Saksalainen ykkösvientituote - Leon Draisaitl

NHL / Artikkeli
NHL-varausta havittelevat nuoret eivät pääse helpolla, näyttää Draisaitl.
Kuva © Getty Images
Isokokoinen ja temperamenttinen Leon Draisaitl on kenties kautta aikain lahjakkain saksalaiskiekkoilija. Poikkeuksellisen taitavasti peliä lukevalla keskushyökkääjällä on käsissään avaimet kehittyä NHL-tähdeksi, mutta se vaatii nykyistä parempaa fysiikkaa ja hermokontrollia.

Draisaitl tekee viikonloppuna saksalaista kiekkohistoriaa. Mies ohittaa tuolloin toistaiseksi korkeimmalla numerolla varatun saksalaispelaajan Marcel Gocin, joka kelpasi San Jose Sharksille vuoden 2001 varaustilaisuudessa numerolla 20. Saksalaisnuorukainen ei kuitenkaan näe uraansa pelkkinä lukuina.

- Varausnumero ja raha eivät minua kiinnosta. Pelaan rakkaudesta tähän lajiin, mies kertoi SPOX.comille.

Rakkaus jääkiekkoon on tuottanut hedelmää miehen junioriuralla. Kanadan juniorisarjassa WHL:ssä pelaavan Prince Albert Raidersin riveissä syntyi tällä kaudella peräti 105 tehopistettä.

- Pelasin vain tavallisen kauden Kanadassa. Olin hyvässä kunnossa ja pelivireessä läpi kauden, mutta nyt en voi enää vaikuttaa siihen, mitä varaustilaisuudessa tapahtuu, mies jatkoi.

NHL on kuitenkin erilainen, aikuisempi maailma, jossa ei ole sijaa Draisaitlin ajoittaisille asenneongelmille. Nuori mies maksoi oppirahoja jo vuodenvaihteessa. Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa joukkueensa kapteeni ja johtohahmo hölmöili itsensä kahdesti suihkuun, eikä Saksan putoaminen alempaan divisioonaankaan ollut kaukana.

Huippulahjakkuus sai näytön paikan myös aikuisten maailmanmestaruuskisoissa. Ajoittaisesta väläyttelystä huolimatta miehestä ei vielä ollut vastuunkantajaksi. Nuori keskushyökkääjä tarvitsee lisää paitsi fyysistä voimaa, myös röyhkeyttä: aikuisten peleissä, erityisesti NHL:ssä on taklattava kovaa.

Draisaitl Saksan kapteenina nuorten MM-kisoissa.
Draisaitl Saksan kapteenina nuorten MM-kisoissa.
Kuva © Vilja Päätalo - vilja.paatalo@jatkoaika.com

"Kukapa ei tahtoisi olla ykkösvaraus?"

Villeimmät huhut ovat ennakoineet Draisaitlia jopa kärkivaraukseksi, mutta todennäköisempi varausnumero asettuu sijoille 3-5. Ensimmäistä varausvuoroa hyppysissään pitävä Florida Panthers toki yllätti viime kesänkin varaustilaisuudessa valitsemalla Aleksandr Barkovin ohi Seth Jonesin.

- Rehellisesti, kukapa ei tahtoisi olla ykkösvaraus? Se olisi valtava kunnianosoitus. En kuitenkaan mieti sitä liikaa, vaan toivon vain, että minut varataan, kertoili Draisaitl CBC.ca:lle haastattelussa.

Tämän kesän välivuosidraftia pidetään edellistä ja seuraavaa vuotta heikompitasoisena, ja terävin kärki on todella tasainen.

Yksi mahdollinen osoite Draisaitlille voisi olla Edmonton Oilers. Nuorella joukkueella olisi varaa lähettää hyökkääjä vielä vuodeksi juniorisarjaan pelaamaan. Oilers käyttänee kolmosvarauksensa joko Draisaitliin tai jompaankumpaan kahdesta sentteri-Samista, Reinhartiin tai Bennettiin.

Nelosvarausta pitää hallussaan Calgary Flames. Heikosti viime vuosina pelanneessa albertalaisryhmässä Draisaitl voisi päästä kokeilemaan siipiään ylhäällä jo tulevalla kaudella.

Myös pitkään pohjamudissa taapertanut New York Islanders viidennen varausvuoronsa kanssa saattaisi olla kiinnostunut Draisaitlin palveluksista. Supertähti John Tavaresin johdolla uutta nousua tavoitteleva nuori joukkue tarjoaisi rauhalliset kehittymisolosuhteet.

- Sillä ei ole mitään väliä mikä joukkue minut varaa. Tavoitteeni on vain pelata NHL:ssä joku päivä, mies linjasi CBC Newsille - vaikka tunnustautui Red Wings -faniksi SPOX.comille.

Hyvä pelisilmä, heikko fysiikka

Draisaitlia pelaajana on verrattu toisen pienehkön kiekkomaan kasvatiin Anze Kopitariin. Miehiä yhdistävät erityisesti taitojen ja pehmeiden käsien yhdistelmä.

Saksalaisella on yksi varausluokkansa parhaista pelisilmistä ja hän on aina vaarallinen saatuaan kiekon. Hyökkäyspäässä mies löytää helposti syöttötilaa. Hän ei kuitenkaan ole erityisen taitava luistelija ja kaipaa lisää fyysisyyttä: grandlundmainen kesä kovassa rääkissä voisi tehdä Draisaitlille hyvää. Paikka NHL-tason peliätekevänä sentterinä on tarjolla, jos miehen rakkaus lajiin säilyy.

Draisaitl on tottunut Pohjois-Amerikan järjestelmään, sillä mies on pelannut Kanadassa kaksi edellistä kautta. Tämän lisäksi hänellä on kannettavanaan suuri vastuu saksalaiskiekkoilun tulevana tähtenä. Draisaitlin on otettava opikseen nuorten MM-kisojen virheistä.

- Petin joukkueeni, totesi synkkä mies tuolloin.

NHL:ssä tällaiseen ei ole varaa, sillä vastuunkantajan on kestettävä paineet. Rakkaus lajiin ei saa purkautua turhautumisena.

» Lähetä palautetta toimitukselle