SaPKo−Espoo United: Seuraa johtajaa -leikkiä parhaimmillaan tai pahimmillaan

MESTIS / Artikkeli
SaPKo ja Espoo United ottavat yhteen ensimmäistä kertaa keskiviikkona.
Kuva © Antti Varonen
Puolivälierissä kohun saattelemana Hermeksen päihittänyt Espoo United haastaa välierissä runkosarjavoittaja SaPKon. Espoolaiset lähtevät sarjaan ilman Raimo Summasta, mutta tiivistynyt paketti on kantanut joukkueen aina välieriin saakka. SaPKolla sen sijaan siintää mielessä kristallinkirkas tavoite.

SaPKo ja Espoo United ovat uusia tulokkaita Mestiksen välierävaiheessa. Savonlinnalaiset ehtivät odottaa ensimmäisiä mitalipelejään kymmenen vuoden ajan. Bluesin jälkeinen Espoo United on yltänyt jo debyyttikaudellaan varsin pitkälle.

Keskiviikkona alkavan välieräsarjan ennakkoasetelmia purkavat SaPKo-toimituksen Markus Suhonen ja Espoo Unitedin toimituksen Viivi Rönnberg.

SaPKon ja Espoo Unitedin edellisestä kohtaamisesta on aikaa yli kolme kuukautta, ja sen aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Mitkä ovat joukkueiden lähtökohdat välieräsarjassa?

Markus Suhonen: SaPKo lähtee välieräsarjaan hurjassa lennossa, sillä joukkue on hävinnyt 16 edellisestä ottelustaan ainoastaan kerran. Savonlinnalaisten viimeisin tappio varsinaiselta peliajalta on yli kahden kuukauden takaa. Kauden tuloksellisen iskukyvyn huippu on siis löytynyt juuri oikeaan aikaan.

Joukkue voitti puolivälierissä KeuPan suoraan neljässä ottelussa. SaPKo hallitsi otteluita niin kiekollisesti kuin kiekottomanakin lukuun ottamatta keuruulaisten muutamia teräviä rytminvaihdoksia. Pässipaidat ovat saaneet valmistautua välierien sarja-avaukseen yli viikon verran, mutta joukkue ei ole levännyt laakereillaan. SaPKo on viilannut muun muassa viisikko- ja ohjauspelaamisensa yksityiskohtia.

Espoo United on parantunut juoksuaan kauden edetessä. Puolivälierissä espoolaiset kukisivat Hermeksen voitoin 4−2. Ensimmäistä ja viimeistä ottelua lukuun ottamatta ottelut päättyivät maalin erolla. Ykkössektorilta kokkolaiset laukoivat keskimäärin espoolaisia enemmän maalia kohti. United kuitenkin nojasi ratkaisuhetkillä maalivahti Rasmus Tirroseen ja iski oikean paikan tullen laajalla rintamalla.

Runkosarjassa SaPKo poistui keskinäisistä otteluista kolmesti voittajana ja United kerran. Viimeisen kohtaamisen jälkeen espoolaiset ehtivät kuitenkin pestata riveihinsä Raimo Summasen ja äityä oivaan tulokselliseen vireeseen. Konkarivalmentaja sai mukaantulollaan näkyviin syyskaudella joukkueessa piilossa ollutta potentiaalia.

Välierissä Summasta ei kuitenkaan nähdä toimitsijakiellon takia. Nyt penkin takana määrää jälleen yksinomaan Timo Hirvonen. Mitä Summasen poissaolon takia espoolaisten valmennuksesta jää uupumaan ottelun aikana, Viivi?

Viivi Rönnberg: Summasen ollessa espoolaisten vaihtoaitiossa hän on ollut se, joka reagoi eniten ympärillä liittyviin tilanteisiin, liittyi se sitten pelitilanteisiin tai tuomareiden psyykkaukseen. Ulospäin on tullut kuva, että Summanen on hoitanut päävalmentajan tehtäviä.

Kun Summanen liittyi Espoo Unitediin, hän toi mukanaan kokemusta, auktoriteettia ja oman värikkään persoonansa. Nyt nuori joukkue ja päävalmentaja Timo Hirvonen ovatkin aivan uuden haasteen edessä, kun Summasen tuoma tietotaito ja kokemus eivät ole pelin aikana käytössä. Siksi onkin mielenkiintoista seurata, miten Hirvonen ja Saku Martikainen saavat joukkueelle luotua taistelufiiliksen.

Espoolaisten maalissa torjuva Rasmus Tirronen on ollut jo pitkään hyvässä vireessä, ja jatkoi myös samoja otteita Hermes-sarjassa. Varsinkin loppua kohden sekä puolustus että Tirronen paransivat otteitaan. Tirronen voikin huippupelaamisellaan kääntää yksittäisiä otteluita espoolaisten voitoksi.

Runkosarjassa SaPKo juhli useasti espoolaisten kustannuksella.
Kuva © Antti Varonen

SaPKon hyökkäyspelaaminen on sakannut harvoin. Minkälaisia keinoja espoolaisten puolustuksessa käytettiin Hermestä vastaan, ja kykeneekö se vastaamaan SaPKon laajaan hyökkäyskoneistoon?

Suhonen: Harva joukkue tällä kaudella on yksittäisissä otteluissa vetänyt SaPKon hyökkäykselle vertoja. Puolivälierissä joukkue tylsytti jokaisella neljällä ketjulla KeuPaa aktiivisella ja väsymättömällä pelinopeudellaan. Yksilöistä erityisesti Rasmus Hämäläinen ja Teemu Lepaus ovat olleet valokeilassa. Jonatan Tanus on kunnostautunut toistaiseksi vain syöttöpisteillä, mutta mies hakee jatkuvasti laukaisu-uhkaa.

Joona Monto loukkaantui jo KeuPa-sarjan alussa, mutta kapteeni Juuso Forsström on paikannut Monton jättämää aukkoa erinomaisesti. Runkosarjassa pienemmälle huomiolle jäänyt Forsström pelaa elämänsä kevättä ja on jatkuvasti näkyvässä roolissa. 

Arttu Pelli ja Casimir Jürgens ovat säestäneet varmalla kiekollisella pelaamisellaan hyökkääjien virettä. Lisäksi Teemu Lämsästä joukkue saa keskikaistalleen mahdollisesti lisää leveyttä. Oskari Siiki loukkaantui KeuPa-sarjan ratkaisuottelussa, mutta lienee pelikunnossa keskiviikkona.

Espoolaisten puolustukselta vaaditaankin pitkälle venyvää kärsivällisyyttä, sillä pässipaidat jaksavat jauhaa kulmissa pitkiäkin aikoja. SaPKo pyrkii kuitenkin mahdollisimman nopeasti kääntämään tilanteet voitoksi ja suuntaamaan kohti maalia. United tarvitsee siis jatkuvasti varmistavia pelaajia pelin alle.

Rönnberg: Espoolaisten puolustuspelaaminen onnistui varsin hyvin puolivälieräsarjassa Hermestä vastaan. United onnistui sulkemaan Hermeksen hyökkääjiltä tilan ja ajan pois lähes kerta toisensa jälkeen. Joukkue puolusti Hermes-sarjassa viisikkona tiiviisti ja ajoi esimerkiksi keskialueella heti kiinni vastustajan pelaajiin.

Hermes ei löytänyt kuudennessa puolivälieräkamppailussa keinoja ohittaa espoolaisten viisikkopuolustusta vaan ajautui roiskimaan kiekkoa Unitedin päätyyn ja pyörimään kulmiin. Kahteen viimeiseen peliin United paransi maalineduspelaamistaan, eikä Hermes päässyt paria tilannetta lukuunottamatta iskemään maaleja aivan läheltä.

