Puolimatkan krouvi - Los Angeles Kings

NHL / Artikkeli
Viime kaudella Kingsit Tyynenmeren divisioonan kakkoseksi ja samalla playoffeihin luotsannut uusi päävalmentaja Andy Murray on ollut tällä kaudella totisen paikan edessä. Joukkue pelaa liian ailahtelevasti ja menettää pisteitä ns. helpoissa otteluissa.

Johtoryhmä: GM Dave Taylor, päävalmentaja Andy Murray

Viime kaudella playoffseihin edenneeltä, mutta jo ensimmäisellä kierroksella Detroitille taipuneelta Kingsiltä odotettiin tämän kauden alussa paljon. Joukkue ei muuttunut kesällä paljoakaan. Veteraanipuolustaja Garry Galley lähti Islandersiin, mutta tilalle saatiin hyökkäyspäässä tehokkaampi Mathieu Schneider Rangersista. Kovaa pelaava puolustaja Sean O’Donnell ja liigan kookkain hyökkääja Steve McKenna varattiin Expansion Draftissa Minnesotaan. Anaheimista saatiin vapaana agenttina pelätty tappelija Stu Grimson. Omista varauksista joukkueeseen paikan pelasivat slovakkipakki Lubomir Vishovsky ja viime kaudella yhden pelin pelannut yliopistotähti Steven Reinprecht.

Hyökkäävää pelitapaa suosivalla päävalmentaja Andy Murraylla oli kauden alussa käsissään nippu pelaajia, jolla oli vuotta aiemmin menty jopa pidemmälle kuin oli odotettu. Ehkä tämän takia GM Taylor ei halunnut tuhota joukkueen viime kauden kemiaa liikaa ja odotti Kingsin pelaavan vähintään samalla tasolla kuin vuosi sitten. Alkukausi vaikuttikin suht hyvältä ja marraskuussa joukkue pelasikin kahdeksan ottelun tappiottoman putken. 14. joulukuuta jälkeen pelaamistaan 12 ottelusta Kings on kuitenkin voittanut vain kolme.

GM Taylorilla on loppukaudella edessään tiukat paikat joukkueen parhaan pelaajan ja kapteeni Rob Blaken kanssa. Ensi kesänä täysin vapaaksi agentiksi tuleva Norris Trophy-voittaja tulisi saada ajoissa uuden sopimuksen alle tai sitten myydä hyvällä hinnalla muualle. Monet joukkueet ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa Blakesta ja Dave Taylor punnitseekin vaihtoehtoja, joko miehen Kingsissä pitämiseksi uudella ja huomattavan kalliilla sopimuksella tai sitten hänen myymisellään.

Maalivahdit

G – Jamie Storr / Steve Passmore / Stephane Fiset

Viime kaudet joukkueen ykkösvahtina toiminut, 30-vuotias Stephane Fiset on kärsinyt koko alkukauden polvivaivoista. 2,35 USD vuodessa tienaava Fiset on pelannut ainoastaa 7 ottelua tällä kaudella. Vuonna 1994 Kanadan lupaavimmaksi maalivahdiksi ja seitsemännellä sijalla Kingsiin varattu Jamie Storr onkin kantanut päätorjuntavastuun Fiset’n poissa ollesssa. Storr ei ole kuitenkaan lunastanut häneen kohdistettuja odotuksia, vaikka onkin pelannut kaksi nollapeliä. Torjuntaprosentti 89,8 on kuitenkin selvästi heikoimpia NHL:n ykkösvahtien joukossa. Kesällä Chicagosta vapaana-agenttina tullut Steve Passmore on ei ole tämän hetkisessä kakkosmiehen roolissaan onnistunut yhtään peremmin. Yksi selitys Kings-vahtien huonoihin tilastoihin on hyökkäävä pelityyli, joka jättää maalivahdit usein oman onnensa nojaan.

Puolustus

D1. ( 14 maalia) – Rob Blake (14) / Mattias Norström (0)

D2. ( 16 maalia) – Mathieu Schneider (11) / Lubomir Visnovsky (5)

D3. ( 1 maali) – Jere Karalahti (1) / Aki Berg (0)

Muut:
D- Jaroslav Modry (1), Richard Brennan (0), Andreas Lilja (0)

Kingsin puolustuksen ykkösmies on tietysti Rob Blake. Joukkueen kapteeni dominoi kenttää sekä taklauksillaan että hyvällä pelinlukutaidollaan ja pelaa kaikki yli- ja alivoimat normaalivahtojen päälle. Tällä kaudella miehen pelaama keskiarvoaika per ottelu on 28.22 min, kolmanneksi eniten koko NHL:ssa. Kingsin hyökkäävä pelityyli on ollut myös herätys uutta tulemista tekevälle Schneiderille. Mies on jo nyt ylittänyt viime kauden pistemääränsä (30) ja tullee tekemään niitä ylivoimalla paljon lisää. Hyvänä luistelijana Schneider tukee hyökkäyksiä mallikkaasti. Pienikokoinen (175cm) slovakkitulokas Lubomir Visnovsky on ollut joukkeen suurin yllätys tällä kaudella. Hyvä luistelija ottaa hanakasti osaa hyökkäyksiin ja on pelannut myös oman pään mallikkaasti, josta saavutuksena joukkueen paras +/- luku +14.

Ruotsalainen Mattias Norström pelaa tavallisesti Blaken parina ja antaa hyvänä peruspakkina tälle aikaa hyökätä. Norström pelaa vuodesta toiseen tasaisen varmasti ja tälläkään kaudella tahti ei ole muuttunut. Kolmannessa pakkiparissa ovat tavallisesti härmäläiset Karalahti ja Berg. Näiden takana hengittää jatkuvasti niskaan Jaroslav Modry, joka saa aina paikan kokoonpanossa, jos toinen epäonnistuu. Karalahti ei ole päässyt Schneiderin mukaantulon myötä pelaamaan niin paljon ylivoimaa kuin viimekaudella, mikä näkyy miehen pisteissä. Kolmospakkiparin tärkein tehtävä on pitää oma pää puhtaana.

Hyökkäys

Kentälliset

1. (41 maalia) – Luc Robitaille (19) / Jozef Stumpel (10) / Ziggy Palffy (22)

2. (25 maalia) – Bryan Smolinski (11) / Steven Reinprecht (9) / Nelson Emerson (5)

3. (16 maalia) – Kelly Buchberger (3) / Eric Belanger (5) / Glen Murray (8)

4. (9 maalia) – Stu Grimson (2) / Bob Corkum (2) / Ian Laperriere (5)

Muut:
LW-Craig Johnson (4, loppukauden sivussa), RW-Scott Thomas (2), RW-Brad Chartrand (1), RW-Marko Tuomainen (0)

Hyökkäykseen ei Kingsin pelin ainakaan pitäisi kaatua, sillä asia mikä Kingsissä toimii moitteettomasti on maalinteko. Joukkue johtaa koko NHL:aa 142 tehdyllä maalilla (tilanne 11.1.) ennen St.Lousia, New Jerseytä ja Vancouveria. Ykkösnyrkki Robitaille – Stumpel – Palffy on ollut lähes pitelemätön, aina silloin kun koko vitja on terveenä. Palffy aloitti kauden hurjalla maalitehtailulla ja on edelleen jaetulla kuudennella sijalla NHL:n maalintekijätilastossa, 22 maalillaan. Kings-yleisön suursuosikki Luc Robitaille on myös hyvässä vireessä. Viime kausi meni piloille loukkaantumisen takia, mutta nyt mies on taas pitkästä aikaa yli 90 pisteen vauhdissa. Ketjun sentteri Jozef Stumpel tappeli syksyllä sopimuksestaan ja aloitti kauden sen takia hieman muita myöhemmin ja pelikuntoon pääseminen isolla miehellä tuntuu kestävän.

Palffyn kanssa Islandersista tullut Bryan Smolinski on ilmeisesti tykästynyt valmentaja Murrayn valmennustyyliin ja on omassa piste-ennätys vauhdissa (64 pts kaudella 1995-96). 24-vuotias tulokas Steven Reinprecht on myös saanut kiinni NHL-vauhdista ja on tulokaspörssissä aivan kärkisijoilla. Kakkosen toisella laidalla pelaava Nelson Emeron ei sen sijaan ole enää takavuosien vireessä ja on tehnyt ainoastaan viisi maalia tällä kaudella.

Kingsin kolmos- ja neloskenttä pelaavat tutusti enemmän puolustavaa roolia, vaikkakaan hyökkäys ei niiltäkään ole kielletty. Neloskenttä on nyky-NHL:ssa varsin pelottava ilmestys. Laidolla mielellään hanskansa pudottavat Stu Grimson ja Ian Laperriere sekä keskellä satakiloinen puolustusspesialisti Bob Corkum. Lisäksi reservistä löytyy nuori Brad Chartrand, vihdoin ja viimein sopimuksen saanut Marko Tuomainen sekä 30-vuotias farmijyrä Scott Thomas.

Alkukauden valinnat

MVP: Rob Blake

Yllätys: Lubomir Visnovsky

Pettymys: Jamie Storr

» Lähetä palautetta toimitukselle