Ruotsi: Kokemuksen avulla kohti uutta mitalia

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Pystyykö Ruotsi nappaaman kullan ilman parhaimmistoaan?
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Vaikka Ruotsin olympiajoukkueen runko koostuukin KHL:stä ja kotimaisesta pääsarjasta, se ei laihenna Tre Kronorin mitalimahdollisuuksia merkittävästi. Joukkueessa on paljon tehokkuutta, kokemusta ja nuoruuden intoa.

Viime vuoden MM-kisoissa Ruotsi otti NHL-tähtisikermänsä avulla kultamitalin, voittaen finaalissa Kanadan pitkän kaavan kautta. Edellisissä olympialaisissa Sotšissa Tre Kronor joutui kuitenkin toteamaan vaahterapaidat paremmiksi ja tyytymään hopeamitaliin.

Ruotsin parhaimmat aseet ovat olleet vuosien saatossa kiekkokontrolli ja tehokas erikoistilannepelaaminen. Näitä osa-alueita on tukenut kokenut ja nimekäs joukkue, jossa on usein ollut useampi NHL-statuksella operoiva pelaaja. Tällä kertaa Ruotsin riveissä on NHL:ssä käyneitä ja taalajäiden ovea raottaneita pelaajia, mutta Tre Kronor ei ole paperilla huono, vaikka mistä kulmasta katselisi.

Pystyykö veskariosasto ottamaan Lundqvistin valtikan?

Ruotsin menestyksen viimeisimpänä ja tärkeimpänä kulmakivenä on ollut maalivahtipelaaminen. Vuoden 2013 maailmanmestaruutta lukuun ottamatta Henrik Lundqvist on ollut Ruotsille kultaakin arvokkaampi pelaaja. Torinon olympiakulta vuonna 2006, Sotšin olympiahopea vuonna 2014 ja viime vuoden MM-kulta tulivat osakseen Lundqvistin häkellyttävien otteiden ansiosta.

Kokemusta löytyy maalinsuulta tälläkin kertaa, vaikka Lundqvist ei ole mukana. Hanskakädeltään nopea Jhonas Enroth torjui Ruotsille MM-kullan kotikisoissa jo vuonna 2013. Maaotteluiden lisäksi mies on pelannut 154 ottelua NHL:ää rapakon takana.

Viktor Fasth oli suurelle yleisölle vielä vuosikymmenen vaihteessa tuiki tuntematon, mutta hän johdatti joukkueensa MM-finaaleihin vuonna 2011. Matka jatkui seuraavalla sesongilla rapakon toiselle puolen, missä Fasthille kertyi 63 NHL-ottelua.

Magnus Hellberg ei onnistunut murtautumaan läpi NHL-jäille Nashville Predatorsin eikä New York Rangersin riveissä. Tällä kaudella Hellberg on onnistunut vakiinnuttamaan ykkösveskarin tontin Kunlun Red Starin KHL-organisaatiossa, syrjäyttäen suomalaiveskari Tomi Karhusen hakemaan uutta seuraa.

Puolustuksessa kokemusta ja superlupaus

Ruotsin pakisto nojaa tehokkaaseen viivapelaamiseen ja puolustuksen hyökkäysavaamiseen. Ruotsalaispuolustajien joukossa on vain yksi pakki, joka ei ole kuluneella kaudella merkkauttanut kaksinumeroista pistemäärää. 

Mielenkiintoisimpana pakkina "isojen poikien" joukosta löytyy 17-vuotias Rasmus Dahlin. Tulevan kesänä ensimmäisten joukossa NHL-varaustilaisuudessa varattava puolustaja on päässyt pelaamaan tällä kaudella Frölundan SHL-joukkueen edustuksessa 35. ottelun verran, joissa pistesaldoksi on kertynyt kuusi maalia ja 11 syöttöpistettä. Alle 20-vuotiaiden MM-hopeaa vuoden vaihteessa voittanut Dahlin saaneekin kosolti vastuuta hyökkäävässä roolissa.

Vaikka puolustuksen johtohahmo Staffan Kronwall on edustanut Ruotsia useat MM-kisat ja maajoukkuemittelöt, tulevat olympialaiset ovat 35-vuotiaalle pakille ensimmäiset. Kronwall on kuitenkin KHL:ssä joukkueensa tehokkaimpia pelaajia.

Ainoa puolustaja Ruotsin ja Venäjän ulkopuolelta on Sveitsissä Genève-Servetten joukkueessa puolustava Johan Fransson. 32-vuotias Fransson ei ole päässyt kuluneella kaudella vielä maalin makuun, mutta 17 syöttöpistettä kertovat Franssonin pelin avaamisen taidoista.

Päävalmentaja Rikard Grönborgilla on puolustuksen suhteen iso pähkinä purtavaksi siinä, kenet asettaa puolustavampaan rooliin.

Hyökkäys vakiintunutta kalustoa

Ruotsin kokoonpano ei ole hyökkääjien kannalta paljon muuttunut EHT-otteluista. Kahdeksan yli 30-vuotiasta hyökkääjää kulminoivat kokemuksen vastustajan päädyssä.

Suomalaisille tuttuja pelaajia ovat Jokereissa tehoja napsinut Linus Omark ja tällä hetkellä helsinkiläisseuraa edustava John Norman. Norman pelasi tovin kaudella 2012-13 Kärppien riveissä.

Menestyksekkäimmät hyökkääjät Ruotsin kokoonpanosta ovat kapteeni Joel Lundqvist ja Viktor Stålberg. Kolme MM-kultaa urallaan saalistanut Lundqvist on myös ensikertalainen olympiajäillä, mutta C-kirjain rinnassa Lundqvist on pukukopin kuunnelluimpia pelaajia.

Yli 500 NHL-ottelua pelannut ja Stanley Cupin voittanut Stålberg jätti tällä kaudella Pohjois-Amerikan kaukalot taakseen, mutta miehen meno ei ole laantunut Sveitsin pääsarjassa, johon hän siirtyi kiekkoilemaan rapakon takaa.

Skellefteåsta saapuva kolmikko Joakim Lindström, Oscar Möller ja Pär Lindholm saanevat suurimman vastuun tehokkuudesta. Valmis hyökkäysketju on tällä kaudella iskenyt SHL:ssä yhteensä 131 tehopistettä, eikä tilasto kalpenen minkään muun maan edustuksen rinnalla. 

Arvio:

Tutuksi tulleella ja kilometrejä kerryttäneellä joukkuella on hyvääkin paremmat mahdollisuudet päästä mitalipeleihin.

Kiekollinen taito hyökkäyksessä lankeaa nuorehkojen KHL-hyökkääjien ja Skellefteån kolmikon harteille. Tre Kronorin pitää kuitenkin pystyä kiekkokontrolliin ja ehjään peliin, tai edessä voi olla puolivälierätappio. Kahdeksan parhaan joukosta Tre Kronor ei missään tapauksessa ole ulkona.

Ruotsin joukkue

Maalivahdit

Jhonas Enroth, Dinamo Minsk (KHL)
Viktor Fasth, Växjö Lakers (SHL)
Magnus Hellberg, Kunlun Red Star (KHL)

Puolustajat

Jonas Ahnelöv, Avangard Omsk (KHL)
Simon Bertilsson, Brynäs IF (SHL)
Rasmus Dahlin, Frölunda HC (SHL)
Johan Fransson, Genève-Servette HC (NLA)
Erik Gustafsson, Neftekhimik Nizhnekamsk (KHL)
Patrik Hersley, SKA Pietari (KHL)
Staffan Kronwall, Jaroslav Lokomotiv (KHL)
Mikael Wikstrand, Färjestad BK (SHL)

Hyökkääjät

Alexander Bergström, Sibir Novosibirsk (KHL)
Dennis Everberg, Neftekhimik Nizhnekamsk (KHL)
Carl Klingberg, EV Zug (NLA)
Anton Lander, Ak Bars Kazan (KHL)
Pär Lindholm, Skellefteå AIK (SHL)
Joakim Lindström, Skellefteå AIK (SHL)
Oscar Möller, Skellefteå AIK (SHL)
John Norman, Jokerit (KHL)
Linus Omark, Salavat Yulaev Ufa (KHL)
Fredrik Pettersson, ZSC Lions (NLA)
Viktor Stålberg, EV Zug (NLA)
Patrik Zackrisson, Sibir Novosibirsk (KHL)
Dick Axelsson, Färjestad BK (SHL)
Joel Lundqvist, Frölunda HC (SHL)

» Lähetä palautetta toimitukselle