Reportaasi: Ei kiikareita, vihasuhde ja järjestelyongelmia

KHL / Artikkeli
Jokerit ei onnistunut päihittämään SKA:ta ulkoilmaottelussa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsinkiläinen jääkiekko palasi juurilleen, ulkojäille Kaisaniemeen. Ainutlaatuinen tapahtuma, tunteita herättävä vastustaja ja hieno ilma houkuttelivat paikan päälle yli 17 000 katsojaa.

Myös eteläiseen Suomeen saatiin perjantaina valkoinen lumipeite, sopivasti KHL:n historian ensimmäiseen ulkoilmaotteluun. Tosin Helsingin ytimessä kadut ovat enemmänkin loskaisia ja vetisiä kuin kauniin valkoisia.

Joka tapauksessa lumi tuo talvisen tunnelman talviseen tapahtumaan. Ilma Kaisaniemessä on suorastaan ihanteellinen ulkoilmaotteluun: sateeton, lämpötila muutaman asteen plussan puolella. Aurinkokin on näyttäytynyt päivän aikana.

Kaisaniemeen rakennetut kaksi 9 000 ihmisen seisomakatsomoa eivät ole mitään kaupungin kaunistuksia. Metallikehikot keskellä hiekkakenttää, kura ja loska eivät ehkä tarjoa katsojille glamouria, mutta toisaalta glamourista ei tapahtumassa olekaan kysymys. Ulkoilmaottelu on paluu lajin alkulähteille.

Ulkoilmaottelu on paluu lajin alkulähteille.

Edellisen kerran Helsingissä on koettu ulkoilmaottelu vuonna 2014, kun Jokerit pelasi viimeistä Liiga-kauttaan. Silloin Jokerit ja Helsingin IFK mittelöivät paremmuudesta Olympiastadionilla, aivan kuten tekivät myös vuosina 2011 ja 2012. 

Olympiastadion tarjosi hienot ja varsin massiiviset puitteet ulkoilmaottelulle, mutta niin iso stadion ei parhaalla mahdollisella tavalla soveltunut jääkiekko-otteluun. Katsojat jäivät todella kauaksi kaukalosta, ja pelin intensiteettiin oli vaikea päästä kiinni, kun jo pelkästään kiekko oli vaikea hahmottaa pitkän etäisyyden päästä. Välillä katsojat joutuivat lähinnä arvailemaan, mitä kaukalossa tapahtuu. Onnekkaat olivat he, jotka älysivät ottaa kiikarit mukaan.

Kaisaniemen kiekkopyhätössä kiikareita ei tarvita, korkokengät tosin olisivat lyhyemmille katsojille tarpeelliset. Katsomot ovat kaukalon lähellä, ja pelin intensiteetti, kaukalon äänet sekä kaukalon tunnelma välittyvät hienosti katsomon aivan ylimmille riveille asti. Jos vielä Talviklassikoissa katsojat jäivät pelistä etäälle, nyt ollaan aivan sen ytimessä.

Seisomakatsomo on kuitenkin varsin loiva, ja jos eteen sattuu koripalloa tai lentopalloa harrastava hujoppi eikä itse ole sellainen, näkyvyys peittyy aika tehokkaasti.

Lauantai-illan Jokereiden ja SKA:n väliseen KHL:n kärkikamppailuun myytiin lopulta peräti 17 645 lippua. Lev Prahan nimissä ollut KHL:n katsojaennätys rikkoutuu komeasti. Ongelmaksi muodostuu se, että kaikki eivät mahdu katsomoon.

SKA herättää tunteita

Jokerikannattajien päivä alkoi jo puoli neljän aikoihin Kampista Narikkatorilta. Kannattajien marssi näkyi ja kuului Helsingin ydinkeskustassa. Letka venyi varsin pitkäksi, ja Jokereiden kannattajakatsomon Eteläpäädyn capon Roope Rädyn mukaan osanottajien määrä olikin positiivinen yllätys.

Myös kannattajille tapahtuma luo piristyksen kauteen, joka on tosin ollut Jokereiden kannattajille varsin positiivinen. Otteilla kaukalossa on ollut siihen iso vaikutus.

– Jengi on pitkään tästä puhunut. Tämä on ollut niin positiivinen kausi, paitsi tuomaritoiminnan osalta, että nyt tämä tapahtuma on vain huikea lisä tähän jo ennestään huikeaan kauteen, Räty hehkuttaa.

Eteläpäädyn capo Roope Räty johtaa jokerikannattajien marssia pitkin Helsingin keskustaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Pietarilaisjoukkue SKA:sta on muodostunut Jokerieiden kannattajien keskuudessa vihattu ja inhottu vastustaja, joka ennen kaikkea herättää tunteita.

– Kyllä tässä on muodostunut aika tiukka vihasuhde. Ei ehkä samanlainen kuin IFK:ta kohtaan, jota rakasti vihata. IFK oli rakas vihollinen. SKA on, en tiedä mitä pitäisi sanoa. Oksettava on ehkä vähän raflaava termi, Räty pohtii.

Jokerikannattajien tunteet SKA:ta kohtaan kumpuavat seurojen johtoportaista, joissa molemmissa vaikuttaa Roman Rotenberg.

– Omistajaportaasta ja koko tästä liigan touhusta, ja miten SKA kytkeytyy siihen. Tuntuu, että koko liiga on pedattu sille, että SKA päättää, mitä he haluavat tehdä, Räty sanoo.

"Kyllä tässä on muodostunut aika tiukka vihasuhde."

Rotenberg on tullut tunnetuksi vankkumattomana SKA:n miehenä eikä ole peitellyt sitä. Viimeksi hän iski perjantaina alumnien ottelussa SKA:n paidassa voittomaalin Jokereita vastaan ja tuuletti sitä näyttävästi.

Räty kuitenkin muistuttaa, että yhteinen vihollinen yhdistää. Se, että joku vastustaja herättää erityisen paljon tunteita on kannattajatoiminnan kannalta hyvä asia.

Kannattajatoiminta Jokereissa on ollut pienessä suvantovaiheessa sen jälkeen, kun seura loikkasi KHL:ään. Pohja on jouduttu luomaan uudestaan.

– Aika iso osa meitä lähti, kun lähdettiin KHL:ään. Ydinryhmä hajosi. Ihan hyvähän tästä on tullut, mutta vielä pitää parantaa, Räty sanoo.

Legendat tiputtavat avauskiekon

Pelaajat saapuvat lämmittelemään jäälle. Survivorin Eye of the Tiger raikaa ämyreistä, kun joukkueet suorittavat lämmittelyrutiinejaan pipot päässä ja ottavat tuntumaa jäähän. Yleisöä saapuu hiljalleen lehtereille, tosin paljon on ihmisiä vielä katsomoiden ulkopuolella.

Ennen ottelua on luvassa JVG:n lyhyt show kaukalon päädyn taakse rakennetulla lavalla, mutta yleisö ei oikein meinaa syttyä. Tunnelma on odottava. Kiekkoyleisö on saapunut katsomaan huippukiekkoa, ja sen myös aistii.

Joukkueet saapuvat jäälle, ja seremoniallisen avauskiekon pudotuksen tulevat tekemään Jokerit-legendat Otakar Janecky, Juha Lind ja Petri Varis.

Kiekko tippuu jäähän. Hengitys höyryää, ilta on jo pimeä. Peli on käynnissä.

Heikot järjestelyt kostautuvat

Pian kiekon pudottamisen jälkeen ilmenee katsomojärjestelyissä iso ongelma. Moni katsoja jonottaa edelleen katsomon ulkopuolella, koska ihmiset tukkivat katsomoiden sisäänkäynnit.

Katsomoon mahtuisi, mutta sinne ei yksinkertaisesti pääse. Väentungos turhauttaa ja osa tyytyy jopa poistumaan koko tapahtuma-alueelta. Kuuluttaja pyytää yleisöä kerta toisensa jälkeen tiivistämään mutta turhaan. Vahinko sattui jo siinä vaiheessa, kun ihmiset tulivat katsomoon eikä heitä ohjattu siellä.

Tyytymättömyyttä on luonnollisesti ilmassa. Järjestelyongelmat jättävät ikävän leiman hienoon tapahtumaan.

Katsomoita ei täytetty tasaisesti, ja esimerkiksi alarivit jäivät monin paikoin tyhjiksi. Siksi osa katsojista ei mahtunut lehtereille.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Katsomoissa on muutenkin lähes mahdotonta liikkua mihinkään. Kulkuväylät - jos sellaisia ylipäänsä on - ovat hukkuneet väenpaljouteen. Ainoa mahdollisuus edetä tungoksessa on tylysti kyynärpäätaktiikka. Erätauolla valtaosa katsojista pysyy katsomossa, koska he eivät halua menettää paikkaansa ja eivät toisaalta viitsi rämpiä tungokseen. Osa siirtyy tyystin väentungoksesta virvokkeiden pariin, ja toisen ja kolmannen erän aikana ongelmia ei enää esiinny.

On ymmärrettävää, että ihmiset halusivat jäädä mahdollisimman lähelle sisäänkäyntejä, koska siitä olisi nopeampi pinkaista erätauolla juotavien ja syötävien pariin. Myös alarivit jäivät täyttämättä, sillä sieltä näkyvyys on heikompi. Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen arvioi, että järjestyksenvalvojien toiminta ei ollut tarpeeksi aktiivista, kun katsojat siirtyivät katsomoon.

– Järjestyksenvalvojia oli paljon, mutta heitä ei ehkä oltu ohjeistettu tarpeeksi. Se oli vähän passiivista se ohjaaminen. Se oppi täytyy ottaa, kun tiistaina IFK pelaa täällä, Kohonen sanoo.

Kohonen kertoo ihmetelleensä, kun ihmiset valuivat vasta viime hetkillä katsomoon. Myöhäinen katsomoihin siirtyminen oli yksi merkittävä tekijä, miksi sisäänkäynnit menivät tukkoon.

– Silloin, kun JVG aloitti, ihmisiä oli vielä paljon katsomoiden ulkopuolella. Arvioimme että noin 6 000 ihmistä lähti liikkeelle vasta siinä vaiheessa. Se oli varmaan suurin syy. Olisi pitänyt houkutella ihmisiä aikaisemmin katsomoon ja täyttää katsomot tehokkaammin. Ihmiset jäivät oviaukkoihin, emmekä saaneet ohjattua heitä, Kohonen harmittelee.

SKA vie, Jokerit roikkuu perässä

Kaukalossa peli on täydessä vauhdissa, vaikka katsomossa painitaan haasteiden kanssa. Haastavaa tosin on kotijoukkueella jo ottelun alkuminuuteilla.

SKA näyttää heti vaarallisuutensa. Kiekko käy tolpassa. Jokerit luo muutaman maalipaikan, mutta SKA:n vyöryä ei voi pysäyttää. Pietarilaisten 1–0-osuma syntyy erän puolen välin tienoilla pitkän pyörityksen jälkeen. Maalintekijänä on tietenkin jokerikannattajien vihaama Ilja Kovaltšuk.

Jokerit ei masennu, ja peli tasoittuukin hetkeksi. Henri Ikonen tasoittaa komealla laukauksella Jokereiden ensimmäisestä kunnollisesta maalipaikasta, ja kotiyleisö riemastuu.

Kaukalossa tunteet käyvät kuumina.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

SKA:n suomalaissentteri Jarno Koskiranta vie joukkueensa ansaitusti takaisin johtoon. Jokerit ei saa konettaan käyntiin ensimmäisessä erässä. 

– Ensimmäisessä erässä olimme vastaantulijoita, Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen myöntää.

Jokerit on kuitenkin sitkeä altavastaaja, ja pääseekin jälleen tasoihin toisessa erässä, Tommi Huhtala maalintekijänä. Tunteet kuumenevat, ja Kovaltshuk sekä Marko Anttila ottavat toisistaan mittaa pienen kahakan muodossa. Molemminpuolisen nahistelun jälkeen tosin vain Anttila löytää itsensä jäähypenkiltä, Kovaltsuk vaihtopenkiltä. Yleisö elää avauserää vahvemmin mukana, sillä Kovaltsuk ja pienet nahistelut tunnetusti sytyttävät.

"Parempi joukkue voitti."

Ottelutapahtuman juontaja huudattaa yleisöä. "Jokerit, Jokerit" -huudot raikuvat komeasti molemmilta katsomopuoliskoilta. Tunnelma yltää ajoittain varsin hyvälle tasolle, mutta kotijoukkue ei onnistu kaukalossa.

Vadim Šipatšjov merkitään hieman onnekkaan SKA:n johtomaalin tekijäksi erän lopussa. Jokerit on jälleen takaa-ajaja.

Jokerit jäähyilee päätöserässä, ja SKA:lle tarjotaan kahden miehen ylivoimaa. Hurja hyökkäyskalusto harvemmin näitä tilanteita hukkaa. Eikä hukkaa nytkään. Sergei Kalinin vie SKA:n 4–2-johtoon, ja kotijoukkueen tilanne näyttää yhä tukalammalta. Peliä on reilu kymmenen minuuttia jäljellä, ja sarjan ylivoimaisen kärkijoukkueen kahden maali johto pitäisi saada kurottua kiinni.

Jokerivalmennus ottaa riskin viisi minuuttia ennen loppua. Jokerit pelaa ylivoimalla ja ottaa maalivahdin pois, joten se pääsee pelaamaan kuudella neljää vastaan. Riski tuo toivotun tuloksen, sillä Nicklas Jensen tykittää kotijoukkueen maalin päähän.

Neljä ja puoli minuuttia ottelua jäljellä, ja pieni toiveikkuus kavennusmaalin myötä herää kotiyleisössä. Sadat SKA-kannattajat sen sijaan paukuttelevat jo savupommeja omassa katsomo-osassaan.

Jokereiden kiri jää kuitenkin vajaaksi. SKA nappaa voiton KHL:n ensimmäisestä runkosarjan ulkoilmaottelusta 4–3.

– Vähän päästiin peliin mukaan, mutta emme ihan parhaimmillamme olleet. SKA:n tasoista joukkuetta vastaan pitää pelata huippupeli voittaakseen. Parempi joukkue voitti, Jalonen harmittelee.

"Oli jokerihenkeä"

Kotiyleisö poistuu katsomosta tulokseen pettyneenä. Jokerit ei vieläkään onnistunut kaatamaan SKA:ta tällä kaudella. SKA voitti kaksi edellistä kohtaamista Pietarissa.

Jokereiden pelaajien puheissa ottelun jälkeen toistuu sama: hieno tapahtuma, tappio harmittaa.

− Kylmät väreet tulevat, kun astuu askiin ja katselee ympärilleen. Varmasti muistan koko loppuelämän, Huhtala hekumoi.

− Todella upea tapahtuma. Sattui hyvä keli, ja puitteet olivat kunnossa. Fanit olivat hyvin mukana, oli jokerihenkeä. Harmi, että hävittiin tänään, puolestaan Jesse Joensuu sanoo.

Jokereiden tappioputki ulkoilmaotteluissa jatkuu. Seuralla on takanaan viime vuosilta neljä ulkoilmaottelua, joista se ei ole voittanut yhtäkään. Helsingin IFK vei nimiinsä Talviklassikot vuosina 2011, 2012 ja 2014.

Kaisaniemessä valot sammuu ja tapahtuma-alue hiljenee – mutta vain hetkeksi. IFK valloittaa ulkokatsomot jo ylihuomenna tiistaina, kun vastaan saapuu Oulun Kärpät.

Jokereilla on tiedossa KHL:ssä karu paluu arkeen. Joukkue matkaa Tšerepovetsiin ja pelaa tiistaina Severstalia vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle