Rapakon takaa, viikko 7: NHL:n uudet jaot

NHL / Artikkeli
Onko Miikka Kiprusoffin tullut aika lähteä Calgarystä?
Kuva © Getty Images
Seitsemännellä viikolla NHL:stä kantautui uutisia uuden konferenssijaon eteenpäin menosta. Jatkoajan NHL-toimituksesta toimittaja Antti Eteläaho ja toimituspäällikkö Vili Pihlajamäki pohtivat myös visiiripakkoa ja sitä pitäisikö Calgaryn jo kaupata Miikka Kiprusoff.

Antti Eteläaho: Pelaajayhdistys hyväksyi NHL:n ehdotuksen konferenssien uudelleen jaosta. Jaon myötä Winnipeg Jets siirtyisi läntiseen konferenssiin ja Columbus Blue Jackets sekä Detroit Red Wings vaihtavat itäiseen konferenssiin. Onko jako pelkästään positiivinen? Onnistuuko esimerkiksi konferenssien epätasajako? Sillä ehdotuksessahan pelaisi 16 joukkuetta itäistä konferenssia ja 14 läntistä.

Vili Pihlajamäki: Muutos on välttämätön johtuen Winnipegin maantieteellisestä sijainnista. Enemmän kaiketi tässä painitaan aikavyöhykkeiden takia, ja divisioonat olisikin hyvä saada rakennettua niiden mukaan. Detroitilla on koripallojoukkue itäisessä konferenssissa, joten uudelleenjärjestely sopisi varmasti heille.

Näen huonona asiana tuon konferenssien epätasapainon. Spekulaatioiden määrä vain kasvaa, kun puhutaan mahdollisuuksista pudotuspeleihin. Miksei tehdä niinkin yksinkertaista järjestelyä, että Winnipeg siirtyy luoteiseen divisioonaan, josta Minnesota siirtyy keskiseen ja sieltä Nashville edelleen kaakkoiseen divisioonaan? Tämä sulkisi pois Detroitin siirtymisen itään, mutta olisi kokonaisuutena paras ratkaisu.

Eteläaho: Detroitin poistuminen läntisestä konferensista poistaa monia vastakkainasetteluja, muun muassa Detroitin ja Chicagon välillä on viime vuosina nähty monia kovia kamppailuja. Mutta toisaalta Detroit siirtyy pelaamaan itään, jossa isot kiekkomarkkinat vasta ovatkin. Detroit-Toronto, Detroit-Boston ja monia muita hienolta kuulostavia kamppailuja on näköpiirissä.

Columbuksellehan tämä uusi jako on oikea organisaation suunnanmuuttaja. Nyt seura saa vieraaksen esimerkiksi yhden NHL:n eniten lippuja myyvimmistä vierasjoukkueista, kun Pittsburgh Penguins tekee useamman vierailun Ohioon. Myöskään Columbuksessa elävien Blue Jackets -fanien ei tarvitse enää valvoa puoleen yöhön nähdäkseen joukkueensa vieraspelin.

Winnipegissäkään tuskin uutta jakoa kritisoidaan, kun joukkueen käsittämättömät lentokilometrit leikkaantuvat roimasti. Ainoa kohta on juuri tuo epätasajako, miten se saadaan toimimaan? Pääseekö idästä esimerkiksi yksi joukkue enemmän pudotuspeleihin vai miten? Sen aika kertoo. Uusi konferenssijako olisi suunitelmissa voimassa jo ensi kaudesta ja sitä voidaan uudelleen muokata kaudelle 2014-15.

Minne Kiprusoff?

Eteläaho: Miikka Kiprusoff teki vakuuttavan paluun kuukauden tauon jälkeen Calgaryn maalille. Vieläkö "Kipper" on korvaamaton pelaaja Flamesille, vai pitäisikö mies kaupata kauppatakarajan (3.4.) lähestyessä?

Pihlajamäki: Kiprusoff on joukkueensa tärkein pelaaja, eivätkä sellaiset sisälly kauppoihin kovinkaan usein. Calgary on auttamatta myöhässä jälleenrakennuksen suhteen. Siirtymävaiheinakin on oltava pelaajia joihin tukeutua, ei heitä voi kaupata pois. Calgaryssa on nyt liikaa luotettu siihen, että Kiprusoff ja Jarome Iginla johdattavat joukkueen pudotuspeleihin.

Calgary on vain neljän pisteen päässä pudotuspeliviivasta ja samalla viidennestä sijasta. Kiprusoffin ja mahdollisesti myös Iginlan kohtalon päättää joukkueen vire tulevana viikkona. Jos pisteitä tulee, ja sijoitus nousee tasaisesti, avainpelaajat pysyvät kauden loppuun asti. Calgary kohtaa vieraissa tulikuuman Anaheimin, sen jälkeen Kingsin vieraissa kahdesti sekä kotona Detroitin ja Nashvillen. Nämä ottelut ratkaisevat, pelaako Albertan liekehtivät C:eet tänäkään vuonna pudotuspelejä.

Eteläaho:Kiprusoff on tuon joukkueen tärkein palanen. Se selviää jo kun katsoo keitä Kiprusoffin takana on maalivahtiosastolla. Tandemi Joey MacDonald - Danny Taylor tuskin monen albertalaisen suupieliä nostattaa. Ensi kaudelle Calgary todennäköisesti tekee sopimuksen, tai ainakin yrittävät tehdä, Omskissa huippuotteita pelistä toiseen esittävän Karri Rämön kanssa.

Jos Flames saa Rämöltä signaalia sopimuksen teosta ennen siirtotakarajaa, se voi helpottaa Kiprusoffin myyntiä. Ensi kaudella Flamesin suomalaislegendalla on edessään sopimuksensa viimeinen vuosi 1,5 miljoonan palkalla (cap hit yhä 5,83 miljoonaa). Jokin budjettijoukkue voisi olla erittäin kiinnostunut saamaan Kipperin tolppien väliin. Ehkä nyt olisi tullut aika uudelleenrakennukselle Calgaryssä, sen vuoksi myös kapteeni Iginla on Kiprusoffin kanssa liipasimella kauppatakarajalla.

Sykähdyttävät pelaajat... visiireineen?

Eteläaho: Marc Staal sai tiistain kierroksella Kimmo Timosen ohjautuneen lämärin suoraan kasvoihinsa. Staal ei käytä visiiriä, joka olisi suojannut häntä silmän loukkaantumiselta. NHL:ssä alettiin tämän johdosta puhumaan visiiripakosta. Visiiri lisää aina turvallisuutta ja sen puolestapuhuja-joukko kasvaa varmasti koko ajan. Nicklas Lidström pelasi suurimman osan urastaan ilman visiiriä, mutta nenän murtumisen jälkeen visiiri löysi tiensä myös ruotsalaisen kypärään. Hän voisi toimia visiirin puolestapuhujana. Olisiko visiiripakkoon mielestäsi syytä?

Pihlajamäki: Mitkään pakot eivät ole lähtökohtaisesti hyviä. Joillekin visiiri on liian suuri haitta näkemiselle, joten heitä olisi vaikeaa pakottaa. Pitää luottaa siihen, että ne ammattilaiset, jotka näkevät visiirin käytön turvallisuuden ja käytännöllisyyden yhteissummana järkevänä, myös sitä käyttävät.

Eteläaho: Steven Stamkos on iskenyt lähes maalin per peli. Floridan tulokas Jonathan Huberdeau tuntuu kantavan joukkuettaan jo nyt harteillaan. Kuka pelaaja on sykähdyttänyt sinua eniten kauden mittaan?

Pihlajamäki: Stamkosin maalimäärä on hurja, mutta pakko on nostaa hattua Los Angeles Kingsin Jeff Carterille, hänellä on vain kaksi osumaa Stamkosia vähemmän.

Tässä kohtaa ei voi olla kehumatta myöskään New York Rangersin kesän kaappausta, Rick Nashia. Koko joukkue oli aivan kuutamolla, kun Nash ei ollut kokoonpanossa. Paluun jälkeen viisi peliä, joista neljä voittoa ja Nashin pisteet 5+3. Kanadalaislaiturilla on yhdeksän pelin pisteputki, jonka aikana tehoja on syntynyt 7+7.

Eivätkä ne ole ainoastaan ne tehopisteet, jotka sykähdyttävät. Nash on todellinen suunnankääntäjä ja -näyttäjä. Iso, taitava ja määrätietoinen ovat ominaisuuksia, joita todellinen supertähti tarvitsee. Nash on aina vaarallinen kiekon kanssa.

Eteläaho: Itse taas puhun mielelläni Jonathan Huberdeausta. Mies on Floridan kasvot nyt ja tulevaisuudessa. Hänen pelistään loistaa iloisuus. Mies elää kiekosta ja kiekollisuudesta. Ensimmäisessä pelissään hän esitti heti pari oivaltavaa syöttöä. Siitä lähtien ei ole ollut epäselvyyttä, kuka johtaa Floridan hyökkäystä. 11 maalia ja 67 laukausta 24 otteluun. Huberdeau on tullut tekemään maaleja NHL:ään – hän on tullut voittamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle