Rapakon takaa, marraskuu: Predators porskutti Rinteen torjunnoilla ja Nealin maaleilla

NHL / Artikkeli
Rinne torjui marraskuussa Predatorsille yhdeksän voittoa.
Kuva © Getty Images
Rapakon takaa -juttusarjassa on käsittelyvuorossa NHL:n marraskuu. Kuukausikatsauksessa valitaan nousussa ja laskussa olevat joukkueet ja pelaajat sekä kuukauden paras suomalaispelaaja.

NHL:ää on takana kaksi kuukautta. Kuukausikatsauksessa marraskuun onnistujat sekä epäonnistujat nimeävät ja analysoivat NHL-toimittajat Miikka Heinonen ja Juha Oinonen.

Blue Jackets on noussut yhdeksi NHL:n kärkijoukkueista.
Blue Jackets on noussut yhdeksi NHL:n kärkijoukkueista.
Kuva © Getty Images

Kuukauden nousijat

Joukkue: Columbus Blue Jackets

Heinonen: Blue Jackets aloitti kautensa pisteiden valossa melko odotetusti. Vuodentakainen katastrofialku oli historiaa, muttei nousu divisioonan kärkikastiin näyttänyt realistiselta tavoitteelta vielä lokakuun puolella. Marraskuussa John Tortorellan joukot laittoivat kuitenkin aivan uuden vaihteen silmään.

Blue Jacketsin riveissä ei ole ainuttakaan yksittäistä supertähteä, vaan tehokkuuden takana on tänä syksynä ollut useampi onnistuja.

Heti ensimmäisellä viikolla joukkue nöyryytti 10−0-lukemin Montrealista saapunutta sarjakärkeä ja vain viikkoa myöhemmin nakutti kahdeksan kaappia St. Louis Bluesin verkkoon. Yksittäisten tehoiltojen lisäksi Blue Jackets on pystynyt kaapimaan pisteitä tasaisesti niin kotona kuin vieraissakin. Marraskuun 14 ottelusta voittoja kertyi yhdeksän ja pisteittä joukkue jäi vain kolmesti.

Blue Jacketsin riveissä ei ole ainuttakaan yksittäistä supertähteä, vaan tehokkuuden takana on tänä syksynä ollut useampi onnistuja. Cam Atkinson, Brandon Saad, kehitysharppauksia ottanut Alexander Wennberg ja floppikauden jälkeen maalivainun löytänyt Nick Foligno ovat kaikki 20 tehopisteen paremmalla puolella. Puolustuksesta esiin on noussut ennen kaikkea tulokas Zach Werenski.

Joukkue: Nashville Predators

Oinonen: Lokakuun kahdeksassa ottelussa Predators keräsi vain viisi sarjapistettä, mutta marraskuussa peli lähti kulkemaan. 14 pelistä yhdeksän päättyi Predatorsin voittoon, ja joukkue iski marraskuussa kolmanneksi eniten maaleja. Pudotuspeliviivakin on enää kahden pisteen päässä, ja Predatorsilla on myös pelejä vähemmän pelattuna. 

Yksi suurimpia syitä Predatorsin parempaan tulokseen seisoo tolppien välissä. Heikosti kautensa aloittanut Pekka Rinne oli marraskuun peleissä suorastaan maaginen päästäen 12 ottelussa vain 18 maalia. Myös monet kenttäpelaajat löysivät marraskuussa tehonsa.

Tuttuja näkyjä marraskuulta: Kutšerov tuulettaa maalia, ja Islanders konttaa.
Tuttuja näkyjä marraskuulta: Kutšerov tuulettaa maalia, ja Islanders konttaa.
Kuva © Getty Images

Pelaaja: Nikita KutšerovTampa Bay Lightning

Heinonen: Tampassa ei tällä hetkellä varmasti olla sarjasijoitukseen tyytyväisiä. Maaleja Lightning on kuitenkin iskenyt kiitettävästi, eikä vähiten sisäistä pistepörssiä jälleen johtavan Kutšerovin ansiosta.

26 otteluun 29 pistettä iskenyt venäläinen on joukkueen ykköshyökkääjä toista kautta peräkkäin, mikä saa kesällä solmitun kolmevuotisen sopimuksen näyttämään järjettömän edulliselta seuralle. Kutšerov iski kauden 13 maalistaan peräti kymmenen marraskuun aikana.

Pelaaja: James NealNashville Predators

Oinonen: Hyvänä maalintekijänä tunnettu Neal viimeisteli lokakuussa vain kerran pelattuaan kauden seitsemän ensimmäistä peliä maaleitta. Marraskuun 12 ottelussa Neal tykittikin yhdeksän osumaa. Parhaimmillaan kokenut kanadalainen teki kuudessa peräkkäisessä pelissä yhteensä seitsemän maalia. 

Nealin maalivireellä oli iso merkitys Predatorsin menestykseen, varsinkin kun viime kaudella 33 maalia tehnyt Filip Forsberg on toistaiseksi viimeistellyt vain kahdesti.

Kuukauden laskijat

Joukkue: Colorado Avalanche

Heinonen: Viimeisetkin Avalanchen kauteen kohdistuneet odotukset ropisivat alas loppukesän valmentajadraaman myötä, eikä siksi keskisen divisioonan viimeinen sija ole yllätys. Joukkue kuitenkin aloitti kautensa melko pirteästi - heti kauden kahden avausviikon aikana kaatui sellaisia mestariehdokkaita kuin Pittsburgh Penguins, Dallas Stars ja Tampa Bay Lightning.

Marraskuu palautti kuitenkin denveriläisfanit maan pinnalle ja joukkueen liigan pohjakastiin. Tätä kirjoittaessa Avalanchella on koko NHL:ssä vähiten pisteitä (19) ja toiseksi huonoin maaliero (-21). Marraskuun 14 ottelusta Avalanche hävisi yhdeksän. 

Etenkin maalinteko on ollut tervanjuontia. Marraskuussa joukkue onnistui vain kertaalleen iskemään enemmän kuin kolme maalia, ja kyseinen ottelu Los Angeles Kingsia vastaan olikin ainoa, jossa vastustaja kaatui yli yhden maalin erolla.

Sisäistä pistepörssiä johtaa Nathan MacKinnon vain 17 pisteellä. Lokakuussa seitsemään otteluun viisi maalia iskenyt Matt Duchene oli hetken sivussa loukkaantumisen vuoksi, ja sinä aika jopa häneen ehti tarttua koko joukkuetta vaivaava tehottomuus.

Marraskuu oli monelle joukkueella vaikea, mutta Islanders keräsi vähiten pisteitä ja teki vähiten maaleja.

Joukkue: New York Islanders

Oinonen: Marraskuu oli monelle joukkueella vaikea, mutta Islanders keräsi vähiten pisteitä ja teki vähiten maaleja. Muutos on dramaattinen, sillä viime kaudella Islanders keräsi runkosarjassa neljänneksi eniten pisteitä itäisessä konferenssissa ja selviytyi pudotuspelien toiselle kierrokselle.

Joukkueen tehot ovat liikaa John Tavaresin harteilla. Kapteeni keräsi marraskuun 12 pelissä kymmenen tehopistettä, mutta erityisesti maalinteko on ollut tuskaista. Islandersin parhaat maalintekijät marraskuussa olivat kolmella osumallaan puolustaja Nick Leddy ja hyökkääjä Anders Lee.

Pelaaja: Marc-Andre FleuryPittsburgh Penguins

Heinonen: Penguinsin maalivahtitandemia pidettiin kauden alla yhtenä kovimmista − kokeneella Fleurylla olisi vihdoin kunnon kirittäjä, Matt Murray. Lokakuussa tilanne näyttikin hyvältä, ja voittoja kertyi mukavalla tahdilla.

Penguins voisi halutessaan luottaa yhä enemmän Murrayhin, mutta tämä tuskin helpottaisi Fleurya palauttamaan kadonnutta itseluottamustaan.

Marraskuussa tapahtui kuitenkin jotain, mitä Fleurylta on totuttu näkemään usein vasta toukokuun kynnyksellä. Kanadalainen esiintyi Penguins-maalilla kuudesti, eikä saanut otteluista tilille ainuttakaan voittoa. Torjuntaprosentti oli neljästi alle 90.

Penguins voisi halutessaan luottaa yhä enemmän Murrayhin, mutta tämä tuskin helpottaisi Fleurya palauttamaan kadonnutta itseluottamustaan. Mikäli Fleury vielä haluaa antaa itsestään voittavan ykkösvahdin kuvan joko Penguins-johdolle tai mahdollisille kauppakumppaneille, ei vastaaviin sarjahaparointeihin ole useasti varaa.

Ryanin kaudesta ei ole paljon positiivista sanottavaa.
Ryanin kaudesta ei ole paljon positiivista sanottavaa.
Kuva © Getty Images

Pelaaja: Bobby RyanOttawa Senators

Oinonen: Kolmesti urallaan yli 30 maalia kaudessa tehnyt Ryan on pelannut vaisusti koko kauden keräten 21 pelissä vaatimattomat tehot 3+5. Marraskuun tehoja − tai niiden puutetta − täytyy kuvata jo katastrofaalisina. 

Yli seitsemän miljoonan vuosipalkalla pelaava kokenut hyökkääjä ei marraskuussa pelaamissaan 13 pelissä saanut aikaiseksi kuin kolme syöttöpistettä. Tällä hetkellä Ryan on sormivamman vuoksi sivussa, mutta Senatorsin onneksi hyökkääjät Mark Stone ja Mike Hoffman ovat tehoilleet kiitettävällä tasolla.

Kuukauden suomalainen: Pekka Rinne

Rinne nosti pelinsä tasoa ilmiömäisesti marraskuun aikana, ja hyvät otteet palkittiinkin ensin valinnalla marraskuun toisen viikon kolmostähdeksi ja lopulta koko marraskuun parhaaksi pelaajaksi. Rinne olikin tilastojen valossa koko NHL:n paras maalivahti marraskuussa ja venyi illasta toiseen upeisiin torjuntoihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle