Rapakon takaa, marraskuu: Duchene-kauppa heijastui sekä joukkueisiin että yksilöihin

NHL / Artikkeli
Nathan MacKinnon astui esiin Duchenen lähdettyä.
Kuva © Getty Images
Matt Duchene kaupattiin marraskuun kuudentena Colorado Avalanchesta Ottawa Senatorsiin, minkä seurauksena Kyle Turris siirtyi Senatorsista Nashville Predatorsiin. Kolmen joukkueen välinen kauppa heijastui vahvasti marraskuun joukkue- ja pelaajavalintoihin, sillä nousijoiksi valikoituivat Predators ja Nathan MacKinnon.

KUUKAUDEN NOUSIJAT

Joukkue: Nashville Predators

Predators keräsi NHL:ssä eniten pisteitä (21) marraskuun aikana. Saldoksi jäi kymmenen voittoa, kaksi tappiota ja yksi lisäpiste. Lokakuuhun verrattuna voittotahti siis huomattavasti parani, koska lokakuussa Predators ylsi vain viiteen voittoon yhdeksässä ottelussa.

Kerättyjen voittojen määrää ei selitä ainakaan heikot vastustajat, Predators nimittäin nappasi voitot kaikista läntisen konferenssin tämän hetken kärkijengeistä: St. Louis Bluesista, Winnipeg Jetsistä ja Los Angeles Kingsistä. Voittolistaan sisältyy myös viime kauden Stanley Cup -voittajan nimi, Pittsburgh Penguins.

Kyle Turris saapui Predatorsiin marraskuun alussa ja ehti nakuttaa kuun aikana seitsemän pistettä yhdeksään otteluun. Turris on muodostanut laadukkaan ketjun yhdessä Kevin Fialan ja Craig Smithin kanssa, eikä ketjun osuutta Predatorsin menestykseen voi aliarvioida.

Pelaaja: Nathan MacKinnon

Colorado Avalanchen 22-vuotias sentteri Nathan MacKinnon on ottamassa viimeisiä askeleitaan kohti tähteyttä. Kanadalainen saalisti viisi maalia ja 15 syöttöä marraskuun 12 pelissä. Maaleista kaksi syntyi jatkoajalla. MacKinnon valittiin myös NHL:n kuukauden pelaajaksi.

MacKinnon pelasi viidellä viittä vastaan lähinnä Mikko Rantasen ja Gabriel Landeskogin kanssa. Yksi ketjun tähtihetkistä osui kotiotteluun Washington Capitalsia vastaan, jossa ketju nakutti yhteensä 12 pistettä.

Matt Duchene -kaupan jälkeen joukkuetta rakennetaan entistä tiukemmin MacKinnonin ympärille ja nuorukainen on onnistunut kantamaan tähän asti vastuunsa. Tänä vuonna ykkössentterin odotetaan myös säilyttävän tasonsa, sillä edellisillä kausilla MacKinnonin pistetehtailu on hiukan hiipunut kauden edetessä.

KUUKAUDEN LASKIJAT

Joukkue: Buffalo Sabres

Sabres ei ole yltänyt 12:tta sijaa korkeammalle itäisessä konferenssissa viimeisen viiden vuoden aikana, eikä tämä kausi näytä tuovan tilastoon parannusta. Marraskuun 13 ottelusta jäi käteen vain kahdeksan sarjapistettä, mikä oli NHL:ssä toiseksi vähiten.

Viime keväänä joukkueen GM Tim Murray ja päävalmentaja Dan Bylsma saivat lähteä ja tilalle tuotiin uudeksi GM:ksi Jason Botterill ja päävalmentajaksi Phil Housley. Vaihdos ei ole ainakaan vielä kääntänyt kelkkaa, koska Sabresissa ollaan tuskailtu syvyyspelaajien tehottomuuden kanssa.

Pelaaja: Matt Duchene

Duchene kaupattiin vihdoin ja viimein 6.11. Colorado Avalanchesta Ottawa Senatorsiin. Tilanne oli jo päässyt kärjistymään ennen kauden alkua pelaajan ja Avalanchen välillä, mutta Avalanche-GM Joe Sakic halusi varmistaa seuralle riittävän kompensaation Duchenesta.

On vaikea kuvitella huonompaa alkua Duchenen Senators-uralle.

Kärjistyneestä tilanteesta huolimatta Duchene aloitti kautensa Avalanchen riveissä kohtuullisesti. Kanadalainen saalisti pisteet 4+6 14 ottelussa. Sitten tuli kauppa Senatorsiin ja seuraavista 11 ottelusta kertyi pisteet 1+1. Tehotilasto tältä ajanjaksolta näytti lukemaa -9. Kun vielä otetaan huomioon Senatorsin maksama hinta Duchenesta, Senatorsin kaupan jälkeinen tappioputki ja Turrisin hyvät otteet Predatorsissa, niin on vaikea kuvitella huonompaa alkua Duchenen Senators-uralle.

Kanadalaisessa mediassa on esitetty kuitenkin myös näkemyksiä, että Duchene nousee vielä. Duchenen ollessa jäällä Senators loi paljon maalipaikkoja, sentteri on ollut hyvä kiekonriistäjä eikä ole heittänyt kiekkoa päätyyn turhan helposti päästyään kiekon kanssa hyökkäysalueelle. Senators-leirissä kuitenkin varmasti toivotaan, että Duchenen hankintaa ei tarvitse pian enää perustella pelin virtausta kuvaavien tilastojen kautta.

KUUKAUDEN TULOKAS

Tulokas: Mathew Barzal 

Mathew Barzal oli hurjassa vedossa marraskuussa.
Kuva © Getty Images

New York Islandersin Mathew Barzal oli vuoden 2015 NHL-varaustilaisuuden kuudentenatoista varattu pelaaja. Viime vuonna Barzalin NHL-ottelut jäivät kahteen, mutta tämä kausi on alkanut komeasti. Barzal iski marraskuussa pisteet 3+14, ,mikä oli Islanders-pelaajista eniten. 

Barzal johti ykkössentteri John Tavaresin takana laadukasta kakkosketjua, jonka laidoilla pelaavat Jordan Eberle ja Andrew Ladd. Ketjun syntymistä pidetään yhtenä suurimmista tekijöistä Islandersin parantuneisiin tuloksiin tällä kaudella. Islanders on tällä hetkellä itäisessä konferenssissa kuudentena.

» Lähetä palautetta toimitukselle