Rapakon takaa, viikko 12: Pistetäänkö Selänne sivuun?

NHL / Artikkeli
Teemu Selänteen otteissa on näkynyt väsymisen merkkejä.
Kuva © Getty Images
NHL:n kahdennellatoista viikolla Jatkoajan toimittajat Kimmo Vainikainen ja Olli Pluuman pohtivat muun muassa Philadelphia Flyersin maalivahtitilannetta, Teemu Selänteen kuntoa ja Aleksandr Ovetškinin mahdollisuuksia Hart Trophyyn. Mihin riittävät Minnesota Wildin ja Detroit Red Wingsin rahkeet?

Pluuman: Flyers hankki siirtoikkunan sulkeutumisen kynnyksellä Columbus Blue Jacketsista Steve Masonin heikosti tällä kaudella pelanneen Ilja Bryzgalovin aisapariksi. Tällä viikolla Flyers ilmoitti tehneensä Masonin kanssa vuoden jatkosopimuksen. Millaisena näet Flyersin maalivahtikuvion ensi kaudella? Uskotko, että Flyers ostaa Bryzgalovin sopimuksen ulos kesällä?

Vainikainen: Flyers tuskin ostaa Bryzgalovin sopimusta ulos. Mies on joukkueelleen kallis, runsaat 5,6 miljoonaa dollaria kaudessa, mutta samalla ainoa selkeä vaihtoehto ykkösmaalivahdiksi. On totta, että Bryzgalovin kausi on ollut kehno. Kaikki ei ole silti ollut venäläisvahdin syytä. Bryzgalov on saanut vain vähän apua Flyers-puolustukselta. Tiiviimpien takalinjojen tukemana Bryzgalovilla on yhä mahdollisuus olla hyvä ykkösvahti.

Steve Masonin näytöt Flyersista ovat niin vähäiset, ettei hänen todellisesta tasostaan ole mitään takeita. Miehen entisessä seurassa Columbus Blue Jacketsissa taso tuli ilmi ja se oli alhainen. Siksi Flyers joutuu luottamaan Bryzgaloviin. Venäläisen sopimuskaan ei ole jatkossa suuri taakka, jos spekulaatiot toteutuvat ja Flyers ostaa Daniel Brieren sopimuksen ulos. Briere kun rasittaisi Flyersin palkkakuluja peräti 6,5 miljoonalla dollarilla.

Pluuman: Bryzgalovin päivät ovat Flyersissa luetut. Viime kausi oli jo pohjanoteeraus ja kun kuluva sesonki on sujunut jopa huonommin, ei Philadelphialle jää muita vaihtoehtoja kuin ostaa venäläisvahdin ylikallis sopimus ulos. Bryzgalov pelaa ensi kaudella KHL:ssä. Flyers hankkii Steve Masonin aisapariksi kokeneen kakkosvahdin kesän vapaiden pelaajien markkinoilta. Esimerkiksi Jose Theodore tai Ray Emery voisivat tulla kyseeseen.

Annetaanko Selänteelle huilivuoro?

Vainikainen: Teemu Selänteen ensi kaudesta tai tulevaisuudesta ei ole vielä mitään tietoa. Jonkinlaista osviittaa voi antaa se, että Ducks-hyökkääjän otteissa on näkynyt väsymyksen merkkejä. Pitäisikö Anaheim lepuuttaa konkariaan vielä runkosarjan lopulla, jotta suomalaislaituri olisi iskussa pudotuspeleissä?

Pluuman: En jaksa uskoa, että Ducks penkittäisi Selänteen lopuissa runkosarjapeleissä. Peliminuutteja voidaan toki hieman vähentää, tosin Selänne on pelannut viime peleissä vain reilut kymmenen minuuttia ottelua kohden. Merkille pantavaa on Selänteen joukkueen heikoin teholukema. Oikeastaan Selänne on ainoa vakiokokoonpanon Ducks-pelaaja, joka on pakkasella. Vanha koira kärkkyy kyllä maalipaikat kuten entisaikoina, mutta taitaa olla vähän niin ja näin puolustusvelvotteiden kanssa. Selänne syttyy kyllä kevään pelien koittaessa. Varsinkin jos Selänne on päättänyt tämän kauden olevan hänen viimeinen.

Vainikainen: Selänne saattaa syttyä kevään tosipeleihin, mutta syttyykö hän riittävän kuumaksi. Pudotuspelimenestyksen kannalta ratkaisevaa olisi, että jokainen Ducksin pelaajista olisi parhaassa iskussa. Joukkue tarvitsee onnistumisia laajalta rintamalta. Edelliskaudet ovat osoittaneet, ettei vain muutamalla ketjulla voiteta mitään suurta.

On myös syytä muistaa, ettei Selänne ole ollut kuluvalla kaudella missään vaiheessa niin tärkeässä roolissa Ducksissa, että hänen poissaolonsa muuttaisi joukkueen kurssia dramaattisesti. Toki suomalaistähden esityksiin on vaikuttanut se, ettei rinnalle ole löytynyt sopivia ketjukavereita. Jos Ducks-valmentaja Bruce Boudreau haluaa väkipakolla sorvata toimivat ketjukoostumukset vielä runkosarjan aikana, hän tuskin lepuuttaa Selännettä. Toimivin ratkaisu olisi silti antaa suomalaiselle edes pari peliä lepoaikaa. Boudreaun tapa antaa huilivuoroja joukkueen veteraanipuolustajille on tuonut tulosta, miksei sama toimisi Selänteen kohdalla.

Hartin arvoinen Ovetškin?

Pluuman: Erittäin hyvää tulosta on tehnyt myös Aleksandr Ovetškin. Tähtilaituri on ollut reilun kuukauden hurjassa vedossa ja noussut maalipörssin kärkisijoille. Samalla Washington Capitals on kiilannut divisioonansa ykköspaikalle. Onko Ovetškin Hart Trophyn arvoinen? Palkinto kun annetaan pelaajalle, joka on arvokkain joukkueelleen.

Vainikainen: Ei ehkä suoraan palkinnon arvoinen, mutta ainakin erittäin varteenotettava ehdokas. Ylipäätään tällä hetkellä kukaan ei nouse selkeäksi suosikiksi ja ylitse muiden Hart Trophyn saajaksi. Ovetškinin puolesta puhuu kiistaton tosiasia, että hän on ollut valtavassa roolissa Capitalsin nousukiidon aikana. Sitten helmikuun lopun, Ovetškin on jäänyt ilman pisteitä vain seitsemässä ottelussa. Capitals on hävinnyt niistä viisi. Yhden kyseisistä kamppailuista Capitals voitti vain siksi, että Ovetškin teki ratkaisevan osuman voittomaalikisassa.

Huomionarvoista on myös, että Ovetškinin peli on monipuolistunut. Hän ei ole enää yhtä ennalta-arvattava kuin ennen. Esimerkiksi ylivoimalla hän ei enää vain lauo viivasta, vaan hakee liikkeen avulla paikkaa yllättävistäkin paikoista. Jos Ovetškin ja Capitals pystyvät säilyttämään hurjan liitonsa kauden loppuun, Hart Trophyn menee venäläiselle.

Pluuman: Mielestäni kyseessä on palkinto, jonka voittajan kuuluisi olla tasaisen kova suorittaja läpi koko kauden. Ovetškin on ollut kovassa tikissä vain kauden loppupuoliskon. Vahvin kandidaatti voittajaksi on Sidney Crosby, loukkaantumisestaan huolimatta. Toisaalta Penguins voittaa ilman häntäkin. Jos Tampa Bay olisi pudotuspeleihin pääsevien joukossa, kuuluisi palkinto ehdottomasti Steven Stamkosille. Craig Anderson olisi varma valinta, jos olisi pelannut enemmän pelejä. Kinkkiseksi menee. Sanon silti Crosby.

Kaatuuko Minnesota Heatleyn poissaoloon?

Vainikainen: Crosbyn paluu pudotuspeleihin saattaa kuitenkin olla elinehto Pittsburgh Penguinsin Stanley Cup -jahdille. Niin tärkeä pelaaja hän on. Myös Minnesota Wildilta puuttuu yksi kärkiketjujen hyökkääjä, kun huhtikuun 3. päivä olkapäänsä palasiksi pistänyt Dany Heatley on sivussa koko loppukauden. Onko Heatleyn poissaolo kohtalokas Minnesota Wildille? Viekö se mahdollisuudet suurelta menestykseltä?

Pluuman: Suurta menestystä ei tule tänä keväänä pelaa Dany Heatley tai ei. En vain luota Wildin puolustuskaluston pitävyyteen. Yksi Ryan Suter ei kesää tee jos joukkueen toiseksi paras puolustaja on Jared Spurgeon. Ei tuollaisella kalustolla voi mennä pitkälle. Uskomatonta, että Minnesota ei reagoinut vahvemmin siirtotakarajalla tilanteeseen. Olisi jättänyt Jason Pominvillen hankkimatta ja hommannut kokeneen puolustajan. Esimerkiksi Jay Bouwmeester olisi ollut hyvä lisä Minnesotalle.

Vainikainen: Puolustus on joukkueen heikoin osa-alue ja suurin syy sille, miksi menestystä ei nyt tule. Joukkueesta puuttuu myös laadukas kakkosketjun keskushyökkääjä, vaikka Matt Cullen roolissa mainiosti pelasikin ennen loukkaantumistaan.

Jason Pominvillen hankinta Buffalo Sabresista sen sijaan voi osoittautua kultakaivokseksi, kuten esimerkiksi Star Tribune -lehden toimittaja Michael Russo on spekuloinut. Pominville ja Sabresissa yhä pelaava Thomas Vanek ovat hyviä ystäviä. Jos Pominville jatkaa Wildissa kauden 2014–15 jälkeen ja saa houkuteltua Vanekin siirtymään seurakaverikseen, Wildilla voi olla kasassa NHL:n parhaimpia hyökkäyskalustoja. Suuria hankintoja tärkeämpää Wildile on kuitenkin maltillinen rakennustyö. Joukkueeseen on tyrkyllä useampia nuoria lupauksia. Myös heidän tehtävänsä on täyttää puuttuvia paikkoja. Suurta menestystä on realistista odottaa vasta muutamien kausien päästä, kun mikaelgranlundit, charliecoylet, jasonzuckerit, jonasbrodinit ja muut ovat kasvaneet täysimittaisiksi NHL-pelaajiksi.

Loppuuko Red Wingsin lento?

Pluuman: Entä miten käy Detroit Red Wingsin. Joukkue on jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle viimeksi kaudella 1989–90. Tällä kaudella pitkän putken katkeaminen on lähempänä kuin moniin vuosiin. Eteneekö Red Wings pudotuspeleihin?

Vainikainen: Kyllä. Vaikka Red Wingsin peli on ailahdellut valtavasti ja vaikka se on paikoitellen ollut täysin ala-arvoista, joukkueessa on tarpeeksi voittamisen kulttuuria ja yksilötaitoa pudotuspelipaikan varmistamiseksi. Maalivahti Jimmy Howard ei ole aivan NHL:n kärkitorjujia, mutta kykenee silti voittamaan yksin satunnaisia otteluita. Myös kokeneet Henrik Zetterberg ja Pavel Datsjuk pystyvät yhä silloin tällöin ihmetekoihin, mutta taustatuki ei olisi pahitteeksi. Red Wingsin pudotuspelipaikkaa puoltaa myös se, että pahimmista uhkaajista Phoenix Coyotesin ja Columbus Blue Jacketsin peli on ollut yhtä ailahtelevaa kuin Detroitilla. Dallas Starsin hyvä vire tuskin jatkuu koko loppukautta.

Pudotuspeleissä Red Wingsin matka päättyy ensimmäiseen kierrokseen. Joukkue on muutosvaiheessa ja puolustus etsii uutta identiteettiä. Kestää vuosia ennen kuin Red Wings on jälleen mestarisuosikki.

Pluuman: Olen sitä mieltä, että pudotuspeliputki katkeaa tänä keväänä. Vähän sama juttu kuin ylempänä kommentoin Wildin tilannetta. Nicklas Lidströmin lopetettua puolustus huutaa liideriä ja sellaista ei ole esiin noussut. Jakub Kindl on pelannut loistokauden, mutta muuten on vaisua. Kevään edetessä pelit menevät puolustusvoittoisemmiksi ja silloin Detroitin heikko kohta paljastuu. Homma kaatuu murroksen keskellä elävään puolustukseen ja "Hockeytownissa" lätkitään golfia toukokuussa pudotuspelien sijaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle