Puolimatkan krouvi - Montreal Canadiens

NHL / Artikkeli
Kaikkien aikojen menestyksekkäin NHL-joukkue Montreal Canadiens on sekavassa tilanteessa: joukkue on myytävänä ja ostajaa ei tahdo löytyä, valmentaja ja GM saivat potkut marraskuussa ja umpisurkea alkukausi. Canadiens on majaillut suurimman osan kaudesta NHLn viimeisten joukossa, mikä on saanut fanit raivostumaan.

Johtoryhmä: GM Andre Savard, päävalmentaja Michel Therrien

Kauteen lähdettäessä Montrealia johtivat vielä eri miehet, Alain Vigneault oli päävalmentajana ja Rejean Houle oli GM. Canadiensin ajauduttua koko liigan viimeiseksi marraskuun lopulla, oli joukkueen presidentti Pierre Boivin pakotettu toimimaan. Hän erotti miehet ja palkkasi Savard’n ja Therrien’n heidän tilalleen maanantaina 20. marraskuuta 2000. Alkoi uusi aikakausi, jonka toivotaan johtavaan seuran historian 25. Stanley Cupiin.

Canadiens on ollut jo vuosia yksi NHLn pienimmistä joukkueista koossa mitattuna ja GM Savard hankki heti lisää kokoa ja kovuutta joukkueeseensa. Ensin saapui kovanaama Gino Odjick vaihdossa PJ Stockiin. Seuraavaksi Savard hankki isokokoisen Chad Kilgerin vaihdossa viime kauden komeettaan Sergei Zholtokiin, joka ei ollut vastannut odotuksia. Viimeisimpänä joukkueeseen hankittiin ruotsalaishyökkääjä Johan Witehall, tällä kertaa waiver-listalta.

Andre Savard on ilmoittanut tekevänsä pelaajakauppoja vain omilla ehdoillaan. Jos hän ei saa takaisin niitä pelaajia mitä haluaa, hän ei tee kauppaa. Hän ei anna periksi. Rejean Houle teki viime kesänä kuuden uuden pelaajan kanssa sopimuksen. Noista pelaajista ainoastaan Eric Landry on jäljellä, muut ovat saaneet lähteä Savard’n otettua GM:n postin.

Michel Therrien on kovaan asenteeseen ja työtekoon uskova valmentaja, joka saapui Canadiensin farmijoukkueesta Quebecista. Kun joukkue ei näyttänyt ensimmäisessä pelissä Therrieniä tyydyttävää asennetta, mies pisti joukkueen luistelemaan kaukalon päästä päähän niin kauan kunnes joku oksensi. Lisäksi hän toi lisää uutuuksia Molson Centreen, ns. ”doghousen”, jonne joutuvat kaikki joiden asenne ei ole kohdallaan. Hän on myös antanut enemmän peliaikaa suosimilleen pelaajille, kuin Vigneault antoi, ja kuinkas muuten nuo pelaajat ovat juuri pelaajia, jotka tekevät niska limassa töitä joukkueensa eteen. Heihin kuuluvat mm. Juha Lind, Eric Landry, Andrei Bashkirov.

Therrien’n uskotaan kuitenkin olevan vain väliaikainen ratkaisu. Tällä hetkellä apuvalmentajana olevan entisen Canadiens-kapteeni Guy Carbonneau’n uskotaan ottavan päävalmentajan toimen tämän kauden päätyttyä.

Maalivahdit

G – Jeff Hackett, Jose Theodore, Mathieu Garon

Kauteen lähdettäessä Canadiensin uskottiin omaavan yhden NHL:n parhaimmista maalivahtitandemeista. Näin ei kuitenkaan ole ollut kauden aikana. Hackett on ollut loukkaantuneena yhteensä jo kaksi kuukautta koko kauden aikana ja Jose Theodore ei ole jatkanut samalla tasolla kuin viime kaudella. Nämä ovat yhdet syyt siihen miksi Canadiens ei ole pelannut hyvin. Viime kaudella Canadiens kipusi pudotuspeliviivan tuntumaan juuri hyvän maalivahtipelin ansiosta.

Hackett on edelleen joukkueen ykkösmaalivahti, kuten on ollut siitä lähtien kun saapui Chicagosta yhdessä puolustaja Eric Weinrichin kanssa. Sitten kun Hackett palaa, Canadiensin on tehtävä päätös: kumpi joukkueen kahdesta nuoresta maalivahdista tulee olemaan Canadiensin tulevaisuuden ykkösmaalivahti? Theodore vai Mathieu Garon? Hackett pystyy varmasti pelaamaan vielä 2-3 kautta ja olisi tukena toiselle nuorukaiselle.

Theodore on pelannut ailahtelevasti. Koko alkukauden mies pelasi huonosti, mutta on parantanut hieman otteitaan. Ei kuitenkaan ykkösmaalivahdin paikan arvoisesti. Ranskalaismedian mukaan "Theo" on pelannut koko ajan hyvin, ainoastaan puolustus ei ole aina ollut hereillä. Garon on pelannut parissa ottelussa ja on pelannut hyvin ottaen huomioon, että ennen tätä kautta ei juuri kokemusta NHL-tasolla ollut.

Puolustus

Patrice Brisebois, Eric Weinrich, Sheldon Souray, Karl Dykhuis, Andrei Markov, Craig Rivet, Christian Laflamme

Viime kaudella Canadiens pelasi todella varmaa puolustuspeliä ja se päästi neljänneksi vähiten maaleja koko liigassa (sekä Montreal että Washington päästivät 194 maalia). Tällä kaudella siitä ei ole ollut tietoakaan ja Habs-puolustus onkin ollut täysin epäorganisoitua.

Canadiensin vakiopakkeihin on lukeutunut jo monta vuotta Patrice Brisebois, Eric Weinrich ja Craig Rivet. Karl Dykhuis hankittiin viime kaudella Philadelphiasta ja on yksi joukkueen tärkeitä puolustajia. Sheldon Souray tuli seuraan vaihtokaupassa, jossa New Jersey Devils sai puolustaja Vladimir Malakhovin. Lisäksi Andrei Markov saapui Venäjältä, jossa oli liigan paras puolustaja.

Viime kaudella pienikokoinen Francis Bouillon nousi Canadiensin kokoonpanoon ja on tälläkin kaudella pelannut jonkin verran, kuten myös Stephane Robidas. Etenkin Robidas on pelannut viime aikoina Andrei Markovin sijaan. Therrien on jättänyt Markovin välillä pois kokoonpanosta, koska hän ei puhu englantia, eikä pysty kommunikoimaan joukkuetovereiden kanssa.

Sheldon Souray on kenties seuran paras puolustava puolustaja, jolta löytyy myös kovuutta ja taklausvoimaa. Souraylla on myös yksi NHL:n kovimmista lyöntilaukauksista ja häntä on jonkin verran käytetty ylivoimassa yhdessä Brisebois’n kanssa. Hän ei ole tehnyt vasta kuin yhden maalin ja siksi Sourayn ylivoima-aika on vähentynyt.

Loukkaantumisista lähes joka kausi kärsinyt Brisebois on joukkueen ylivoimapelin pyörittäjä yhdessä Saku Koivun kanssa. Brisebois sai viime kaudella kasaan 10 maalia ja 35 pistettä 54 ottelussa, mikä on yksi hänen parhaista kausistaan. Tällä kaudella Brisebois voi hyvinkin saavuttaa 40 pisteen rajan ensimmäistä kertaa urallaan. Joukkueestaan eniten ylivoimaa pelaavan Brisebois’n parina on useimmin ollut Andrei Markov, aina vain kun Markov on pelaavassa kokoonpanossa mukana.

Eric Weinrich ei ole pelannut niin varmasti kuin hänen on totuttu pelaavan, silti hän on yhdessä Patrice Brisbois’n kanssa pelannut eniten Canadienseistä. Weinrichin uskotaan siirtyvän kauden aikana johonkin toiseen seuraan. Monet seurat ovat olleet kiinnostuneet hänestä. Hänestä tulee vapaa agentti, UFA, kauden lopussa ja Canadiens haluaa jotain vastineeksi hänestä, joten pelaajakauppa on todennäköinen. Weinrichin ohella Craig Rivet ja Karl Dykhuis pelaavat paljon alivoimaa ja heidän roolinsa tulee kasvamaan mikäli Weinrich kaupataan muualle.

Hyökkääjät

Saku Koivu, Brian Savage, Dainius Zubrus, Benoit Brunet, Trevor Linden, Oleg Petrov, Martin Rucinsky, Chad Kilger, Gino Odjick, Patrick Poulin, Juha Lind, Eric Landry, Andrei Bashkirov, Craig Darby, Eric Chouinard

Varalla: Jason Ward, Arron Asham,

Canadiens-hyökkäys ei ole paperilla mikään huippu, mutta tyydyttävä. Taso on kuitenkin ollut heikkoa, tosin pitkälti lukuisten loukkaantumisten takia. Canadiens johtaa taas NHL:n loukkaantumistilastoa. Lähes kaikki Canadiensin hyökkäävät hyökkääjät ovat olleet loukkaantuneena, lukuunottamatta Brian Savagea.

Saku Koivu on ehdottomasti joukkueensa paras hyökkääjä ja tärkein pelaaja. Aina, kun Koivu pelaa, niin Canadiens on kuin eri joukkue. Joukkueen kapteeni on pelannut ottelut aina täysillä ja periksi antamatta ja on saanut siitä kiitosta faneilta ja medialta. Samaa ei voi sanoa suurimmasta osasta Canadiens-joukkuetta. Koivu onkin saanut pelaamissaan otteluissa keskimääräisesti eniten jääaikaa hyökkääjistä.

Saku Koivun lisäksi ja tueksi ei muita ykkösketjutason omaavia pelaajia löydy. Canadiens-presidentti Pierre Boivin lupasi hankkia joukkueelle hyvän maalintekijän, mutta ei ole lupaustaan vielä täyttänyt. Savage ja Rucinsky ovat ihan kelpo hyökkääjiä, mutta eivät 1. ketjuun sopivia. Trevor Linden ei ole Vancouverin aikaisessa loistossaan ollut enää pitkään aikaan. Koivulla on liian suuri vastuu. Dainus Zubrus on lupaava, mutta tasaisuus puuttuu. Hänestä kuitenkin tullee olemaan iloa tulevaisuudessa.

Chad Kilger, joka tuli Edmontonista reilu kuukausi sitten, on pelannut vakuuttavasti. Hän pelaa varmaa puolustuspeliä sekä on loistava aloituksissa. Hän on hoitanut Montrealissa aloitukset kotiin reilun 70 %:n varmuudella. Kilger on noussut paikkaamaan loistavasti loukaantunutta Craig Darbya. Darby, joka on yksi Houlen hyvistä hankinnoista, on ollut Canadiensille tärkeä alivoimapelaaja. Nyt Darby on saanut avukseen Kilgerin.

Therrien’n tultua valmentajaksi ns. roolipelaajat ja puolustusvoittoisemmat hyökkääjät ovat saaneet enemmän peliaikaa. Vigneault ei juuri antanut peliaikaa pelaajille, kuten Juha Lind tai Andrei Bashkirov, mutta Therrien antaa. Jokaisen pelaajan on annettava täysi panos joka ottelussa tai peliaika vähenee. Raatajat pelaavat paljon alivoimaa ja otteluiden loppuhetkiä, kun joukkue yrittää säilyttää johtonsa.

MVP: ? (Koivu muuten, mutta on ollut loukkaantuneena yli puolet kaudesta)

Yllätys: Chad Kilger

Pettymys: Jose Theodore

» Lähetä palautetta toimitukselle