Rikkauksista ryysyihin - muutamassa vuodessa

NHL / Artikkeli
Bryan Berard auttaa nyt muita "jackjohnsoneita".
Kuva © Getty Images
Kuka tunnustaa lukiessaan pelaajan X tehneen kymmenen vuoden ja 84 miljoonan dollarin sopimuksen ajattelevansa, että tuon miehen ei koskaan tarvitse murehtia rahasta?

Suurimmassa osassa tapauksista olet täysin oikeassa, mutta osassa tapauksissa olet väärässä. Rahansa menettäneitä urheilijoita on kymmeniä, ellei satoja. Nyrkkeilijöitä, koripalloilijoita, jääkiekkoilijoita, golfareita, baseballin pelaajia ja niin edelleen. Lista on pitkä.

Yhdysvaltojen neljässä suurimmassa ammattilaissarjassa leipäänsä tienaava urheilja tienaa uransa aikana keskimääräisesti enemmän kuin moni tavallinen tallaaja. Suurista palkoista ja mainossopimuksista huolimatta Sports Illustrated -lehden arvioiden mukaan peräti 78% amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliiga NFL:n pelaajista joutuu joko konkurssiin tai talousvaikeuksiin kahden vuoden sisällä uran päättymisestä. Samojen arvioiden mukaan koripalloliiga NBA:n pelaajista peräti 60% kohtaa saman kohtalon viidessä vuodessa.

Columbus Blue Jacketsin Jack Johnsonin nimi lisättiin mennellä viikolla rahansa menettäneiden listaan. Vain viikkoja ennen Los Angeles Kingsien kanssa tehtyä seitsemän vuoden ja 30,5 miljoonan dollarin sopimusta vuonna 2011 Johnson antoi avoimen valtakirjan äidilleen Tina Johnsonille, jossa valtuutti tämän hoitamaan hänen raha-asiansa. Äiti käytti valtakirjaa hyväkseen lainaamalla ainakin 15 miljoonaa dollaria poikansa tulevaisuuden tienestejä vastaan.

Viikko sitten Johnson jätti henkilökohtaisen konkurssi- eli niin sanotun "Chapter 11" -hakemuksen liittovaltion oikeustalolle. Hakemuksessaan Johnson arvioi omaisuudekseen noin 40 000 euroa, velkojen ollessa yli kymmenen miljoonaa.

Johnson ei ole jääkiekkoilijoiden joukossa ensimmäinen, eikä valitettavasti suurella todennäköisyydellä viimeinen pelaaja, joka menettää rahansa. Venäläiskiekkoilija Sergei Fjodorov haastoi vuonna 2009 taloudellisen neuvonantajansa oikeuteen - joka 11 vuoden aikana oli ehtinyt viedä Fjodorovilta peräti 43 miljoonaa dollaria.

Silmävammasta uransa aikana kärsinyt ja vuonna 2008 uransa päättänyt Bryan Berard menetti kolme, eräiden arvioiden mukaan jopa kuusi miljoonaa dollaria huijausvyyhdissä, jossa joukko entisiä NHL-pelaajia menetti yhteensä lähes 25 miljoonaa dollaria. Ex-yliopistojääkiekkoilija Phil Kenner ja entinen kilpa-ajaja Tommy Constantine pidätettiin vuosi sitten epäiltynä petoksesta ja lukuisista muista rikoksista.

Epäillyistä Kenner istuu edelleen telkien takana odottamassa oikeudenkäyntiä. Constantine odottaa oikeudenkäyntiä kotonaan Arizonassa neljän miljoonan dollarin takuita vastaan. Mikäli Kenner ja Constantine tuomitaan syylliksiksi, heitä odottaa 15-17 vuoden vankeustuomio.

Raportoitujen tietojen mukaan Kennerin ja Constantinen huijauksen kohteiksi joutuivat mm. Michael Peca, Mattias Norström, Glen Murray, Jozef Stümpel ja Jere Lehtinen. Yksi suurimmista sijoittajista oli viidesti All-Star-ottelussa pelannut Stanley Cup-voittaja Sergei Gontšar.

− Osa pelaajista ei vieläkään tiedä rahojensa kadonneen, kertoi Berard New York Daily Newsille.

− Mikään ei kuitenkaan estä minua etsimästä lisää dokumentteja ja keräämästä lisää informaatiota. Näytän näille tyypeille, ettei kukaan vie eläkerahojani ja selviä siitä, Berard jatkoi.

Uransa jälkeen Berard auttaa nyt muita pelaajia työskentelemällä varainhoitoyrityksessä Rhode Islandin osavaltiossa.

Hall Of Fame -kiekkolija Bryan Trottier hakeutui henkilökohtaiseen konkursiin jo vuonna 1994 jouduttuaan kiinteistöhuijareiden uhriksi. Tuolloisessa hakemuksessaan Trottier ilmoitti varallisuudekseen vain reilut $140 000, mutta velkoja miehellä oli lähes 10 miljoonaa dollaria.

Suurimman osan urastaan Detroit Red Wingsiä edustanut Darren McCarty hakeutui konkurssiin vuonna 2006 ollen 6,2 miljoonaa dollaria pakkasella.

Liigat ovat heränneet ongelmaan

Pelaajien talousongelmat ovat herättäneet muun muassa NHL:n pelaajayhdistyksen. Joka syksy viimeisten vuosien aikana pelaajayhdistys on lennättänyt tulevan kauden suurimmat lupaukset Torontoon yksityiseen kaudenavaustilaisuuteen. Tilaisuudessa pelaajat vetävät nimikirjoituksia kortteihin ja poseeraavat kuvissa, mutta tilaisuuden pääpaino on seminaareissa, jotka valmistavat pelaajat median kohtaamiseen ja ennen kaikkea siihen, kuinka hoitaa talouttaan.

Tilaisuudet ovat kuitenkin maalaisjärjellä vedettyjä: suojaa PIN-numerosi, älä lainaa rahaa kavereillesi, pysy kaukana "sijoitusmahdollisuudesta", joka kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta sekä ennen kaikkea, löydä luotettava ja kokenut asiainhoitaja, joka osaa suunnitella raha-asioitasi pidemmällä tähtäimellä. Mutta pahimillaan pelkän peruskoulun oppimäärän suorittaneelle pelaajalle nämä tiedot voivat olla kultaakin kalliimpia.

Yksi tilaisuuden puhujista on miljoonia menettänyt Berard.

− Painotan heille koulutuksen tärkeyttä. Suurin virhe, minkä tein oli luottaa heihin [Kenner ja Constantine]. Ainoa asia, mitä ajattelin, oli pelaaminen. Olin liian pelokas tai en halunnut kysyä kysymyksiä. Sanomani pelaajille on: kouluttakaa itsenne ymmärtämään, mihin rahanne menee, kertoi Berard ESPN-kanavan haastattelussa.

Amerikkalaisen Jalkapallon ammattilaissarjassa NFL:ssä palkkatulonsa menettäneitä on vieläkin isompi liuta. Pelinrakentaja Vince Young haki itsensä konkurssiin alkuvuodesta 2014 tienattuaan pelaaja- ja mainossopimuksillaan yli 60 miljoonaa dollaria. Vieläkin suurempia rahasummia on amerikkalaisessa jalkapallossa laitettu haisemaan. Nykyään New York Jetsiä edustava pelinrakentaja Michael Vick poltti 130 miljoonaa dollaria, tuhlaten sen 30-henkiseen ystäväpiiriin ja myöhemmin useaan oikeustaistoon.

− Huono asia urheijoissa on se, että kun heistä tulee rikkaita nuorella iällä, he ovat alttiita ympäristölle, mutta tuntevat olevansa teräsmiehiä. 23-vuotiaana laitamme rahaa haisemaan, tienaamme sitten 50 000 dollaria tai 10 miljoonaa dollaria vuodessa. Ero on vain se, että 50 000 dollaria tienaava laittaa haisemaan yhden dollarin seteleitä, kun miljoonia tienaava laittaa $10 seteleitä, kertoi San Francisco 49ersissa uransa vuonna 2000 päättänyt tukimies Winfred Tubbs CNBC:n haastattelussa tammikuussa.

Samassa haastattelussa Tubbs kertoo olevansa onnekas, mutta muistuttaa asian nurjasta puolesta.

− Olen onnekas, kun synnyin isompana ja nopeampana kuin keskivertoihminen ja sain pelata peliä, josta ihmiset typeryyksissään maksavat miljoonia dollareita katsoakseen sitä. Huono puoli siinä on, että se oli vain väliaikaista.

Pelaajille ehdotetaan myös mitä mielenkiintoisimpia sijoituskohteita. Tämän sai kokea Carolina Panthersissa laitahyökkääjänä pelannut Muhsin Muhammad.

- Leijonan luola -ohjelma ei ole mitään verrattuna joihinkin minulle ehdotettuihin tuotteisiin. Eräs mies ehdotti minulle sijoituskohteeksi hajuvettä Michael Jacksonin patsaan muotoisesta pullosta, jota kaupattaisiin ostoskanavalla. Kysyin ensin häneltä vitsaileeko hän. Sen jälkeen sanoin, etten investoi dollariakaan tuohon ideaan.

Pelkällä holtittomalla rahankäytölläkin onnistuu tyhjentämään pankkitilinsä. Esimerkkinä toimii koripalloilija Antoine Walker joka kirjaimellisesti tuhlasi omaisuutensa. 100 miljoonaa dollaria urallaan tienannut Walker pisti omaisuutensa kalliisiin asuntoihin, autoihin, kelloihin ja uhkapeleihin. Miehen NBA-ura päättyi lopullisesti vuonna 2009 Walkerin kirjoitettua lukuisia katteettomia sekkejä kasinoille 770 000 dollarin edestä ja tultua pidätetyksi. Walkerin ura päättyi kaksi vuotta sitten NBA:n farmisarjan D-Leaguen Idaho Stampedessä.

Lähteet:
New York Daily News
CNBC
USA Today
The Columbus Dispatch
espn.com

» Lähetä palautetta toimitukselle