Red Army -dokumentti näyttää Punakoneen karismaattisen Fetisovin silmin

MAAJOUKKUE, KHL / Artikkeli
Punakoneen ykkösviisikko 80-luvulta hallitsi jääkiekkoa.
Kuva © Gabriel Polsky
Tuore Red Army -dokumentti palauttaa jääkiekkokansan nähtäville legendaarisen Punakoneen ja Neuvostoliiton jääkiekkosankarit. Dokumentin päähahmona on Vjatšeslav Fetisov, jonka karismaattisen hahmon taistelu kylmää Viktor Tihonovia ja järjestelmää vastaan dramatisoidaan tiukasti.

Yhdysvaltalaisen Gabriel Polskyn ohjaama dokumenttielokuva "Red Army" (2014) esittelee Neuvostoliiton legendaarisen punakoneen sekä sen murroksen Vjatšeslav Fetisovin hahmon kautta. Russian Five -nimellä tunnetun viisikon ensimmäisen version johtaja "Slava" Fetisovin ura piirretään dokumentissa tunteikkaasti ja dramaattisesti.

Dokumentti käy läpi Fetisovin uraa ja siinä sivussa Neuvostoliiton historiaa vauhdikkaasti, mutta tunteiden ja haastateltavien ilmeiden kannalta maltillisesti. Tarina alkaa Fetisovin lapsuudesta ja pyrkimisestä maan kiekkosysteemin sisään. Sen jälkeen kuvataan Punakoneen hyvät ja huonot puolet, kunnes siirrytään murrokseen ja aikaan NHL:ssä.

Fetisovin valitseminen päähenkilöksi ei ole huono. Karismaattinen kapteeni piirtää eleillään ja kertomuksillaan tarinalle ilot, surut ja tiukan vihaiset hetkensä. Katsoja pysyy elämänvaiheiden matkassa empaattisesti.

Aleksei Kasatonov, Sergei Makarov, Igor Larionov sekä Vladimir Krutov ovat dokumentissa sivuhenkilöitä. Heistä vain Krutov ja Kasatonov ovat mainittavan verran äänessä − Krutov dramaattisesti vain vähän ennen kuolemaansa. Krutovin hahmo surullisine silmineen säilyy mystisenä ja aavistuksen etäisenä kenties ikuisesti.

Viisikko kasvaa yhteen jääkiekon kautta. Yhtenäinen ryhmä johtaa Neuvostoliiton ja koko maailman jääkiekkoa ylivoimaisilla otteilla, mikä yllättää varsinkin kanadalaiset. Kaiken takana on täydellinen omistautuminen jääkiekolle ja tiimityölle. Osittain systeemin pakottamina; paljon myös halusta olla paras etenkin joukkueena.

Kapteeni ja kenraali.
Kapteeni ja kenraali.
Kuva © Gabriel Polsky

Viktor Tihonov on tarinan Darth Vader ilman anteeksiantavaa loppuratkaisua. Siinä missä Tihonovin edeltäjä Anatoli Tarasov esitetään leikkisänä ja värikkäänä isähahmona, näytetään Tihonov dramaattisen pahana sotajohtajana, joka ei antanut pelaajilleen ikinä yhtään armoa. Kärjistetysti kuvaus on varsin osuva, mutta aivan niin mustavalkoinen totuus ei ollut, sillä myös Tarasov oli valmentajana tarvittaessa vaativa ja säälimätön.

Draamaa riittää myös kärjistämättömässä muodossa. Voidaan hyvin olettaa, että etenkin pohjoisamerikkalaiselle yleisölle taustoittavat pätkät Neuvostoliitosta ovat hämmentäviä, erilaisia ja kummallista nostalgiaa täynnä, hyvässä ja pahassa. Suomalaisena katsojana iso osa on tuttua, mutta aina oudolla tavalla kiehtovaa.

Ajankuvan plussat eivät jää siihen. Myös pohjoisamerikkalaiset haastateltavat sekä videopätkän USA:n ja Kanadan puolelta antavat draamalle mahtavaa ajankuvaa ja sävyä, eikä vähiten Kylmän sodan tuolloisen olemassaolon takia. Liikaan jaaritteluun tai pitkiin monologeihin ei sorruta, mutta lyhyinäkin annoksina kyseiset lisät antavat mainion maistiaisen ennakkoluuloista sekä yllätyksistä, jotka molempia osapuolia kohtasivat Kylmän Sodan aikana.

NHL:ää pidempään seurannut sydän pomppaa varsinkin silloin, kun Scotty Bowman avaa suunsa. Bowmanin viisaudet välittyvät niin luontevasti, että kuulija oppii jotain jääkiekosta, vaikka entinen menestysvalmentaja lukisi viikon vanhaa kauppalistaa.

Päähenkilö Fetisov pitää puolellaan ilossa ja surussa − ainakin loppupuolelle asti, kunnes dokumentissa esille tulevat Vladimir Putin, Venäjä ja KHL. Oli meidän suomalainen kuvamme Putinista sitten kuinka Natolla ja Venäjä-pelolla väritetty tahansa, tulee mieleen kysyä, onko urheilun asema suhteessa vallanpitäjiin todella muuttunut.

Kokonaisteoksena "Red Army" -dokumenttia ei voi olla vertaamatta ruotsalaisen SVT:n kymmenisen vuotta sitten tehtyyn "CCCP Hockey" -dokumenttiin. Siihen verrattuna "Red Army" pärjää NHL-hetkien näyttämisessä ja syvemmässä Fetisov-kuvauksessa. SVT:n etuna on puolestaan koko viisikon esittäminen, sillä kyseinen dokumentti viisikosta päästi kaikki heistä paremmin ääneen, ja jokaisella heistä on oma, persoonallinen hahmonsa pelissä.

Ruotsalaiset saivat ääneen myös Tihonovin, joka ei "Red Armyssä" esiinny kuin vanhojen kuvausten kautta. Myös Fetisovin ja Kasatonovin keskinäinen välirikko aukaistaan SVT:llä paremmin, kun taas Red Armyssä kerrotaan vain Fetisovin näkökulma. Uusi dokumentti onnistuu kuitenkin tuomaan kyseisestä ajanjaksosta uutta tietoa tv-materiaalilla, jota ei aiemmin nähty.

SVT:n dokumentin olemassaolo ei haalista "Red Armyn" tehoa kokonaisuutena. Nopeasti hujahtava puolitoistatuntinen on koskettava, edelleen hämmentävä ja loppujen lopuksi myös pelottava. Urheiludokumentti, jossa politiikka on läsnä alusta loppuun. Halusimme tai emme.

"Red Army" on nähtävissä Lens Politica -festivaaleilla Helsingissä 21. ja 23.11.2014. 

Dokumentti esitetään myös Season Film Festival -tapahtumassa Helsingissä 28. ja 20.3.2015.

Yle Teema esittää dokumentin 12.9.2015 klo 21.

» Lähetä palautetta toimitukselle