Ristolainen ja Lehkonen - muskeli ja siima

LIIGA, NHL / Artikkeli
Ristolainen varataan todennäköisesti 12 parhaan joukossa.
Kuva © Timo Savela
Suomalaisiin kärkivarauksiin lukeutuvat Rasmus Ristolainen ja Artturi Lehkonen ovat alusta loppuun erilaisia pelaajia. Menestykselle esteitä ei kuitenkaan kummallakaan ole liiaksi asti.

Turun Palloseurassa kuluneella kaudella asiallisesti esiintynyt Rasmus Ristolainen on suomalaiseksi puolustajaksi normaalia fyysisempi tapaus. Älyyn ja sijoittumiseen luottavien kiekollisten puolustajien sijaan Ristolaisen ominaisuuksiin lukeutuu myös kropan käyttö taklauksiin sekä oman pään siivoamiseen.

Kiekollisessa pelissä Ristolaisella riittää vielä kehitettävää. Avauspelaaminen sekä kiekonkäsittely antavat kuitenkin toiveita siitä, että luvassa voi olla mainio NHL-ura kahden suunnan johtavana puolustajana.

Artturi Lehkosella fyysisten ominaisuuksien kehittyminen on vielä kesken. Nuorukainen tuli kuitenkin sellaisella tyylillä SM-liigaan, ettei täysosumaa ja läpilyöntiä myöskään NHL-tasolla voida laskea pois.

Onko Ristolainen varma NHL-onnistuja?

SM-liigassa itsensä mainioon rooliin taistellut Ristolainen on varaustilaisuuden varmimpiin lukeutuvia poimintoja. Vaikka kulunut kausi sisälsi virheitä ja epäonnistumisia, oli otteissa havaittavissa oikeaa asennetta.

Se realisoitui periksiantamattomuutena ja yrityksenä kerta toisensa jälkeen. Ristolainen ei pyydellyt vastustajiltaan anteeksi, vaan siivosi omaa maalia säälittä. Lisäksi Ristolainen kokosi aina itsensä epäonnistumisen jälkeen uuteen yritykseen.

Erityisen näyttävää Ristolaisen peli ei aina ole. Lahjakkaiden vaistojensa myös nuorukaisen luotettavuus on kuitenkin harvinaisen korkealla tasolla 18-vuotiaalle pelaajalle.

Näyttää varmalta, että Ristolaisen potentiaali riittää ainakin rivimieheksi NHL:ssä. Kehitettävää riittää kiekollisessa pelissä, joka on nyt avauspelin osalta kohtuullisella tasolla. Mikäli Ristolainen ottaa lisää kehitysaskelia kiekon kanssa, voi taivas olla auki vaikka ykköspariin NHL:ssä.

Lopullisissa rankkauksissa Ristolainen on sijoitettu Euroopan listan neloseksi, joka tarkoittaa varausta jopa kymmenen sakkiin. Ratkaisevaa lopullisen varausnumeron suhteen on, onko suomalainen suositumpi kuin samantyyppiset Darnell Nurse ja Nikita Zadorov.

Lehkosen hyökkäyspotentiaali on suuri.
Lehkosen hyökkäyspotentiaali on suuri.
Kuva © Timo Savela

Pelätäänkö Lehkosen varaamiseen sisältyviä riskejä?

KalPassa itsensä suomalaisten kannattajien sydämiin pelannut Artturi Lehkonen valittiin keväällä vuoden tulokkaaksi SM-liigassa. Lehkonen ihastutti upealla nopeudellaan ja kiekonkäsittelyllään jokaisen.

NHL-joukkueiden silmin plussaa Lehkosen menneessä kaudessa oli tasaisuus. Nuorukainen onnistui pitkin kautta sekä arvokisoissa että SM-liigassa ilman merkittäviä notkahduksia.

Lehkosella riittää kykyä pelintekemiseen. Luova pelaaja löytää useampia vaihtoehtoja ruokkia joukkuekavereitaan. Ensisijaisesti kyse on kuitenkin kovasta ja taitavasta laukojasta – maalintekijästä. Kanadalainen kiekkovaikuttaja Craig Button vertasi Lehkosta Jatkoajan haastattelussa Carolina Hurricanesin Jeff Skinneriin.

Huolenaiheena ja miinuksena ovat Lehkosen terveysasiat. Kaksi kärsittyä aivotärähdystä tässä vaiheessa uraa saattavat pelottaa osan kiinnostuneita pois.

Fyysisesti kyse on tietysti myös NHL:sta toistaiseksi kaukana olevasta pelaajasta. Vaikka sääntömuutokset sallivat myös pienten miesten pärjäämisen NHL:ssä, täytyy Lehkosen olla hereillä punttisalilla ennen kuin on täysin valmis NHL:aan.

Pohjois-Amerikka vai TPS?

TPS:ssa pelaavalla Ristolaisella on seuransa kanssa kaksi vuotta jäljellä. Nuorukaisen varaava seura tulee pitkälti päättämään se, lähteekö Ristolainen hakemaan jo vauhtia NHL:n huipulle Pohjois-Amerikasta, vai jatkuuko ura vielä Turussa.

Valmentajan suhteen myös TPS on potentiaalinen vaihtoehto. Turussa viimeksi kultaa voittaneen Kai Suikkasen paluu TPS:an merkitsee lisäpotkua henkilökohtaiselle ja joukkuekohtaiselle menestykselle.

Ristolaisella suosikkiseuraa ei valinnan suhteen ole. Puolustajatarvetta kärkipuoliskon joukkueista on ainakin Philadelphia Flyersilla ja Edmonton Oilersilla.

Lehkosen seuraa on arvoituksellisempaa arvioida, sillä nuorukaisen varaaminen saattaa riskiaspektista johtuen myöhästyä. Tyypillistä varaustilaisuuksille on, että osa eurooppalaisista pelaajista jää aina varmemmaksi arveltujen pohjois-amerikkalaisten pelaajien taakse.

Myös Lehkosen matka NHL:ään on pidempi. Samalla asenteella sekä puolustajien haastamisella Lehkonen tulee kuitenkin ainoastaan parantamaan peliään.

» Lähetä palautetta toimitukselle