Salavat Julajev Ufa - Westerlund ja kumppanit mestaruusjahdissa

KHL / Artikkeli
Philip Larsen palasi takaisin KHL:ään Vancouverista.
Kuva © Getty Images
Baškortostanissa sijaitseva Ufan miljoonakaupunki on yksi Venäjän hienoimmista kiekkokaupungeista. Seura on tullut vuodesta toiseen tunnetuksi hyökkäysvoittoisesta pelitavastaan. Päävalmentajaksi on palkattu Jokereissa hyvää työtä tehnyt Erkka Westerlund, jonka ensisijainen tehtävä on saada pahasti vuotanut puolustuspeli kuntoon. Tulevalla kaudella voidaan nähdä totutusta hyvin erilainen Salavat - mahdollisesti viime vuosia parempi.

Linus Omark (SWE) - Joonas Kemppainen (FIN) - Teemu Hartikainen (FIN)
Denis Kokarev - Ilja Zubov - Enver Lisin
Artjom Fjodorov - Jevgeni Bodrov - Igor Makarov
Maksim Majorov - Jevgeni Korotkov - Anton Lazarev

Philip Larsen (DEN) - Aleksandr Loginov
Maksim Gontšarov - Maksim Osipov
Denis Kuljaš - Grigori Panin

Ben Scrivens (CAN)
Andrei Karejev

Päävalmentaja: Erkka Westerlund (FIN)

Suurseuroihin kuuluvan Salavatin kausi oli melkoinen sillisalaatti. Joukkue pelasi - ja erityisesti puolustusti niin surkeasti viimeisen kolmanneksen kaudesta, että oli vaarassa jopa jäädä KHL:ssä ensimmäistä kertaa katastrofaalisesti pudotuspelien ulkopuolelle. Salavat oli lopulta viisi pistettä pudotuspeliviivan yläpuolelle itäisen konferenssin kuudennella sijalla.

Viimeisen 20 ottelun otannalla joukkue oli 19 pisteellä sarjan kolmanneksi huonoin, ja 75 päästettyä maalia oli enemmän kuin yhdelläkään toisella seuralla.

Mielenkiintoisena detaljina voisi mainita, että Salavatin alamäki alkoi samoihin aikoihin, kun sensaatiomaisen kauden pelannut huippulupaus Kirill Kaprizov, 20, kävi voittamassa nuorten MM-kisoissa pistepörssin. Seura menetti Kaprizovin kesän aikana TsSKA:lle, mikä oli valtava takaisku.

Joukkuetta on selvästi rakennettu sillä ajatuksella, että nyt muurataan oma maali ensiksi umpeen.

Ulos seurasta sai lähteä ailahtelevasti ja alle 90 torjuntaprosentilla pelannut ruotsalaisvahti Niklas Svedberg. Ei hänen tehtäväkään helpoin ollut pahasti vuotavien linjojen takana, mutta Svedberg ei ole maalivahti, jonka johdolla seura olisi voinut tavoitella mestaruutta. Itse asiassa 25 pelissä pelannut Andrei Gavrilov oli huomattavasti parempi torjuntaprosentilla 93,4. Gavrilov ei jatka seurassa.

Ykkösmaalivahdin paikasta tulevat taistelemaan entinen NHL-maalivahti Ben Scrivens ja 22-vuotias lahjakkuus Andrei Karejev. Dinamo Minskin ykkösvahtina torjuntaprosentilla 91,8 esiintyneelle Scrivensille pedataan varmasti lähtökohtaisesti ykkösvahdin paikkaa. Hän saa kuitenkin erinomaisen haastajan Ilja Sorokin ja Sergei Bobrovskin tavoin Novokuznetskista pinnalle ponnistaneesta Karejevista.

Kylmäpäinen Karejev pelasi Novokuznetskin kiekkosateessa 28 ottelussa erinomaisella 93,2 torjuntaprosentilla ennen kuin siirtyi Neftehimikiin. Hän meinasi hinata Neftehimikin vielä pitkältä takamatkalta pudotuspeleihin pelaamalla 16 peliä 94,3 torjuntaprosentilla. Scrivensiä selvästi pienikokoisemman Karejevin pelisti huokui samanlainen varmuus ja rajaton itseluottamus, mikä sarjan kenties parhaan maalivahdin Sorokinin otteista on huokunut pääsääntöisesti TsSKA:n maalilla.

Puolustusta on uudistettu odotetusti kesän aikana. Seura menetti kärkikuusikosta ykköspakki Sami Lepistön Jokereihin ja entisen Venäjän maajoukkueen luottopakin Konstantin Kornejevin Severstaliin.

Kornejevin lähtö ei ollut merkittävä. Hänen tehotilastonsa oli eniten pakkasella koko joukkueesta. Myös alle odotusten pelannut Ladan toissa kauden ykköspakki Dmitri Vorobjov palasi Toljattiin.

Lepistön korvaajaksi Westerlund sai varmasti mieluisan pelaajan, kun tehopakki Philip Larsen palasi KHL:ään vuoden NHL-visiitiltään Vancouverista. Hän teki Westerlundin Jokereissa toissa kaudella 52 peliin tehot 11+25=36, jolla oli pakkien pistepörssin viides. Larsen pelaa varsin hyvin kahteen suuntaan, mutta loistaa erityisesti kiekollisessa pelissä korkealla taito- ja syöttötasollaan.

Westerlundin Jokerit taipuivat kahden kautensa aikana pudotuspeleissä TsSKA:lle ja Torpedolle. Sattumaa tai ei, molemmista seuroista hankittiin yksi uusi puolustaja. Torpedosta seura hankki sulavasti luistelevan, fyysisen ja uhrautuvan Maksim Osipovin, 23. Osipovin ura on rajussa nousukiidossa, sillä hän nousi Peteris Skudran joukkueen ykköspakiksi. TsSKA:sta tuli puolestaan kaksinkertainen Gagarin Cup -voittaja Grigori Panin, joka tunnetaan kovista otteistaan.

Uusi kolmikko nostaa puolustuksen tasoa. Seuran runkopakeista jatkavat sarjan kovimpiin kuuluvalla laukauksella varustettu Denis Kuljaš, viime kauden fyysisin puolustaja Maksim Gontšarov, toiseksi suurinta vastuuta kantanut tehokas Aleksandr Loginov ja todella lahjakas Zahar Arzamastsev, 24. Arzamastsevin tehotilasto +11 oli koko joukkueen paras.

Kaprizovin lisäksi hyökkäyksen seitsemästä parhaasta pistemiehestä kukaan ei ole poistunut seurasta. Seurassa pahasti flopanneet Igor Grigorenko ja Dmitri Makarov eivät saaneet jatkoa. Erityisesti Grigorenko on ollut vuosia sarjan tähtikategorian pelaaja, mutta alla on heikko kausi. Kesken kauden Avangardista hankitun ja huippupelaajana tunnetun Denis Paršinin esitykset eivät vakuuttaneet. Hän sai lähteä. Lahjakas Mihail Vorobjov siirtyi Philadelphia Flyersin organisaatioon.

Hyökkäykseen on saapunut puolenkymmentä uutta nimeä, joiden pitäisi ottaa vakiokokoonpanon paikka. Kärkisenttereiksi kaavaillaan varmasti Sibirissä pisteet 11+12=23 tehnyttä Joonas Kemppaista ja Avangardista tullutta erittäin taitavaa Ilja Zubovia. Kemppainen pelaa vahvasti kahteen suuntaan ja loistaa alivoimalla. Loistavana luistelijana ja pehmeistä käsistään tunnettu Zubov pelaa hyvin kahteen suuntaan. He nostavat senttereiden tasoa viime kaudesta.

Hyökkäyksen suurin tähti on Westerlundin vanha luottomies Linus Omark. Hän oli sarjan pistepörssin kymmenes tehoilla 14+42=56. Fantastisella pelikäsityksellä ja syöttötaidolla varustettu ruotsalainen on ollut dominoiva pelaaja jokaisella kolmella KHL-kaudellaan. Rankkarispesialistinakin tunnettu Omark on yksi koko sarjan viihdyttävimmistä pelaajista. Potkulauta luistelustaan tunnettu härkämäisen vahva Teemu Hartikainen on kiistatta sarjan eliittiä kiekonsuojaajana - mahdollisesti jopa paras. Hän teki 46 peliin tehot 19+17=36.

Dinamo Moskovasta Salavat nappasi joukkueen toiseksi parhaan pistemiehen ja Venäjän maajoukkueen armottomana työhevosena tunnetun Denis Kokarevin, 32. Polkukone Kokarev on paranneltu versio Antti Pihlströmin kaltaisesta pelaajasta. Hän on voittanut urallaan kaksi Gagarin Cupia Dinamossa isossa roolissa. Nopea ja pienikokoinen Artjom Fjodorov, 24, pelasi Kokarevin seurakaverina läpimurtokautensa tehoilla 10+16=26.

Entinen NHL-pelaaja Enver Lisin tunnetaan erittäin nopeana luistelijana, räjähtävistä ensimmäisistä potkuistaan ja hyvästä työmoraalista. Hän teki seuralle tehot 14+16=30. Uzbekistanissa syntynyt Maksim Majorov, 28, on osoittautunut hyväksi pelaajaksi.

Yhteenveto:

Suomalainen päävalmentaja ei ole koskaan voittanut Gagarin Cupia KHL:n yhdeksänvuotisen historian aikana. Kari Heikkilä (Lokomotiv), Kari Jalonen (Lev Praha) ja Raimo Summanen (Avangard) ovat olleet vain yhden voiton päässä mestaruudesta.

Pystyykö Westerlund viemään joukkonsa päätyyn asti? Kuinka hyvin tulkin välillä viestit menee perille venäläispelaajille, joista moni ei varmasti osaa juurikaan englantia? Venäläisellä päävalmentajalla ulkomaalaiseen nähden on tässä suhteessa etu.

Hänen valmennustiimiin kuuluvat apuvalmentajat Hannu Virta ja Tomi Lämsä. Lisäksi fysiikkavalmentajana nähdään Jarno Koivisto ja videovalmentajana oma poika Tomas Westerlund. Mihin suomalaiskopla pystyy Ufassa?

Joukkuetta on rakennettu järkevästi kesän aikana. Maalivahti- ja puolustuspeli pitäisi olla paremmalla tolalla. Sentteriosasto on parempi. Hyökkäyksessä on enemmän ja parempia vahvasti kahteen suuntaan pelaavia pelaajia. Ufassa tilanne näyttää varsin valoisalta. Sarjan viidenneksi huonoimman alivoimapelin voisi olettaa paranevan jopa merkittävästi muutosten johdosta.

Arvio: Eväät itäisen konferenssin voittoon olemassa. Idän kärkinelikko on hyvin tasainen. Parantaa viime kaudesta ja ottaa kotiedun pudotuspeleihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle