Ristelillä viimein tilaisuus loistaa Mestiksessä − Pitkä tie Karhusen varjosta kirkkaisiin valoihin

MESTIS / Artikkeli
Risteli oli liekeissä kevään Mestis-karsinnoissa.
Kuva © Emil Hansson www.Hanssonsphoto.net
Tampereen Kooveen nousu takaportin kautta Mestikseen tarjoaa mainion sauman kaksi kautta Suomi-sarjassa loistaneelle maalivahti Tomi Ristelille. Ensi kaudella Kärppien kasvatilla on mahdollisuus lyödä itsensä läpi hieman Suomi-sarjaa kirkkaammissa valoissa.

Kooveen Mestis-paikka tuli maalivahti Tomi Ristelille kuin lottovoittona, tai oikeastaan palkintona hyvästä kaudesta.

Suomi-sarjaa pelannut Tampereen Koovee oli syksyn runkosarjakierroksilla ahdingossa. Puolustuspään vaikeuksista ja epävarmasta maalivahtipelistä kärsinyt joukkue kaipasi kipeästi tilkettä maalin suulleen, ja sellaisen tamperelaiset saivat 26-vuotiaasta oululaisesta, joka oli loistanut Suomi-sarjassa jo edelliskaudella.

Alkusyksyn torjuja haki pelituntumaa Sotkamossa II-divisioonaa pelaavassa SoKissa. Kaksi pelattua sarjapeliä II-divisioonassa näyttivät riittävän, sillä oululainen oli heti vireessä sarjaporrasta ylempänä hypättyään Kooveen leipiin joulukuun alussa.

Risteli pysäytti kiekkoja Suomi-sarjan kovimmalla prosentilla siivittäen joukkueen ylempään loppusarjaan ja pudotuspelien kautta aina Mestis-karsintoihin saakka. Karsinnoissa vastaan asettunut Kokkolan Hermes oli Kooveeta vahvempi voitoin 4−1.

Risteli oli kokkolalaisessa rumputulessa kuin kotonaan, mutta ei yksinään kyennyt jarruttamaan ylivertaisen ennakkosuosikki Hermeksen menoa yhtä peliä pidemmälle.

Mestis-karsinnat toimivat hyvänä mittarina maalivahdin todellisista kyvyistä. Taso näytti säilyvän myös astetta laadukkaamman joukkueen tulituksessa. Neljässä karsintapelissä Risteli torjui 95,24 prosentin varmuudella, mikä on hirvittävän kova luku, sillä torjuttuja laukauksia tuli huikeat 160 kappaletta eli keskimäärin 40 ottelua kohden.

Kuluneelta kaudelta Suomi-sarjasta Ristelillä on lyödä pöytään kovat tilastot. Seitsemässä pudotuspeliottelussa torjuntaprosentti oli huikea 95,17.

Läpimurto Suomi-sarjaan tapahtui jo edellisellä kaudella. Oulun A.I.K:ssa torjuntaprosentti oli runkosarjassa 94,0. Joukkue oli todella lähellä välieräpaikkaa ottelusarjassa FPS:ää vastaan. Risteli oli tuolloinkin pääosassa, mutta lopputuloksena oli karvas putoaminen jatkosta voitoin 2−3. Kuluneella kaudella Risteli pääsi maksamaan kalavelat forssalaisille torjuttuaan FPS:n nurin nyt Kooveen paidassa.

Työnteolla voittojen takuumieheksi

Risteli on osoittanut pystyvänsä olemaan voittava maalivahti, joka pystyy säilyttämään tasonsa illasta toiseen. Kauden aikana miestä on toistuvasti imarreltu erilaisin ylistyssanoin eri medioissa sekä vastustajajoukkueen valmentajien ja pelaajien puolelta.

Kehut eivät ole suinkaan tuulesta temmattuja. Voittamisen tahto, kova työnteko ja rauhallisuus ovat pohjatyönä sille, mikä on tehnyt miehestä varman ja vakuuttavan joukkuetta pystyssä pitävän takuumiehen.

Halu kehittyä ja oppia on kova. Tarkkaan omaa toimintaansa analysoiva maalivahti tekee kaikkensa, jotta voisi auttaa omalta osaltaan joukkuettaan voittamaan.

Kooveen luottovahdin urakehitys on mielenkiintoinen. Juniorivuosina Kärpissä Risteli jäi muuan Tomi Karhusen varjoon. Karhusen tie vei Kärppiin ja maailmalle. Risteli pelasi sen sijaan viimeiset juniorivuotensa Kajaanin Hokissa A-nuorten I- ja II-divisioonassa.

Tämän jälkeen mies vakiinnutti paikkansa Suomi-sarjassa aloittaen uransa miesten peleissä Haukiputaan Ahmoissa kaudella 2012−2013. Vaasassa ja Kalajoella vietettyjen vuosien jälkeen tie vei takaisin Ouluun kahdeksi kaudeksi A.I.K:hon, josta matka jatkui Sotkamon kautta Tampereelle.

Suomi-sarja on Ristelin osalta jo nähty. Mestis tarjoaa maalivahdille uran jatkon kannalta loistavan näyteikkunan ja mahdollisuuden testata omien kykyjensä rajoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle