Punakone on palannut

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Aika entinen ei koskaan enää palaa, lauloi Junnu Vainio. Niin moni luuli käyneen venäläiselle kiekollekin, mutta mitä vielä. Nyt kaikuu jälleen suuri ja mahtava. Kansallislaulu ja peli on kuin vanhaan hyvään aikaan, vain pelipaidassa on nimet sekä takana, että edessä vaihtuneet.
raportti

Venäjän vauhti myrkkyä Suomelle.[lue lisää]

NHL:n työsulku on aikaansaanut sen, että Venäjän liigaan on virrannut tukuittain huippupelaajia. Eikä ainoastaan venäläisiä, vaan myös ulkomaalaisia. Viimeisimpänä kovana nimenä Dany Heatley liittyi Ak Bars Kazanin riveihin.

Se näkyy myös Venäjän maajoukkueen pelissä. Ei ainoastaan siksi, että pelaajat ovat huippukunnossa jouduttuaan pelaamaan kovatempoisia otteluita illasta toiseen, vaan myös siksi, että maajoukkue saa mukaan kovatasoisia pelaajia. Nytkin Euro Hockey Tourin finaalipaikkaa olivat varmistamassa muun muassa Aleksei Kovalev, Andrei Markov ja Ilja Kovaltshuk. Ja asennekin on hieman eri luokkaa kuin aiempina vuosina.

- Olen ensimmäistä kertaa mukana Euro Hockey Tourilla tänä vuonna ja on hienoa olla mukana, kokenut Kovalev sanoo ja katsoo silmiin siten, että on helppo uskoa miehen puhuvan totta.

Ottelussa Suomea vastaan luuli ajoittain, että oltiin päästy aikakoneeseen ja KKK-ketjun (Kaigorodov-Kovalev-Kovaltshuk) tilalla kentällä hääräsi 80-luvun KLM (Krutov-Larionov-Makarov) tai sen edeltäjä ”Troika-Petrov” (Mihailov-Petrov-Harlamov). Kiekosta ei luovuttu missään vaiheessa, ei peruuteltu ja passivoiduttu, ei lyöty kiekkoa päätyyn vaan hallittiin peliä sillä uskomattomalla taidolla, joka siihen kansaan on äidinmaidossa ja pelitavassa vuosikymmenten aikana iskostunut. Ja mikä parasta, kyse ei ollut ainoastaan tästä yhdestä kolmikosta, vaan koko joukkue pelasi sille vanhalle tyylille uskollisesti.

Kun pelin luonne tulee yleismaailmallisesti muuttumaan kohti kiekkoa hallitsevaa tyyliä, pois nykyisestä vastaiskukyttäämisestä, nousee se pelitapa, mikä venäläisillä on selkäytimessä, jälleen arvoon arvaamattomaan. Siihen pelityyliin parhaat valmentajatkin löytyvät naapurimaasta, nimenomaan näistä vanhoista sotaratsuista.

Ak Bars Kazanissa tällä hetkellä pelaava ja Montreal Canadiensia viime kaudella NHL:ssä edustanut Kovalev taituroi Suomea vastaan kaksi tehopistettä. Ensin hieno maali ja jatkoajalla namusyöttö Kaigarodoville maalin eteen, jonka maali sinetöi Venäjälle paikan Tourin finaaliin.

- Tulimme hakemaan tänne finaalipaikkaa ja saimme sen, mutta se ei tarkoita, että löysäilisimme muissakaan peleissä, Kovalev vakuuttaa.

- Tulimme Suomeen voittamaan ja lähdemme Ruotsiin voittamaan.



”Aiomme näyttää faneillemme ja näpäyttää arvostelijoita”

Suomessa kukaan muu kuin jääkiekkoliitto ei tunnu antavan painoa Euro Hockey Tourin voitolle, ja aiemmin on näyttänyt siltä, ettei Venäjällä arvosteta turnaussarjaa sitäkään vertaa. Nyt on toinen ääni kellossa.

- Jokainen ottelu on tärkeä ja keskitymme tähän täysillä, lupaa Kovalev.

- Muutos tapahtui itseasiassa jo World Cupin aikana. Päätimme, että Venäjän joukkue palautetaan sille tasolle missä se oli 10-15 vuotta sitten. Olen ollut mukana yhdessä Venäjän joukkueessa MM-kisoissa silloin vuosikymmen sitten (1992 toim. huom.) ja haluan palauttaa Venäjän maajoukkueen sinne minne se kuuluu, huipulle. Maailmanmestaruus on yksi urani päätavoitteista, 1994 Stanley Cupin voittanut Kovalev toteaa.

Vanhan kunnon punakoneen aikana maajoukkue oli kansan lempilapsi. Nyt jääkiekkoliitto on köyhä kuin kirkonrotta ja maajoukkue ei ole kiekkofanien sydämissä ykköspaikalla.

- Aiomme näyttää faneillemme parasta mahdollista Venäjää ja näpäyttää myös arvostelijoita. Rosno Cup:n voitto kotikentällä oli ensimmäinen näyttö siitä. Luotamme täysin siihen mitä teemme.

Venäjän joukkueessa on yhdistelmä kokemusta ja nuoruutta. Nyt jalkeilla olleesta joukkueesta päävalmentaja Jursinovin mukaan ehkä kolmasosa on mukana MM-kisoissa keväällä. Poissa olivat muun muassa viime kesän kaksi ensimmäistä varausta, Aleksandr Ovetshkin ja Jevgeni Malkin sekä Detroitissa tuhoisaa jälkeä tehnyt Pavel Datsjuk. Mukana oli Kovalevin tämänhetkinen seura- ja ketjukaveri Ilja Kovaltshuk. Kokenut Kovalev ja nuori Kovaltshuk oli pistetty samaan ketjuun nytkin.

- Iljan kanssa on hieno pelata. Hän on äärimmäisen taitava ja tuo vanhallekin pelaajalle lisäenergiaa, Kovalev naurahtaa.

galleria

Hakametsän juhlaottelu kuvin[katso]

Venäjällä on aiemminkin ollut todellisia tähtisikermiä. Esimerkiksi kotikisoissa 2000 mukana oli järkyttävä määrä todellisia huippuja, mutta joukkue romahti yksilöiden sooloiluun. Sooloilu on ollut ongelmana myös nimettömämmissäkin venäläisryhmissä, mutta Kovalev uskoo sen olevan historiaa.

- Etenemme askel askeleelta ja ottelu ottelulta siihen, että olisimme taas kuten vuosikymmen sitten, emme ryhmä yksilöitä vaan joukkue. Se on hidasta, mutta kaikki ovat sitoutuneet siihen ja uskovat siihen.

Ovatko tarvittavat askeleet otettu, kun kiekko putoaa jäähän MM-kisoissa toukokuussa? Onko Venäjän joukkue valmis?

- Kyllä. MM-kisoissa olemme varmasti joukkue.

» Lähetä palautetta toimitukselle