SaiPan pelaaja-arvostelut 2013-2014

LIIGA / Artikkeli
SaiPa taisteli itsensä aina pronssiotteluun saakka loistavan maalivahtinsa johdolla.
Kuva © Turo Ulvinen - www.thudesign.com
SaiPan uuden kauden joukkueen rakennus on jo muutamaa syömähammasta vaille valmis, mutta vielä on aika palata viime kauden sensaation suorituksiin. Kaakkoisessa Suomessa kiekkobuumia käynnistelevät sputnikit eivät nojaa muutamaan huippuyksilöönsä ja tasaisuus on valttia.

Edelliskauden menestystarina kirjoitettiin monien asioiden summana. Huippuluokan valmennus, loistava maalivahtipeli, tinkimätön pelityyli ja kova halu voittaa. Ei Liigan kalleimpia tähtiä, mutta kauden aikana kilpailevissa seuroissa katseltiin kateellisina SaiPan Mestis-hakujen ja projektipelaajien nousua kirkkaimpiin valoihin.

Kapealla materiaalilla ja pienellä budjetilla operoiva seura joutui kauden aikana venymään uskomattomiin suorituksiin, sillä pahimmillaan joukkueen riveistä oli lähes kolme kentällistä miehiä sivussa. Onnistujien lista on pitkä ja vain hajatapausten kohdalla jokin meni pieleen.

Jatkoaika arvioi pelaajat asteikolla 1-5 tähteä ennakko-odotuksiin nähden.

Maalivahdit

Jussi Markkanen 

Markkanen ei Lappeenrannassa juuri esittelyjä kaipaa. Päätti 14 vuoden mittaiseksi venyneen kierroksensa jälkeen palata kotiin. Valittiin 39-vuotiaana kauden päätteeksi Liigan parhaaksi maalivahdiksi, vaikka kärsi vammoista ja joutui huilaamaan pudotuspeleissäkin. Huikea merkitys joukkueelle myös kaukalon ulkopuolella. Joukkueen isähahmo jatkaa sputnikkien riveissä myös ensi kaudella.

Andreas Bernard 

Suomalaistunut Italian maajoukkueveskari teki paluun Lappeenrantaan vuoden Mestis-keikan jälkeen. Odotettiin hyvin sujuneen Jukuri-vuoden jälkeen haastavan Markkasta toden teolla ykkösvahdin paikasta, mutta liian epätasaiset otteet ja Markkasen huippuillat ajoivat tukevasti luukkuvahdin hommiin. Ensi kaudella uusi yritys.

Puolustajat

Samuli Piipponen 

Isokokoinen, mutta hyvin liikkuva lupaus kasvoi Liiga-puolustajaksi, mutta paikat eivät tahdo kestää kasassa. Uhkaa jäädä loukkaantumisten vuoksi entiseksi lupaukseksi. Pelasi vain seitsemän ottelua vammojen vuoksi. Kentälle päästyään joukkueensa varmimpia suorittajia. Siirtyy sarjaporrasta alemmas Jukureihin.

Rony Ahonen 

Valittiin edelliskaudella Jukureissa sarjan parhaaksi pakiksi ja Lappeenrannassa heräsi kiinnostus. Näytti, että kuuluu Mestiksen sijasta Liigajäille. Jämäkkä peruspuolustaja hoiti hommaansa tyylillä. Kausi päättyi ikävästi leikkaushoitoa vaatineeseen vammaan jo viime vuoden puolella, joten seuraavaa askelta ja SaiPa-uran avausmaalia saadaan odotella ensi kauteen. 

Kalle Maalahti 

Oma kasvatti otti hienosti roolia puolustuksesta. Pääsi kentälle vielä pudotuspeleissäkin, joissa esiintyi malliikkaasti. Kiekollisesti todella lahjakas ja puolustaminenkin sujui. Tulokaskaudelta tutut hasardit olivat nyt minimissä.  Sille päälle sattuessaan taklaa kovaa pienestä koostaan huolimatta. Jatkaa SaiPassa.

Dan Spang 

HPK:ssa edelliskautena pelannut Spang tuli SaiPaan alkukauden pelaamattomuuden jälkeen. Syttyi hitaasti, mutta saatuaan liikkeensä kuntoon dominoi etenkin pudotuspeleissä tehden 13 otteluun 11 tehopistettä. Otti tahtipuikon haltuun Ryan Glennin kadotettua omansa. Vaikuttaa joskus verkkaiselta omalla alueellaan, mutta pitää oman paikkansa ja miehensä kokemuksen turvin. Siirtyy Kärppiin.

Simo-Pekka Riikola 

Odotukset kasvoivat nuoren kiekollisen puolustajan kohdalla erinomaisen viime kauden ja harjoitusotteluiden perusteella. Aloittikin hyvin ja tulosta tuli, mutta hiipui pikku hiljaa ja menetti pelipaikkansa. Ylivoima-aikaan nähden tehoja olisi voinut tulla enemmän, sillä jäi edelliskauden 12 pisteestä yhdellä. Kuitenkin vasta 22-vuotias ja aikaa kehittyä. Saanut lisää voimaa, mutta edelleen hentorakenteinen. Jatkaa SaiPassa.

Jakub Cutta 

Isokokoisesta tsekistä ajateltiin täsmähankintaa pudotuspelivääntöihin. Fysiikkaa löytyi, muttei kuitenkaan tarpeeksi. Päästyään sisään paikalliseen kiekkoiluun pärjäsi kuitenkin kokonaisvaltaisessa pelaamisessaan oikein hyvin. Pääsi mukavuusalueelleen ja otti roolia kiekollisena jaellen jopa oivaltavia syöttöjä. JYP-sarja jäi kesken ja kausi päättyi loukkaantumiseen. Jatko auki.

Ryan Glenn 

Kanadalainen oli runkosarjan ajan yksi parhaista ikinä SaiPassa pelanneista ulkomaalaispakeista. Fyysinen oman pään isäntä, jonka kiekollisista avuista kertoo sijoittuminen puolustajien pörssikolmoseksi. Kellotti huikeita peliaikoja loukkaantumisten runtelemassa puolustuksessa. Pudotuspeleissä jäi kokonaan pisteittä ja taso ei muutenkaan vastannut aiemmin nähtyä. Siirtyy Spangin tavoin Kärppiin.

Mikko Pukka 

SaiPa reagoi loukkaantumisiin ja kotiutti tutun Pukan Kazakhstanista. Hoiti hommansa moitteetta runkosarjassa ja jopa syrjäytti katsomoon kauden joukkueessa aloittaneita Sputnikeja. Pudotuspeleissä jalka ei enää riittänyt huippusuorituksiin. Jatko avoinna.

Simon Backman 

Syyskausi taattua Backmania. Tuttu pienikokoinen terrieri, joka iskee inhasti iholle. Myös kiekolliset ratkaisut tuntuivat toimivan ja oli matkalla kohti uransa tehokkainta kautta. Tehotilaston ykkösenä yhdessä pakkikaveri Per Savilahti-Naganderin kanssa. Loukkaantui, palasi helmikuussa ja oli pudotuspeleissä eniten ongelmissa kaikista puolustajista. Varakapteeni jatkaa joukkueessa.

Lauri Taipalus 

Nousi heti toisella Liiga-kaudellaan puskista parrasvaloihin. Tykkää touhuta kiekon kanssa korkealla itseluottamuksella. Pelasi vain 38 ottelua, sillä oli pitkään loukkaantuneena. Teki silti 16 tehopistettä. Pudotuspeleissä virheet lisääntyivät ja tehot jäivät vähemmälle, mutta kaikessa tekemisessä on jatkuvasti kaamea tsemppi. Ei anna tuumaakaan periksi vaan laittaa aina kovan kovaa vasten. Siirtyy IFK:n riveihin.

Per Savilahti-Nagander 

Ruotsalaisjätti kasvoi Lappeenrannassa pelimieheksi. Neljäs ja tällä erää viimeinen kausi SaiPassa oli menestys. Jättiläinen, jonka ainoa pelote on silloin tällöin kohdilleen osuva lämäri, mutta hoitaa vastustajan kerta toisensa jälkeen irti kiekosta. Kiskaisi pudotuspeleissä viisi osumaa ja nousi Kisapuiston sankariksi tehtyään kaksi osumaa JYPin verkkoon seitsemännessä puolivälierässä. Ei jatka SaiPassa, vaan siirtyy kasvattajaseuraansa Luulajaan.

Hyökkääjät

Ville Koho 

Joukkueen kapteeni pelasi upean kauden. Uransa aikana puolustavana sentterinä tunnettu Koho on alkanut saada juonta hyökkäyspelaamiseensa. Pistepörssin 20. Näkee kentän loistavasti ja kantaa valtavaa vastuuta alivoimissa. Loppukaudella näytti, että bensa hieman loppui kesken ja fysiikan lait pätevät myös Kohon tapauksessa. SaiPa-ikoni pelaa ensi kaudellakin SaiPassa.

Ville Hämäläinen 

Kokenut lappeenrantalainen pelasi parasta jääkiekkoaan pitkään aikaan. Illasta toiseen vastustajan kovimpia senttereitä vastaan pelaamista ja silti tehotilasto +9 runkosarjassa, joka oli SaiPan keskushyökkääjistä paras. Teki kauden aikana 10 maalia, joista kaksi pudotuspeleissä. Uhrautuu kiekkojen eteen ja ottaa mustelmia. Jatkaa SaiPassa.

Tomi Leivo 

Omiin kasvatteihin kuuluva Leivo tekee vahvaa uutta nousua loukkaantumisen jälkeen. Teki kevätkaudella paljon tärkeitä maaleja ja osoitti, etteivät tulokaskauden kahdeksan osumaa nelosketjussa olleet mikään suonenveto. Laittoi tällä kaudella vielä paremmaksi tehden 10 maalia. Hankala vastustajille liikkeensä ansiosta. Jatkaa SaiPassa.

Dave Spina 

Väkkärämäinen Spina hankittiin tekemään tehoja. Onnistui siinä pudotuspeleissä hyvin tehden tehot 3+3 ja pelasi muutenkin parhaat pelinsä opettelusta käyneen runkosarjan jälkeen. Hieman heiveröinen ja menettää kiekkoja, mutta luo tilanteita nopeudellaan ja hakeutuu hyvin paikoille. Tekee kiekottomana paljon töitä. Jatko avoinna.

Jesse Mankinen 

SaiPan juniorityön tämän ajan helmi jäi vain 13 runkosarjamaaliin, mutta heilutti verkkoa viisi kertaa pudotuspeleissä. Ampuu paljon ja hakee ratkaisuja. Rytmi hajosi, kun loukkaantui yli kymmenen ottelun ajaksi marraskuussa pelin kuljettua erinomaisesti. Apina kasvaa herkästi harteille, jos maaleja ei synny. Vasta 23-vuotias Mankinen aloittaa jo viidennen kautensa SaiPassa.

Stefano Giliati 

Giliati ei yltänyt avauskautensa suorituksiin. Luistin kulki edelleen, mutta tehot uupuivat etenkin runkosarjassa. Sortuu liian usein omaan näppäryyteensä. Pudotuspeleissä parhaimmillaan ja muodosti vaarallisen ulkolaisketjun Spinan ja Patrick Davisin kanssa. Kaksi kautta SaiPassa tuottivat 199 jäähyminuuttia ja useita highlight-maaleja, joten Kisapuiston lehtereillä on aina riittänyt ohjelmanumeroita. Jatkaa uraansa Bluesissa.

Roope Hämäläinen 

Pienikokoinen sentteri nousi loukkaantumisten ansiosta pelaavaan kokoonpanoon, mutta koki itse vaikean aivotärähdyksen, eikä tervehdyttyään päässyt enää kokoonpanoon. Pelasi koko kauden aikana vain 17 peliä, joista yhdeksän edustuksessa. Mahdollisuudet hyväksi ja monipuoliseksi Liiga-sentteriksi, vaikka pieni koko asettaakin haasteita vääntöihin. Jatko auki.

Janne Tavi 

Siirtyi Pelicansista vuosi sitten SaiPaan jatkamaan nousujohteista uraansa. Ainutlaatuinen pelaaja joukkueessa, sillä pelasi ainoana kaikki 73 ottelua kauden aikana. Teki yhteensä 41 tehopistettä ja laittoi samalla ennätykset uusiksi. Pistepussi olisi paljon muhkeampi, jos olisi viimeistellyt edes kohtalaisella tasolla paikoistaan. Syksyllä havaittavissa pientä alkukankeutta, mutta jalkojen auettua illasta toiseen hyvä. Loistava peliäly, luistelutaito ja kädet tekevät Tavista jatkuvan uhan vastustajalle. Jatkaa SaiPassa.

Olavi Vauhkonen 

Vaikeahko kausi. Vain 12 tehopistettä, kun ensimmäisellä SaiPa-kaudella syntyivät tehot 10+12. Onnistumiset karttoivat ja menee hieman hukkaan yksiulotteisena pelaajana, jos maaleja ei synny. Katsomo tuli valitettavan tutuksi. Parhaimmillaan todellinen täsmäase ylivoimalle valtavan kokonsa ansiosta. Siirtyy Lukkoon ensi kaudeksi.

Sami Venäläinen 

Pääosin Tapparassa pitkän uransa aikana pelannut Venäläinen jumittui alkukaudella Mestikseen ja lähti peliajan perässä SaiPaan. Vaihto kannatti, sillä kuului päävalmentaja Pekka Tirkkosen ja hyökkääjiä peluuttavan Ari Santasen luottomiehiin. Suurta arvostusta joukkueessaan nauttiva Venäläinen ei juhli enää pisteillä, mutta tärkeä mies alivoimilla ja puolustustehtävissä. Pelaa SaiPassa ensi kaudellakin.

Markku Flinck 

Fyysisestä pelistä pitävä sentteri, joka nousi otsikoihin pudotuspeleissä ajeltuaan entisen joukkuetoverinsa Anssi Löfmanin ylikovaa laitaan. Kokonaisuudessaan onnistunut kausi, vaikka hyökkäyspelaaminen olikin välillä tervanjuontia. Ratkaisut kestävät toisinaan liian kauan ja Mestiksessä onnistuva tehoilu ei ole vielä siirtynyt pääsarjatasolle. Omimmillaan rikkovassa roolissa rymistelijänä, mutta potentiaalia olisi muuhunkin. Jatkaa SaiPassa.

Jaakko Rissanen 

Odotukset olivat hienon ensimmäisen SaiPa-kauden jälkeen korkealla niin pelaajalla, kuin seurallakin. Kausi jäi vahvasti pettymykseksi, sillä odotettiin ottavan ykkössentterin viitta. Hakee liian usein viimeistä nättiä siirtoa, joka osoittautuu vaikeaksi. Loppukaudesta ajoittain hyvällä pelipäällä, mutta alakanttiin sujunut kausi näkyi rentouden puuttumisena. Tappajan vaisto puuttui etenkin maalipaikoissa. Ei jatka SaiPassa, vaan siirtyy KalPan riveihin.

Tommi Jokinen 

KalPasta pari kautta sitten Rissasen tavoin SaiPaan siirtynyt Jokinen on löytänyt Lappeenrannasta hänelle sopivan kodin. Saanut lisää voimaa ja siten monipuolistanut pelaamistaan. KalPa-vuosinaan tuttu näky kaukalon kulmista, nyt pelaa vahvasti myös kiekottomana, taklaa ja ajaa maalille. Rikkoi 10 maalin rajan ja teki 24 tehopistettä, joka on selvästi eniten uralla. Todella vahva haastotilanteissa ja vaikea pysäytettävä. Jatkaa SaiPassa.

Jesper Piitulainen 

Vasta 22-vuotias taiteilija, joka käsittelee kiekkoa kauniisti. Vakiinnutti tällä kaudella paikkansa kokoonpanossa ja otti Mankisen poissaollessa vahvasti roolia tulosyksikössä. Oli tuolloin ehdolla Liigan joulukuun pelaajaksi tehtyään eräänkin neljän ottelun pätkällä peräti kuusi maalia. Epätasaisen kauden alku- ja loppuosat menivät puurtamiseksi. Jäi pudotuspeleissä kokonaan pisteittä. Heittää lättyä ensi kaudella Vauhkosen tavoin Raumalla.

Onni Toivanen 

Hyväraaminen oma kasvatti pääsi haistelemaan edustuksen ympyröitä 12 pelin verran ja uran ensimmäinen Liiga-pistekin kilahti plakkariin. Pelasi ennakkoluulottomasti, mutta tarvitsee lisää voimaa vakiinnuttaakseen paikkansa alemmissa ketjuissa. Jatkaa SaiPan riveissä.

Patrick Davis 

Vain potentiaalia piilevistä ratkaisijan kyvyistään aiemmalla urallaan näyttänyt Davis hankittiin SaiPaan tekemään maaleja. Niitä syntyi runkosarjassa 22 ja saldolla hän oli Liigan maalintekijöiden nelonen ja voittomaalien ykkönen. Tekee kaikkensa onnistuakseen kaukalossa ja turhautuu, jos peli ei kulje. Taso ei heilahdellut pudotuspeleissäkään, mutta loukkaantuminen päätti pelit välieräsarjan alkuun. Yrittää toisinaan liikaa ja harhautukset eivät onnistu. Täydentää ensi kaudella Kärppiin siirtyvän SaiPa-kolmikon Spangin ja Glennin kanssa.

Joni Suutari 

Hyväasenteinen Suutari pelasi tulokaskaudellaan 37 ottelussa ja hän jätti niissä jokaisessa itsestään kaiken jäälle. Asennepelaaja, joka on iholla jatkuvasti ja ajaa taklaukset loppuun. Kiekollista peliä kehitettävä, jotta pelipaikka vakiintuu. Jatkaa SaiPassa.

Lisäksi joukkueessa piipahtivat erinäisillä visiiteillä Juha-Petteri Purolinna, Jussi Halme ja Miika Wiikman. Ville Paalanen, Santeri Lipiäinen ja Miika Huhtanen jäivät sopimuspelaajista vähille minuuteille.

» Lähetä palautetta toimitukselle