ilves-pakistossa sitten pelaa? Ohessa lyhyt katsaus jokaiseen:

Jani Nikko

Puolustuksen selkeä isähahmo. Jani tuli Ilvekseen ensimmäisen kerran C-juniori-ikäisenä. Seura ennen tätä oli Vaasan Sport. Nousi liigaan Ilveksessä, jonka jälkeen lähti kiertämään maailmaa. Palasi Ilvekseen ennen kautta 2000-2001. Oli viime kaudella pisteiden valossa
joukkueen paras puolustaja.

Karri Takko

Kari Takon poika tuli Selinin oppiin kehittymään. Syntynyt vuonna 1982. Ensi kaudella todennäköisesti suurin osa peliajasta tulee A-junioreissa. Tulevaisuuden miehiä. Parin vuoden päästä nähdään millainen pelaaja Ässien kasvatista tulee.

Ville Koistinen

Ville nousi viime kauden lopulla pelaavaan miehistöön. Hyvä
liikkumaan. Vahvimmin kiinni seitsemännen pakin paikassa. Samanikäinen kuin Takkokin. Myös Koistisen todellinen taso selvinnee hiukan pidemmällä tähtäimellä.

Arto Tukio

Oma kasvatti, joka oli viime kaudella menossa nuorten MM-kisoihin, mutta polvivamma sotki suunnitelmat. Noussut parissa kaudessa Ilveksen runkopakiksi. Teki A-maajoukkuedebyyttinsä Tsekin turnauksessa. Varattu New York Islandersiin vuoden 2000 draftissa.

Teemu Jääskeläinen

Myöskin omia kasvatteja. Vuonna 1983 syntyneenä Ilves-pakiston nuorin jäsen. Varattiin viime kesänä Chicagoon. Tulevaisuuden toivoja. Ensi kausi kulunee suurelta osin A-junnuissa. Mikäli Kobezda ei saa sopimusta, eikä vahvistuksia hankita, saattaa nousta liigamiehistöön.

Antti Bruun

Savonlinnasta Ari-Pekka Selinin mukana tullut pakki. Pelasi
ensimmäisen kauden A-junnuissa, mutta viime kaudella nousi raketin lailla edustusmiehistöön. Kuti lähtee viivalta erittäin hyvin. Mikäli kehitys jatkuu, tullaan Bruun näkemään vielä maajoukkueessakin. Myöskään NHL ei ole mahdoton unelma kehityksen jatkuessa samanlaisena.

Tomi Pettinen

Ylöjärvellä syntynyt Ilves-kasvatti. Pelasi vuosien varrella muutamia liigapelejä Lukossa, HIFK:ssa ja Ilveksessä. Vakipaikka liigassa tuli vasta kaudella 1999-2000, jolloin pelasi Ilveksen pakistossa koko kauden. Pettinen täytti paikkansa etenkin loppukaudella hyvin ja näin ollen sai jatkosopimuksen. Nykyisin Ilveksen parhaita pakkeja. Myös liike on kehittynyt Ilves-aikana huimasti. Etenkin omassa päässä Pettisen taidot ovat nykyisin erittäin hyvää luokkaa. Kuten Tukio, myös Pettinen on varattu Islandersiin.

Matt Smith

Tuli viime kaudeksi St. Louis Bluesin organisaatiosta Ilvekseen kehittymään. Kehitystä tapahtuikin, mutta Smith jäi ainakin vielä täksi kaudeksi vahvistamaan Ilves-pakistoa. Ilvekseen tulon myötä myös Smith on kehittynyt liikkeessä. Tulevaisuudessa työpaikka saattaa hyvinkin löytyä jälleen St. Louisista.

Jan Kobezda

HIFK:sta tullut slovakki, joka on vasta koesopimuksella. Miestä on kuvailtu Ivan Majeskýn tyyliseksi pelaajaksi. Syyskuu ratkaisee saako mies sopimuksen Ilvekseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle