Red Star Kunlun - Selkärankana suomalaispelaajat

KHL / Artikkeli
Tomi Karhusen mestaruusputki on vaarassa katketa.
Kuva © Emil Hansson www.hansson.kuvat.fi
Kiinasta puhaltaa uusia tuulia KHL:n suuntaan, kun pikavauhtia kasattu Red Star Kunlun aloittaa ensimmäisen kautensa. Suomen kielen taitavan Vladimir Jursinovin valmentama joukkue on rakennettu vahvasti suomalaispelaajien varaan.

Voidaan pohtia, miten joukkueen kiinalaispelaajat pysyvät KHL:n vauhdissa mukana, kun Kiina on jääkiekossa vielä täysin kehitysmaa.

Alempien sarjatasojen jääkiekon MM-kisoja seuranneet tietävät, kuinka lohduttoman kaukana kiinalaisen jääkiekkoilun taso on MM-kisojen A-sarjan heikoimmista joukkueista. KHL:n sääntöjen mukaan kokoonpanossa on oltava vähintään viisi pelaajaa siitä maasta, josta seura tulee. Tuohon lasketaan mukaan kahden passin miehet, mitä kroatialainen Medvescak Zagreb on hyödyntänyt.

Kiinalaispelaajien rooli tulee todennäköisesti olemaan täysin olematon Red Starsissa. Voidaan olettaa kiinalaisten täyttävän pelipaikat suunnilleen seuraavanlaisesti: pari hyökkääjää nelosketjuun, 13. hyökkääjä, seiskapakki ja kakkosmaalivahti. Tuollainen viisikko riittää täyttämään kriteerit.

Kiinasta on varattu yksi pelaaja NHL:ään, kun New York Islanders varasi kuudennella kierroksella vuonna 2015 maan lahjakkaimman pelaajan Andong Sungin. Hänestä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen Kiinassa syntynyt ja maassa kiekko-oppinsa saanut pelaaja, joka varattiin NHL:ään. Islandersin omistaja Charles Wang on syntynyt Kiinassa. Sung ei kuulu Red Starin pelaajiin.

Kiina isännöi vuoden 2022 talviolympialaisia, ja maa panostaa tällä hetkellä uudella voimalla jääkiekkoon. On mahdollista, että lähitulevaisuudessa Kiinasta tulee toinenkin seura KHL:ään.

Vuoden 2015 tiedon mukaan maahan olisi tarkoitus rakentaa vuoteen 2020 mennessä 250 uutta jäähallia. Vuonna 2015 maassa oli rekisteröityneitä jääkiekkoilijoita vain reilut 600 pelaajaa ja jäähalleja 58. Se ei ole paljon maailman väkirikkaimmassa maassa.

KHL:ssä alkaa olemaan joukkuemäärä (29) lähellä maksimia sarjan puheenjohtaja Dmitri Tšernišenkon mukaan. Red Star otettiin mukaan todella nopealla aikataululla. Joukkueen sarjapaikka vahvistettiin vasta kesäkuun lopulla. Pelaajia onkin virrannut sisään tasaiseen tahtiin.

Pekingissä seuralla on koko sarjan isoin jäähalli LeSports Center, joka tuli tunnetuksi Pekingin olympialaisten koripallopeleistä. Areena vetää peräti 18 000 katsojaa, mutta aivan noin paljon ei taida jääkiekkopeleihin mahtua yleisöä.

Miten seura onnistuu houkuttelemaan miljoonakaupungin väkeä edes kourallisen verran kotipeleihinsä? Minkälaisen kannattajapohjan Red Star saa? Kiinnostaako muukalaislegioona? Minkälaista on kiinalainen kannattajakulttuuri jääkiekossa? Kroatian kannattajakulttuuri Medvescakin peleissä on todella ihailtavaa, mutta miten käy Pekingissä?

Joukkue ei välttämättä ole vielä pelaajiston osalta valmis, kun kausi alkaa. On epätodennäköistä, että seurasta tulisi pisteautomaatti sarjaan, vaikka monet asiat tuntuvat olevan vaiheessa, ja joukkue on jouduttu kasaamaan hätäisesti.

Maailman väkirikkain maa Kiina on valtava mahdollisuus KHL:lle. Ehkä projektia olisi kuitenkin voitu lykätä vuodella, että seuraa olisi pystytty markkinoimaan paremmin ja joukkuetta rakentamaan rauhassa. Aika näyttää, miten kiinalaisyleisö ottaa heille varsin eksoottisen lajin vastaan.

Maalivahdit:

Tomi Karhunen (FIN)

Andrei Makarov (RUS)

Kolme kertaa peräkkäin Liigassa mestaruuden voittanut Tomi Karhunen, 26, tarttui uuden KHL-seuran tarjoukseen. Vahvan kauden Tapparassa pelannut suomalainen ei ole päässyt urallaan pelaamaan vielä Leijonissa.

Hänellä on yhteys uraltaan slovakialaiseen KHL-seura Slovan Bratislavaan, sillä Karhunen voitti Slovakian mestaruuden Slovanin riveissä vuonna 2012. Kauden jälkeen perinteikäs seura jätti Slovakian Extraliigan ja siirtyi pelaamaan KHL:ään.

Urallaan yhden ottelun Buffalo Sabresin riveissä NHL:ää pelaamaan päässyt Andrei Makarov, 23, on kiinalaisseuran toinen maalivahti. Hän pelasi menneen kauden AHL:ssä. Makarov on selvästi isokokoisempi maalivahti kuin Karhunen.

Kolmosmaalivahdin tontti jäänee vielä try-outilla olevalle 21-vuotiaalle Shengrong Xialle. Hän oli Kiinan ykkösvahti 2A-divisioonan MM-kilpailuissa. Kiinalaisseura Harbinista saapuvalle isokokoiselle maalivahdille tuskin on juuri vastuuta luvassa, tosin kakkosvahtina hän saattaa olla useasti.

Puolustus:

Anssi Salmela (FIN) - Janne Jalasvaara (FIN)

Tuukka Mäntylä (FIN) - Tobias Viklund (SWE)

Brett Bellemore (CAN) - Zach Yuen

Joukkueen suurin vahvuus on hyvä puolustus, joka kelpaisi varmasti useimmille KHL:n ulkopuolisille eurooppalaisille jääkiekkoseuroille. Puolustuksen kärkikuusikko on täysin riittävä taistelemaan pudotuspelipaikasta.

Puolustuksesta löytyy monta kovaa suomalaista, kaksi kautta isossa roolissa KHL:ssä pelannut ruotsalainen, NHL-tason kanadalainen, muutama kelvollinen venäläinen syvyyspuolustaja ja ECHL:ssä pelannut kiinalaispakki. Kaikilla seuran suomalaispakeilla on jo aiempaa kokemusta KHL:stä, mikä on luettava joukkueen eduksi.

Brynäsissä 24 peliin tehot 4+11 saalistanut Anssi Salmela, 32, on kovan tason puolustaja. Sulavasta luistelusta, kovasta laukauksesta, fyysisyydestä ja vahvasta kiekollisesta osaamisesta tunnettu pelaaja tuo joukkueeseen erityisosaamista ylivoimalle. Salmela on vuoden 2011 maailmanmestari. Hän on edustanut KHL:ssä aiemmin Avangard Omskia kausina 2011-13.

Vahvaa fyysistä osastoa suomalaisista edustaa kapteeniksi valittu kaksinkertainen Gagarin Cup -voittaja Janne Jalasvaara, 32. Jalasvaara ei omien sanojensa mukaan erityisemmin nauttinut menneellä kaudella pelatessaan Vjatšeslav Butsajevin alaisuudessa Sotšissa, jossa pakin piti pysyä pakkina.

Jalasvaara pystyy hyvään kiekolliseen peliin, mutta ennen kaikkea hän on vahva ja luotettava puolustaja.

Suomalaisosaston täydentää Medvescak Zagrebissa vahvan kauden pelannut Tuukka Mäntylä, 35, joka siirtyi aivan kauden lopussa Tapparaan. Hän oli Karhusen kanssa voittamassa Suomen mestaruutta kirvesrinnoille. Mäntylälle Red Star on jo viides KHL-seura, jossa hän on pelannut. Muut seurat ovat olleet Neftehimik, Metallurg Novokuznetsk, Amur ja Medvescak.

Mäntylä on erinomaisesti luisteleva taitava ja pienikokoinen kiekollinen puolustaja, joka koostaan huolimatta pystyy vahvaan fyysiseen peliin. Suomalaisnelikosta kaikki pystyvät hyvään taklauspeliin.

Red Star on Tuukka Mäntylälle uran viides KHL-seura
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Kolme kautta KHL:ssä pelannut Tobias Viklund, 30, kantoi menneellä kaudella suurta roolia Ladan joukkueessa. Kaksi ensimmäistä kautta hän oli Sami Lepistön ohella Avtomobilistin puolustuksen ehdottomia kulmakiviä. Hyvin kahteen suuntaan pelaavan ruotsalaisen suurimpiin vahvuuksiin kuuluvat painava lyöntilaukaus ja luistelu.

Kaudet 2013-15 Carolina Hurricanesin riveissä NHL:ää pelannut Brett Bellemore, 28, tuo syvyyttä kovaan puolustukseen. Bellemore ei ole koskaan aiemmin pelannut eurooppalaisessa seurajoukkueessa. Miten isokokoisen puolustajan liike riittää KHL:ssä?

Puolustukseen syvyyttä tuovat neljä venäläispuolustajaa: fyysinen Dmitri Kostromitin, 26, Vitjazissa kiekkoillut Sergei Peretjagin, 32, OHL:stä saapuva Aleksandr Mikulovitš, 20, ja KHL:n farmisarjasta hankittu Vitali Zotov, 24. Heistä kaksi ensin mainittua ovat vielä koeajalla.

Kostromitin, Peretjagin ja Zotov tuttuja näkyjä KHL:n pienemmistä seuroista. Mikulovitš oli puolestaan häviämässä talvella nuorten MM-finaalia Suomelle.

Yksi Kiinan passin omaava pelaaja on sopimuksen saanut Zach Yuen, 23, joka pelasi menneen kauden ECHL:ssä. Winnipeg Jets varasi hänet NHL:ään neljännellä kierroksella vuonna 2011. Hän on syntynyt Vancouverissa, Kanadassa. Muut kiinalaispuolustajat ovat seurassa toistaiseksi koeajalla.

Joonas Järvistä on huhuiltu seuraan, mutta sopimusta ei ole vahvistettu. Hän toisi tärkeää fyysistä osaamista.

Hyökkäys:

Chad Rau (USA) - Sean Collins (CAN) - Max Wärn (FIN)

Alexandre Picard (CAN) - Miika Lahti (FIN) - Eetu Pöysti (FIN)

Martin Bakos (SVK) - Tomas Marcinko (SVK) - Damien Fleury (FRA)

Rudi Ying - Vadim Pereskokov (RUS) - CHN

Yksi seuran murheenkryyneistä on hyökkäys, joka on kaukana puolustuksen tasosta. Kovia työmyyriä kyllä löytyy, mutta ketkä tekevät maalit? Nelosketjussa on pelannut harjoituspeleissä paljon kiinalaispelaajia, joten heitä on varmasti kaudenavauksessa mukana. Sentteriosastolle kaivattaisi edes kunnon ykkössentteri. 

Suurimmat katseet tuloksen teosta kohdistuvat ennen kaikkea pohjoisamerikkalaisvahvistuksiin. SaiPassa Liigan maalipörssin 28 osumalla voittanut Chad Rau, 29, pääsi pelaamaan erinomaisen sentterin David McIntyren, 29, rinnalla. Red Starin senttereistä tuskin kukaan yltää McIntyren tasolle.

Alle 18-vuotiaiden MM-kultaa urallaan Phil Kesselin tähdittämässä joukkueessa voittanut Rau kantaa harteillaan suuria odotuksia maalinteosta.

Chad Rau voitti Liigan maalipörssin
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu

Sveitsin pääsarjassa hyvää jälkeä neljän kauden ajan tehnyt Alexandre Picard, 30, on yksi niistä pelaajista, joilta odotetaan paljon. Columbus Blue Jackets varasi Picardin ensimmäisellä kierroksella vuonna 2004 numerolla kahdeksan. Kanadalainen osoittautui pahaksi hudiksi, sillä hän pelasi vain 67 peliä NHL:ssä tehoilla 0+2. Sveitsissä hän on pystynyt pelaamaan hyvällä tasolla.

Hyökkäyksen kolmas pohjoisamerikkalainen on Sean Collins, 27. Hän pelasi pääosan kaudesta Washington Capitalsin farmiseurassa, jossa 75 peliin syntyivät tehot 16+23, ja pääsi pelaamaan kaksi ottelua kauden aikana NHL:n puolella.

Hän ei ole AHL:n puolella koskaan ollut todellinen pistelinko. Collinsille kausi eurokaukaloissa on uran ensimmäinen, joten ison kaukalon peli tuo omat haasteensa.

Suomalaispelaajia hyökkäyksestä löytyy ketjullisen verran: Jokereista saapunut Eetu Pöysti, 27, Sotšissa kaksi edellistä kautta kiekkoillut Max Wärn, 28, ja JYP:stä saapunut työteliäs kahden suunnan sentteri Miika Lahti, 29. He tuovat joukkueeseen erittäin kovaa työmoraalia, mutta tuskin kenestäkään on takomaan pisteitä tasaiseen tahtiin.

Kaudella 2013-14 Pöysti oli Espoo Bluesin toiseksi paras pistemies, mutta Jokereissa hänen roolinsa jäi kovin pieneksi. Luvassa on nyt selvästi isompi rooli, joten nopealta hyökkääjältä odotetaan tehoja.

Wärnistä ei näytä olevan KHL:ssä pistetykiksi, mutta hän tuo joukkueeseen kovaa asennetta, luisteluvoimaa ja fyysistä peliä. Lahti ja Pöysti ovat pelanneet ykkösketjussa useassa ottelussa Raun kanssa.

Jokainen suomalaishyökkääjistä on hyvä kahteen suuntaan, käyttökelpoisia alivoimalla ja kovia taistelijoita. Wärn ja Pöysti ovat takoneet pari kautta sitten hyvät pisteet Liigassa, mutta KHL:ssä onnistuminen on huomattavasti vaikeampaa.

Ranskalaista väriä kiinalaisseuraan tuo Damien Fleury, 27, joka on Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, vaikka ihan sinne terävimpään kärkeen hän ei maassaan kuulu. Toissa kaudella Vaasan Sportissa 40 peliin tehot 15+11 iskenyt nopea ja tulisella rannelaukauksella varustettu hyökkääjä on jokerikortti seuralle.

Menneellä kaudella hän oli Saksan DEL-liigassa 25 maalillaan toiseksi paras maalintekijä heti Saksan maajoukkueesta tutun tehotykin Patrick Reimerin jälkeen. Ranskalaisen toivotaan pystyvän maalitehtailuun myös KHL:ssä.

Kevään MM-kisoissa Slovakiaa edustaneet isokokoinen sentteri Tomas Marcinko, 28, ja Liberecissä Tšekin Extraliigan voittoa keväällä juhlinut Martin Bakos, 26 tuovat slaavilaisuutta joukkueeseen.

Marcinko koki kovia Barys Astanaa vastaan pelatussa harjoituspelissä, jossa elinikäisen pelikiellon sekoamisestaan saanut Damir Ryspajev pieksi hänet sairaalakuntoon. Marcinko on pelikunnossa kauden alkaessa.

Harjoituspelien perusteella hyvin kahteen suuntaan pelaava Marcinko kaipaisi luisteluunsa lisää terävyyttä. Hän pelasi Bakosin tavoin Tšekin Extraliigassa, jossa pisteitä syntyi HC Pardubicen riveissä 27 kappaletta. Bakos takoi Liberecissa tehot 17+19, mutta hänen kaksi aiempaa visiittiä Slovan Bratislavan KHL-joukkueessa eivät ihmeitä tarjonneet.

Hyökkäyksen ulkomaalaisosaston täydentävät venäläiskolmikko Oleg Jašin, 25, RoKin kesken harjoituskauden jättänyt Vadim Pereskokov, 22, ja Metallurg Magnitogorskin seurajohdossa jo 1990-luvun alusta asti työskennelleen Gennadi Velitškinin poika Igor Velitškin, 29.

Venäläisten rooli jäänee seurassa alempiin ketjuihin. Velitškin on ennakkoon ajateltuna heistä kaikista heikoin, Jašin on puolestaan KHL:ssä ajoittain näyttänyt ihan pelimieheltä.

Kiinalaishyökkääjiä joukkueessa on koeajalla vielä useita, mutta 18-vuotias Rudi Ying on saanut ainoana sopimuksen. Ying pelasi menneen kauden OJHL:ssä Toronto Patriotsin riveissä. Hän on syntynyt Pekingissä.

Kiinalaispelaajien täytyy pyrkiä pitämään peli erittäin yksinkertaisena ja pyrkiä selviämään lyhyistä vaihdoistaan mahdollisimman vähillä takaiskuilla. Muut joukkueet tulevat kyllä surutta hyödyntämään sitä, kun joukkueen kiinalaispelaajia (ketju) on jäällä.

Yhteenveto:

Nopeasti kasatussa seurassa on asiat vielä monella saralla vaiheessa. Joukkuetta on selkeästi koottu sillä ajatuksella, että tuodaan Pekingiin kovaluonteisia ja työteliäitä pelaajia. Suurin ongelma tulee olemaan, että miten ihmeessä seuran kiinalaispelaajat pysyvät KHL:n kovassa pelitemmossa mukana.

Toinen iso ongelma on hyökkäyksen kädettömyys ja kapeus. Sentteriosasto on sarjan huonoimpia. Todelliset tehohyökkääjät loistavat poissaolollaan, jos Rau ei tuohon tontille pysty itseään nostamaan.

Red Starin suomalaispitoinen puolustus kelpaisi varmasti todella monelle eurooppalaiselle jääkiekkoseuralle, eikä puolustus ole heikoimmasta päästä KHL:ssä. Maalivahtikaksikko on hyvää tasoa. 

Päävalmentaja Jursinovilla on iso työmaa saada tämä joukkue hitsautumaan tiiviiksi joukkueeksi, eikä vain kasaksi palkkasotureita, jotka tulivat kokemaan eksoottisen elämyksen. Red Star on hyvin epätasapainoinen joukkue alakerran ja hyökkäyksen suhteen.

Seuran toimitusjohtaja totesi joukkueen pelaajabudjetista yhdessä haastattelussa, että se on suunnilleen samaa luokkaa kuin KHL:n Venäjän ulkopuolisilla seuroilla. Tuo on melko ympäripyöreä vastaus, sillä Venäjän ulkopuolisissa KHL-joukkueissa on selkeitä tasoeroja pelaajabudjeteissa. Millään isolla pelaajabudjetilla seura ei sarjassa operoi.

Valtavat matkustusmäärät Admiralin ja Amurin tavoin tuovat joukkueelle haasteen, ja vaikeuttavat menestymistä sarjasta. Nämä kolme joukkuetta antavat tasoitusta muille siinä, että he joutuvat matkustamaan selvästi muita enemmän. Esimerkiksi Amur on matkustanut jo harjoituskaudella puolet siitä, mitä Jokerit matkustaa koko kauden aikana!

Red Star lähtee tulevaan kauteen voitettuaan yhdestätoista harjoituspelistään neljä. He onnistuivat kaatamaan Barysin, Jugran, Avtomobilistin ja Ladan. Red Star päätti synkästi alkaneet harjoituspelit todella positiivissa merkeissä, kun neljästä viimeisestä pelistä irtosi kolme voittoa.

Suunta näyttää olevan oikea, vaikka harjoituspeleistä on aivan turha vetää suuntaa tulevaan kauteen. Ainakin joukkue sai kaivattuja voittoja useamman, mikä antaa varmasti uskoa tulevaan. Olisi ihan eri tilanne lähteä, jos jokaisesta harjoituspelistä olisi tullut tappio.

Arvio: Ensimmäinen kausi päättyy pudotuspelien ulkopuolelle ilman merkittäviä hyökkäyspään lisähankintoja, mutta ei jää sarjajumboksi. Itäisessä konferenssissa sijoille 10-13.

Perustettu: 2016
Kotikaupunki: Peking
Kotihalli: LeSports Center (18 000)
Kausia KHL:ssä: -
Pudotuspeleissä: -
Menestys: -
Päävalmentaja: Vladimir Jursinov (1. kausi)
Suomalaispelaajat: Janne Jalasvaara, Joonas Järvinen, Tomi Karhunen, Miika Lahti, Tuukka Mäntylä, Eetu Pöysti, Anssi Salmela, Max Wärn
Viime kausi: -

Hyökkäyksen tähti: Chad Rau, LH
Puolustuksen tähti: Anssi Salmela
Tutkan alla: Damien Fleury, LH
Nuori lupaus (U22): Aleksandr Mikulovitš, 20, P

» Lähetä palautetta toimitukselle