Ruotsissa petyttiin Zetterbergin kieltäytymiseen − SHL-maalitykin tiputtaminen ihmetytti

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jhonas Enroth on taas Ruotsin ykkönen.
Kuva © Timo Savela
MM-kisaurakkansa perjantaina aloittava Ruotsi lähtee kisoihin muutaman erittäin nimekkään nuoren NHL-pelaajan johdolla. Heidän tieltään raivattiin joukkueesta pois muun muassa SHL:n maalitykki.

MM-kisojen kynnyksellä naapurimaassamme Ruotsissa pohdiskellaan sitä, onko nuoren NHL-pelaajan valitseminen aina kokeneempaa europelaajaa parempi ratkaisu. Parranpärinää ja pelaajalle itselleen valtaisan pettymyksen aiheutti Örebrossa 24 maalia laukoneen Martin Johanssonin tiputtaminen joukkueesta.

Ruotsin Viasatin haastattelema Håkan Södergren ehti jo miettiä sitä, kieltäytyvätkö kokeneemmat SHL- ja KHL-pelaajat jatkossa herkemmin maajoukkuekutsuista, jos nuoret NHL-pelaajat kiilaavat automaattisesti heidän edelleen.

Pär Mårts vastasi kritiikkiin kysymällä keitä muita pelaajia hänen olisi pitänyt valita joukkueeseen. Kummastelua aiheutti tosin Patric Hörnqvistin kohtelu, sillä MM-paikasta kiinnostunut Pittsburgh Penguinsin laituri jäi vaille Mårtsin vastausta ja veti siitä oman johtopäätöksensä.

Pettymyksen aiheutti myös Detroit Red Wingsin kokeneempien ruotsalaisten kieltäytyminen kisamatkasta. Etenkin Henrik Zetterberg oli päävalmentaja Mårtsin listalla korkealla, mutta hän sekä Niklas Kronwall tai Jonathan Ericsson eivät osallistu kisoihin. Myös Erik Karlsson ehti kieltäytyä kisamatkasta.

Gustav Nyquistin tilanne on vielä auki. Ruotsalaisten onneksi potentiaalisia maalintekijöitä saatiin muitakin, sillä etenkin Carolina Hurricanesin kaksikko Victor Rask - Elias Lindholm herättää naapurimaassa suurta innostusta.

Ruotsin ykköspuolustajana häärää Oliver Ekman-Larsson.
Ruotsin ykköspuolustajana häärää Oliver Ekman-Larsson.
Kuva © Getty Images

Kärkinimet NHL:n huipulta

Mikään vaatimaton ei Tre Kronorin joukkue ole ykkösnimiensä osalta. Johansson väistyi ja joukkueeseen liittyivät viime hetkillä Nashville Predatorsin Filip Forsberg ja puolustaja Mattias Ekholm, joista ensimmäinen pelasi sensaatiomaisen hyvän tulokaskauden NHL:ssä. Pekka Rinteen seurakaveri keräsi ensimmäisen täyden kautensa aikana 63 tehopistettä.

Forsberg on luova mutta vastuullinen kahden suunnan pelaaja. Tarvittaessa Forsberg uskaltaa ampua myös itse. Hänen harteilleen lankeaa turnauksessa suuria odotuksia tehoista.

Toinen tulokasonnistuja on Dallas Starsissa upeat tehot 11+29=40 nakuttanut puolustaja John Klingberg. Myös Jokereista tuttu Klingberg on kiekonhallinnan kannalta erittäin tärkeä puolustaja, joka hyvän avauspelin lisäksi osaa liikuttaa kiekkoa myös hyvällä luistelullaan.

Koko joukkueen ehdoton ykköstykki on kuitenkin Arizona Coyotesista tuttu Oliver Ekman-Larsson. Puolustajien maalipörssin tällä kaudella NHL:ssä voittanut Tingsryds AIF:n kasvatti kuuluu sarjan ehdottomaan puolustajaeliittiin.

Pitkänhuiskea 23-vuotias ruotsalainen paitsi käsittelee kiekkoa erinomaisesti, myös suojelee sitä hyvin ja voittaa kaksinkamppailuja oikea-aikaisilla ratkaisuillaan. Ekman-Larsson kuuluu koko turnauksen parhaiden pelaajien joukkoon.

Maalissa MM-sankari kahden vuoden takaa

Ruotsin ykkösvahtina kisoissa aloittaa kahden vuoden MM-kultavahti Jhonas Enroth. Tuolloin huikealla päästettyjen maalien keskiarvolla 1,15 ja torjuntaprosentilla 95,6 torjunut Enroth pelasi elämänsä parasta peliä.

Samaa tarvitaan nyt, sillä Enrothin sopimus NHL:ään on katkolla. Enroth on kuitenkin itse maininnut loppukauden seuran Dallas Starsin olevan jatkosta kiinnostunut.

Kakkosvahtina nähdään AK Bars Kazanissa erittäin hyvin pelannut Anders Nilsson, joka voidaan KHL-otteidensa perusteella heittää hyvillä mielin kaukaloon myös MM-kisoissa.

Myös Anders Nilsson saatetaan nähdä Ruotsin maalilla.
Myös Anders Nilsson saatetaan nähdä Ruotsin maalilla.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Liikkuvuutta ja nopeutta

Kokonaisuutena Ruotsin joukkueessa riittää liikkuvuutta ja nopeutta mallikkaasti. Viime vuosiin verrattuna pelaajistossa on useiden kisakonkarien kohdalla vaihtuvuutta, mutta nuoret ja potentiaaliset paikkaajat pitävät joukkueen kilpailukykyisenä.

Liikkuvuutta nimittäin tarvitaan. Pelitavan suhteen on tuskin odotettavissa suuria muutoksia. Kovaan prässiin perustuva painepeli altistaa vastustajan virheille, mutta fiksusti kiekkoa paineen alta pelaavilla joukkueilla on mahdollisuutensa iskeä Ruotsin heikkouksiin.

Ruotsi avaa todennäköisesti peliä nopeisiin pystysyöttöihin perustuen. Jos kiekko pelataan päätyyn, riittää hyökkäyksessä jalkanopeutta välittömiin kiekonriistoihin. 

Ruotsin erikoistilannepelin suhteen palikat näyttävät hyvältä. Klingberg ja Ekman-Larsson kantavat varmasti päävastuun viivapelistä ylivoimalla, ja Ekman-Larsson uurastaa myös miesvajaalla.

Ruotsin ottelut alkavat perjantaina Tšekkiä vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle