Puolivälieräennakko: Kanada leikitellen välieriin, Venäjä ja Ruotsi kovan haasteen edessä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Saksasta tuskin on Kanadalle vastusta.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Suomi kohtaa puolivälierässä Yhdysvallat, mutta torstaina käydään myös kolme muuta kutkuttavaa pudotuspelikamppailua. Kanada etenee mitalipeleihin helposti, mutta mitkä muut maat ovat vahvoilla?

Venäjä−Tšekki, klo 17:15, Pariisi

Lähtökohta: Venäjä oli alkulohkovaiheessa äärettömän hyvä. Päätöspelissä Yhdysvaltoja vastaan alkoi kuitenkin näkyä säröjä, kun peli ei mennytkään Oleg Znarokin joukkueen mieltymysten mukaan.

Venäjällä on loputtomiin yksilötaitoa ja se on pelannut hyvin yhteen, mutta Yhdysvallat sai siihen asti voittokulkua marssineen Venäjän vaikeuksiin pelillisesti ja mentaalisesti.

Washingtonista saapuneet Jevgeni Kuznetsov ja Dmitri Orlov eivät ole toistaiseksi osoittautuneet vahvistuksiksi, päinvastoin. Maalissa Andrei Vasilevski on mies paikallaan, ja puolustuksessa eritoten Anton Belov ja Bogdan Kiselevitš ovat ottaneet roolia.

Nikita Gusevin, Nikita Kutšerovin, Artemi Panarinin ja Vadim Šipatšjovin tähdittämä hyökkäys ja ylivoima ovat toimineet murhaavan hyvin.

Tšekki puolestaan pelasi alkulohkossa ailahdellen. Otteet vaihtelivat myös pelien sisällä, mistä esimerkkinä ajautuminen Suomea vastaan kolmen maalin takaa-ajoasemaan, josta Tšekki nousi lopulta voittoon. Tšekit hävisivät Kanadalle ja Sveitsille, mutta muut viisi peliään se voitti.

Tšekillä on kaksi nimekästä ketjua, joilla on edellytyksiä onnistua myös Venäjää vastaan. Maalivahtipeli on kuitenkin ollut heikkoa, sillä Petr Mrazek ei ole vakuuttanut ollenkaan. Voi olla, että päävalmentaja Josef Jandac adjutantteineen valitsee maalin suulle Pavel Francouzin.

Arvio: Tšekki pelaa aiemmista vuosista poiketen todella aktiivista karvauspeliä ja paineistaa vastustajaa korkealta. Venäjän pakisto on hyvä, mutta se joutunee vaikeuksiin David Pastrnakin ja Jakub Voracekin kaltaisten tähtihyökkääjien kanssa. Ivan Provorov pystyy avaamaan peliä, mutta hyökkääjiltä on tultava tukea puolustajille.

Tšekillä on siis ottelussa paikka yllättää. Venäjän nimivahva hyökkäyskalusto on kuitenkin pelottavan hyvä, ja pelihuumorin ollessa kohdillaan se syö epävarman tšekkipakiston elävältä.

Ottelu ratkeaa lopulta erikoistilanteissa, joissa Venäjän ylivoimapelin virtuoosit pääsevät oikeuksiinsa. Venäjällä on ollut turnauksessa 24 ylivoimaa, joista se on onnistunut toimittamaan kiekon maaliin 13 kertaa. Maalintekotehokkuudessa ja ylivoimapelissä Venäjä on tilastollisesti turnauksen paras, mikä näkyy myös kentällä Tšekkiä vastaan.

Jan Kovarilla joukkueineen on kova työ kaataa Venäjä.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Kanada−Saksa, klo 21:15, Köln

Lähtökohta: Asetelma otteluun on selvä: Kanada vie, Saksa vikisee. Kanada voitti B-lohkon, vaikka sille sattui matkan varrelle yksi tilastotappio Sveitsiä vastaan. Vaahteranlehtipaitojen esityksistä ei kuitenkaan jäänyt millään lailla epäselväksi, mikä on paras joukkue Pariisissa.

Kanadan maalissa ovat vuorotelleet Calvin Pickard ja Chad Johnson, ja on semanttista, kumman kanadalaiset laittavat tolppien väliin Saksaa vastaan. Pickard on silti nokkimisjärjestyksessä mitä luultavimmin ensimmäisenä.

Puolustuksessa Tyson Barrie vaihtui Colton Paraykoon, mutta meno jatkui vahvana. Hyökkäys on niin laadukas, että siitä voisi luetella kaikki pelaajat.

Saksa voitti turnauksen avauspäivänä yllättäen Yhdysvallat, mutta puolivälieräpaikka varmistui vasta viimeisellä kierroksella dramaattisessa voitossa Latviasta. Saksa lähtee Kanadan kaatoon altavastaajana äänekkään kotiyleisönsä tukemana.

Veräjänvartijoiden suhteen saksalaiset kokivat muutoksia, kun Thomas Greiss loukkaantui ja Philipp Grubauer tuli paikkaamaan Washingtonista. Saksa vahvistui myös Leon Draisaitililla, jolta isäntämaa odottaa ihmetekoja. Puolustuksessa Christian Ehrhoff ja Dennis Seidenberg ovat pelanneet isoja minuutteja ja olleet Saksan kulmakiviä.

Arvio: Kanada hiljentää Kölnin Lanxess Arenan selvällä voitolla. Saksa rimpuilee mukana ja puolustaa, mutta Kanadaa vastaan sen mahdollisuudet edetä mitalipeleihin ovat minimaalisen pienet. Kovalla taistelulla Saksa pystyy viivästyttämään kuoloniskua, mutta ennemmin tai myöhemmin maalihanat aukeavat, ja Kanada pyyhkäisee Saksan yli.

Saksan tilaisuus piilee avausmaalin tekemisessä ja sinnikkäässä puolustustaistelussa. Kanada on kuitenkin fokusoitunut, peli on uomissaan ja tappio ennakkoon pienemmälle eli Sveitsille on jo koettu. Draisaitlin ja parin muun kärkimiehen pimentäminen riittää, sillä muusta Saksan joukkueesta ei ole Kanadaa kiusaamaan.

Saksalle oli jo puoli voittoa saavuttaa puolivälieräpaikka hurjien käänteiden jälkeen. Kanadan mestaruusmahdollisuuksista kiinnostuneiden kannattaa seurata Venäjän ja Tšekin ottelua, jonka voittajaa vastaan Kanada pelaa välierissä.

Sveitsi pystyy parhaana päivänään pudottamaan Ruotsin.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Sveitsi−Ruotsi, klo 21:15, Pariisi

Lähtökohta: Sveitsin ja Ruotsin välisestä puolivälierästä on lupa odottaa mehukkainta. Sveitsi aloitti turnauksensa hapuillen, kun se suli neljän maalin johdon Sloveniaa vastaan ja hävisi myöhemmin Ranskalle.

Edesottamukset ovat kuitenkin olleet nousujohteisia: Sveitsi kohtasi lohkon kolmella viimeisellä kierroksella Kanadan, Suomen ja Tšekin, joista se hävisi vain Suomelle.

Myös Suomea vastaan Sveitsi oli puolet ottelusta niskan päällä. Patrick Fischerin joukkueen peli on ollut todella pirteää, ja peliesitykset ovat muistuttaneet kevään 2013 hopeajoukkueen otteita. Raikas Sveitsi ilman muuta ansaitsi B-lohkon kakkossijan.

Maalissa Leonardo Genoni vei ykkösvahdin paikan Jonas Hilleriltä, ja kenttäpelaajien osalta vastuu on jakautunut hienosti useille hartioille.

Ruotsi puolestaan päihitti A-lohkossa kaikki ennalta heikommat joukkueet, mutta hävisi Venäjälle ja Yhdysvalloille. Joukkue tiedostaa itsekin ottavansa liikaa jäähyjä, joten kurinalaisuus on parannettava osa-alue. Tre Kronor lähtee kuitenkin pienoisena suosikkina puolivälierään Sveitsiä vastaan.

Ruotsin jo ennestään laadukas sakki täydentyi vielä lohkovaiheen aikana, ja käsittämätön 20 NHL-pelaajan raja meni rikki.

Ruotsalaisnipun maineikkaimmat pelurit ovat kesken kisojen ryhmään liittyneet maalivahti Henrik Lundqvist ja keskushyökkääjä Nicklas Bäckström, joka löysi välittömästi saman aaltopituuden William Nylanderin kanssa.

Arvio: Ruotsin eliittitason puolustus Oliver Ekman-Larssonin ja Victor Hedmanin johdolla on vaikea haaste Sveitsille. Hyökkäyspäässä sinikeltaisilla on myös ratkaisuvoimaa, sillä Bäckström ja Nylander eivät suinkaan ole ainoita huippuhyökkääjiä: Elias Lindholm ja Victor Rask olivat lohkovaiheessa kelpo vireessä. Sveitsin ykkösvahti Genoni ei jättäne suihkua väliin ottelun päätyttyä.

Ruotsin peli ei ole kuitenkaan ollut aivan äärimmilleen hiottua. Kaikki voi toki muuttua turnauksen ollessa jatkossa kerrasta poikki, mutta turboruuvia on varaa yhä kiristää. Sveitsi on vauhdikas joukkue ja tekee illasta Ruotsille vaikean. Ei olisi suuri yllätys, jos ottelu olisi maalin peli ja ratkeaisi vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Sveitsillä on oiva paikka kammeta Ruotsi ja päästä neljän vuoden tauon jälkeen mitalipeleihin. Fabrice Herzog, Vincent Praplan ja kumppanit osoittivat lohkovaiheessa isoille maille, että myös Sveitsin materiaali on vertailukelpoinen.

Tarinassa on kuitenkin paljon yhtäläisyyksiä hopeakevään kanssa. Sveitsi pelaa hienoa turnausta, kunnes vastaan asettuu pari todellista tekijämiestä kesken kisojen saanut Ruotsi, joka pilaa sveitsiläisten ilon. Keväällä 2013 Sveitsi hävisi Sedineillä vahvistuneelle Ruotsille finaalissa, nyt kohtalona on taipua sisukkaan taistelun jälkeen Bäckströmillä ja Lundqvistilla varustellulle Ruotsille puolivälierissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle