Saksa: Leveä ja kokenut, mutta terävin kärki uupuu

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Christian Ehrhoff kuuluu Saksan olympiajoukkueen johtohahmoihin.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Saksan etuna tulevissa olympialaisissa on yhteinen kokemus. Joukkueesta 16 pelaajaa oli mukana viime kevään MM-kisoissa ja päävalmentaja on pysynyt samana, mikä helpottaa ja nopeuttaa yhteispelin kasaamista lyhyessä turnauksessa. Onko Saksa kuitenkin liian tasapaksu?

Saksalla on vahva jatkumo, sillä olympiajoukkueessa on peräti 12 pelaajaa, jotka ovat pelanneet yli 20 ottelua MM-kisoissa. Kokenein MM-kisakävijä on Marcel Goc, jolla on allaan kahdeksat kisat.

Muita kokeneita MM-kisapelureita ovat muun muassa Christian Ehrhoff, Yannic Seidenberg, Justin Krueger ja Felix Schütz.

Jatkumoa tuo myös valmennus, sillä Saksaa valmentaa kolmatta kautta Marco Sturm, joka on yksi maan historian menestyneimmistä jääkiekkoilijoista. Sturm teki hiljattain jatkosopimuksen Saksan maajoukkueen kanssa ja jatkaa päävalmentajan pestissä aina vuoteen 2022 asti.

Olympiajoukkueesta oli 16 pelaajaa mukana viime kevään MM-kisoissa. Kun pelaajat tuntevat toisensa, yhteispeli on mahdollista laittaa kuosiin nopeammin.

– On tärkeää, että iso osa joukkueesta on pelannut yhdessä aiemmin ja tuntee meidän systeemin. Toisin kuin MM-kisoissa, olympialaisissa on vain kolme peliä alkulohkossa, joten joukkueen pelaamisen on toimittava heti ensimmäisessä pelissä, päävalmentaja Strum sanoo kansainvälisen jääkiekkoliiton haastattelussa.

Saksa palaa olympiakaukaloihin kahdeksan vuoden tauon jälkeen, sillä maan jääkiekkojoukkue ei selviytynyt Sotsin olympiaturnaukseen 2014.

Syksyllä 2016 olympiakarsinnoissa Saksa oli vakuuttava ja voitti lohkonsa puhtaalla pelillä. Taakse jäivät Latvia, Itävalta ja Japani. Olympialaisissa Saksa pelaa samassa lohkossa Norjan, Suomen ja Ruotsin kanssa.

Kahden entisen NHL-pelurin johdolla

Joukkueessa on yhteensä lähes 1500 ottelun verran NHL-kokemusta – enemmän kuin esimerkiksi Suomella. Saksalla tosin NHL-kokemus jakautuu lähinnä kahdelle pelaajalle.

Meritoitunein entinen NHL-pelaaja on puolustaja Ehrhoff, joka pelasi NHL:ssä yli 700 ottelua. Viimeisin NHL-kausi oli hänelle 2015-16, jonka jälkeen hän palasi Saksan pääsarjaan. 35-vuotias ja jo neljänsiin olympialaisiin valmistautuva Ehrhoff on myös ehdolla Saksan lipunkantajaksi olympialaisten avajaisissa.

Kapteenin nauhaa kisoissa kantava Goc on niin ikään pelannut vuosia Pohjois-Amerikassa. NHL:ssä pelejä kertyi 34-vuotiaalle keskushyökkääjälle yli 600.

Vaikka Goc onkin joukkueen hyökkäyksen yksi tärkeimmistä pelaajista ja hänen hartioilleen kasataan vastuuta, hän muistuttaa, että Saksalla on osaamista laajalla rintamalla.

– Tietenkin olen todella onnellinen tästä kunniasta (valinnasta kapteeniksi), mutta meillä on monia pelaajia, jotka voivat ottaa vastuuta, Goc kertoo Saksan jääkiekkoliiton haastattelussa.

Ehrhoff ja Goc ovat maalivahti Dennis Endrasin ohella ainoat, jotka ovat olleet aiemmin mukana olympialaisissa.

Riittääkö ratkaisupelaajien osaaminen?

Saksan joukkue koostuu ainoastaan Saksan pääsarjassa DEL:ssä kiekkoilevista pelaajista. DEL on kelpo sarja, mutta vertailussa muihin Euroopan sarjoihin, se ei kovin korkealle sijoitu.

