SaiPan ja Ässien ensikohtaaminen pudotuspeleissä

LIIGA / Artikkeli
Kumpi joukkueista hyppää seuraavalle tasolle?
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Lappeenrannan SaiPa ja Porin Ässät eivät ole ennen kohdanneet pudotuspeleissä. SaiPan runkosarja päättyi pieneen syöksykierteeseen, kun taas Ässät sai hieman juonesta kiinni kaamoksen jälkeen.

Isossa kuvassa katsottuna SaiPan runkosarja oli hyvä. Viime kaudella runkosarjan jälkeen suoran pudotuspelipaikan sadalla pisteellään saanut SaiPa jäi tänä vuonna neljällä pistettä tuosta ja sijoitukseksi tuli kahdeksas.

Pisteiden valossa SaiPan runkosarja oli siis hyvä, mutta sijoituksen valossa pienestä pettymyksestä voidaan puhua.

Maaliskuun aikana SaiPalla oli useampi ottelupallo käytössään suoran pudotuspelipaikan varmistamiseen, mutta ei onnistunut hyödyntämään helmikuun lopussa tulleen viiden ottelun voittoputken tuomaa flow-tilaa. Sen sijaan lumien sulaessa ja kevätauringon alkaessa lämmittää luontoa jäätyi SaiPan joukkue.

Viisi ottelua maaliskuussa, joista yksi voitto maalierolla 4−14. Viime kaudella joukkueen aseena olleet peruselementit tiivis joukkuepuolustaminen, työmoraali ja vastaiskupelaaminen katosivat johonkin kalenterin käännyttyä kevään puolelle.

Runkosarjan lopussa joukkueen ykkösmaalivahdin Jussi Markkasenkaan otteet eivät vakuuttaneet. Mitä lähemmäksi runkosarjan päätöstä tultiin, sitä useammin sattui Markkaselle huonoja päiviä.

Alkukaudella vähäiselle peliajalle jäänyt Andreas Bernard on laittanut kuitenkin epäilijöilleen jauhot suuhun viimeaikaisilla esityksillään.

SaiPa jatkaa puolivälieriin, jos...

...joukkueen ulkomaalaishyökkääjät palaavat varjojen mailta.

David McIntyre ei ole palattuaan loukkaantuneiden kirjoista onnistunut tekemään pistettäkään seitsemässä ottelussa. Dave Spinan esitykset ovat pahassa aallonpohjassa, sillä miehen maaliskuun saldo on ollut yksi syöttöpiste.

Kaiken kukkuraksi Spina nappasi itselleen yhden ottelun pelikiellon saatuaan kymppitilinsä täyteen runkosarjan päättäneessä Blues-ottelussa. Ainoa vierasapu hyökkääjistä, joka saa edes muutaman plussan toiminnastaan on Chad Rau.

...maalivahtipeli paranee.

Kaikki kunnia Bernardin viimeaikaisille esityksille, mutta SaiPan lähteminen pudotuspeleihin italialaisvahdilla olisi todella riskialtis veto. Ykkösvahti Markkasen on palattava sille samalle tasolle, jolla mies pelasi vuoden ensimmäiset kuukaudet, sillä ilman Markkasta SaiPa on haavoittuvainen.

...SaiPa palaa omaan pelityyliinsä ja lopettaa pakottamisen.

Runkosarjan päätöskierrokset antoivat osviittaa, siitä miten haavoittuvainen SaiPan pelaaminen on silloin, kun vastustaja osaa pelata lappeenrantalaisten omat vahvuudet pois. Lisäksi jos ne kuuluisat työhaalarit unohdetaan pois, on SaiPa pahoissa vaikeuksissa. SaiPan on parannettava huomattavasti puolustuspelaamistaan, sillä maaliskuun otteluissa omalla aluella on sattunut aivan liikaa merkkausvirheitä tai unohduksia, joista vastustaja on päässyt rokottamaan.

Kaikkea tätä ei yhtään helpota se tilastofakta, että Ässät on vienyt neljästä kauden kohtaamisesta kolme jälkimmäistä maalein 14−4.

Ässien vuoristorata huipentui sittenkin pudotuspelipaikkaan

Ässät selvisi kuin selvisikin helmikuun kaamoksesta. Maaottelutauon jälkeen porilaisjoukkue ei päässyt vähään aikaan jalkeille, vaikka yritystä riitti. Järkyttävän kovaa kuormaa läpi kauden kantanut ratkaisuosasto sai runkosarjan lopussa hieman apua muiltakin kentällisiltä.

Jos SaiPa jäätyi auringonvalon lisääntyessä, Ässät suli pienestä kohmeestaan.

Porilaisten suurimpia ongelmia on ollut materiaalin kapeus. Juniorit ovat suoriutuneet kaudesta odotettua paremmin, mutta keskitalven loukkaantumissumaa olisi kestänyt harva muukaan joukkue Liigassa. On jo kohtalon ivaa, jos Valtteri Viljasen runkosarjan viimeisessä ottelussa saama kolhu osoittautuu pahaksi.

Ässät jatkaa puolivälieriin, jos...

...maalivahtipeli säilyy samalla tasolla kuin runkosarjassakin.

Juuso Riksman nousi takaisin tasolle, mikä nähtiin viimeksi HIFK:n mestaruuskeväänä 2011. Sarja SaiPan kanssa on siis kahden kokeneen torjujan taistelu. Rasmus Rinteen lopullinen läpimurto jäi odottamaan tulevia kausia, mutta tarvittaessa hänetkin voi heittää kehään. Alkukauden hyvät otteet eivät olleet sattumaa.

...puolustajat selviytyvät omasta kamppailuistaan.

SaiPa lyö armottoman paineen ässäpakkeihin, eikä anna periksi. Näiden joukkueiden pelaamisessa on yllättävän paljon samaa, vaikka erojakin on havaittavissa. Odotettavissa on myös pudotuspeleihin kuuluvaa henkistä sodankäyntiä. Osa porilaispakkien kokeneista pelaajista tunnetaan myös armottomasta kamppailupelaamisestaan.

Riski on kuitenkin siinä, että iso osa porilaispuolustajista pelaa ensimmäisiä pudotuspelejään Liigassa. Kokemusta kertyy vain pelaamalla näitä pelejä.

...hyökkäyspään onnistujien laajuus säilyy.

Kevät on monien kokeneiden pelaajien juhla-aikaa. Kaikkien joukkueiden ykkösketjut joutuvat armottoman miekkailun keskelle, joten taustatuen merkitys korostuu entisestään. Enää ei kukaan voi piiloutua kultakypärän taakse ja odotella, että ykkösketju ratkaisee pelit.

Tulosveikkaus

SaiPa kaatuu saappaat jalassa otteluvoitoin 2−1. Vierasetu pitää sittenkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle