Saako FPS itsestään tarpeeksi irti?

MESTIS / Artikkeli
Runkosarjan perusteella ei ollut suuri yllätys, että toinen Mestiksestä karsintaan ajautuneista joukkueista oli Forssan Palloseura. Kaikesta huolimatta odottamattomana voi pitää FPS:n päätymistä siihen sukkana sisään eli kaikki kuusi playout-kamppailuaan häviten. Nyt vaihtoehdot ovat vähissä, sillä tappioita pitäisi vuorostaan aiheuttaa kolmelle muulle karsijalle.
Karsintasarjaennakko

Kiivas kamppailu Mestis-paikoista käynnistyy
[lue lisää]

FPS esiintyy Mestiksen karsintasarjassa toista kertaa. Edellisellä kerralla kaksi vuotta sitten se varmisti sarjan voiton jo ennen päätöskierrosta. Toinen sarjasopimuksensa tuolloin uusinut joukkue oli Jokipojat. KalPan liiganousun myötä myös silloisille Suomi-sarjan hallitsijoille SHT:lle ja HeKille tarjottiin mahdollisuutta nousuun, josta kumpikaan ei silloin ollut kiinnostunut.

Tämänkertaisista vastustajista LeKi on se seura, jonka motivaatio Mestistä ajatellen on vielä arvoitus, mutta Titaaneiden tavoitteita ei tarvitse arvailla.

Titaanit kerää monen Mestis-seurankin kadehtimia katsojalukuja ja Kotka on maineikas urheilukaupunki, jossa jääkiekostakin halutaan lisämeriittejä vuosikymmen takaperin vietettyjen kahden I divisioonakauden jatkoksi. Joukkue on myös varmasti ottanut opikseen viime kauden karsinnasta, jossa se loukkaantumisista kärsien jäi kahdeksassa pelissä vaille pisteitä. Neljänneksi karsijaksi seuloutui lopulta KOO-VEE, joka hankki viime keväänä Mestis-paikan pisteen erolla Hermekseen.

KooKoo ja SaPKo liian kovia

FPS:n kauden mittaan rajuja pelaajamuutoksia kokenut miehistö asettui aloilleen vasta silloin kun oli pakko, eli siirtotakarajan umpeutuessa. Tämä ei kuitenkaan pian seuranneissa kahdessa playout-sarjassa näkynyt ainakaan voitettuina otteluina.

KooKoota vastaan FPS luultavasti yllätti vastustajansa härnäämällä sitä kaikissa kohtaamisissa aina kolmansiin eriin saakka, mutta mestari-Hokille vain yhden maalin erolla taipunut KooKoo hoiti ottelusarjan rutiinilla edukseen.

SaPKon kohtaaminen tarjosi jo ennakolta paremmat mahdollisuudet sarjapaikan varmistamiseen, mutta otteluvoitot 3-0 olivat tässäkin tapauksessa yhtä armottomat vastustajan eduksi. Avauskohtaamisessa FPS oli lähellä voittoa taipuen kuitenkin pitkäksi venyneellä jatkoajalla. Toisen ottelun päätyttyä forssalaisten kotitappioon SaPKo pääsi katkaisemaan sarjaa kotikaukaloonsa ja onnistuikin siinä, toistamiseen jatkoajan siivittämänä.

Terveystilanne jotakuinkin mallillaan

Edellisen ottelusarjan jälkeen moni forssalaispelaaja oli kuumeessa, mutta miehiä on taas palannut harjoituksiin sitä tahtia, ettei lauantain avausottelun pitäisi tulla vastaan liian aikaisin.

FPS:n ykkösmaalivahtina runkosarjan päättänyt Jukka Kuusivuori oli kuumeilun vuoksi sivussa koko SaPKoa vastaan käydystä ottelusarjasta, mutta pääsee mukaan karsintojen melskeisiin.

Kuusivuoren puuttumisen vuoksi maalilla noissa kolmessa ottelussa oli vähäisen pelituntumansa vuoksi arvoituksellinen Janne Kari-Koskinen. Hän selvitti ottelut torjuntaprosentilla 93,59 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,70, jotka kertovat osaltaan, että Kari-Koskinen pystyi pelivuoroillaan tarjoamaan joukkueelleen mahdollisuuden taistella voitoista.

FPS:n kautta ovat sävyttäneet monet pahat puolustusvirheet, mutta esimerkiksi viimeinen SaPKo-peli osoitti, että hyvänä päivänä hommat pystytään hoitamaan. Playout-peleissä joukkueen tehokkain puolustaja oli kolme syöttöpistettä kerännyt Tommi Heinonen. Muut pakit keräsivät kukin yhden pisteen lukuunottamatta 19-vuotiasta Tuomas Kautia, joka viime peleissään on useimmiten ollut seitsemännen puolustajan roolissa.

Hyökkäyksen kärkinimet ovat totuttuun tapaan Veli-Matti Savinainen ja ensimmäisen karsintaottelun pelikiellon vuoksi missaava Oskar Essen. Parasta taustatukea heille tehojen muodossa ovat pystyneet tarjoamaan nelosketjun Matias Huikari ja Ari-Pekka Hakala.

Toisessa ääripäässä ovat jo pitkään tehottomuudesta kärsineet, mutta erittäin potentiaaliset Ossi Häkkinen ja Jarno Kantelus, joilla kauden tähänastiset huippuhetket ovat osuneet syyskauteen.

- Tosi huonosti on mennyt omalta osalta. En voi olla omiin peliesityksiini ollenkaan tyytyväinen. En ole pystynyt auttamaan joukkuetta tarpeeksi kun ei ole tullut tehoja, FPS:n varakapteeni Kantelus mietti.

Viime kaudella Hermeksessä pelannut Kantelus tietää, mitä karsinnasta on odotettavissa.

- Erittäin tiukkoja ja pahoja pelejä tulevat olemaan meille. Liikaa paineita ei silti kannata ottaa, sillä kipsissä pelaamisesta ei tule yhtään mitään.

Palloseuran A-juniorit nousivat SM-liigaan keväällä 2001 raivaamalla tieltään monia vastustajia, joten sen ryhmän avainmiehiin kuulunut Kantelus pystyy kuvittelemaan Suomi-sarjasta korkeammalle kurottavien joukkueiden tunnelmat.

- Alhaalta päin tulevilla ei ole peleissä mitään muuta kuin voitettavaa ja näin he pystyvät pelaamaan vapautuneesti.

Ennenkin on sarjassa pysytty, miksei siis nytkin?

Tulosten takaa FPS:lta löytyy tältäkin keväältä paljon hyviä peliesityksiä, mutta voittamisen kynnys ennakolta kovempia koostumuksia vastaan on ollut liian korkea.

Ensi kaudella Ässien A-nuoria valmentavan Karri Kiven sekä Asko Rantasen muodostamalla valmennuksella ei ole omia havaintoja tulevista vastustajista, mutta Kari-Koskisen ja Häkkisen johdolla noin kentällisellä nyky-FPS:sta on kokemusta Suomi-sarjasta, mistä valmentajatkin saavat viitteitä tasosta.

Äärimmäisen tiivistahtinen karsintasarja tulee olemaan fyysisestikin forssalaisille kauden raskain urakka, mutta joukkue saattaa silti jaksaa sen läpi ehjemmin kuin vasta torstaina Salamat-sarjan päätökseen vienyt KOO-VEE, sekä harvempaan ottelutahtiin ja alhaisempaan pelitempoon tottuneet suomisarjalaiset.

» Lähetä palautetta toimitukselle