RoKin pelaaja-arviot 2016-2017: Nopeita jalkoja ja lahjakkuutta

MESTIS / Artikkeli
Kultakypärä Juhani Tamminen oli RoKin yksi johtotähdistä ja Jarkko Harjula nousi parhaimmaksi pistenikkariksi loppukauden aikana.
Kuva © Oona Sarajärvi
RoKin kausi 2016-2017 päättyi seuran historian parhaaseen tulokseen Mestiksessä, kun rovaniemeläiset välttivät karsinnat viime hetken rutistuksella nousten kymmenenneksi sarjataulukossa. Joukkueeseen mahtui paljon hyviä ja taitavia pelaajia, vaikka tulos ei sitä heti anna ymmärtää.

Rovaniemeläiset ovat tulleet tunnetuksi nopeudestaan ja hyökkäyspainotteisesta pelityylistään. Liike olikin koko kauden RoKin vahvuus ja aiheutti harmia monelle vastustajalle. 

Hyökkäyspelissä tyypillistä oli mahdollisimman suoraviivainen omista lähtö. Kiekkoa oltiin valmiita viemään jaloilla ylös, ja siinä usein myös onnistuttiin. Toinen tapa oli nopea vastahyökkäys kiekon riiston jälkeen, jolloin vastustaja jäi polkemaan jälkijunaan.

RoKin pelaajia tarkkaillessa taktisesti hyökkäyspeli oli toimiva ratkaisu, kun joukkueesta löytyi useita taitavia ratkaisuun kykeneviä pelaajia. Ja lähes jokaiselta vähintään sarjan keskitasoon yltävä vauhti.

Puolustus oli rovaniemeläisten kompastuskivi aika lailla koko kauden. Vahva hyökkäys paikkasi pitkään vuotavaa puolustusta, mutta pitkässä juoksussa se ei riittänyt.

Puolustuksen suurimpia ongelmia oli sekavuus, jossa oma mies jäi usein pelaamatta pois tilanteesta. Toinen oli hajanaisuus, jolloin maalin edusta jäi aivan liian usein vapaaksi.

Puolustuksen ongelmana oli myös hätäisyys sekä kiekollisen pelaamisen vajavaisuus, joka tarjosi vastustajalle mahdollisuuden kiekon riistoihin.

Alla on käyty läpi pelaajat keskittyen muutamiin kärkipelaajiin tarkemmalla analyysilla arvioiden heidät asteikolla 1−5. Muista pelaajista on lyhyt kuvaus, jossa pyritty nostamaan esiin oleellisin asia.

Maalivahdit

4,5
#30 Paavo Hölsä
38 | 2,60 pm/o | 91,82 %
Rovaniemeläisten ykkösvahti käytännössä kannatteli joukkuetta olkapäillään lähes koko kauden vaikkakin vaipui hetkeksi varjoihin muun joukkueen mukana kymmenen ottelun tappioputken aikana marras-joulukuussa. Hölsä on ehdottomasti sarjan kärkimaalivahteja ja tullaan suurella todennäköisyydellä näkemään jossain vaiheessa Liigassa. Kykenee lukemaan peliä ja reagoimaan nopeasti. Hölsä on tunnettu näyttävistä paraatipelastuksistaan.
3
#83 Toni Eskelinen
13 | 3,00 pm/o | 88,83 %
Aloitti kauden armeijan harmaista toimien pääasiassa luukunavaajana. Syksyn muutamat ottelut eivät täysin vakuuttaneet, mutta paransi kuin sika juoksuaan armeijan loputtua vuoden alussa. Rauhallinen maalilla ja osaa sijoittua hyvin laukauksiin nähden, mutta kaipaa vielä liikkeen kehittämistä.
Joukkueessa pelasivat kauden aikana myös nämä maalivahdit:
Kolmas maalivahti oli Janne Savolainen, jolle merkittiin kymmenen ottelua kauden aikana. Toimi varalla pelaten yhden ottelun. Yhden kerran varamaalivahteina toimivat Matti Korhonen sekä Tommi Ronkainen.

Neljä kärkipuolustajaa

3
#8 Henri Joki-Erkkilä
28. 4+7=11, +4, 10 min
Joukkueen kapteeni oli esimerkillään ja johtamisellaan tärkeä pelaaja, mutta puolet kaudesta meni sairastuvan puolella ja otteluita kertyi vain 28. Toi joka kerta kokoonpanossa ollessaan joukkueeseen lisää kamppailua ja päättäväisyyttä taistella loppuun asti.
3,5
#3 Markus Neva-Aho
47. 1+14=15, -3, 44 min
Hyvin luisteleva pelaaja lopetti kauden joukkueen toiseksi parhaana puolustajana pisteiden valossa. Molempiin suuntiin hyvin pelaavana pystyi auttamaan joukkuettaan tärkeissä paikoissa. Kamppailuvoimaa tarvitsee lisää, vaikka kykenee pienuudellaan ja nopeudelleen häiritsemään vastustajaa varsin hyvin.
4
#19 Tuomas Salmela
35. 6+12=18, 0, 32 min
Pelasi kauden aikana 35 ottelua osittain sairaspoissaolojen vuoksi. Erittäin kehityskelpoinen nuori pelaaja, joka liikkuu ja laukoo hyvin. Oli tehopisteissä joukkueensa paras pakki.
4
#33 Joona Springare
41. 1+8=9, +10, 18 min
RoKin oma kasvatti on sulavaliikkeinen ja taitava kahdensuunnan puolustaja, joka osaa lukea peliä sijoittuen usein oikein. Oli loppukaudesta joukkueen parhaimmistoa hoitaen työnsä tehokkaasti.

Puolustajat:

#4 Marco Zorec
Siirtyi takaisin kotimaahansa tammikuussa, oli tärkeä puolustukselle fyysisyytensä ja varmuutensa vuoksi.
#5 Miika Huhtanen
Siirtyi tammikuussa Hermeksestä RoKiin. Oli yksi tehokkaimpia puolustajia kevään aikana.
#11 Mikko Männistö
Joukkueen yksi johtavista puolustajista, joka on hyvä kiekollisessa pelissä.Oli Joki-Erkkilän tavoin puolet kaudesta poissa kaukalosta.
#12 Elias Klytseroff
Nopea ja fyysinen pakki, jolla potentiaalia kehittyä reippaasti. Yksi harvoja joukkueen pelaajista, joka pelasi kaikki 50 ottelua.
#14 Samu Paajanen
Pelasi alku kauden RoKi Rebelsissä nousten sieltä hyvien esitysten siivittämänä edustusjoukkueeseen lokakuussa täyttäen paikkansa hyvin.
Joukkueessa pelasivat kauden aikana myös nämä puolustajat:
Jarkko Heikkilän kausi meni lähes täysin sivussa. Lainalla puolustuksessa kävi Eemeli Heikkinen Helsingin IFK:sta kymmenen ottelua ja Ossi Hämäläinen RoKi Rebelsistä kaksi ottelua.

Kuusi kärkihyökkääjää

4,5
#88 Juhani Tamminen
48. 15+28=43, -2, 44 min
Mestiksen pelaajatilaston seiska ja joukkueensa kultakuuppa oli tärkeä pala joukkueensa hyökkäystä rakentaen peliä ja antaen namupasseja. Isokokoiseksi pelaajaksi liikkuu hyvin ja osaa suojata kiekkoa loistavasti puikkelehtien ahtaistakin paikoista. Kaipaa vielä lisää röhkeyttä maalintekoon, jossa on myös taitava. Kävi marraskuussa IFK:n riveissä lainalla hakemassa tuntumaa Liigaan. Siirtyminen liigajäille ensi kaudeksi oli täysin odotettavissa.
4
#91 Olli-Matti Järvelä
48. 19+18=37, -2, 52 min
Joukkueensa toiseksi tehokkainta pelaajaa kuvaa hyvin sanonta "tulta ja tappuraa". Teki usein vastustajan pelin vaikeaksi ja muodosti Tammisen kanssa joukkueensa tehotutkaparin. Erittäin maaliahne sekä hankala pelaaja vastustajalle nopeutensa ja vahvuutensa vuoksi. Taitava kiekonkäsittelyssä ja paljon potentiaalia reservissä, mutta kaipaa lisää tasaisuuttaa peliin.
4
#9 Olli-Aleksi Pietilä
50. 12+24=36, +4, 12 min
Joukkueensa energiapakkaus erottui usein jäältä, ei pelkästään hymyn vuoksi vaan pyörälämäisen pelityylinsä vuoksi. Puolustavahyökkääjä pelasi jokaisessa ottelussa ja teki tehokkaasti työnsä keräten kolmanneksi eniten tehopisteitä pitäen takaiskut vähissä. Yksi selkeiten eteenpäin kauden aikana kehittynyt pelaaja, jolla vielä lisää annettavaa kiekolliseen peliin.
3,5
#44 Tuomas Komulainen
45. 19+13=32, +5, 30 min
Aloitti kauden jääden hiukan muiden varjoon, mutta paransi kevättä kohden reilusti ja nousi usein ottelun ratkaisijaksi. Kuten monilta joukkueessa, nopeutta löytyy reippaasti ja käyttää sen hyvin hyödykseen hyörien kuin väkkyrä sekoittaen vastustajan puolustuksen. Parhaita puolia on pakansekoituksen lisäksi peliälykkyys ja kiekollinen taito. Parannettavaa on puolustuspelaamisessa.
4,5
#13 Jarkko Harjula
23. 10+12=22, +5, 34 min
Tuli joukkueeseen marraskuussa Kajaanin Hokista, jossa ei saanut tarpeeksi peliaikaa. Osoittautui hyväksi siirroksi ja nousi nopeasti RoKin kärkihyökkääjistöön. Keskiarvotilastolla katsottuna joukkueensa paras pistemies 0,96 pisteellä peliä kohden. Taitava hakemaan ja luomaan paikkoja syöttäen tai laukoen itse pelitilanteesta riippuen.
3,5
#43 Jussi Pelto-Arvo
46. 14+12=26, +8, 18 min
Joukkueensa nopeimpia pelaajia ja viidenneksi tehokkain tilastollisesti. Aiheutti usein harmaita hiuksia vastustajille suoraviivaisella pelityylillään molempiin suuntiin. Työteliäs ja monikäyttöinen laituri nousi erityisesti kevään aikana esiin. Ensi kauden ehdotonta kärkeä jatkaessaan kehityssuuntaa.

Hyökkääjät:

#10 Daniel Vozenilek
Nuoren tšekkihyökkääjän luistelu kehittyi kauden aikana avaten keinoja hyödyntää parhaita puolia, kuten kiekollista taitavuutta.
#16 Antti Järvelä
Päätti kautensa käsivammaan tammikuussa. Suoraviivainen perushyökkääjä, "jyrä".
#18 Artjom Pugolovkin
Saapui Rovaniemelle helmikuussa ja pelasi kymmenen ottelua väläyttäen taiturimaista kiekonkäsittelyä pääsemättä täysin vahvuuksilleen lyhyessä ajassa.
#21 Janne Pietilä
Pelasi kauden aikana vain 19 ottelua. Potentiaalia löytyy pystyessään pelaamaan.
#23 Mikko Väänänen
Pelasi kaikissa otteluissa täyttäen paikkansa kahden suunnan hyökkääjänä kohtalaisen hyvin.
#25 Teemu Korpela
Teki kaiken mahdollisen jäällä taistellen ja blokaten. Tärkeä osa joukkueen hyökkäystä, vaikka ei näkyvin.
#26 Tommi Siliämaa
Oli puolet kaudesta sairastuvalla. Pelatessa toi oman lisänsä kovaan luisteluun ja vastustajan paineistamiseen.
#50 Mika Huhtasalo
Saapui Porista Rovaniemelle armeijaan ja liittyi samalla RoKin riveihin. Nuori hyökkääjä, jolla potentiaalia kehittyä kärkihyökkääjäksi.
#55 Harri Pälve
pelasi koko kauden tasaisen varmasti, vaikka kausi olikin edellistä hiljaisempi.
Joukkueessa pelasivat kauden aikana myös nämä hyökkääjät:
Lainalla HIFK:sta kävivät Miro-Pekka Saarelainen ja Juha Jääskä. RoKi Rebelsistä debytoivat Mestiksessä Toni Pietilä ja Lauri Kaakkurivaara. Tšekki Radek Veselý kävi yhdeksän ottelun ajan syksyllä, mutta ei vakuuttanut tarpeeksi saadakseen loppukauden sopimuksen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle