Pystyykö Sveitsi yllättämään?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Yksi suurten NHL-tähtien puuttumisesta hyötyvä maa on Sveitsi. Se pystyy tuomaan jalkeille eurooppalaisen vertailun kestävän joukkueen ja nyt, kun NHL-tähdet loistavat poissaolollaan, on Sveitsillä iskun paikka.

Sveitsin menestystä tukee myös se, että joukkueen runko on pysynyt vuodesta toiseen pitkälti samana. Päävalmentaja Ralf Krueger on saanut Sveitsissä osakseen kritiikkiä tiettyjen pelaajien suosimisesta, mutta Krueger on itsepäisesti vetänyt omaa linjaansa.

Sveitsi ei tänäkään vuonna pääse juhlimaan NHL-vahvistuksillaan. Tampa Bayssa muutaman pelin pelannut Timo Helbling sekä vastikään NHL:n pudotuspeleistä pudonneet Montreal Canadiensin Mark Streit ja David Aebisher ovat ainoat lisävahvistukset, mitä Krueger Pohjois-Amerikasta on ryhmäänsä saamassa.

Erityisesti Aebisher tulee tarpeeseen, sillä vaikka joukkue on melko laadukas, maalivahti tulee MM-kisojen kaltaisessa turnauksessa olemaan avainasemassa. Marcho Buchrer ja kumppanit ovat luotettavia maalivahteja, mutta Aebisher on aivan eri planeetalta.

Puolustuksessa Mark Streit on ilman muuta joukkueen ykköspuolustaja. Canadiensissa tulokaskautensa päättänyt Streit on hyökkäyspäässä maanosan aatelia. Sveitsin puolustuksen ongelma on kuitenkin fyysisyyden puute. Alustavassa kokoonpanossa ainoastaan Goran Bezina voidaan luokitella kastiin isokokoiset puolustajat.

Neljä tasaista viisikkoa

Hyökkäyspää on tuttu MM-kisoja tiiviisti seuranneille suomalaisille. Nimet Martin Pluss, Patric Della Rossa ja Thierry Paterlini ovat tuttuja aiemmista kisoista. Krueger on kuitenkin ottanut mukaan myös tukun nuorempia kykyjä, kuten erittäin nopea Davosin Anders Ambuhl ja Klotenin Romano Lemm.

Sveitsin materiaali on taitava ja rutinoitunut. Krueger ei ole koskaan luottanut metodiin, jossa kaikki marjat laitetaan samaan koriin, vaan toisin kuin monet muut pienempien kiekkomaiden valmentajat, hän on yrittänyt rakentaa neljä tasaista ketjua. Sveitsin yksi vahvuus onkin, ettei sen nelosketjuakaan voi aliarvioida.

Samalla se voi muodostua myös alppimaan turmaksi. Löytyykö joukkueesta tiukan paikan tullen ryhmää, joka pystyy ottelut omalle joukkueelle kääntämään? Myös fyysisyys on aina pienoinen kysymysmerkki.

Sveitsillä on nyt erinomaiset mahdollisuudet päästä vaikka kuinka pitkälle. Tarjolla on alkulohkon kakkospaikka ja pisteitä myös jatkolohkoon, mikä helpottaisi suuresti joukkueen tietä matkalla pudotuspelivaiheeseen. Sveitsi voi tänä keväänä osoittautua potentiaaliseksi yllättäjäksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle