Ruotsi kaatoi jälleen tehottoman leijonamiehistön

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi ei onnistunut viikon kolmannessakaan kohtaamisessa kaatamaan rakasta vihollistaan Ruotsia. Suomi aloitti ottelun vaisusti, mutta ottelun edetessä leijonat saivat pelinsä rullaamaan. Heikko ylivoimapeli ja tehottomuus maalipaikoissa saivat kuitenkin lopulta aikaan sen, että Ruotsi kuittasi 3-1 voiton tililleen.

Nihkeä avauserä

Ottelun avauserässä ei hienouksia nähty, vaan peli oli puolin ja toisin varsin vaisua. Suomi sai etsikkoajan seitsemännen peliminuutin täytyttyä, kun Andreas Johanssonin maila nousi Marko Kiprusovin kasvoihin. Bernin paidassa tämän kauden viilettänyt ruotsalaislaituri sai tekosestaan tuplakakkosen. Heti ylivoiman alussa Petteri Nummelin sai vapaan vetopaikan, mutta Andreas Hadelöv torjui Nummelinin rannelaukauksen. Tämän tilanteen jälkeen Suomen ylivoimapeli olikin sitten aivan luokatonta eikä Ruotsin maalilla nähty enää minkäänlaisia vaaratilanteita.

13. peliminuutilla Juha Lind löysi Niko Kapasen B-pisteen kaarelta, mutta suora jatkolaukaus ei tuonut leijonille avausmaalia.
Avauserän ainoa todella hyvä maalipaikka avautui Ruotsille eikä vierailijat jättäneet tilaisuuttaan käyttämättä. Jarmo Myllys torjui Björn Nordin tykityksen eteensä eikä suomalaisia ollut putsaamassa irtokiekkoa väljemmille vesille. Niinpä Andreas Salomonssan pääsi nokikkain Myllyksen kanssa ja nosti harhautuksen jälkeen kiekon tolpan juureen. Ruotsi vei tällä osumalla avauserän nimiinsä.

Suomi herää pelaamaan kakkoserässä

Toisessa erässä ottelun tempo kiihtyi ja tilanteita alkoi syntymään molempiin päihin. Erä alkoi Ruotsin vahvalla painostukselle. Ensimmäisellä minuutilla vierailijat saivat parikin vaarallista tilannetta Jarmo Myllyksen nokan alla, mutta eivät onnistuneet lisäämään johtoasemaansa.

Suomi iski hyvällä vastaiskulla tasoitusosuman kesken Ruotsin hyvän otteen. Kimmo Timosen purkukiekko avasi leijonille 3-1 ylivoimahyökkäyksen, jonka päätteeksi Timo Pärssinen jatkoi Jukka Hentusen syötön maalin kattoon. Tilanne tasoittui näin 1-1:een.

Kauaa ei Suomi saanut tasoitusmaalistaan nauttia, sillä Ruotsi siirtyi jo vajaata minuuttia myöhemmin uudelleen johtoon. Vaarattoman oloinen kulmavääntö vaihtui nopeasti Ruotsin osumaksi, kun Henrik Zetterberg unohtui täysin vapaaksi maalin eteen. Zetterberg siirsi yhdellä kosketuksella Kristian Huseliuksen syötön Myllyksen selän taakse.

Suomi sai pelirytmistä kiinni ennen erän puoliväliä ja painopiste siirtyi vahvasti Ruotsin puolustusalueelle. 29 minuutin kohdalla Raimo Helminen sai kuin lahjaksi kiekon Ruotsin puolustajalta ja pääsi nousemaan vapaasti maalin eteen. Helminen odotti maltillisesti Andreas Hadelövin ensimmäistä liikettä, muttei saanut nostettua kiekkoa tarpeeksi, vaan lätkä sujahti suoraan Hadelövin räpsään.

Ruotsi ei saanut Suomen väärästä vaihdosta ottaman kaksiminuuttisen aikana mitään aikaiseksi. Suomi sen sijaan loi todella hyviä maalipaikkoja Peter Anderssonin ajassa 36.10 ottaman rangaistuksen aikana. Petteri Nummelin sai kaksi erinomaista vetopaikkaa, mutta Numpan sihti ei ollut vieläkään kohdallaan. Myös Tomi Kalliolla oli ylivoimapelin aikana tilaisuus tasoittaa ottelu 2-2:een, mutta Hadelövin hanskakäsi heilahti näyttävästi Kallion lämärin tielle.

Suomi hallitsi selvästi toisen erän jälkimmäistä puoliskoa, mutta ei osannut hyödyntää maalipaikkojaan. Näin Ruotsi pääsi päätöserään 2-1 johtonumeroista.

Suomen maalijyvä kateissa myös päätöserässä

Suomi lähti kolmanteen erään väkevästi hakemaan tasoitusmaalia ja saikin luotua tasaiseen tahtiin tilanteita Andreas Hadelövin vartioimalle maalille. Erän viidennellä minuutilla Juha Lind karvasi kiekon pois ruotsalaiselta ja tarjosi avopaikan Esa Pirnekselle, jonka veto suuntautui kuitenkin suoraan päin Hadelöviä.

Minuuttia myöhemmin Daniel Tjärnqvist pääsi kävelemään aina Suomen maalin eteen asti, mutta ratkaisuyritys jäi Suomen onneksi heppoiseksi.

Christian Berglund lähti jäähyaitioon ajassa 48.05 ja minuuttia myöhemmin Mikael Renberg hölmöili itselleen 2+2 minuuttia. Myös Niklas Hagman sai samaan aikaan jäähyn, mutta selvisi yhdellä kakkosella ja näin Suomi pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimaa. Kummoisia tilanteita ei Suomi onnistunut 5-3 ylivoiman aikana rakentamaan ja kun Hadelövkin väläytti jälleen kobrakättään Marko Kiprusovin tykitykseen, jäi etsikkoaika Suomelta hyödyntämättä.

Jatkuneen 5-4 ylivoiman aikana Timo Pärssinen pääsi vielä kaksin Hadelöviä vastaan, mutta rystypuolen lirutus lipui hieman ohi alanurkan.

54. peliminuutilla Mikael Johansson vapautettiin pystysyötöllä läpiajoon, mutta Johansson lakaisi vain pölyt kiekon päältä eikä Myllys joutunut tositoimiin. Kauaksi aikaa ei tämä kuitenkaan ottelun ratkaisua siirtänyt, sillä puoli minuuttia myöhemmin Andreas Salomonsson nousi hyökkäysalueelle ja yllätti Myllyksen pakin jaloista lähteneellä rannelaukauksella. Salomonssin illan toinen osuma siirsi vierailijat 3-1 johtoon.

Suomi sai vielä viimeisten minuuttien aikana hyviä mylläköitä Ruotsin maalinedustalle, mutta verkkoon saakka ei kiekko vieläkään suostunut menemään. Näin Ruotsi otti toisen peräkkäisen 3-1 voittonsa leijonista.

Suomen peliesitys jäi vaisuksi

Suomi oli kohmeessa ottelun ensimmäiset 28 minuuttia, mutta ottelun toista puoliskoa isäntäjoukkue hallitsi varsin selvästi. Ratkaisupaikoissa kädet kuitenkin jäätyivät liian usein eikä kaivattua tasoitusosumaa saatu koskaan aikaiseksi. Suomen todella heikko ylivoimapeli oli ottelun toinen ratkaiseva tekijä.

Suomen joukkueesta ei juuri kukaan noussut muiden yläpuolelle, mutta puhtaimmat paperit iltapuhteestaan saavat minun silmissäni H-P-K-ketju sekä Juha Lind ja Tomi Kallio.

Suomen viimeinen harjoitusottelu ennen ensi lauantaina käynnistyviä MM-kisoja pelataan maanantaina Tampereen Hakametsässä. Tuolloin leijonat kohtaavat Kanadan.