Rapakon takaa, tammikuu: Crosby hurjasteli Penguinsin liitoon

NHL / Artikkeli
Sidney Crosby auttoi 21 tehopisteellään joukkueensa yhdeksään voittoon.
Kuva © Getty Images
Rapakon takaa -juttusarjassa pureudutaan tällä kertaa tammikuun NHL-tapahtumiin. Kuukausikatsauksessa valitaan nousussa ja laskussa olevat joukkueet ja pelaajat sekä kuukauden parhaat tulokkaat.

Uuden vuoden ensimmäinen NHL-kuukausi on takana. Kuukausikatsauksessa tammikuun onnistujat ja epäonnistujat nimeävät ja analysoivat NHL-toimittajat Senja Pinola ja Niko Virolainen.

KUUKAUDEN NOUSIJAT 

Joukkue: Pittsburgh Penguins

Pinola: Ennakkosuosikin asemassa uuteen kauteen lähtenyt Penguins oli alkuun kovin vaisu. Vuoden vaihteessa pingviinien kone on tuntunut käynnistyneen uudella teholla, kun tammikuun 13 pelistä joukkue voitti jopa yhdeksän.

Penguinsin ylivoima on ollut erityisen tehokasta. Tammikuussa Penguins on ollut paras joukkue tällä saralla yhden kolmesta ylivoimasta päättyessä maalintekoon. Myös koko kautta tarkastellessa joukkue pitää ykkössijaa ylivoimaprosentilla 26,7.

Kuukauden tehopisteitä tarkastellessa liigan pistepörssin viiden järjessä on kolme Penguinsin pelaajaa: Sidney Crosby (3+18=21), Evegeni Malkin (12+7=19) ja Phil Kessel (5+12=17).

Ongelmia Penguinsilla on ollut kenttien vakiinnuttamisessa. Esimerkiksi Crosbyn rinnalla on kokeiltu lukuisia eri pelaajien variaatioita kuluneella kaudella. Jos tuloksiin on uskominen, nyt ollaan oikeilla jäljillä.

Johnny Gaudreau oli 14 tehopisteellään Flamesin voimavara tammikuun loisteessa.
Kuva © Getty Images

Joukkue: Calgary Flames

Virolainen: Flames aloitti vuoden ällistyttävän hyvin ottaessa kuukauden 11 ottelustaan peräti kymmenestä pisteitä. Voittosarakkeeseen merkittiin kuusi ottelua, jotka kaikki tulivat kuun ensimmäiseltä puoliskolta.

Vaikka loppukuu sujuikin mollivoittoisesti, joukkue koki ainoan pistemenetyksen vasta viimeisessä ottelussaan Vegas Golden Knightsia vastaan. Tässäkin ottelussa liekkipaidoilla oli kaikki mahdollisuudet jatkaa pistetehtailuaan, kun joukkue johti ottelua vielä kaksi minuuttia ennen päätössummeria.

Pisteputki oli calgarylaisjoukkueelle harvinainen, sillä joukkue on onnistunut venyttämään putkeaan pidemmäksi vain kahdesti, kausilla 2016-17 ja 1988-89.

Pelaaja: Aleksandr Radulov, Dallas Stars

Pinola: Starsissa ensimmäistä kauttaan pelaava venäläishyökkääjä on ottanut vahvasti paikkansa joukkueen ykköskentässä Tyler Seguinin ja Jamie Bennin kanssa.

Radulov on alusta asti tuntunut olevan puuttuva palanen, joka viime kaudella oli Starsilla vielä hukassa.

Radulov on alusta asti tuntunut olevan puuttuva palanen, joka viime kaudella oli Starsilla vielä hukassa. Tammikuun aikana tulosta on syntynyt vielä runsaammin kuin alkukaudella. 11 peliin on syntynyt hyvät tehot 6+10.

Mitä enemmän pelejä on takana, sitä paremmin tuntuu ykköskenttä hitsautuvan yhteen. Syötöt napsuvat oikeisiin lapoihin ja verkko heiluu aiempaa tiheämmin. Radulov pelaa rohkeaa fyysistä peliä ja pyrkii aggressiivisesti maalia kohti. Tarvittavaa tarkkuutta ja näppäryyttä riittää kiekolliseen pelaamiseen.

Pelaaja: Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

Virolainen: Kanadalainen supertähti johdatti Pittsburgh Penguinsin yhdeksään voittoon tammikuun aikana. Crosbyn rinnalla ykkösvitjassa nähtiin useita eri kokeiluja, mutta pelatessaan eritoten Conor Shearyn ja Dominik Simonin keskellä Crosby äityi hurjiin teholukemiin.

Peilatessa kolmekymppisen hyökkääjän tehoja joulukuuhun parannusta tuli rutkasti. Crosby oli joulukuun pistepörssissä koko sarjan 74. sijalla, kun taas alkuvuosi toi hänelle tuplasti muhkeamman pistepotin 3+18=21 ja nosti hänet kuukauden tehokkaimmaksi pelaajaksi.

KUUKAUDEN LASKIJAT

Joukkue: New Jersey Devils

Pinola: Devilsin menestys on koko kuluneen kauden ollut aikamoista vuoristorataa. Alkukaudella joukkue pelasi hämmästyttävän hyvin, sitten keskinkertaisesti. Joulukuussa nähtiin viiden pelin voittoputki, josta Devils ajautui tappiokierteeseen.

Peli on ollut tammikuussa suorastaan surkeaa, kun joukkue on onnistunut haalimaan vain kolme voittoa 11 pelistä. Devils kaipaisi tasaisuutta ja voittoja pysyäkseen kiinni pudotuspelipaikassa.

Joukkue: Los Angeles Kings

Virolainen: Kings nukahti vuoden vaihtuessa pahasti. Vielä joulukuussa joukkue onnistui nappaamaan kahdeksan voittoa, mutta tammikuun pimeydessä jäätiin neljään. Kuukauden ensimmäisen ottelun jälkeen losangelesilaiset romahtivat kuuden ottelun tappioputkeen.

Taistelu Läntisessä konferenssissa on vuodesta toiseen erittäin tasaista, eikä pudotuspeleihin ole asiaa tämän kaltaisten talviunien jälkeen. Kingsiltä voidaan kuitenkin odottaa parempaa, ja kurssi kääntyikin loppukuusta. Alkuvuosi oli kuitenkin luvalla sanottuna surkea.

Anders Lee ja New Jersey Devils kompuroivat tammikuun taaperruksessaan.
Kuva © Getty Images

Pelaaja: Anders Lee, New York Islanders 

Pinola: Anders Leen peli luisti viime vuoden puolella loistavasti. Vuodenvaihteeseen mennessä pelattuja pelejä oli takana 38 ja pisteitä hienosti kasassa 24+15=39. Tammikuussa kuitenkin yli satakiloisen hyökkääjän peli on tökkinyt pahasti, ja 13 peliin Lee on saanut ainoastaan kolme maalia, eikä lainkaan syöttöpisteitä.

Plusmiinus-tilasto tammikuulta on pakkasen puolella seitsemän pistettä. Leen alkukauden vire ja peliotteet ovat hukassa.

Leen menestyksestäkin näkee, että Islandersilla on ollut hankaluuksia viime aikoina. Myös joukkueen ykköstähti John Tavares on pelannut pisteiden valossa heikommin kuin häneltä voisi odottaa.

Pelaaja: Jake Allen, St. Louis Blues

Virolainen: St. Louis Bluesin maalia vartioiva Allen aloitti sininuottien maalinsuulla vielä 12 kertaa joulukuun aikana, mutta valahti vuoden vaihtuessa Carter Huttonin paikalle penkinlämmittäjäksi. Kaksi aloitettua ottelua ja kaksi tappiota kielivät radikaalista muutoksesta.

Viisi päästettyä maalia molemmissa otteluissa takaavat 27-vuotiaan veräjänvartijan tuloslistan pohjalle, kun vielä loppuvuodesta kiekko löysi hänen taakseen vain noin kaksi kertaa ottelua kohden.

KUUKAUDEN TULOKKAAT

Mathew Barzal, New York Islanders

Mathew Barzal on ollut joukkueensa näkyvin ja aikaansaavin pelaaja.

Pinola: Islandersin nihkeästä menestyksestä huolimatta joukkueen riveissä on nähtävissä positiivista kipinää. Nimittäin tulokashyökkääjä Barzal on tammikuun aikana suorituksillaan ottanut paikkansa tulokkaiden pistepörssin kärjessä.

Nuori keskushyökkääjä on ollut joukkueensa näkyvin ja aikaansaavin pelaaja viimeisen kuukauden ajalta. Tehoja Barzal on tehnyt 13 peliin 3+12 ja kuun vaihteessa piti koko liigan pistepörssissä sijaa 16.

Barzal varattiin Islandersin organisaatioon vuonna 2015 ensimmäisellä kierroksella vuorolla 16. Nyt hän ensimmäistä täyttä NHL-kauttaan menestyksekkäästi pelatessaan on kova ehdokas Calder Trophyn voittajaksi.

Brock Boeser, Vancouver Canucks

Virolainen: Tammikuu ei ollut Canucksin supertulokkaalta ihmeiden aikaa runkosarjapelien osalta, mutta valinta ainoana tulokaspelaajana NHL:n tähdistöotteluun nostaa 20-vuotiaan yhdysvaltalaishyökkääjän kuukauden tulikuumaksi tulokkaaksi.

Piikkipaikkaa on tukemassa myös arvokkaimman pelaajan pysti tähdistöottelusta. Boeser teki maalin ja antoi yhden maaliin johtaneen syötön kaataessaan finaalissa Tyynenmeren paidassa Atlantin joukkueen.

Lisäksi Boeser näytti tähdistöviikonlopun taitokisoissa kaapin paikan kokeneimmille pelaajille voittamalla tarkkuuslaukauskilpailun.

» Lähetä palautetta toimitukselle