Saksa luottaa maalivahtiinsa, Valko-Venäjä tarvitsee hyökkääjiltään onnistumisia

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Saksa tarvitsee Thomas Greissilta erinomaista torjuntavirettä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Valko-Venäjä ja kisaisäntä Saksa ovat turnauksessa haastamassa isompiaan. Jatkoajan MM-kisojen projektipäälliköt nostavat maista esille keskeisimmät pelimiehet.

Saksan ratkaisija: Thomas Greiss

Juha Oinonen: NHL-maalivahti on Saksalle suuri etu A-lohkon muita haastajamaita vastaan. Jos viisikko puolustaa tiiviisti ja Greiss venyy parhaalle tasolleen, pystyy Saksa taistelemaan kärkimaitakin vastaan.

Greissin akilleen kantapää on kuitenkin pelin ailahteleminen. Huippupeliä tai -torjuntaa seuraa liian usein helppo virhe. NHL:n pitkässä runkosarjassa lipsahdukset eivät aiheuta niin suurta vahinkoa kuin MM-kisojen seitsemän pelin alkusarjassa.

Ykkösmaalivahdin torjuntavire on tärkein edellytys Saksan toiveille puolivälieräpaikasta.

Saksan yllättäjä: Frederik Tiffels

Juha Oinonen: 21-vuotias Pittsburgh Penguinsin kuudennen kierroksen varaus vuodelta 2015 on pelannut jo viisi vuotta Pohjois-Amerikassa. Tehokkuus on ollut vaihtelevaa, mutta ajoittain nuorukainen on pelannut lähes piste per peli -tahdilla.

A-maajoukkueesta Tiffelsillä on kokemusta vain viiden pelin verran. Ikäkausimaajoukkueissa isokokoinen hyökkääjä on kuitenkin ollut vaarallinen ase.

Saksan hyökkäyskalustossa on paljon kokemusta, joten lähtökohtaisesti Tiffelsille ei ole luvassa isoa roolia. Jos kokeneet ja monipuoliset hyökkääjät eivät onnistu viimeistelyssä, on nuori ja lupaava Tiffels potentiaalinen nousija ratkaisijaksi.

Valko-Venäjän ratkaisija: Andrei Kostitsin

Vinski Virtanen: NHL:ssä yli 400 ottelua pelannut Andrei Kostitsin on Valko-Venäjän joukkueen isoin syömähammas yhdessä veljensä Sergei Kostitsinin kanssa. Kostitsinin veljekset ovat maan tunnetuimmat pelaajat maan tämän hetken ainoan NHL-pelaajan Mihail Hrabouskin kanssa. Hrabouski ei pelaa kisoissa, joten Kostitsinien harteilla on valtaosa hyökkäystehoista.

KHL:n HK Sotšissa kapteenina toimiva Andrei pelasi pikkuveljeään Sergeitä tehokkaamman kauden. Molemmat olivat seurajoukkueidensa kapteeneita, sillä Sergei kantoi natsoja Dinamo Minskissä. Andrei oli silti suuremmassa vastuussa joukkueensa iskukyvystä ja tekikin 51 peliin 16+18=34 pistettä.

Andrei Kostitsin on 32-vuotias hyökkääjä, joka pelaa tänä keväänä jo uransa kymmenennet MM-kilpailut. Hän on yksi harvoista, jotka ovat edustaneet maataan samana vuonna (2002-2003) niin alle 18-vuotiaiden, alle 20-vuotiaiden kuin aikuisten MM-turnauksessa. Viime kisoissa syntyi vain yksi syöttöpiste, mutta edellisissä laitahyökkääjä iski kaksi maalia ja seitsemän syöttöä.

Valko-Venäjän yllättäjä: Maksim Parfejevets

Vinski Virtanen: Minskissä syntynyt ja kotikaupunkinsa joukkuetta Junost Minskiä Valko-Venäjän pääsarjassa edustava Parfejevets pelaa ensimmäiset MM-kilpailunsa aikuisten tasolla. Parfejevets on 25-vuotias laitahyökkääjä, joka on pelannut Junostissa viimeiset neljä kautta. Pisteitä hän takoi vastikään hopeaan päättyneellä sesongilla yli piste per peli sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä.

Parfejevetsin erottaa kentältä helposti, sillä taitava valkovenäläinen on vain 170 senttimetriä pitkä. Pienikokoinen hyökkääjä on kantanut Valko-Venäjän paitaa alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa vuonna 2010 ja alle 20-vuotiaissa keväällä 2012, jolloin maa pelasi ykkösdivisioonassa Parfejevetsin toimiessa varakapteenina.

Valko-Venäjä odottaa tehopisteitä erityisesti kärkimiehiltään Kostitsineilta, mutta muiltakin on saatava tulitukea. Parfejevets ei ole maajoukkueen ykköshyökkääjiä, mutta jos runkopelaajat eivät tee tulosta, Parfejevets voi debytanttina saada mahdollisuuden näyttää taitonsa.

» Lähetä palautetta toimitukselle