Rapakon takaa, tammikuu: Monipuolistunut Granlund nosti Wildin konferenssikärkeen

NHL / Artikkeli
Esa Lindell (vas.) joutui kokemaan Granlundin mahtivireen tammikuussa.
Kuva © Getty Images
Rapakon takaa -juttusarjassa on käsittelyvuorossa NHL:n tammikuu. Kuukausikatsauksessa valitaan nousussa ja laskussa olevat joukkueet ja pelaajat sekä kuukauden paras suomalaispelaaja.

NHL:n runkosarja on edennyt yli puolivälin, tädistöottelu taitokisoineen on läpsytelty ja taistelu pudotuspelipaikoista kiihtyy. Kuukausikatsauksessa vuoden ensimmäisen kuukauden onnistujat ja epäonnistujat ruotivat NHL-toimittaja Juha Oinonen ja NHL-toimituspäällikkö Tommi Kröger.

Kuukauden nousijat

Joukkue: Washington Capitals

Tommi Kröger: Idän mahtijoukkue aloitti uuden vuoden kahdeksan ottelun voittoputkella. Puolustuspää piti kevättä ajatellen mainiosti, sillä voittoputkeen mahtui neljä nollapeliä. Voittoputki on merkittävä senkin vuoksi, että vastassa tammikuussa oli liigan kärkipään yhdistelmistä Columbus Blue Jackets, Pittsburgh Penguins ja Chicago Blackhawks.

Tähdistöottelusta sivuutettu Nicklas Bäckström johti hyökkäystä tammikuussa virtuoosimaisesti: ennen loppiaista alkanut pisteputki jatkui peräti kymmenen ottelun ajan. Tuona ajanjaksona pistesaldo karttui 17 tehopisteellä, Penguinsia vastaan ruotsalaistaituri saalisti neljä tehopistettä.

Nicklas Bäckström johti Capitals-hyökkäystä tammikuussa virtuoosimaisesti

Joukkue: Minnesota Wild

Juha Oinonen: Faktisesti Capitals oli tammikuussa NHL:n paras joukkue, mutta Wildinkin suoritus oli vahva. 13 pelistä joukkue voitti kymmenen. Tehokkaiden otteiden myötä Wild nousi myös läntisen konferenssin kärkeen.

Merkittävin muutos Wildin suorittamisessa tapahtui ylivoimapelissä. Tammikuun aikana Wild iski 13 ottelussa 11 ylivoimamaalia ja jäi ilman ylivoimaosumaa vain neljässä pelissä. Erityisesti sveitsiläishyökkääjä Nino Niederreiter oli ylivoimalla tärkeä pelaaja iskettyään tehot 3+3.

Pelaaja: Bryan Little, Winnipeg Jets

Kröger: Tähän kategoriaan olisi hyvin voinut valita jo edellä hehkutetun Bäckströminkin, mutta olkoon kuukauden nousija tällä kertaa Jetsin kokenut keskushyökkääjä.

Monipuolinen Little on päässyt alkukauden loukkaantumisen jälkeen erinomaiseen vireeseen ja ollut viime viikkoina joukkueensa tasaisimpia suorittajia. Juuri tällä hetkellä joukkueensa tehokkain hyökkäysase: hän on saalistanut kymmenen tehopistettä kuuden ottelun pisteputken aikana.

Little on Jets-valmennukselle kultaakin arvokkaampi juuri monipuolisuutensa vuoksi: aiemmin varsin yksiulotteisena pelintekijänä profiloitunut Little on tätä nykyä joukkueensa parhaita ja tunnollisimpia kahden suunnan hyökkääjiä.

Lindholm oli tammikuussa Hurricanesin harvoja valopilkkuja.
Lindholm oli tammikuussa Hurricanesin harvoja valopilkkuja.
Kuva © Getty Images

Pelaaja: Elias Lindholm, Carolina Hurricanes

Oinonen: Ruotsalaishyökkääjän kausi − ja Hurricanesin tammikuu − on ollut vaikea. Lindholm kuitenkin keräsi tammikuussa pelaamissaan yhdeksässä pelissä tehot 1+8. Lupaava hyökkääjä on osoittanut heräämisen merkkejä jo pidempään, sillä yli puolet kauden tehoista on syntynyt joulu- ja tammikuun aikana.

Vuoden 2013 ykköskierroksen varaus on Hurricanesin kärkihyökkääjiä, mutta tehottomuus on ollut ongelma. Pudotuspelipaikasta taisteleva Hurricanes kaipaa kipeästi Lindholmin kaltaisia tasonnostajia.

Kuukauden laskijat

Joukkue: Tampa Bay Lightning

Kröger: Floridalaisten vaikea kausi jatkui tammikuussakin. Vuosi alkoi neljällä tappiolla eikä voittosaldo kaunistunut koko kuukauden aikana kuin kolmesti.

Pudotuspelipaikka ei ole vielä karannut käsistä, vaikka nykyvire puoltaakin enemmän kauden päättymistä runkosarjaan. Lightning-leirissä onkin tehtävä pikapuoliin ratkaisuja lähitulevaisuuden suhteen. Aiotaanko loppukauteen panostaa vielä tosissaan ja vai käännetäänkö katseet jo tulevaisuuteen? Vahvistetaanko joukkuetta pitkää kevättä vai tulevia vuosia ajatellen?

Joukkue: Carolina Hurricanes

Oinonen: Hurricanesin tammikuuhun mahtui sekä neljän kotiottelun voittoputki että viiden ottelun tappioputki, jonka aikana omiin tehtiin 23 maalia. Tappioputken aikana vastustajat olivat toki NHL:n kärkeä, mutta peliesityksillään Hurricanes ei olisi haastanut edes farmijoukkuetta.

Laiska puolustuspelaaminen, kärkihyökkääjien tehottomuus ja äärirajoille peluutetun ykkösmaalivahdin romahtaminen tapahtuivat kaikki samaan aikaan. Tappioputki käynnisti jopa ensimmäiset huhut päävalmentaja Bill Petersin erottamisesta.

Pudotuspeliviivaan ei kuitenkaan ole eroa kuin viisi pistettä, lisäksi Hurricanes on pelannut pari peliä vähemmän kuin viimeistä pudotuspelipaikkaa isännöivä Philadelphia Flyers. Hurricanesin pelissä pitää kuitenkin tapahtua täyskäännös, jos joukkue vielä aikoo taistella pudotuspelipaikasta.

Jos vaikeudet kuitenkin jatkuvat, GM Ron Francis todennäköisesti alkaa kaupata kokeneempia pelaajiaan vaihdossa nuoriin lupauksiin tai varausoikeuksiin.

Bluesin maalivahtipeli on pettänyt.
Bluesin maalivahtipeli on pettänyt.
Kuva © Getty Images

Pelaaja: Jake Allen, St. Louis Blues

Kröger: Allenin odotettiin tällä kaudella sementoivan pysyvästi asemansa liigan ykkösvahtien joukossa, mutta koko joukkueen alisuorittaminen profiloituu erityisen selvästi juuri Allenin otteissa. Allen on toki pelannut enemmän kuin Carter Hutton, muttei ole pystynyt auttamaan joukkuettaan lainkaan, suorastaan päinvastoin.

Granlund on tällä kaudella kasvanut aiempaa monipuolisemmaksi pelaajaksi.

Tammikuussa Allen pelasi kuusi ottelua, joista saldona oli yksi voitto, hieman yli neljä päästettyä maalia ottelua kohden ja vähemmän mairitteleva torjuntaprosentti 84,4. Vaikka Allen ei yksin koko Bluesin ongelmavyyhtiä selitäkään, on joukkueella silti käsissään mittava maalivahtiongelma.

Pelaaja: Artemi Panarin, Chicago Blackhawks

Oinonen: Kuusi tehopistettä 12 pelissä ei vielä ole katastrofi, mutta ero joulukuun saldoon − 17 pistettä 15 pelissä − on iso. Kun vielä joukkue porskuttaa kärkipäässä, ja ketjukaveri Patrick Kane pelaa piste per peli -tahdilla, niin jotain on pielessä venäläishyökkääjän pelissä.

Panarinin viiden viime pelin saldo on yksi syöttöpiste, vaikka peliaikaa on kertynyt keskimäärin yli 20 minuuttia ottelua kohden. Blackhawks kaipaa huomattavasti tehokkaampaa Panarinia, ja kovan palkankorotuksen tuleville kausille tienannut venäläishyökkääjä kaipaa peliinsä piristysruisketta.

Kuukauden suomalainen: Mikael Granlund, Minnesota Wild

Granlund pelaa uransa ylivoimaisesti parasta NHL-kautta ja rikkoo nykytahdilla henkilökohtaiset kausiennätyksensä lähiaikoina. Tammikuun 13 pelissä syntyivät tehot 2+12. Pisteitä kertyi parhaimmillaan kymmenessä pelissä peräkkäin, ilman tehopisteitä Granlund jäi vain kahdessa pelissä.

Tehojen lisäksi Granlund on tällä kaudella kasvanut aiempaa monipuolisemmaksi pelaajaksi. Mikko Koivun laidalle siirretty Granlund saa runsaasti peliaikaa tasakentällisin, ylivoimalla ja alivoimalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle