San Jose vastaan Dallas – tuttujen kohtaaminen

NHL / Artikkeli
Tyynenmeren divisioonan loistavan maaliskuun ansiosta voittanut San Jose Sharks saa pudotuspelien toisella kierroksella vastaansa divisioonavihollinen Dallas Starsin. Joukkueet kohtasivat runkosarjassa jo kahdeksan kertaa. Viimeisessä kohtaamisessa jaettiin pitkälti toista sataa jäähyminuuttia, joten tunnetta ottelusarjasta ei tule puuttumaan.

NHL:n pudotuspelihistoriassa joukkueet ovat kohdanneet vain kahdesti. Vuonna 1998 Dallas voitti ottelusarjan 4-2 ja keväällä 2000 San Jose oli jälleen ottavana osapuolena Starsin edetessä konferenssin finaaleihin tylyin lukemin 4-1. Vuosikausia vanhoilla tilastoilla ei ole kuitenkaan minkäänlaista merkitystä, kun kiekko putoaa lauantain vastaisena yönä jäähän San Josen kotijäällä.

San Joselle on sarjassa kotietu, mutta sillä ei joukkueiden lähihistoriaa tarkasteltaessa pitäisi olla suurtakaan merkitystä. Runkosarjassa Sharks kompuroi kotikaukalossaan, mutta vieraissa joukkue oli liigan paras. Dallas on ollut myös parempi vieras- kuin kotijoukkue. San Josen kotiareenalta Stars vei pisteet kolmesti neljän visiitin aikana. Pudotuspeleissä Dallasilla on ollut vaikeuksia kotonaan, vaikka Anaheimia vastaan sarjan Dallasissa katkaisivatkin.

Loistavien maalivahtien taisto

NHL:n parhaaksi maalivahdiksi ehdolla oleva Jevgeni Nabokov oli hyvä avauskierroksella Calgarya vastaan. Mitään loisteliasta mies ei esittänyt, mutta Miikka Kiprusoffin Nabokov päihitti miesten keskinäisessä kamppailussa. Erinomaisena perustorjujana Nabokov tulee aiheuttamaan päänvaivaa Dallas-hyökkääjille. Maalivahtipeliin Sharks tuskin tulee kaatumaan.

Starsin maalinsuulla Marty Turco karisti ensimmäisen kierroksen peikkonsa ottelusarjassa Anaheim Ducksia vastaan. Akrobaattinen Turco päihitti J-S Gigueren miesten keskinäisessä kamppailussa selvästi. Kenties NHL:n parhaimpana mailapelaajana tunnettu Turco on suuri apu Dallasin puolustajille, jotka harvoin joutuvat juoksemaan rännikiekkojen perässä.

Yksi mielenkiintoinen pelillinen seikka alkavassa ottelusarjassa onkin se, miten San Jose selvittää Turcon ja Dallasin puolustuksen yhteistyön, jossa maalivahdin kiekollista työskentelyä käytetään loistavasti hyväksi. Sharks-hyökkääjien ei kannata laittaa kiekkoa keskialueelta ränniin vaan tyytyä kiekon keskittämiseen kulmiin, jolloin Dallas-puolustajien sekä San Jose-hyökkääjien kaksinkamppailuiden merkitys kulmissa tulee korostumaan. Näissä Sharksilla on etukäteen ajateltuna etu.

Toinen keino on tuoda kiekollisella taidolla hyökkäykset siniviivan yli ilman, että kiekkoa heitettäisiin Stars-alueelle. Tässä tyylissä on kuitenkin omat riskinsä, sillä kiekonmenetysten mahdollisuus keskialueella kasvaa. Calgarya vastaan Sharksille tuli paljon kiekonmenetyksiä juuri näissä tilanteissa. Pelin kääntämisessä Dallas on nopea ja tehokas, joten Sharksin pitää minimoida riskit keskialueella.

Molemmilla joukkueilla paljon laatua hyökkäyspäässä

San Josen hyökkäyspeli tukeutuu vahvasti Joe Thorntonin sekä viime aikoina paljon parantaneen Patrick Marleaun varaan. Molemmat keskushyökkääjät pystyvät luomaan tilanteita Jonathan Cheechoolle, Joe Pavelskille, Milan Michalekille, Ryan Clowelle sekä Dave Setoguchille, jotka kyllä laittavat kiekon reppuun paikan tullen.

Ylivoimapeli ei ollut San Josen paras osa-alue Calgarya vastaan. Flames pelasi erittäin aggressiivisesti ja aktiivisesti jonka vuoksi Sharks oli ajoittain vaikeuksissa. Dallasin alivoimapeli on ollut läpi kauden NHL:n parhaimmistoa, joten San Josen valmennuksella on vielä paljon pähkäiltävää pakkopelin kanssa.

Kesken kauden San Joseen saapunut puolustaja Brian Campbell ei ollut vielä parhaassa vireessään ensimmäisellä kierroksella. Vauhtiin päästyään porkkanatukasta on kuitenkin paljon iloa Sharksin ylivoimalle, kuten myös hyökätessä tasakentällisin.

Dallasin suuri vahvuus on huima sentterikolmikko Mike Ribeiro, Brad Richards sekä Mike Modano. Tämän myötä tähtipaidoilta löytyy kolme maalintekoon pystyvää kentällistä. Tästä parhaana osoituksena se, että ensimmäisellä kierroksella Dallasin kolmesta ensimmäisestä hyökkäystriosta jokainen pelaaja onnistui ainakin kerran maalinteossa. Päävastuu maalinteossa ei siis enää lepää ykkösketjun Brenden Morrow-Mike Ribeiro-Jere Lehtinen varassa.

Loui Eriksson ja Richards ovat muodostaneet pudotuspeleissä vaarallisen tutkaparin, jonka kanssa San Josella tulee olemaan kova kiire. Ketjua tasapainottaa fyysisellä pelillään Joel Lundqvist.

Alkavan otteluparin mielenkiintoisimpiin kuuluva taistelupari tulee olemaan Joe Thorntonin ykkösvitja vastaan Starsin kolmosketju Steve Ott-Mike Modano-Stu Barnes. On varmaa, että Sharks-valmennus pyrkii kotikentällään välttämään näiden ketjujen kohtaamista.

Loukkaantumisistaan toipunut Ryan Clowe on ollut ehkä hieman yllättäen Sharksin paras pistemies pudotuspeleissä. Isokokoisen kanadalaisen siirtäminen pois maalin edustalta on helpommin sanottu kuin tehty. Röyhkeästi maalille ajava Clowe on pudotuspelipelaaja parhaimmasta päästä.

Samalla tyylillä pelaa Stars-kapteeni Brenden Morrow, joka ensimmäisellä kierroksella päihitti usein kaksinkamppailuissa Chris Prongerin sekä Francois Beaucheminin. Morrow muodostaa äärimmäisen vaarallisen tutkaparin Ribeiron kanssa, joka teki kuudessa ottelussa kahdeksan pistettä Anaheimia vastaan.

Starsilla etu puolustuksessa

Dallas päihitti puolustavat mestarit ilman parasta pelaajaansa, Sergei Zubovia. Tätä voidaan pitää jonkin sortin ihmeenä. Puolustuksen erinomaisen suorituksen mahdollisti Stephane Robidas`n nouseminen lähes dominoivaksi puolustajaksi sekä kolmen tulokaspuolustajan (Matt Niskanen, Nicklas Grossman, Mark Fistric) vahva peli.

Alkavaan ottelusarjaan Stars saa kuitenkin Zubovin takaisin, joten tämä tulee ennestään vain parantamaan joukkueen takalinjoja. Suurin vaikutus venäläisen paluulla on kuitenkin Dallasin ylivoimapeliin, jota Zubov on vuosikaudet jo menestyksekkäästi pyörittänyt.

San Josella Christian Erhoff sekä Doug Murray ovat olleet vireessä. Isokokoisen Kyle McLarenin kausi saattaa sen sijaan olla ohi polvivamman vuoksi. Craig Rivet, Marc-Edouard Vlasic, Matt Carle sekä Cambell muodostavat lopun Sharksin sekstetistä. Christian Erhoff on kärsinyt myös hieman loukkaantumisista, joten hänen tervehtymistään joukkueen fanit ja seurajohto odottaa kuumeisesti.

Starsin hyökkäys on äärimmäisen nopea. Murraylla ja Rivet`llä tulee pitämään kiirettä liukkaiden tähtien kanssa. San Josella sen sijaan muskelia hyökkäyksestä löytyy, joten Starsin hieman linnunluinen puolustus (pois lukien Fistric, Grossman) on kovan testin edessä. Toisaalta Dallasin kevyempirakenteiset puolustajat selvisivät erinomaisesti fyysistä Anaheimia vastaan, joten mahdollisuudet menestykseen ovat.

Seuraa näitä

Mike Modano – Jeremy Roenick

Nämä kaksi amerikkalaissankaria rikkovat rajoja tällä kaudella. Molemmat kunnioittavat toisiaan paljon, mutta panttivankeja ei tulla ottamaan taistelussa siitä, kumpi saa mahdollisuuden nostaa Stanley Cup-pokaalia kauden päätteeksi, jos jompikumpi joukkueista sinne saakka yltää.

Stu Barnes

Konkari teki Starsille kaksi tärkeää voittomaalia ottelusarjassa Anaheimia vastaan. Mies on tehnyt 30 pudotuspelimaalia urallaan, joista lähes puolet on olleet voittomaaleja.

Brian Campbell – Brad Richards

Molemmat tähtipelaajat liittyivät joukkueisiinsa siirtorajan kynnyksellä. Kumpi heistä nousee suurempiin saappaisiin alkavassa ottelusarjassa?

Mike Grier

San Josen luotettava laituri tekee illasta toiseen pyyteetöntä työtä. Grier tulee pelaamaan paljon Starsin parhaita pelaajia vastaan. Tälle miehelle pelaaminen Dallasia vastaan pudotuspeleissä ei ole uutta, sillä Grier on pelannut peräti viidesti ottelusarjaa teksasilaisia vastaan.

Yhteenveto

Dallas Stars teki pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella eniten ylivoimamaaleja liigassa. Nyt vastassa on kuitenkin huomattavasti kurinalaisempi joukkue ja hyökkäyspelin pitää toimia myös tasakentällisin. San Jose ja Dallas ovat molemmat erittäin hyvin valmennettuja ja kurinalaisia joukkueita.

Henkilökohtainen panos tuleekin ratkaisemaan tämän ottelusarjan. Sharksilla on ottelusarjan paras pelaaja (Joe Thornton) riveissään, joten siinä on kotijoukkueen vahvuus. Dallasin pitää löytää keinot kanadalaisen pysäyttämiseen ja Turcon pitää pelata loisto tasolla. Samoin San Jose-puolustuksen pitää löytää keinot Starsin laajan hyökkäysmateriaalin pysäyttämiseksi. Siinä tulee olemaan suuri rooli Sharksin puolustavilla hyökkääjillä, kuten Mike Grier, Curtis Brown ja Torrey Mitchell.

Joukkueiden viimeisessä runkosarjakohtaamisessa riitti kipinää, kun nyrkit ja käsilaukut heiluivat. Tunnetta tulee divisioonavihollisten kohtaamisissa riittämään nytkin, vaikka tyhmien jäähyjen ottamista vältetään varmasti loppuun saakka.

San Joselle pudotuspelien toisesta kierroksesta on muodostunut lievä peikko. Stars on jo kirouksensa voittanut ja pelaa näin ollen vapautuneemmin. Tiukka ottelusarja menee Dallasille numeroin 4-2.

» Lähetä palautetta toimitukselle