Puolimatkan krouvi - Florida Panthers

NHL / Artikkeli
Kauden alkaessa odotettiin Floridan kamppailevan heikohkon Kaakkoisen divisioonan voitosta ja sitä kautta kotiedusta play-offseissa. Toisin on käynyt. Pantterit eivät ole murahdelleet viime kauden tapaan ja niinpä saivat joukkueen johdosta vastanneet Murrayn veljekset väistyä joulun jälkeen uusien miesten tieltä.

Florida Panthers

41 G 8 W – 7 T – 20 L – 6 OL = 29 pts 89 GF – 122 GA

Johtoryhmä: GM Brian Murray / Bill Torrey
Päävalmentaja: Terry Murray / Duane Sutter

Florida oli viime kesänä aktiivinen siirtomarkkinoilla. Draft-tilaisuudessa Florida päätti turvata maalivahtiosastonsa tulevaisuuden kauppaamalla parhaimman nuoren laiturinsa Mark Parrishin ja sentteri Oleg Kvashan Islandersiin nuorta maalivahtia Roberto Luongoa sekä Olli Jokista vastaan. Lisäksi joukkueeseen hankittiin veteraanisentteri Igor Larionov ruokkimaan Pavel Burea. Lähtijöiden lista oli tulijoita pitempi: Parrishin ja Kvashan kesän aikana menetettiin Mike Vernon, Alex Hicks, Ray Sheppard ja Cam Stewart. Näiden lisäksi maaliskuussa oli jo lähetetty nuoret duunarihyökkääjät Ryan Johnson sekä Dwayne Hay Tampaan Mike Sillingeristä ja tammikuussa Dvorak San Joseen Vernonista. Edellisvuoden pelaavasta joukkueesta oli siis lähtenyt seitsemän hyökkääjää ja tilalle oli hankittu vain kolme hyökkääjää, joista kaikki luontaisia senttereitä. Floridassa luotettiin siihen että lupaavat nuoret laiturit kuten Denis Shvidki ja Ivan Novoseltsev olisivat valmiita isoihin peleihin.

Kauden alkupuoli osoitti etteivät nuoret hyökkääjät pystyneet täyttämään heille asetettuja odotuksia eikä puolustuksesta löytynyt tarvittavia tehoja. Niinpä GM Brian Murraylta vaadittiin joukkueeseen lisähankintoja. UFA-laituri Greg Adamsin nimen raapustaminen sopimukseen oli Murrayn mielestä tarvittava lisä hyökkäykseen ja puolustuksessa Jaroslav Spacekin vaihto Chicagon Anders Erikssoniin. Fanit eivät tähän tyytyneet vaan vaativat äänekkäästi lisää muutoksia joukkueeseen tai valmennusjohtoon, mutta Murray ei kauppoja tehnyt, saati sitten erottanut veljeään valmentajan pallilta. Tämä koituikin veljesten kohtaloksi. Joulukuun 28. päivänä Murrayn veljekset erotettiin ja tilalle tulivat valmentajaksi joukkueen scoutti Duane Sutter ja GM:n tontille joukkueen presidentti Bill Torrey.

Ensi töikseen GM Torrey kauppasi huonosti pelanneen Igor Larionovin takaisin Detroitiin. Kaupassa Florida sai puolustajanuorukaisen Yan Golubovskyn.

Duane Sutter painotti ensitöikseen pelaajiaan muistamaan työnteon tärkeyden ja intohimon lajia kohtaan. Sutterin tulon jälkeen myös joukkueen pelityyli muuttui enemmän valmentajansa näköiseksi eli fyysisemmäksi kuin Murrayn aikana. Sutterin aikakaudella Panthersien tulossaldo on 3-1-4-1.

Maalivahdit

G – Trevor Kidd / Roberto Luongo

Floridan maalivahdit ovat jakaneet työurakkansa tähän asti kautta lähes puoliksi, syynä lähinnä kummankin veskarin epätasaiset otteet. Maalivahtien urakkaa toki on vaikeuttanut tuntuvasti puolustuksen jatkuva vierailu sairastuvalla.

Trevor Kidd, jota suunniteltiin ykkösveskariksi viime kauden jälkeen, ei ole päässyt eroon epätasaisista esityksistään. Hyvää iltaa seuraa huono ilta eikä viime kauden alkupuolen loistovirettä ole tälle kaudelle syntynyt. Voittoja on Kiddille kertynyt enemmän(6) kuin Luongolle(2), mutta torjuntaprosentti on alle 90%:n (89,9%). Lisäksi Kidd on vaihdettu pois maaliltaan neljä kertaa kesken ottelun.

Roberto Luongolla on tilillään vain kaksi voittoa, mutta kummatkin nollapelejä. Nuo nollapelit eivät nuoren maalivahdin mieltä varmasti paljon lämmitä kun muuten otteluiden saldo näyttää karua 2V-2T-12H. Luongo on saanut kiitettävästi luottoa ja pelannut aina silloin tällöin kuten maailman lupaavimman nuoren maalivahdin kuuluu pelata.

Puolustus

D1. - (4 maalia) Lance Pitlick(0) / Robert Svehla(4)

D2. - (0 maalia) Anders Eriksson(0) / Jan Golybovsky(0)

D3. - (2 maalia) Lance Ward(0) / Dan Boyle(0)

Muut:
D – Bret Hedican(4), Todd Simpson(1), John Jakopin(1), Brad Ference(0), Peter Ratchuk(0), Joey Tetarenko(0), Mike Wilson(0)

Puolustuksen epäiltiin olevan joukkueen akilleenkantapää kauteen lähdettäessä. Ja kuinka oikeassa asiantuntijat kerrankin olivatkaan; syy vaan ei ole ollut puolustuksen tasossa vaan loukkaantumissumassa. Viime kauden vakiopuolustajista eniten on poissa ollut romuluinen Todd Simpson joka on missannut puolet kaudesta. Lisäksi Lance Pitlick, Bret Hedican ovat olleet sivussa kymmenkunta peliä per mies. Loukkaantumisten vuoksi puolustuksessa onkin pelannut kauden aikana jo 14 eri miestä!

Suurimpia puutteita Floridan puolustuksessa on ollut kunnon tykin puute hyökkäyssiniviivalta. Chicagosta hankittiin hyökkäävänä pakkina tunnettu Anders Eriksson nostamaan tätä osa-aluetta, mutta mies on ollut todellinen pettymys Floridassa. Eriksson on tehnyt 29 pelissä 8 pistettä(kaikki syöttöjä) eli lähes saman pistemäärän joka hänellä oli kasassa 13 pelin jälkeen jo tullessaan Floridaan. Toinen pettymys on ollut Robert Svehla, joka pelaa huonointa kauttaan 7-vuotisen NHL-uransa aikana. Floridan johtopakkina pidetty slovakki teki viime kaudella 49 pistettä, mutta on nyt tasaisen vauhdin taulukolla matkalla kohti 20 pisteen kautta.

Hyökkäys

Ketjut 13.1.2001 pelistä Philadelphiaa vastaan

1. (33 maalia) Rob Niedermayer(5) – Mike Sillinger(7) – Pavel Bure(21)

2. (14 maalia) Ray Whitney(7) – Viktor Kozlov(2) – Marcus Nilson(5)

3. (12 maalia) Greg Adams(4) – Olli Jokinen(4) – Scott Mellanby(4)

4. ( 9 maalia) Peter Worrell(2) – Serge Payer(4) – Ivan Novoseltsev(3)

Muut:
Len Barrie(1), Paul Laus(0), Denis Shvidki(3)

Katsottaessa Floridan maalimääriä tulee mietittyä, että kannattiko joukkueen kaupata kesällä Mark Parrish, joka oli takuuvarma 25 maalin mies. Nuorten Denis Shvidkin ja Ivan Novoseltsevin piti paikata Parrishin menetys, mutta saappaat ovat olleet liian suuret kummallekkin. Näillä näkymin muille kuin Burelle lienee 20:n maalin teko tällä kaudella aika vaikeaa. Buren lisäksi kukaan muu pelaaja ei ole saanut edes 10 maalia aikaiseksi kauden puoliväliin mennessä.

Ykkösketju on ollut ketjuista tehokkain, kiitos ainoastaan Buren, joka on laukonut joka neljännen Floridan maaleista. Joukkueelta uupuu selkeä ykkössentteri Larionovin poistuttua maisemista pettymyksenä. Mike Sillinger ei ole ykkössentteritasoa, vaikka onkin pelannut lähes omalla tasollaan tällä kaudella. Rob Niedermayer pelaa edelleen omalla tasapaksulla tyylillään alle odotusten ja viimeistään tämän kauden jälkeen nuorempi Nieder tullee vaihtamaan maisemaa.

Suuri pettymys on ollut kakkosketju, jossa pahiten on pettänyt sentteri Viktor Kozlov. Viime kaudella 70 pistettä tehnyt Kozlov on tällä hetkellä aivan muulla tasolla kuin mitä taidot edellyttävät(10 pistettä 21 pelissä). Ehkä eniten Kozlovin lamasta on kärsinyt viime kauden 29-maalin Ray Whitney, joka on onnistunut viimeistelemään vasta kahdeksan kertaa tällä kaudella.

Olli Jokiselle tarjottiin jälleen uutta mahdollisuutta lunastaa paikkansa NHL:n hyökkäävissä ketjuissa, mutta valitettavasti Päällikkö on löytänyt itsensä jälleen karvaavasta kolmosketjusta. Jokisen plusmiinus on –10, joka on hyökkääjistä toiseksi huonoin. Pisteitä on kertynyt 4+3 ja suurimmat figuurit löytyvät jäähysarakkeesta, 51 minuuttia.

Floridan ainut NHL-pörssijohjaja löytyy nelosketjusta: kovanyrkkinen Peter Worrell johti tammikuun alussa jäähypörssiä 148 minuutilla. Nyrkkien lisäksi Worrell on kunnostautunut myös pisteiden teossa raskaansarjan mieheksi kiitettävästi(2+7).

Alkukauden Valinnat:

MVP: Ei kukaan

Yllätykset: heikko menestys

Pettymykset: koko joukkue

» Lähetä palautetta toimitukselle