Hermestä vastaan espoolaisten puolustus joutui jo aika koville muutamien puolustajien osalta. On siis mahdollista, että pelaajaliikettä nähdään lepuutuksien muodossa. Saa nähdä, nousevatko Joel Ylä-Mononen, Niklas Sillanpää, Nikke Kettukangas tai Erno Hopponen jossain ottelussa espoolaisten kokoonpanoon.

Puolustuksesta toistaiseksi on poissa Sebastian Moberg. SaPKo-sarjassa kannattaakin seurata kahta nuorta puolustajaa: Victor Westermarckia ja Niklas Tikkistä, jotka pelasivat todella hyvän puolivälieräsarjan. Molemmat puolustajat nähdään todennäköisesti espoolaisten ylivoimassa.

Espoo United on parantanut vieraspelaamistaan kauden edetessä. SaPKo on ollut lähes lyömättömässä vireessä niin kotona kuin vieraissakin. Kumpi iskee kotona, kumpi vieraissa?

Suhonen: Tällä kaudella SaPKo on ollut kotona kiistattomasti Mestiksen paras joukkue. Runkosarjassa joukkue hävisi Talvisalossa ainoastaan neljä kertaa. Kotonaan SaPKo on esittänyt lähes poikkeuksetta parastaan. Hyökkäyspelaaminen on parhaimmillaan ollut tappavan tehokasta, ja samaan aikaan vastustajan maalipaikat on pidetty alhaisissa lukemissa.

Lisäksi kauden edetessä pässipaitojen vieraspelaaminen on kohentunut. Vieraskaukalossakin joukkue pyrkii hallitsemaan otteluita, mutta samalla se panostaa puolustuspelaamiseensa ottaen välillä pykälän pois hyökkäyspelaamisen tutusta railakkuudesta. 

Vankka pelitapa toimii joukkueen punaisena lankana eikä heikenny, kun oman pään pelaamiseen vaaditaan tavallista enemmän. Vieraskaukalossa sopeutuvuus onkin savonlinnalaisten ehdoton ase. Joukkue odottaa rauhassa hetkeä iskeä eikä epäröi paikan tullen.

Timo Hirvosen vastuu kasvaa Raimo Summasen kärsiessä toimitsijakieltoaan.
Kuva © Timo Savela

Rönnberg: Jo Bluesin aikana espoolaisilla oli varsinkin alkukaudesta todellisia vaikeuksia vieraskentällä. Espoo United ei tehnyt siinä poikkeusta. Runkosarjan alussa United rämpikin varsin syvissä vesissä, eikä pystynyt raapimaan tasaisesti pisteitä. Eniten hankaluuksia tuotti se, ettei joukkue saanut käännettyä alkukauden tiukkoja otteluita edukseen.

Summanen toi paljon uutta nuoreen espoolaisryhmään ja tulokset näkyivät jo heti joulutauon jälkeen. Sarjapisteitä kertyikin varsin tasaisesti joulutauon jälkeen ja tärkeitä otteluita käännettiin eduksi. Espoolaisten pelillinen ilme myöskin raikastui, kun Summanen liittyi Unitedin valmennukseen. Ero entiseen olikin kuin yöllä ja päivällä.

Runkosarjassa United sijoittui lopulta viidenneksi, mitä voidaankin pitää erittäin hyvänä sijoituksena alkukauden haparointiin nähden. United sijoittui vierasotteluiden osalta neljänneksi ja puolestaan kotiotteluiden osalta kahdeksanneksi. Espoolaiset onnistuivat raapimaan kotiotteluista yhteensä 40 pistettä, ja vierasotteluista kolme pistettä vähemmän.

Espoolaiset ovat ottaneet kuitenkin enemmän kahden minuutin rangaistuksia vierasotteluissa kuin kotiotteluissa. Vierasotteluissa rangaistusten määrä oli 116 kappaletta ja kotiotteluissa yhteensä 93 rangaistusta. Hermes-sarja oli kaikin puolin erikoinen, sillä espoolaiset raapivat kolme voittoa vieraskentältä ja yhden kotona. Molemmat Hermeksen voitoista tulivat niin ikään vierasotteluista.

Välierissä vaaditaan ainoastaan parasta A-luokkaa. Mitä sarjan voitto joukkueilta vaatii?

Suhonen: SaPKo lähtee sarjaan suunnannäyttäjänä, johon Espoo United pyrkii parhaansa mukaan vastaamaan. Sarjan avausottelu on espoolaisille isoin yksittäinen paikka iskeä, mutta Unitedilta vaaditaan myös kontrollointia sarjan myöhemmissä otteluissa.

Pässipaidat olivat KeuPa-sarjassa jokaisella osa-alueella edellä, mutta sortuivat ajoittain lapsuksiin, jotka johtivat takaiskumaaleihin. KeuPa ei käynyt koko sarjan aikana kertaakaan johdossa, mutta SaPKo tarjosi usein joukkueelle mahdollisuuden sinnitellä mukana.

Yksittäiset takaiskut eivät järistytä SaPKon pelaamista, mutta Espoo Unitedia vastaan ylimääräinen siima on parasta jättää antamatta. Espoolaiset kaatuvat, kun viisikko pysyy yhtä tiiviinä läpi sarjan eikä Unitedia päästetä maalipaikoille.

Espoolaisten nuoret hyökkääjät, Emil Oksanen, Matias Nisula ja Oskari Uomala, eivät nimekkyydellään paistattele, mutta he ovat ahtaissa väleissä ja huonommissakin maalipaikoissa parhaimmillaan salakavalia. Heitä SaPKon on pidettävä pimennossa, ja Unitedin puolestaan ruokittava.

Rönnberg: SaPKon ja Unitedin välinen sarja on varmasti tiukka ja vähämaalinen. Vauhtia varmastikin riittää, kun joukkueet ottavat yhteen. Sarja ratkeaa erittäin pieniin asioihin, jopa tilanteet otteluiden sisällä voivat vaihdella suuresti.

Espoolaisten sentteriosastoa verottaa se, että Juuso Kaijomaa on loukkaantumisen takia sivussa kokoonpanosta. Kaijomaa onkin espoolaisten yksi varmimmista aloittajista. On kuitenkin mahdollista, että Kaijomaa nähdään vielä näissä pudotuspeleissä Unitedin paidassa.

Jos United löytää vielä uuden vaihteen pelaamiseensa ja onnistuvat kaikilla osa-alueilla, savonlinnalaisten kaataminen on täysin mahdollista. Se kuitenkin vaatii todellista huippuvenymistä. Välierissä SaPKo on espoolaisille pahin mahdollinen vastustaja, eikä joukkueella ole varaa hölläämiseen. Ensimmäinen ottelu Savonlinnassa merkitseekin todella paljon, varsinkin jos espoolaiset pystyvät kaapimaan sieltä voiton.

Arvio:

SaPKo määrää tahdin heti sarjan alkuvaiheessa. Joukkueet pelaavat kolme ensimmäistä ottelua neljään päivään, joten espoolaisilta vaaditaan puhtia mukana pysymisessä. Espoolaiset eivät voita otteluakaan Savonlinnassa vaan taistelevat voittonsa kotikentällään. Voitot vaativat kuitenkin maksimaalista onnistumista koko 60-minuuttisen aikana.

Pässipaidoilla ei hädin tuskin ole pelillisiä kipukohtia, mutta löytämällä ne Espoo United voi pysyä sarjassa iskuetäisyydellä. Sarjan voittoon asti se ei kuitenkaan riitä, sillä savonlinnalaiset etenevät jatkoon voitoin 4−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle