Puolimatkan krouvi - Dallas Stars

NHL / Artikkeli
Viime kaudella Stars oli toisen kerran peräkkäin Stanley Cupin finaalissa. Kesällä 1999 tuli mestaruus, mutta toinen yritys tyssäsi New Jersey Devilsin loistavaan joukkuepelaamiseen. Tältä kaudelta Dallasin kokenut joukkue ei odota yhtään vähempää, kuin mestaruuden takaisin voittamista.

Tilastot tältä kaudelta

(10. tammikuuta. 41. ottelun jälkeen)

24 W – 12 L – 4 T – 1 OL = 53 PTS

Johtoryhmä

GM Bob Gainey, päävalmentaja Ken Hitchcock

Kuusinkertainen (viisi pelaajana) Stanley Cup- ja nelinkertainen Selke Trophy-voittaja Bob Gainey on rakentanut Starsista loistavan joukkueen. Yhdeksättä vuottaan managerina, joista neljä viimeistä päätoimisena, toimiva Gainey on tehnyt erinomaisia kauppoja ja hankkinut kokeineita free agenteja Dallasiin.

Viimeisen neljän vuoden aikana Stars on voittanut Pacific-divisioonan neljä kertaa peräkkäin, voittanut kahdesti NHL:n runkosarjan (Presidents’ Trophy) ja Stanley Cupin 1999. Gainey on hankkinut Dallasiin kokeneita ja monipuolisia pelaajia. Tällä kaudella joukkueessa ei vielä suurempia muutoksia ole ollut. Jamien Langenbrunnerin ja Kirk Mullerin loukkaantuminen antoi mahdollisuuden farmista nostetulle Greg Leebille. Lisäksi Gainey teki tammikuun alussa sopimuksen vapailla markkinoilla olleen veteraani Benoit Hoguen kanssa.

Yksi suurimmista tekijöistä joukkueen menestykseen on ollut kritisoitu päävalmentaja Ken Hitchcock, jonka Gainey palkkasi tilalleen kesällä 1996. Puolustusvoittoista pelityyliä suosiva Hichcock on saanut joukkueen tähdet pelaamaan yhteen ja ensisijaisesti joukkueen eteen.

Kritiikkiä mies saa siitä, että Starsin pelityyli ei ole monenkaan mielestä katsojaystävällistä. Tiukka keskialueen puolustus ja varma oman pään pelaaminen on varsin tehokasta, mutta ei näyttävää. Mutta Hitchcockia ja Starsia tämä ei haittaa niin kauan kuin voittoja tulee. Starsin pelityyli ei suuresti ole muuttunut tälle kaudelle ja joukkue on taas NHL:n kärkipäässä vähiten päästetyissä maaleissa.

Starsilla on tälläkin kaudella koossa ryhmä, jolla on hyvät mahdollisuudet Stanley Cupiin. Joukkueen vahvuus, puolustus, tulee olemaan taas esillä pudotuspelien alkaessa.

Maalivahdit

Ed Belfour / Marty Turco

Dallasin maalissa on yksi NHL:n ehdottomasti parhaimmista maalivahdeista. Kaksi kertaa Vezina Trophyn NHL:n parhaana maalivahtina voittanut Ed Belfour, 35, piti lähes yksinään joukkuetta pystyssä viime kesän finaaleissa Devilsiä vastaan. Monen asiantuntujan mielestä Conn Smythe –pokaali olisi kuulunut Belfourille Scott Stevensin sijasta. Belfour pelaa agreessiivisesti ja lähtee mielellään katkomaan rännikiekkoja. Mies pitää myös huolen siitä, että vastustajan hyökkääjät eivät tule liian lähelle miehen alueelle.

Tällä kaudella Eddien peli on kuitenkin ailahdellut ja kakkosvahti Marty Turco, 25, on päässyt näyttämään osaamistaan. Turco on pelannut hienosti niissä otteluissa, joissa mieheen on luotettu. 15 ottelusta tilillä on yhdeksän voittoa ja kolme tappiota, torjuntaprosentin ollessa 92,6. Belfourin vastaava luku on 90,1.

Tammikuun alussa Dallasin johto asetti Belfourin pelikieltoon, tämän jätettyä joukkueen Bostonissa. Mies ei ollut tyytyväinen Hichcockin ratkaisuun peluttaa tulevassa ottelussa Turcoa ja laittaa Eddie jäälle aamutreeneihin. Välirikko kesti pari päivää, jonka aikana Turco pelasi loistavasti. Belfour sopi asiansa johdon kanssa ja palasi joukkueen pariin kahden päivän kiukuttelun jälkeen.

Puolustus

Darryl Sydor, (27 pistettä), Sergei Zubov (25), Derian Hatcher (16), Richard Matvichuk (11), Brad Lukowich (8), Sami Helenius (1), Gerald Diduck, Richard Jackman

Stars-puolustuksen perustan luovat nelikko Zubov, Hatcher, Matvichuk ja Sydor. Taitava Zubov on puolustuksen kiekollinen johtaja, joka pelaa viivalla ykkösylivoimassa. Tällä kaudella tahti ei ole muuttunut ja mies tullee tekemään vähintään samat tehot (42 pts) kuin vuotta aiemmin.

Kapteeni Derian Hatcher on yksi liigan monipuolisimpia pakkeja ja on valmis tekemään lähes mitä tahansa voiton eteen. Hatcher pelaa sekä yli- että alivoimat. Agressiivinen Hatcher taklaa usein ja saalistaa siinä sivussa mukavan määrän tehopisteitä. Tällä kaudella maalihanat eivät ole vielä auenneet, mutta Hatcherin arvo mitataankin muuaalla kuin pistepörssissä.

27-vuotias Richard Matvichuk on tyypillinen kanadalaispuolustaja, joka hoitaa oman pään tyylikkäästi, pelaten fyysisesti ja uhrautuvasti. Hän on valmentaja Hitchcockin ykkösvalinta alivoimalla. Miehen pistesaaliit ovat keikkuneet viime vuosina 10 ja 25 välillä, eikä tämäkään kausi tuo poikkusta. Matvichuk pystyy myös tukemaan hyökkäyksiä hyvän luistelutaitonsa ansiosta.

Toinen edmontonilainen, Darryl Sydor, on huomattavasti hyökkäävämpi. Kovan ja tarkan laukauksen omaavana Sydor pelaa Dallasin pelaajista toiseksi eniten ylivoimaa. Sydor on tällä pelannut tällä kaudella erinomaisesti ja ilman loukkaantumista hänellä on mahdollisuudet tehdä oma yhden kauden piste-ennätyksensä.

Muut vakiokokoonpanon puolustajat ovat Brad Lukowich ja suomalainen Sami Helenius. Lukowich on varma oman pään pelaaja, joka ei pisteillä juhli. Toista täyttä kauttaan pelaava 24-vuotias kanadalainen on osoittanut arvonsa ja johtaa Starsin sisäistä +/- tilastoa (+15). Helenius tuli Starsiin kesällä vapailta markkinoilta ja on onnistunut raivaamaan tiensä pelaavaan kokoonpanoon raisuilla otteillaan. Viime kaudella 33 peliä Coloradossa pelannut Helenius on kulkenut pitkän tien pitkin farmisarjoja kohti NHL:aa ja on ollut tällä kaudella Starsin ykköspoliisi ennen Grant Marshallia. Mies pelaa yksikertaista oman pään peliä ja huolehtii tarvittaessa siitä, että Starsin tähtipelaajat saavat pelata rauhassa.

Veteraani Gerald Diduck ja nuori Richard Jackman ovat kaksi reservipakkia, jotka paikkaavat puolustusta jonkun em. ollessa sivussa. Jackman on lupaava hyökkäävä puolustaja, josta odotetaan Dallasissa tulevaisuuden ykköspakkia. Tällä kaudella mies on vielä antanut odottaan tulemistaan. Diduckin Gainey hankki lokakuun lopussa Torontosta, jossa mies jäi ilman peliaikaa. Dallasissakaan sitä ei paljoa ole tullut, mutta varma ja kokenut (17. kausi NHL:ssa) Diduck saattaa olla arvokas mies pudotuspeleissä.

Hyökkäys

Brett Hull (51 pistettä), Mike Modano (43), Joe Nieuwendyk (35), Jere Lehtinen (27), Brenden Morrow (25), Grant Marshall (18), Jamie Langenbrunner (18), Mike Keane (16), Ted Donato (12), Shaun Van Allen (10), Kirk Muller (7), Roman Lyaschenko (7), Tyler Bouck (6), Benoit Hogue (5), Blake Sloan (4), Jon Sim (3), Greg Leeb

Starsin hyökkäyskalusto on varsin veteraanipitoinen. Hull, Modano, Nieuwendyk, Keane, Donato, Van Allen ja Muller ovat kaikki yli kolmekymppisiä. Ikä ei kuitenkaan hidasta varsinkaan Brett Hullin vauhtia. Mies on tekemässä tällä kaudella vahvaa paluuta NHL:n maalintekijätilaston kärkeen. Mahdollisuudet 36-vuotiaalla “Golden Brettillä” ovat jopa 50 maaliin. Viimeksi mies on päässyt tähän kaudella 1993-94 Blueissa. Hull ja Modano pelaavat hienosti yhteen Starsin ykköskentässä, jossa tavallisesti vasenta laitaa polkee kaksinkertainen Selke-voittaja Jere Lehtinen. Kentällinen on yksi NHL:n parhaista.

Joe Nieuwendykin johtamassa kakkoskentässä laidoilla pelaavat nuori voimahyökkääjä Brenden Morrow. 178 senttinen Morrow on taitava ja ärhäkkä laituri, joka ei pelkää ottaa kontaktia. Mies on tällä kaudella Dallasin toiseksi ahkerin taklaaja Matvichukin jälkeen. Tarvittaessa Morrow pudottaa myös hanskat ja on valmis puolustamaan itseään. Jamie Langerbrunner pelasi kentässä ennen loukkaantumistaan. Miehen tilalla on peluutettu sekä Mike Keanea, että Grant Marshallia. Kova ja periksiantamaton Marshall on viime kauden loukkaantumisistaan selviydyttyään taas hyvässä vauhdissa. Edellis kauden piste-ennätys on kauden puolen välin tehojen mukaan vaarassa rikkoontua. NHL:n parhaisiin aloittajiin lukeutuva Nieuwendyk on myös toipunut hyvin viime kauden vaivoistaan. 30 maalia ei ole mahdoton saavuttaa ja miehen johtajan ominaisuudet auttavat joukkuetta pukukopissa.

Kovaa ja likaista työtä tekevä veteraanilaituri Mike Keane, 33, on Starsille tärkeä mies. Vaikka iän mukana paras terävyys ja ärhäkkyys otteista on vähentynyt, niin Keane pystyy edelleen kovalla asenteellaan ja hyvällä puolustamisella auttamaan joukkuettaan. Kolminkertainen Stanley Cup-voittaja ja entinen Canadiens-kapteeni on pelannut viisi kertaa peräkkäin läntisen konferenssin mestaruudesta. Toinen joukkueessa oleva ex-Habs kapteeni, Kirk Muller, on sopeutunut Dallasissa hienosti puolustavaan roolin. Ennen sentterinä pelannut, mutta Starsissa laituriksi siirretty veteraani on tehnyt urallaan viisi kertaa yli 30 maalia. Mies on hyvä esimerkki siitä, miten Hitchcock on saanut NHL:n entisen tähtisentterin puolustamaan nöyrästi joukkueen eteen.

Tälle kaudelle Starsiin tuli mukaan kaksi puolustavan roolin hyökkääjää. Sentteri Shaun Van Allen on paljon käytetty mies kakkos alivoimassa ja vasen laita Ted Donato tuo kokemusta nuoren Roman Lyaschenkon rinnalle neloskenttään. Lyachenko on hyvä kahden suunnan hyökkääjä, joka pelaa toista kauttaan NHL:ssa. Nuorukaisesta odotetaan Dallasissa hyvää taklauspeliin pystyvää “all around” –sentteriä. Tämän kauden tulokas Tyler Bouck on vallanut paikan neloskentän laidalta. Adam Gravesia idolinaan pitävä, 21-vuotias Bouck on vauhdikas pelaaja, joka luistelee hyvin ja taklaa paljon. Viime kaudella WHL:n Prince Georgessa nuorukainen summasi tehot 30+33 57 ottelussa. Sivussa hän hankki tililleen 183 jäähyminuuttia.

Tammikuun 6. Gainey teki sopimuksen vapaana agenttina olleen Benoit Hoguen kanssa. Viime kaudella Phoenixissa 27 ottelua pelannut Hogue oli voittamassa mestaruutta Starsille 1999. Hyvä kahden suunnan vasen laituri tuo lisää kokemusta Dallasin ennalta vahvaan joukkueseen. Mies aloitti Starsissa hyvin antamalla paluuottelussaan kaksi syöttöä Bostonia vastaan.

MVP

Brett Hull

Yllätys

Sami Helenius

Pettymys

Richard Jackman

» Lähetä palautetta toimitukselle