SaPKo−IPK: Hallitseva mestari kohtaa pudotuspelidebytantin, joka roikkuu, raastaa ja riistää - "Pitää olla hereillä ja luottaa omaan tekemiseen"

MESTIS / Artikkeli
IPK on puolivälierissä SaPKon kovassa puristuksessa.
Kuva © Antti Varonen
Ensiesiintymisensä Mestiksen pudotuspeleissä tekevä IPK saa haasteen suoraan sarjan huipulta, kun puolivälierissä joukkuetta vastaan asettuu hallitseva mestari SaPKo. Iisalmelaisten mahdollisuudet ottelusarjan voittoon ovat vähäiset, mutta IPK voi luoda SaPKolle painetta puolustuspelaamisellaan.

SaPKo sijoittui runkosarjassa toiseksi vain pisteen päähän ykkössijan vieneestä KeuPasta. Päävalmentaja Pasi Räsänen on kokonaisuudessaan tyytyväinen siihen, mitä 50 ottelun runkosarja joukkueelle tarjosi.

− Peli kehittyi niin kuin pitääkin runkosarjan aikana − oikeaan suuntaan. Aika tasainen runkosarja pelattiin, ei sellaisia isompia notkahduksia päässyt tapahtumaan. Peli kehittyi ja tarina kehittyi koko ajan kauden aikana, mikä on tavoitekin.

Osa viime kauden pelaajista on noussut tällä kaudella parrasvaloihin ja ottanut askelia eteenpäin, mikä on näkynyt myös tuloksellisesti. Niklas Salo voitti joukkueen sisäisen pistepörssin 22 maalilla ja 49 tehopisteellä. Viime kaudella Salo oli kymmenenneksi paras pistemies tehoin 11+11. Joona Monto ja Mikko Lahtela ylittivät myös ensimmäistä kertaa Mestis-urallaan 40 tehopisteen rajan.

Lisäksi tulokashyökkääjä Matias Lainio otti lähes välittömästi paikan joukkueen tulosyksiköstä ja kirjautti yhteensä 42 tehopistettä. Kasper Piitulainen, jonka kausi katkesi loukkaantumiseen, nousi niin ikään näkyvään rooliin.

− Periaatteessa aina ajattelee, että sehän on se ykköstavoite saada pelaajia eteenpäin ja oppimaan. Uskon, että näin myös tälläkin kaudella tapahtuu, Räsänen kertoo.

SaPKo lähtee puolivälieräsarjaan hallitsevana mestarina, mutta joukkue ei puntaroi menneitä alkavissa pudotuspeleissä. Hallitsevan mestarin nimellä kulkevaa viittaa Räsänen ei kuvaannollisesti otakaan vastaan.

− Sen voi unohtaa. Ei me millään lailla keskitytä menneisiin asioihin, vaan keskitytään hetkessä elämiseen, tähän päivään ja tämän hetkiseen tekemiseen. Se on se tärkein juttu pitää ajatus siinä. Eilisellä ole mitään merkitystä, vaan aina pyritään elämään hetkessä tässä jokapäiväisessä toiminnassa ja keskittymään aina erä kerrallaan ja tilanne kerrallaan.

Pudotuspelivastuksena IPK ei aiheuta SaPKo-leirissä yllätyksiä. Räsäsellä iisalmelaisten pelitapa ja keinot, joilla joukkue pyrkii voittamaan otteluita, ovat hyvin tiedossa.

− Eiköhän tuo vähän ennakkosuosikkina lähde, kun enemmänhän ne pisteitä taisivat saada keskinäisistä peleistä. Sinkkosen "Jasin" tyyli on puolustaa omaa maalia, sumputtaa sitä ja pyrkiä vastaiskuilla kautta erikoistilanteilla ratkomaan pelejä.

− Silloin aikoinaan SaiPa oli Mälkiän Heikin aikaan sellainen takiaisjoukkue: roikkuu, raastaa ja riistää sääntöjen rajamailla koko ajan. Pitää olla hereillä ja luottaa omaan tekemiseen, ja pyrkiä sitä tekemään mahdollisimman hyvin. Kyllä sen verran pitkältä ajalta Jasin tunnen ja hänen pelitapansa tunnen. Samoin varmaan hän tuntee myös minun pelitapani. Tulee varmasti kova, tiukka sarja.

Suojateistaan Räsänen ei nosta yksittäisiä pelaajia jalustalle, vaan korostaa ratkaisupeleissä joukkueen yhtenäisyyttä ja yhdessä tekemisestä kumpuavaa voimaa.

− Meillä on ollut sellainen tilanne tällä kaudella, että ollaan pystytty erittäin tasaisesti [pelaamaan]. Meillä on ratkaisijoita ihan joka kentällisessä. Uskon, että meidän vahvuus on enemmän se vahva joukkuepelaaminen, vahva viisikkopelaaminen ja sitä kautta koko joukkueen voima.

− En usko, että yksikään yksilö pystyy voittamaan mestaruuksia. Kyllä se on vahva joukkue, johon tukeudutaan, Räsänen päättää.

Iisalmen Peli-Karhut venyi viime metreillä pudotuspeleihin

Iisalmen Peli-Karhujen runkosarja oli monivaiheinen. Alkukausi lähti hyvin lentoon, mutta runkosarjan aikana joukkue kohtasi kaksi pahaa tappioputkea, jotka valmentaja Janne Sinkkosen mukaan veivät joukkueelta mahdollisuuden tapella kotiedusta.

− Kausi kaikkineen oli kouluarvosanalla 8+. Pitkät tappioputket veivät lopulta mahdollisuuden tapella kotiedusta, mutta pudotuspelipaikan myötä saatiin minimitavoite täytettyä. Syitä tappioputkiin en ole sen enempää miettinyt, vaan ne kuuluivat meidän tarinaan, Sinkkonen pohtii.

Vaikka IPK:n polku pudotuspeleihin oli välillä kovin kivinen ja mutkainen, ei Sinkkonen halua lähteä SaPKo-sarjaan vain tunnelmaa haistelemaan. SaPKo lienee kärkijoukkueista kuitenkin sopivin karhulaumalle, sillä pisteet runkosarjaotteluista kirjattiin IPK:lle 7−5.

− Voittamaan me ottelusarjaa lähdetään. Toki SaPKo on ehkä vahvin mestarisuosikki, ja altavastaajana me sarjaan lähdetään, Sinkkonen laskeskeli.

Kun puhe kääntyy tulevaan vastustaan SaPKoon, ei Sinkkosen tarvitse pitkään miettiä, miksi joukkue löytyy Mestiksen kärkisijoilta.

− Kyllähän joukkueesta löytyy valtava määrä henkilökohtaista taitoa etenkin hyökkäyssuntaan. Jos SaPKosta heikkouksia pitää etsiä, niin kyllä ne löytyy nimenomaan puolustuspelaamisesta, Sinkkonen arvioi.

Kapealla kokoonpanolla koko kauden operoinut IPK tuli tunnetuksi sarjassa koko joukkueena täydellä sydämellä puolustavana ryhmänä, jonka vahvuudet ovat nimenomaan tiiviissä oman pään pelaamisessa.

− Me ollaan menty samalla tiiviillä ryhmällä koko kausi, eikä olla lähdetty hakemaan lainoja. Joukkueena pelataan, ja sitä kautta nousee myös yksilöitä esille, Sinkkonen toteaa.

Vaikka Sinkkonen on tutkinut tarkkaan myös tulevan vastustajan heikkoudet, Peli-Karhujen Mestis-historian ensimmäisiin pudotuspeleihin lähdetään omien vahvuuksien kautta.

− Lähdetään vahvan puolustuspelaamisen kautta ja korostaen, että edessä on pitkä sarja. Ensimmäinen vaihto tai peli ei ratkaise mitään, vaan meidän pitää pelata kärsivällisesti. SaPKon päädyssä meidän pitää saada hyvä jatkopaine, sillä siellä on heidän heikkoutensa, Sinkkonen uskoo. 

IPK:n mahdollisuudet vähissä

Toimituksen arvio: SaPKo etenee välieriin rutiininomaisesti. Mestiksen pudotuspeleissä ensimmäistä kertaa esiintyvä IPK voi viedä sarjassa yhden ottelun, mutta sen jälkeen hallitseva mestari alkaisi olla iisalmelaisille liian suuri vuori kiivettäväksi.

Puolustuspelaamisellaan ja Aleksi Aution huippusuorituksilla IPK voi tarjota SaPKolle haasteen, mutta pässipaitojen hyökkäyspeli tasaviisikoin on runkosarjan aikana kehittynyt niin vahvaksi, että se kantaa pitkälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle