Raumalaisen kiekkoilun paluu – Lukko 2012–2013

LIIGA / Artikkeli
Petri Vehanen palasi kotiin.
Kuva © Anna Ahola
Valmentaja vaihtui, tärkeimpien pelipaikkojen pelaajat vaihtuivat. Raumalla lähdetään tulevalle kaudelle mielenkiintoisista lähtökohdista. Vaikka joukkue on nimettömämpi kuin vuosiin, lähdetään satamakaupungissa kauteen varsin positiivisin odotuksin.

Neljän vuoden projekti ja täydellinen matalalento. Viime kauden piti olla lopullinen kruunu ja palkinto pitkälle matkalle. Toisin kuitenkin kävi, kun Rauli Uraman valmennusryhmän viimeinen rypistys jäi täydeksi pannukakuksi.

Välivuosi. Sitä sen ei pitänyt olla, mutta sitä se lopulta oli.  Jo syksyllä näki, että raumalaisryhmä oli väärin koottu. Edes paniikkihankinnat kesken kauden eivät kääntäneet väärille vesille lipunutta alusta.

Valmennuksenvaihto ja kesken kauden yltynut pelaajavirta olivat lopulta vain epätoivoisia keinoja paikata uppoava laiva. Tärkein muutos tehtiin Juha Vuoren astuessa remmiin – katseet käännettiin jo tulevaan kauteen.

Risto Dufva ja Vuori ovat saaneet koota kohtuullisen rauhassa tulevan kauden joukkuettaan. Tulevalle kaudelle Raumalla lähdetään nimettömällä, mutta lähtökohtaisesti todella tasaisella nipulla. Joukkueesta löytyy yhtä lailla potentiaalia, mutta myös suuria uhkakuvia.

Puolustus voittaa mestaruuksia

Suurimmat muutokset viime kauteen löytyvät joukkueen alakerrasta. Kun sekä ykköstorjuja että kärkipakit ovat vaihtuneet, voidaan puolustuspelin kokeneen isohkoja muutoksia. Uuden valmentajan kädenjälki on näkynyt erityisesti tämän osaston kasaamisessa.

Alakertaan hankitut Ryan Caldwell sekä Tommi Kovanen ovat molemmat kokeneita ja kiekollisia puolustajia, joiden merkitys Dufvan rakennelmassa on suuri. Kaksikon takana on laaja kattaus tasaisuutta ja monipuolista osaamista, joten puolustuspää on Lukolla ensi kaudeksi kunnossa.

Dufvan ajama tiukkaan sapluunaan perustuva puolustuspeli on näkynyt jo syksyn harjoituspeleissä. Vaikkei raumalaisryhmän alakerta lähtökohtaisesti olekaan liigan kärkipäätä, löytyy siitä tarvittavaa tasaisuutta.

Tulevan kauden pelillistä palapeliä on lähdetty kokoamaan selkeästi puolustuspeli edellä. Tähän kun lisätään liigan paras maalivahtikaksikko Petri VehanenSimon Nielsen, ei ole vaikea ennustaa Lukolle tehtävän liigassa lähtökohtaisesti äärimmäisen vähän maaleja.

Mistä maalintekijät?

Suurin kysymys tulevalle kaudella kuuluukin, mistä löytyvät tarvittavat maalintekijät. Sentteriosasto on Lukolla lähtökohtaisesti kunnossa, mutta laituritilanne herättää melkoisesti vielä kysymyksiä. Joukkueesta puuttuvat tällä hetkellä luonnolliset maalinsylkijät, mikä saa varsinkin laituriosaston näyttämään tasapaksun oloiselta.

Terveenä ollessaan Lauri Tukonen on valtava nimi Lukon hyökkäykseen. Viime kaudella hyökkääjä oli 33 pelaamallaan ottelulla Lukon paras viimeistelijä ylivoimalla. Se kertoo paljon laiturin merkityksestä joukkueelle, mutta samalla myös loukkaantumisherkkyydestä.

Tukosen ohella toinen tärkeä nimi hyökkäyksessä on Jussi Pesonen, jonka tuleva kausi määrittää melko pitkälle, mihin suuntaan konkarin ura lähtee tästä eteenpäin. Edellinen sesonki oli kaikilla mittareilla pettymys, eikä mies päässyt odotetulla tasolleen kuin ajoittain.

Kun kahden kärkilaiturin tilanne on täynnä kysymysmerkkejä, löytyy joukkueen mahdollinen kompastuskivi helposti. Taustalta löytyy nuorta voimaa, kuten esimerkiksi vahvan tulokauden pelannut Charles Bertrand, joka yllätti viime kaudella kaikki ennakkoluulottomilla otteillaan.

Raumalaisempi kuin koskaan

Tämän syksyn harjoituspeleissä on nähty jo tilanne, jossa jäällä on viilettänyt kuusi omaa kasvattia samanaikaisesti. Edellisenkerran samaa näkyä etsiessä saa mennä vuosien kanssa melko kauas.

Jos pelaajiston näkökulmasta viime kausina Raumalle ollaan lähinnä tultu, nostettu palkka ja jatkettu matkaa, löytyy tulevan kauden joukkueesta kiitettävästi sitoutuneisuutta. Ykkösmaalivahti, puolustuksen johtaja ja joukkueen kakkossentteri ovat kaikki raumalaisen kiekkoilun tuotteita, mikä ei voi olla näkymättä joukkueen sisällä.

Kokoonpanosta on alkanut löytyä myös Lukkoon vahvasti profiloituneita pelaajia, jotka ovat löytäneet oman pelillisen kotinsa nimenomaan Raumalta. Tukonen, Harri Tikkanen ja Janne Keränen edustavat kaikki sitä pelaajatyyppiä, jotka ovat sitoutettu seuraan monivuotisilla sopimuksilla.

Pitkäjänteisyys ja omien kasvattien arvostus ei ole aina ollut Raumalla kovin korkealla tärkeysjärjestyksessä. Jo kuluvaa kautta silmällä pitäen askelet ovat kuitenkin oikean oloisia.

Vaikkei joukkueen kokoonpano olekaan aivan kärkijoukkueiden tasolla, taistelee Lukko realistisesti paikasta kuuden joukkoon. Dufvan pelifilosofialla puolustuspäähän ei juuri maaleja mene, joten hyökkäyspään suorittaminen voi hyvinkin nousta tulevan kauden suurimmaksi teemaksi menestyksen taustalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle