Puolimatkan krouvi - Columbus Blue Jackets

NHL / Artikkeli
Ohion osavaltiossa eletään kovaa, NHL-kiekon aiheuttamaa uutuuden huumaa tulokasjoukkue Columbus Blue Jacketsin vaikeasta alusta huolimatta.

Columbus Blue Jackets

12W-22L-4T-3OL = 32PTS 92GF-128GA

Johtoryhmä: GM Doug MacLean, Päävalmentaja Dave King

Columbuksen urheilutoimea johtaa Florida Panthersissa aikanaan hyvää työtä tehnyt Doug MacLean. Kauden ensimmäisellä puolikkaalla mies ei paljoa muuttanut joukkuetta siitä miksi se muotoutui kesän draftien jälkeen. MacLean on tehnyt muutaman kaupan, joissa on pääasiassa siirtynyt pienemmissä rooleissa esiintyneitä pelaajia. Johtoportaan matalan profiilin ymmärtää koska uutta joukkuetta ei kannata mennä kauheasti muuttamaan vaan kehittää sitä pidemmällä tähtäimellä. Kovimman liikkeen seura teki kirjoittaessaan sopimuksen UFA-pelaaja Alexander Selivanovin kanssa. Tällä liikkeellä yritettiin löytää ratkaisu maalinteko-ongelmiin, jotka ovat joukkuetta vaivanneet koko alkukauden.

Viime vuonna valittaessa uudelle seuralle valmentajaa kehittyi MacLeanille selkeä näkemys siitä, että paras vaihtoehto oli aikaisemmin mm. Montrealissa apuvalmentajana toiminut Dave King. King on vetänyt organisaatioon paljon pelaajia Euroopasta, johtuen osittain mieltymyksestäään euro-kiekkoon. Mies on onnistunut tekemään "nimettömistä" pelaajista kunnon NHL-tason miehiä. King on nauttinut pelaajien suurta luottamusta, mutta ongelmilta ei olla säästytty. Toisaalta johtoportaalla ei ole Columbuksessa kiire, vaan heillä on vielä muutama vuosi aikaa saada Sinitakit nousuun.

Maalivahdit

Kuten aikanaan Floridassa, niin myös Columbuksessa GM MacLean panosti vahvasti maalivahtien tasoon laajennus-joukkueessa. Joukkueen maalissa ovat pelanneet viime kaudella Ottawassa ja Pittsburghissa ollut Ron Tugnutt sekä Coloradon varamaalivahtina toiminut lupaava Marc Denis. Miehillä on todellakin riittänyt tekemistä, sillä Blue Jackets on päästänyt eniten maaleja koko Läntisessä Konferensissa. Kaikkea syytä ei tietysti ole voinut vierittää maalivahtienkaan niskaan, koska he eivät aikaisemmissa seuroissaa ole tottuneet näkemään yhtä paljon mustaa kumia kuin mitä Columbuksessa on tullut nähtyä. Molemmat maalivahdit ovat saaneet paljon vastuuta. Kauteen lähdettiin alunperin sillä ajatuksella että Tugnutt torjuu pääosan ja Denis paikkaa välillä. Kuitenkin myös Denis on päässyt pelaamaan mukavasti. Juuri ennen puolta väliä Ron Tugnutt mursi peukalonsa ja Denis pääsi pelaamaan. Onkin mielenkiintoista nähdä miten tämä vaikuttaa loppukauden marssijärjestykseen.

Seura hankki kesken kauden New York Rangersin organisaatiosta myös lupaavan Jean-Francois Labben. Labbe on tulevaisuuden miehiä, mutta ainakin tällä kaudella peliaika koostuu pääosin farmipeleistä. Loukkaantumisten sattuessa mies voi saada mahdollisuutensa.

Kauden puolivälissä torjuntaprosentit olivat: Tugnutt 90,1 ja Denis 89,7.

Puolustus

Jamie Heward (5 maalia),
Petteri Nummelin (2),
Lyle Odelein (2),
Jamie Pushor (2),
Deron Quint (0),
Matias Timander (0),
Frantisek Kucera (3),
Jean-Luc Grand-Pierre (1),
Rostislav Klesla (2),
Radim Bicanek (0)

Joukkueen kapteenina ja puolustuksen johtohahmona toimii kokenut Lyle Odelein. Ehkä mies ei enää ole aivan entisen veroinen, mutta uudelle joukkueelle kuitenkin arvokas profiili-pelaaja. Columbuksen puolustusta on vaivannut se, että se on päästänyt maaleja omiin turhan paljon. Myös puolustajien tehot ovat huolestuttavan alhaalla. Tämä voi johtua monesta syystä, mutta ehkä merkittävin on se, että heillä ei ole tietynlaista selkeää kiekollisen pelin johtajaa. Jamie Heward ja Petteri Nummelin nauttivat suurta vastuuta kiekollisessa mielessä. Jos miehillä tökkii, on joukkueen pointti-pelaaminen ylivoimalla melko tehotonta. Nummelinin ongelmana on ollut myös otteiden suhteellisen suuri heittely tasossa mitattuna. Columbus varasi ensimmäisenä Rostislav Kleslan, joka on tulevaisuudessa erittäin tärkeä linkki joukkueessa. Kleslalla on kaikki tarvittavat ominaisuudet kehittyä kovaksi NHL-puolustajaksi. Tosin miehellä voi paikan vakiinnuttamisessa mennä vielä kausi tai kaksi.

Tasaisen suoritustason omaavia peruspuolustajia seuralla riittää, mm. Mattias Timander, Radim Bicanek sekä Jamie Pushor. Uutena mielenkiintoisena kasvona kokoonpanossa on esiintynyt Buffalosta tullut tummapintainen Jean-Luc Grand-Pierre.

Alakerran selkeä pettymys on ollut NHL-urallaan umpikujaan joutunut Deron Quint. Mies ei ole tehnyt yhtään maalia ja pelillisestikin taso on heitellyt liian paljon.

Hyökkäys

Geoff Sanderson (14),
Espen Knutsen (5),
Steven Heinze (10),
Serge Aubin (8),
David Vyborny (5),
Kevyn Adams (5),
Tyler Wright (7),
Bruce Gardiner (2),
Kevin Dineen (5),
Alexander Selivanov (3),
Chris Nielsen (2),
Robert Kron (1),
Steve Maltais (0),
Mike Maneluk (2)

Vastustajan päässä CBJ on ollut melko tehoton. Maalit ovat suurimmaksi osaksi keskittyneet ykkösketjulle, jossa ovat useimmin vaikuttaneet Knutsen, Sanderson ja Vyborny. Kaksikko Sandersson-Knutsen on lisäksi täsmäase joukkuelle ylivoima pelissä. Näyttää siltä että Norjan oma poika "Shampoo" on löytänyt vihdoinkin paikkansa NHL:ssä kovien Djurgården kausien jälkeen. Ensimmäinen vierailu Pohjois-Amerikassa oli Knutsenille epäonnistunut Anaheimissa. Tsekin Liigasta tullut David Vyborny on myös onnistunut hienosti. Mies on osoittanut sen miten kovia pelaajia Extra-Liigassa on.

Kesken kauden tehtiin sopimus Alexander Selivanovin kanssa. Hänen pitäisi auttaa joukkuetta sen maalinteko ongelmien kanssa. Mies oli pitkään ilman sopimusta pelattuaan kohtuullisen viime kauden Edmonton Oilersissa. Asianmukaiseen ketjuun päästessään mies on liigan maalintekijöiden eliittiä. Alku on "Selille" kuitenkin ollut kohtuullisen positiivinen.

Seuran poimimat nuoret pelaajat Tyler Wright, Chris Nielsen sekä Serge Aubin ovat lyöneet itsensä läpi. Wright on kauden alkupuoliskolla kehittynyt nousevan tason puolustavaksi sentteriksi. Pittsburgh ei miehelle viime kauden jälkeen enää löytänyt käyttöä. Nielsen on tehnyt pisteitä tulokaspelaajaksi hyvällä tahdilla. Aubin on aikaisempina kausina tehnyt pisteitä AHL:ssä erittäin paljon, mutta koska Coloradon materiaali on erittäin kova, ei mies enää Denveriin jäänyt. Aubin on johtanut taklaustilastoa tällä kaudella ja pelannut yllättävänkin hyvin.

Aikaisemmin Bostonissa koko uransa pelannut veteraani Steven Heinze on alussa raatanut ottelusta toiseen kovalla sykkeellä ja siinä sivussa saanut pientä tikkiäkin. Miehen rooli on usein puolustava, mutta myös hyökkäyksessä Heinze on pätenyt hyvin. Toinen veteraani Kevin Dineen on Heinzen tavoin tärkeä mies tulokasjoukkueelle, niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

MVP: Geoff Sandersson

Yllätys: Espen Knutsen

Pettymys: Jan Caloun

» Lähetä palautetta toimitukselle