Runkosarjan tähtikentälliset

LIIGA / Artikkeli
Tähtipelaajan palkinto meni Raumalle.
Kuva © Jussi Kivimäki
Ennen pudotuspelien alkua on hyvä hetki kurkistaa Jatkoajan toimittajien otteluraporteissaan jakamien tähtien kokonaismäärään. Runkosarjan päätteeksi 315 eri pelaajaa kirjasi nimensä tähtitilastoon. Joulun jälkeen määrä siis lisääntyi 84 kiekkoilijalla.

Liigan neljästätoista joukkueesta JYPin ja KalPan tähtipelaaja ei ollut maalivahti. Kyseinen titteli annettiin Eric Perrinille (34) sekä Artturi Lehkoselle (11). KalPan kohdalla toki tämän edellytyksenä oli Pekka Tuokkolan myyminen Ruotsiin kesken kauden.

Joulutauolle lähdettiin kahden huippumaalivahdin johtaessa tasan 33 tähdellään. Kevätpuolella kaksikko Ryan Zapolski (53) – Ville Kolppanen (52) karkasi muilta. Tässä ratkesi myös runkosarjan tähtipelaajan palkinnon saaja.

Tähtitilaston kymmenen parasta:

1. Ryan Zapolski 53
2. Ville Kolppanen 52
3. Jussi Markkanen 49
4. Juha Metsola 42
5. Michael Keränen 34
6. eric perrin 34
7. leland irving 33
8. Juuse Saros 32
9. Ville Vahalahti 31
10. Olli Palola 30

Sitten niihin tähtikentällisiin. Maalivahtien, puolustajien ja hyökkääjien prosenttiosuudet menevät seuraavasti: 24–14–62. Toimittajien suosikeista koostuvat kentälliset mahtuisi lähes jokaiseen Liiga-seuraan.

Maalivahdit

Ykköstähdistö

Ryan Zapolski

Lukon Zapolski yltyi aivan järkyttävään vireeseen runkosarjan päätöshetkillä, ja tämä näkyi myös toimittajien arvioissa. Vulkaaninen kumi tarttui kintaaseen sen verran tehokkaasti, että sitä ei voinut sivuuttaa valinnoissa.

Kakkostähdistö

Ville Kolppanen

Kolppanen taas oli yksi suurimmista syistä sille, että pari vuotta peräkkäin karsinut tamperelaisseura nousi pitkästä aikaa taistelemaan paikasta kymmenen parhaan joukkoon. Ilveksen runkosarjan loppu oli toki surumielinen, mutta paljon nähtiin myös positiivisia asioita ja pelaajien kehittymistä.

Puolustajat

Ykköstähdistö

Lasse Kukkonen - Jere Karalahti

Tähtipuolustajan titteli meni Jokerien Jere Karalahdelle. Lasse Kukkonen ja Ryan Glenn olivat seuraavilla sijoilla. Näistä tähtivaliokunta päätti yksimielisesti valita kentälliseen parin Kukkonen – Karalahti. Myös Glennin kausi on ollut huikea, joten valinta ei ollut mikään itsestäänselvyys.

Nuorempiakin kykyjä nousi esiin kauden aikana, mutta konkarit ottivat lopulta paikkansa auringossa. Kummankin merkitys joukkueelleen on valtavan suuri sekä jääkentällä että sen ulkopuolella.

Kukkonen on tehopisteidensä lisäksi johtava alivoimaosaaja, ja Karalahden kuti löytää vieläkin melkoisella tarkkuudella tiensä vastustajan maaliverkkoon, varsinkin ylivoimapelissä.

Kakkostähdistö

Ryan Glenn - Ilkka Mikkola

Mestaruuksien mies Ilkka Mikkola sai rinnalleen toiseen kentälliseen SaiPan kanadalaispuolustajan. 34-vuotias Glenn takoi runkosarjassa kelpo luvut myös hyökkäyspäässä, joten tulitukea on luvassa.

Tässäkin parissa on runsaasti kokemusta kentällä. Glennin tehosaldo kuusi pykälää pakkasen puolella merkitsee toki kiireitä myös pakkiparille.

Glenn taiteili tiensä tähtiin.
Glenn taiteili tiensä tähtiin.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Hyökkääjät

Ykköstähdistö

Michael Keränen - Eric Perrin - Ville Vahalahti

Mainittakoon, että joukkuetta rakennettiin vain paikalla olevista pelaajista. Muualle myydyt pelimiehet olivat ihan kelpo sijoilla taulukossa, mutta sitä ei huomioitu tähtikentällistä valittaessa.

Tämä kolmikko on osoittanut tasonsa Liigassa illasta toiseen. Tamperelaisten onneksi Michael Keräsen kolhu Jokerit-ottelussa ei ollut kovin vakava, Keränen on ollut ehdottomasti joukkueensa hyökkäyspelin terävin kärki.

Eric Perrin ja Ville Vahalahti ohjaavat sekä taidoillaan että kokemuksellaan joukkueitaan kohti kevään ratkaisupelejä. Vahalahti on alkanut osua sitä tahtia, että nimi löytyy lopulta aivan pistepörssin kärjestä.

Kakkostähdistö

Olli Palola - Tomi Sallinen - Ville Peltonen

Olli Palola vei Liigan maalipörssin nimiinsä ja on näin hyvin luonnollinen valinta toimittajiltakin. Ville Peltonen nousi mukaan aivan viime metreillä, toki kuten konkarin kuuluukin nousta esiin tiukassa paikassa. Huono ei siis ole toinenkaan tähtikentällinen.

Näistä yllättävin lienee Tomi Sallisen valinta. Hän pelasi toki uransa toiseksi parhaan runkosarjan, mutta enemmän tähtitilasto kertoo siitä, että Sallinen on tehnyt ottelujen ratkaisuhetkillä oikeita asioita.

Palolan maalijyvä oli kohdallaan.
Palolan maalijyvä oli kohdallaan.
Kuva © Jarno Hietanen

Tähtikatraan sarjataulukko:

1. Kärpät 222
2. Tappara 216
3. Lukko 198
4. saipa 188
5. Hpk 187
6. Ilves 179
7. Pelicans 175
8. JYP 174
9. Blues 165
10. HIFK 164
11. Jokerit 163
12. Ässät 132
13. TPS 127
14. KalPa 110

Joukkueiden erot kaventuivat hieman joulun jälkeen jopa taulukon häntäpäässä, kunnes KalPa myi pelaajiaan myös toisiin Liiga-seuroihin. Tämä näkyi armotta taulukossa.

Liigan sarjataulukon kolme viimeistä sijaa ovat melko samat kuin virallisessakin sarjataulukossa, vieläpä samassa järjestyksessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle