Rapakon takaa, helmikuu: Ruotsalaishyökkääjän maalinälkä jätti Laineenkin varjoonsa

NHL / Artikkeli
Filip Forsberg mätti helmikuun viiteen viimeiseen peliin 10 maalia.
Kuva © Getty Images
Nashville Predatorsin Filip Forsberg mätti helmikuussa maaleja hurjalla tahdilla. Chicago Blackhawks ja joukkueen kapteeni Jonathan Toews näyttivät hauista pudotuspelejä ennakoiden. Jatkoajan NHL-toimitus nosti esille myös kuukauden pahimmat pettymykset ja parhaan suomalaispelaajan.

NHL:n siirtoikkuna umpeutui, ja runkosarjan loppukiri häämöttää. Helmikuun onnistujia ja epäonnistujia ruotivat toimittajat Miikka Heinonen ja Juha Oinonen.

Kuukauden nousijat

Joukkue: Calgary Flames

Heinonen: Onnistuneen helmikuun myötä Flames nousi aivan pudotuspeliviivan tuntumaan. Kuukausi muun muassa vaihtui viiden ottelun voittoputkessa ja kuukauden kolmesta tappiostakin kaksi tuli vain maalin erolla. Liekkipaitojen vireen pysyessä yllä uhkaa joko Anaheim Ducksia tai Edmonton Oilersia putoaminen pudotuspeliviivan alle.

Viime kausina etenkin ailahtelevasta maalivahtipelistä kärsinyt Flames on saanut tasaisuutta maalinsuulle. Vaikka sen enempää Chad Johnson kuin Brian Elliottkaan ei ole liigan kärkivahteja, on tasaisesti jaettu vastuu toiminut.

Blackhawks-hyökkääjistä peräti viisi pelasivat helmikuun vähintään piste per peli -tahdilla

Lisäksi on nostettava esille kaksi pelaajaa, jotka tekevät Flames-hyökkäyksestä vakavasti otettavan. Joukkueen sisäistä pistepörssiä johtava Mikael Backlund iski viisi maalia ja 11 tehopistettä helmikuun 12 pelissä, kun taas syöttökoneena toiminut Johnny Gaudreau keräsi pisteitä yhtä monta kuin otteluitakin.

Joukkue: Chicago Blackhawks

Oinonen: Läntisen konferenssin kärkipaikkaa hätyyttelevä Blackhawks voitti helmikuun kymmenestä pelistään peräti yhdeksän. Kuukauteen mahtui myös vakuuttava viiden vierasvoiton putki. Myös läntistä konferenssia ja keskistä divisioonaa johtava Minnesota Wild kaatui helmikuun aikana kahdesti.

Erityisen vakuuttavaa oli Blackhawksin viimeistely. Vain tappioon päättyneessä Edmonton Oilers -ottelussa chicagolaisryhmä teki vähemmän kuin neljä maalia. Blackhawks-hyökkääjistä peräti viisi − Jonathan ToewsPatrick KaneRichard PanikArtemi Panarin ja Nick Schmaltz − pelasivat helmikuun vähintään piste per peli -tahdilla.

Blackhawks on kampeamassa itsensä yhdeksi pudotuspelien ennakkosuosikeista, eikä vähiten kapteeni Toewsin ansiosta.
Kuva © Getty Images

Pelaaja: Jonathan Toews, Chicago Blackhawks

Heinonen: Kapteeni Toews toimi suunnannäyttäjänä, kun Blackhawks marssi voitosta voittoon helmikuussa. Peräti 18 pistettä 10 otteluun on huikea suoritus hyökkääjältä, jonka koko kauden saldo on "vain" 46 pistettä 55 ottelussa.

Toews jäi vain kertaalleen ilman tehopisteitä ja mukaan mahtui hattutempulla koristeltu viiden pisteen ilta Minnesota Wildia vastaan. Samalla Toews palasi vahvasti Selke Trophy -spekulaatioihin, joissa mies on totuttu säännöllisesti näkemään jo vuosien ajan.

Pelaaja: Filip ForsbergNashville Predators

Oinonen: Marraskuun kuukausikatsauksessa kritisoin sivulauseessa hieman Forsbergia, joka on sittemmin ottanut Predatorsissa kaivattua roolia. Helmikuussa 22-vuotias ruotsalainen oli ilmiömäisessä vireessä: saldona kaksi hattutemppua, 13 pelissä 11 maalia, joista kolme voittomaaleja. Yhteensä 17 tehopisteestä vain kaksi syntyi ylivoimalla.

Vähän jää Forsbergille vielä parannettavaa, sillä pisteistä valtaosa kertyi helmikuun puolivälin jälkeen. Kuukauden alku sujui pienemmillä tehoilla, mutta helmikuun viidessä viimeisessä pelissä Forsberg takoi hurjat tehot 10+3.

Kuukauden laskijat

Joukkue: Carolina Hurricanes

Heinonen: Hurricanes aloitti helmikuun kahdella voitolla, mutta tämän jälkeen meno on ollut synkkää. Kahdeksasta muusta ottelusta saldoksi jäi vain yksi voitto. Näissä peleissä joukkue onnistui iskemään varsinaisella peliajalla vain kertaalleen kaksi maalia.

Itäisen konferenssin viimeiselle sijalle väliaikaisesti valahtanut Hurricanes keskittyy jo kevään varaustilaisuuteen. Edessä on kuitenkin rankka kevät nuorelle joukkueelle.

Joukkue: Philadelphia Flyers

Oinonen: 11 pelin saldo on vaatimaton neljä voittoa ja 20 tehtyä maalia. Flyers jäi myös kahdessa peräkkäisessä pelissä nollille ja putosi heikkojen esitystensä myötä pudotuspeliviivan alapuolelle.

Claude Giroux'ta ja muuta Flyers-miehistöä ei helmikuussa juuri hymyilyttänyt.
Kuva © Getty Images

Pelaaja: Claude GirouxPhiladelphia Flyers

Heinonen: Ei ole Giroux ollut se sama Flyersia johtava tähtipelaaja kuin parilla aiemmalla kaudella. Etenkin maalinteko tökkii − helmikuussa kanadalaissentteri osui tolppien väliin ensimmäisessä ottelussa, mutta tämän jälkeen ruuti on ollut märkää jo 12 peräkkäisessä pelissä.

2+1 on ylivoimaa pelaavalta hyökkääjältä hävettävän heikko suoritus

Kun syöttöpisteitäkin kertyi vain neljä, voi pääsääntöisesti yli 20 minuuttia pelaavan hyökkääjän helmikuuta pitää pohjanoteerauksena.

Pelaaja: Marian GaborikLos Angeles Kings

Oinonen: Kokeneen slovakin ura on kokonaisuutena laskusuunnassa, mutta tehot 2+1 on ylivoimaa pelaavalta hyökkääjältä 12 ottelussa hävettävän heikko suoritus. Varsinkin kun palkka on yli kuusi miljoonaa dollaria.

Gaborik toki menetti kauden alusta yli 20 ottelua loukkaantumisen vuoksi, mutta vielä tammikuussa 35-vuotiaan slovakialaisen tehokkuus oli aivan eri tasolla.

Patrik Laine oli jälleen helmikuussa pitelemätön.
Kuva © Getty Images

Kuukauden suomalainen: Patrik Laine

Mikael Granlund ja Aleksander Barkov tarjosivat kunnon vastuksen, mutta kuukauden tulokkaaksi valittua Lainetta ei voi ohittaa. Tulokaspörssin kärkimies päätti helmikuun kuuden ottelun pisteputkeen ja jäi kuukauden aikana ilman tehopisteitä vain kolmessa ottelussa.

Laine iski helmikuussa myös kauden kolmannen hattutemppunsa ja keräsi yhteensä kuudessa pelissä vähintään kaksi tehopistettä. Huomionarvoista on myös se, että Laine takoi 11 ottelussa tehot 8+7 tasakentällisin.

» Lähetä palautetta toimitukselle