Pudotuspeliennakko: Bruins jahtaa mestaruutta, Auston Matthews ja Mitch Marner vasta opettelevat voittamaan

NHL / Artikkeli
Patrice Bergeron ja Auston Matthews ovat joukkueidensa tärkeimpiä pelaajia.
Kuva © Getty Images
Boston Bruins ja Toronto Maple Leafs ottavat yhteen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Bruins on noussut runkosarjan jälkipuoliskon hyvien otteidensa ansiosta jo varteenotettavaksi Stanley Cup -voittajaehdokkaaksi. Maple Leafs puolestaan on nuorten tähtien, kuten Auston Matthewsin varaan rakennettu joukkue, joka hakee nyt tosissaan menestystä pudotuspeleistä.

Lähtökohdat

Boston Bruins pelasi erinomaisen runkosarjan lopun ja sijoittui Atlantin divisioonan toiseksi jääden vain pisteen päähän Itäisen konferenssin voittaneesta Tampa Bay Lightningista. Toronto Maple Leafs puolestaan teki uuden organisaation ennätyksen runkosarjan pisteissä (105) sijoittuen Atlantin divisioonan kolmanneksi.

Molemmat joukkueet olivat varmistaneet pudotuspelipaikkansa hyvissä ajoin ennen runkosarjan päätöstä ja saaneet valmistautua rauhassa kevään ratkaisupeleihin. Varsinkin Maple Leafsille tilanne oli uusi, yleensä joukkueen pääsy pudotuspeleihin on ratkennut vasta runkosarjan päätösviikolla.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljästi, Maple Leafs voitti näistä otteluista kolme ja Bruins vain yhden.

Viime kaudella molemmat joukkueet selvisivät pudotuspeleihin pudoten kuitenkin jo ensimmäisellä kierroksella. Bruins hävisi hieman yllättäen Ottawa Senatorsille otteluvoitoin 2−4 ja Maple Leafsin nuori joukkue taipui Washington Capitalsin käsittelyssä myös voitoin 2−4.

Bruins ja Maple Leafs ovat viimeksi kohdanneet pudotuspeleissä kaudella 2012-13, tuolloin tarvittiin täydet seitsemän ottelua paremmuuden ratkaisemiseksi. Seitsemännestä ottelusta muodostui todellinen jännitysnäytelmä.

Maple Leafs johti seitsemättä ottelua kolmannessa erässä jo maalein 4−1, mutta hävisi ottelun kuitenkin jatkoerässä Patrice Bergeronin tekemään 4−5-maaliin. Bruins meni tuolloin lopulta aina Stanley Cup -finaaleihin saakka häviten kuitenkin finaalisarjan Chicago Blackhawksille voitoin 2−4.

Bruinsin viimeinen Stanley Cup -mestaruus on kaudelta 2010-11, tuosta joukkueesta on jäljellä vielä kuusi pelaajaa. Torontossa viimeisistä mestaruusjuhlista on ehtinyt vierähtää aikaa peräti 51 vuotta.

Tämän kevään pudotuspelit ovat torontolaisille vasta kolmannet viimeisen kolmentoista kauden aikana. Maple Leafs on voittanut pudotuspelisarjan viimeksi kaudella 2003-04.

Ratkaisijat

Bruinsin ehdoton syömähammas on Bergeronin johtama ketju, jonka laidoilla viilettävät Brad Marchand ja David Pastrnak. Ketjun kaikki pelaajat tekivät vähintään 30 maalia runkosarjassa Pastrnakin ollessa Bruinsin paras maalintekijä 35 osumalla. Marchand puolestaan oli koko joukkueen paras pistemies 85 tehopisteellään.

Bruinsin puolustuksessa 26-vuotias Torey Krug on pelaamassa uransa parasta kautta, hän oli runkosarjassa koko NHL:n yhdeksänneksi tehokkain puolustaja 59 tehopisteellään. Krugin kuormitus runkosarjassa oli Bruins-valmennukselta melko varovaista. Hän pelasi vain runsaat 20 minuuttia ottelua kohden − vasta kolmanneksi eniten Bruins-puolustajista.

Tuukka Rask aloitti runkosarjan hieman vaisusti parantaen kuitenkin otteitaan mitä pidemmälle kausi eteni. Rask pelasi kauden aikana 21 ottelun putken, jonka aikana Bruins ei hävinnyt kertaakaan varsinaisella peliajalla.

Pudotuspelikokemusta Raskilla on 53 ottelun verran, näissä otteluissa hänen torjuntaprosenttinsa on ollut peräti 92,8 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,12.

Auston Matthews menetti loukkaantumisten takia 20 ottelua runkosarjasta takoen silti 62 ottelussa 34 maalia ja 63 tehopistettä. Matthews oli loukkaantumisista huolimatta Maple Leafsin toiseksi tehokkain pelaaja niin maaleissa kuin tehopisteissäkin. Viime kauden pudotuspelisarjassa Capitalsia vastaan Matthews iski neljä maalia kuuteen peliin.

Maple Leafsin nuoreen kaartiin kuuluu Matthewsin lisäksi Mitchell Marner, 20 ja William Nylander, 21. Marner oli joukkueensa tehokkain pelaaja runkosarjassa 69 tehopisteellään ja Nylander kolmanneksi tehokkain 61 tehopisteellä.

Kokenutta kaartia edustaa James van Riemsdyk, joka oli Maple Leafsin paras maalintekijä 36 osumallaan. Isokokoinen 28-vuotias laituri teki myös samalla oman henkilökohtaisen maaliennätyksensä runkosarjassa.

Unohtaa ei sovi myöskään San Jose Sharksista täksi kaudeksi hankittua veteraani Patrik Marleauta, jolla pudotuspelikokemusta löytyy peräti 177 ottelun verran. Stanley Cup -mestaruutta Marleau ei pitkällä urallaan ole vielä saavuttanut.

Marleaun tuomasta kokemuksesta Maple Leafsiin kertoo jotain se, että Matthews syntyi samana vuonna (1997) kun Marleau aloitti ensimmäisen kautensa NHL:ssä.

Yksi sarjan mielenkiintoisimmista taistelupareista tulee varmasti olemaan Brad Marchand ja Leo Komarov.
Kuva © Getty Images

Yllättäjät

Bruinsin tulokkaat Charlie McAvoyn johdolla pelasivat erinomaisen runkosarjan. McAvoy pelasi Zdeno Charan pakkiparina yli 22 minuuttia ottelua kohden, ja ilman loukkaantumisia 20-vuotias yhdysvaltalainen olisi taistellut tosissaan parhaan tulokkaan palkinnosta.

Hyökkäyksessä tulokkaat tekivät myös esiinmarssiaan, kun Danton Heinen kasasi 47 tehopistettä ja Jake DeBrusk 43 tehopistettä runkosarjassa.

Ryan Donato puolestaan pelasi runkosarjan viimeiset 12 ottelua Bruins-paidassa tehden yhdeksän tehopistettä. 21-vuotias toisen polven NHL-kiekkoilija pelasi alkuvuodesta vielä Harvardin yliopistojoukkueessa.

Tanskalainen maalivahti Frederik Andersen teki Maple Leafsin organisaatioennätyksen runkosarjan voitetuissa otteluissa (38). Andersen pelasi runkosarjan torjuntaprosentilla 91,8 ja päästi 2,81 maalia ottelua kohden. Jos Maple Leafs mielii jatkoon Bruins-sarjasta, on Andersenin pelattava aivan huipputasolla.

Nikita Zaitsev oli poissa vuoden vaihteessa lähes kaksi kuukautta Maple Leafsin puolustuksesta murtuneen jalan takia. Toista kautta rapakon takana pelaava 26-vuotias venäläinen on todellinen työhevonen torontolaisten puolustuksessa pelaten isoja peliminuutteja.

Jatkoon mennäkseen on Maple Leafsin hyökkäyksestä irrottava tehoja myös Matthewsin johtaman ykkösketjun takaa. Runkosarjassa 32 maalia tehneeltä Nazem Kadrilta päävalmentaja Mike Babcock varmasti odottaa tulosta, ja miksi ei myös Kasperi Kapaselta, joka vakiinnutti paikkansa Maple Leafsin kokoonpanossa tällä kaudella.

Lopputulosarvio

Maple Leafsin nuoret tähdet Matthewsin johdolla ovat vuoden kokoneempia kuin viime kauden pudotuspelisarjassa Capitalsia vastaan. Bruins on kuitenkin edellä torontolaisia oikeastaan jokaisella osa-alueella. Bostonilaisten päävalmentajalla Bruce Cassidylla on käytössään erittäin laaja ja rutinoitunut pelaajamateriaali höystettynä erinomaisilla nuorilla tulokkailla.

Boston Bruins jatkoon voitoin 4−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle