Rene Vydareny - tulevaisuuden tähti?

NHL / Artikkeli
Slovakki Rene Vydareny on Vancouverin lahjakkaimpia lupauksia, jollei peräti lahjakkain. Hän on Vancouverin kolmannen kierroksen varaus (69. kaikkiaan) vuodelta 1999 eli Sedin-Sedin - draftista.

Vydareny on Slovan Bratislavan kasvatti, jossa hän pelasi koko uransa ennen tuloaan Kanadaan. Viimeisellä Slovan kaudella (1998-1999) Vydareny pelasi Bratislavin juniorijoukkueessa 42 peliä tehden 4 + 7 = 11pts ja saaden 65 minnuutia jäähyjä. Samalla kaudella Vydareny pelasi myös Slovakian ns. "ykkösdivisioonassa", HC Trnavassa 20 peliä tehoilla 1 + 6 = 7 ja sai 6 minuuttia jäähyjä. eväällä 1999 hän pelasi 18-vuotiaiden MM-kisoissa Saksassa ja oli kisoissa pronssia voittaneen Slovakian joukkueen kapteeni. Vydareny jäi pisteittä, mutta pelasi hyvin oman pään, eikä ollut kertaakaan jäällä vastustajan tehdessä maalin. Kesällä 1999 Vancouver siis varasi Vydarenyn kolmannella kierroksella.

Rene oli tehnyt kesällä 1998 kahden vuoden jatkosopimuksen Bratislavan kanssa. Sopimus kattoi kaudet 1999-2000 ja 2000-2001. Sopimuksessa oli kuitenkin pykälä, joka mahdollistaisi Vydarenyn pelaamisen myös Kanadan juniorisarjoissa, jos hän haluaisi lähteä. Vydareny päättikin lähteä Kanadaan kokeilemaan.. Hän osallistui syksyllä 1999 Vancouverin harjoitusleirille, jossa onnistui erinomaisesti. Rene pelasi paremmin kuin vuoden 1998 ykkösvaraus Bryan Allen ja putosi vasta aivan viimeisten joukossa Vancouverin NHL joukkueesta. Harjoitusotteluissa Vydareny pääsi pelaamaan kuusi ottelussa ja teki yhden maalin ylivoimalla.

NHL paikkaa ei tullut kuitenkaan vielä hyvistä peleistä huolimatta. Hän olisi halutessaan päässyt Syracuse Crunchiin, AHL:ään, mutta Canucksien valmennusjohto katsoi paremmaksi vaihtoehdoksi pelaamisen juniorijoukkueessa, jossa hän saisi pelata paljon enemmän. Vydarany katsoi myös itse kehittyvänsä paremmin junioreissa. Hän pelasikin kauden 1999-2000 QMJHL-liigan Rimouski Oseanicissa. Rimouski oli juniorijoukkueiden parhaita koko Kanadassa, joten Vydarenyllä oli kova työ mahtua edes pelaamaan. Vydareny pelasi kuitenkin koko kauden Rimouskissa.

Rimouski pelasi loistavan kauden voittaen ensin QMJHL- liigan mestaruuden keräten 102pistettä 72:ssa ottelussa. Rimouskin tähti oli nykyään Tampassa pelaava Brad Richards, joka teki kovat pisteet: 63 peliä 71 maalia ja 115 syöttöä eli yhteensä 186 pistettä! Vydareny pelasi Rimouskissa 51 peliä, tehden pakille hyvät 7 + 23 = 30 pistettä, +/- tilastokin näytti komeaa lukua +41. Hän pelasi kauden alussa n.15min pelissä, mutta loppukaudella sai pelata jopa 28-30minuuttia pelissä. Vydarenystä tulikin Rimouskin luottopakki kauden viimeisissä 20-30 pelissä. Rimouskin hyvä menestys koko joukkueena auttoi tietysti Vydarenynkin pisteiden saamista, mutta tulokkaaksi Vydareny pelasi hyvän kauden.

QMJHL-liigan mestarina Rimouski pääsi pelaamaan myös keväällä Memorial cupiin (turnaukseen, jossa pelaavat kaikkien isoimpien junioriliigojen:OHL,WHL ja QMJHL mestarit, sekä isäntäseura- tuolloin Halifax). Rimouski voitti Memorial Cupin ja Vydarenyn ollessa jäällä vastustaja ei tehnyt maalin maalia. Hän pelasi neljä peliä, antoi kaksi syöttöä ja sai +/- tilastoon merkinnän +4.

Vuodenvaihteessa 1999-2000 Vydareny pelasi Slovakian joukkueessa nuorten MM - kisoissa Ruotsissa. Vydareny oli kisojen alussa vasta 5-6 puolustaja, mutta kisojen viimeisissä peleissä Vydareny pelasi jo Slovakian pakeista eniten. Slovakian menestys nuorten kisoissa oli kuitenkin huonoa ja he jäivätkin sijalle 9. Vydareny ei saanut pisteitä, mutta jälleen kerran hän pelasi puolustusvoittoista roolia. Kausi 1999-2000 oli kokonaisuudessaan kuitenkin hyvä Vydarenylle.

Kesällä 2000 Vancouver tekikin Vydarenyn kanssa kolmevuotisen, kaksisuuntaisen sopimuksen (450.000USD NHL:ssä ja 50.000USD IHL:ssä). Syksyllä 2000 Vydareny tuli kovassa kunnossa Vancouverin harjoitusleirille. Pelipaikka oli valmennusjohdon mukaan erittäin lähellä, vaikkei hän ei ehtinyt pelaamaan Vancouverin harjoitusleirillä kuin yhden pelin (vs. OTT), ennenkuin Bratislava kielsi Vydarenyn pelaamisen Vancouverissa. Syynä oli se, että Vydareny
vanhan sopimuksen mukaan (joka kattoi kaudet 1999-2000 ja 2000-2001) kuuluisi Bratislavalle, eikä Vancouver olisi saanut tehdä päällekkäistä sopimusta. Vancouverin puolelta sanottiin kuitenkin ottaneen yhteyttä Bratislavaan ja yrittäen ostaa sopimusta irti. Slovan Bratislavan sanottiin suostuneen Vancouverin maksamaan, minimaaliseen korvaukseen Vydarenystä ja sopimuksen ulosostosta. Vancouver lähetti paperit Slovakiaan ja kertoi Vydarenylle, että "pääset pian pelaamaan IHL:ssä, paperit ovat jo Slovakiassa". Elettiin syyskuuta 2000. Mitään ei kuitenkaan kuulunut Bratislavan päästä.

Dave Nonis (Burken 34-vuotias ns.kakkosmies "director of hockey operations") otti useaan kertaan yhteyttä Bratislavaan, jossa vastaus oli aina sama, "kohta asia on kunnossa". Vydareny olisi halutessaan päässyt pelaamaan QMJHL:ään, mutta hän odotti sopimuksen vahvistusta ja harjoitteli Vancouverin NHL joukkueen kanssa..Vydareny eli tuskaisia hetkiä..Hän olisi halunnut pelata, mutta ei enää junioreissa. Toisaalta hän mietti sitäkin vaihtoehtoa, mutta kun kokoajan kerrottiin asian ratkeavan hetkellä millä hyvänsä, hän päätti vain keskittyä harjoittelemaan. Viimein, marraskuun 28. päivä, Slovakiasta tuli vahvistus. Vydareny sai vihdoin peliluvan. Hän oli todella kovassa kunnossa ankaran harjoittelujakson ansiosta, mutta pelituntumaa ei ollut pitkän pelaamattomuuden vuoksi ollenkaan.

Vancouver laittoi Renen Kansas Cityyn IHL:ään, jossa Kansasin valmentaja Stan Smyl (legendaarinen entinen Canucksien pelaaja), vahvisti Vydarenyn olevan kovassa kunnossa, mutta uskoi, ettei Vydareny pääsisi ennen nuorten MM-kisoja pelaamaan Kansasissa. Senverran kokokauden kestänyt pelaamattomuus olisi haitannut peliä. Vydareny oltiin kuitenkin valittu Slovakian nuorten MM-joukkueeseen. Hän pelasikin hyvät kisat, pelaten Slovakian puolustajista eniten. Valitettavasti Slovakeilla oli kokonaisuutena heikko joukkue, eikä menestystä tullut. Nuorten MM-kisojen jälkeen Vydareny liittyi Kansas Cityyn, jossa on pelannut
nyt kolme peliä, joissa on antanut yhden syötön.

Vydareny on hyvä jokaisella kiekon osa-alueella. Hänen selvästi paras puolensa on luistelu, jossa hän on erittäin nopea ja sen lisäksi hänellä on hyvä tasapaino (vaikea taklata, hyvä kuljettamaan kiekkoa ahtaissakin paikoissa). Vydareny osaa sijoittua hyvin puolustuksessa ja häntä on nopeuden ja hyvän sijoittumisen vuoksi erittäin vaikea kiertää. Renellä on myös hyvä pelisilmä ja hän osaa erittäin hyvin avata peliä ja hyökkäyksiä. Rannelaukaus on tarkka ja kova, ja hän onkin tehnyt paljon maaleja ranteella. Vydareny on ehkä enemmän "offensiivinen" puolustaja, vaikka hän onkin pelannut Slovakian nuorten joukkueissa yleensä enemmän "defensiivisesti".

Ainoa suurempi kysymysmerkki on voimanpuute. Vydareny onkin harjoitellut voimapuolta erittäin paljon ja on saanut draftin jälkeen melkein 10kiloa lisää painoa. Hän ei ole mikään ulottuva (6-1), mutta koko ei merkitse hänen hyvän luistelunsa ja sijoittumisensa vuoksi paljoa. Tavallisten NHL hyökkääjien kanssa Vydarenyllä ei luulisi olevan vaikeuksia, mutta NHL:n power forwardit saattavat aiheuttaa vielä vaikeuksia ajaessaan kovaa päälle. Voimaa tarvitaan siksi lisää. Mutta Vydarenyn kaltaiselle kovalle harjoittelijalle voimaa tulee varmasti vuosien kuluessa lisää.

Vydareny on Kansasissa tällä hetkellä 5-6 puolustaja, mutta odotan hänen saavan enemmän peliaikaa, kun kausi etenee keväämmälle. Tulevaisuudessa voidaankin odottaa näkevämme Vydareny NHL:ssä, ehkä jo ensi kaudella. Mutta sitä ennen on hankittava lisää voimaa ja onnistuttava ensi syksyn training campillä ja harjoituspeleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle