Ranskalainen visiitti?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
MM-kisanäyttämölle pienen tauon jälkeen palaavalla Ranskalla on vain yksi tavoite: Itävalta nurin ja ensi vuoden kisapaikka sitä myötä selväksi.

Ranskaa ei varsinaisesti tunneta minään suurena jääkiekkomahtina eikä muutosta ole näköpiirissä ainakaan vielä näissä kisoissa. Tärkeintä maalle onkin varmistaa, ettei visiitistä isojen joukkoon tule ranskalainen. Tärkein ottelu tuloksen saavuttamisen kannalta lienee kisat avaava Itävalta-ottelu; ottelu, jonka voittoon Ranskalla pitäisi olla vähintään kohtuulliset saumat.

Los Angelesin kuninkaasta Prahan prinssi?

Ranskan joukkue ei nimimiehillä juhli, varsinkaan, kun ranskalaisen kiekon ikonia Philippe Bozonia ei joukkueessa enää nähdä. Suurin tähti löytyy monen muun pienen kiekkomaan tapaan maalipuiden välistä. Toisena "oikeana" ranskalaisena NHL:stä pelipaikan hankkinut maalivahti Cristobal Huet joutuu kohtaamaan suuret paineet maansa sarjapaikan säilyttämisestä. Huetin kausi Los Angelesin maalilla oli mainio: pelejä kertyi reilut 40 hyvillä tilastoilla. Kakkosvahti Fabrice Lhenry joutunee tyytymään vähäiseen peliaikaan.

Vaikka Bozon joukkueesta puuttuu, niin muutama VM-potta kisoissa toki nähdään. Ikäluokkaa -66 edustava Christian Pouget kaitsee puolta nuorempia suojattejaan isällisellä otteella. Pelikentällä paremmin hyökkääjänä tunnetun pelaajan askel alkaa jo käydä hitaanlaiseksi. Nestoria ja toista vanhan liiton miestä Karl Dewolfia lukuunottamatta puolustuspää koostuu pääasiassa kahdeksankymmentäluvun sarastuksessa ensimmäiset henkosensa vetäneistä melko kokemattomista nuorukaisista. Linjat ovat tasaiset, mutta yksinomaan kotimaan liigaa tahkoava puolustuskalusto ei tasoltaan pääse huimaamaan.

Bordeleau korvaa Bozonin?

Hyökkäyspäähän Ranskalla on asettaa muutama tekijämies. Huetin kanssa suurinta vastuuta joukkueen menestyksestä kantaa kanadanranskalainen 29-vuotias maajoukkuedebytantti Sebastien Bordeleau. Vancouverissa syntynyt seitsemän vuoden NHL-uran luonut keskushyökkääjä olisi halunnut edustaa Ranskaa jo aikaisemminkin, mutta tilaisuutta ei ennen tätä hetkeä ole siihen tarjottu. Nyt tarjotaan ja Bordeleau on ollut ennen kisojen alkua enemmän kuin valmis johtamaan joukkonsa taistoon. Aika näyttää, kantavatko seuratasolla nykyisin Berniä edustavan Bordeleaun harteet niille asetetut odotukset. Ainakin Sveitsissä kestivät paremmin kuin hyvin: Bordeleau oli pudotuspelien tähtiä seuran rynnittyä aina Sveitsin mestaruuteen asti.

Myös Ranskan hyökkäyskalustossa on käynnissä hallittu rakennemuutos; Joukkueessa on nuoria tulevaisuuden toivoja, mutta mukana on vielä muutama aikaisemmista kisoista tuttu arvokisakävijä. Jälkimmäiseen kastiin kuuluvat ainakin Arnaud Briand ja Rozenthalin kaksoset.

Suomalaisnäkökulmaa Ranskan joukkueeseen tuo suomalaisvalmentaja Heikki Leime, jonka tavoitteena lienee tulla tunnetuimmaksi Ranskan maajoukkuetta valmentaneeksi suomalaiseksi. Matkaa on, sillä ennakkokaavailuissa fransmannit on veikattu lohkon jumbopaikalle. Kaikki siitä ylöspäin saattaisi ylittää uutiskynnyksen jopa kuningaspelin suurkisoja odottavassa suurvaltiossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle