SaiPa A-nuorten Suomen mestari mallia 2002

LIIGA / Artikkeli
SaiPa voitti jännittävien vaiheiden jälkeen TPS:n neljännessä finaaliottelussa ja A-nuorten Suomen mestaruus jäi Lappeenrantaan voitoin 3-1. Varsinaisen peliajan ja jatkoerän jälkeen tilanne oli 2-2 ja mentiin rangaistuslaukauskilpailuun. TPS:n kaikki neljä laukaisijaa epäonnistuivat ja SaiPalta Harri Tikkanen kolmantena ja Joni Yli-Torkko neljäntenä laukaisijana latoivat kiekon TPS-maaliin. Viidensiä laukaisijoita ei tarvittu, mestari oli selvillä.

Käsittämättömän harvinaista herkkua

Lappeenrantalaista kiekkoyleisöä ei tällä kaudella oltu kohdeltu silkkihansikkain. Liigajoukkue SaiPa konttasi kuin viimeistä päivää, myi ja lainasi parhaita pelimiehiään ja menetti kaikkien luottamuksen toimintaansa.

Kaikessa rauhassa taustalla taistelivat SaiPan a-nuoret. Runkosarjassa roikuttiin koko ajan kärjen tuntumassa ja yleisöä otteluissa kävi sadasta kolmeen neljään sataan. Lähinnä vanhempia, kavereita ja tyttöystäviä.

Kauden edetessä nuorten menestys alkoi kiinnostamaan samalla kuin mielenkiinto edustusjoukkuetta kohtaan alkoi lopahtamaan.

Ja mikä olikaan lopputulos? A-nuoret vastasivat huutoon ja kauden päätteeksi kiitettiin ja kumarrettiin kun kaulaan pujotettiin kultamitalit!

Maalit varsinaiselle peliajalla

Varsinaisella peliajalla maalinteon aloitti ensimmäisessä erässä vierailija TPS. Ajassa 11.44 Valtteri Haavisto pujotti kiekon maalinedustahässäkästä Juha Kuokkasen selän taakse. Syöttäjäksi merkattiin Heikki Huovinen.

Vajaat kaksi minuuttia myöhemmin SaiPa tasoitti. Ylivoimalla Ville Koholle merkatun, mutta Tuomo Lehtosen mailasta lähteneen laukauksen paluukiekon sijoitti verkon perille maalin edessä päivystänyt Tuomas Vänttinen.

Vain kaksi sekuntia ennen ensimmäisen erän loppua TPS:n Markku Paukkunen kuitenkin hiljensi kotikatsomoa lataamalla kiekon ylivoimalla tarkasti SaiPan maalin yläkulmaan. Erätauolle lähdettiin vierasjohdossa 1-2.

Toista erääkin ehdittiin pelaamaan vain reilut kaksi minuuttia kun SaiPa taas ylivoimalla rankaisi. Ville Hämäläinen iski kiekon reppuun Antti Weckströmin ja Harri Tikkasen syötöistä.

Tähän varsinaisen peliajan maalit sitten jäivätkin.

Että mitä häh?

Ottelun kolmannessa erässä ei tilastomerkintöjä tullut yhtään ja mentiin 4. erään eli jatkoerään. Jatkoerän alussa reilun viiden minuutin kohdalla SaiPan Juha Pursiaisella oli tilaisuus ratkaista ottelu. Pursiainen pääsi lataamaan ja tähtäämään mutta Teemu Lassilla TPS-maalissa venytti loistavan torjunnan.

Jatkoerässäkään ei tullut yhtään tilastomerkintää ja edessä oli jännittävä rangaistuslaukauskilpailu.

Rangaistuslaukauskilpaillun aloitti TPS.
Matias Metsäranta epäonnistui.
Perään SaiPan Ville Hämäläinen veti kiekon päätypleksiin.
TPS:n Juho Lehtisalon laukauksen eteen ehti Juha Kuokkanen.
SaiPan Sami Suomalaisen pysäytti Teemu Lassila.
Tomi Sykkö laukoin päin Kuokkasta.
Harri Tikkanen laukoi kiekon kauniisti räpyläkäden yläkulmaan.
Janne Tuomisen laukauksen pysäytti kauniisti Juha Kuokkanen.
Joni Yli-Torkko iski kiekon vastustamatomasti TPS-maalin vasempaan alakulmaan ohi Lassilan ja halli räjähti!

Ottelu oli selvä, SaiPa oli mestari ja TPS:lla oli edessään ainakin kahden tuhannen mailin mittaiselta tuntuva kotimatka.

Ketä huomattiin?

TPS hallitsi ottelun ensimmäistä erää hienokseltaan, mutta sitten ote kääntyi SaiPalle vaikka torjunnat muuta kertovatkin.

TPS:ltä pirteimmällä pelipäällä olivat Matti Tähkäpää, Tomi Sykkö joka myöskin jaksoi hieroa joka tilanteessa hanskaansa SaiPalaisten naamaan, Markku Paukkunen sekä koko pelin vaarallisesti pelannut Janne Tuominen.

SaiPalla olivat vireessä tutut miehet. Juha Kuokkanen haparoi maalillaan mutta rankkareissa mies oli itse varmuus. Herrat Pursiainen, Weckström, Tikkanen, Yli-Torkko, Somppi, Hämäläinen, Vänttinen ja Koho kertovat jo nimillään mitä on tulossa ja niin se toimi tänäänkin.

Mestaruus!!!

Lappeenrannassa ei useinkaan päästä nauttimaan samppakaljaa mistään kannuista. Yleisin kannu on jokapojan mehukatti-tötsä josta "mehu" maistuu kivalle.

Tänään otetaan kuitenkin samppakaljaa. Ne joilla on ikää saavat ehkä alkoholillista ja ne muutamat raasut joiden ikä ei riitä, saavat alkoholitonta versiota.

Kaikilla on kuitenkin varmasti ikimuistoinen ilta edessään. Harvemmin sitä pääsee Suomen Mestaruutta juhlimaan.