Saksan ongelma on se, että terävin kärki puuttuu tai se on hyvin ohut. Joukkueessa on laajasti ja tasaisesti osaamista, mutta ratkaisupelaajat ovat vähissä. Ehrhoff ja Goc ovat ehkä enemmän tasapainottavia konkareita, jotka ovat jo uriensa ehtoopuolella. Joukkueella on näennäisesti leveä hyökkäyspään osasto, mutta siellä ei ole riittävästi ratkaisuvoimaa olympiaturnaukseen.

Saksan joukkue koostuu ainoastaan Saksan pääsarjassa DEL:ssä kiekkoilevista pelaajista.

Hyökkäyksessä esiin nousevat ratkaisupelaajista kokenut Schütz ja 25-vuotias Brooks Macek, joka on takonut DEL:ssä tällä kaudella 49 otteluun 44 tehopistettä. Taitava hyökkääjä ottanee paikan kärkiketjuista ja ylivoimasta. Schütz on tehnyt saman verran tehopisteitä DEL:ssä kuin Macek tällä kaudella.

Lisäksi muun muassa Patrick Reimer, Patrick Hager ja David Wolf tuovat kokemusta ja leveyttä hyökkäykseen. Onko heistäkään ratkaisijoiksi?

Puolustuksen ehdoton johtohahmo niin pelillisesti kuin henkisesti on Ehrhoff. Hän tulee saamaan paljon peliaikaa niin alivoimalla, tasaviisikoin kuin ylivoimallakin. Samanlaista monipuolista ja etenkin hyökkäyssuuntaan etevää puolustajaa Saksalla ei oikein ole.

Daryl Boyle tuo kiekollista osaamista puolustukseen ja pystyy pyörittämään myös ylivoimaa. Mielenkiintoinen pelaaja on Seidenberg, joka on tunnettu myös laitahyökkääjänä. Nyt paikka on vakiintunut puolustajana.

Pienikokoinen Seidenberg on nopea ja älykäs pelaaja, joka tuo puolustukseen vahvaa hyökkäyspelin osaamista.

Puolustukseen kokoa ja jämäkkyyttä tuovat muun muassa Sinan Akdag, jolla on tosin myös hyökkäyspelin osaamista, Björn Krupp ja kokenut Moritz Müller.

Saksalla ykkösmaalivahtina on 32-vuotias Danny Aus den Birken, joka torjui viime keväänä MM-kisoissa neljässä ottelussa vakuuttavasti. Endrasin lisäksi maalivahtikolmikon täydentää Timo Pielmeier.

Arvio:

Saksa luottaa kokeneihin ja tuttuihin pelaajiinsa, jotka tosin eivät ole suurta menestytä maalle tuonut MM-kisatasolla. Etuna on se, että yhteispelin Saksa voi saada varsin nopeasti toimimaan. Viime keväänä MM-kisoissa Saksa voitti avausottelussaan Yhdysvallat, joten kykyä haastaa lohkon kärkijoukkueita, Suomea ja Ruotsia, sillä ehdottomasti on.

Todennäköisintä on kuitenkin se, Saksa kamppailee Norjan kanssa lohkon kolmossijasta, eikä selviydy suoraan puolivälieriin. Kotimatka koittaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella tai viimeistään puolivälierissä.

Saksan kokoonpano olympialaisiin

Maalivahdit

Danny aus den Birken, EHC München (DEL)
Dennis Endras, Adler Mannheim (DEL)
Timo Pielmeier , ERC Ingolstadt (DEL)

Puolustajat

Sinan Akdag, Adler Mannheim (DEL)
Daryl Boyle, EHC München (DEL)
Christian Ehrnhoff, Kölner Haie (DEL)
Frank Hördler, Eisbären Berlin (DEL)
Björn Krupp, Grizzlys Wolfburg (DEL)
Jonas Müller, Eisbären Berlin (DEL)
Yannic Seidenberg, EHC München (DEL)

Hyökkääjät

Yasin Ehliz, Nürnberg Ice Tigers (DEL)
Gerrit Fauser, Grizzlys Wolfburg (DEL)
Marcel Goc, Adler Mannheim (DEL)
Patrick Hager, AHC München (DEL)
Dominik Kahun, EHC München (DEL)
Marcus Kink, Adler Mannheim (DEL)
Brooks Macek, EHC München (DEL)
Frank Mauer, EHC München (DEL)
Marcel Noebels, Eisbären Berlin (DEL)
Leo Pföderl, Nürnberg Ice Tigers (DEL)
Matthias Plachta, Adler Mannheim (DEL)
Patrick Reimer, Nürnberg Ice Tigers (DEL)
Felix Schültz, Kölner Haie (DEL)
David Wolf, Adler Mannheim (DEL)

» Lähetä palautetta toimitukselle