Pudotuspelien ratkaisuhetket

LIIGA / Artikkeli
Jatkoaika seuraa koko loppukauden SM-liigan pudotuspelejä tarkalla silmällä ja poimii jokaiselta ottelukierrokselta esiin yhden ottelun ja sen ratkaisuhetken. Ottelun käännekohta voi yhtä hyvin olla taklaus, kiekonriisto, jäähy, valmentajan taktinen veto kuin ratkaiseva maalikin. Tätä kolumnia päivitetään aina jokaisen ottelupäivän jälkeen, jolloin tarkasteltavana on yhden uuden ottelun käännekohta, joka ratkaisi ottelun voittajan eduksi.

Ottelu: Kärpät-TPS 1.4

Ratkaisija: Kimmo Salminen, Arto Järvelä sekä Markku Kruus

Tapahtuma: Kimmo Salmisen saama huitomisjäähy ajassa 34.26

Toinen välierä Raksilassa tarjosi yleisölle jännitystä koko rahan edestä ja kotijoukkuekin pystyi haastamaan TPS:n jo aivan tasavertaisesti. Kärpät siirtyi toisessa erässä jo johtoonkin, mutta Tepsi kuittasi tasoituksen melko pikaisesti. Toisen erän loppupuolella nähtiinkin sitten ottelun ratkaisuhetki tilanteessa, jota ei ensinäkemällä olisi käännekohdaksi uskonut.

Kärppien Kimmo Salminen säntää laukauksen jälkeen odottelemaan Norrenalta irtokiekkoa. Sellaista ei tule, mutta silti Salminen päättää napauttaa Norrenaa suojuksille kovaa. Tästäkös Tepsin miehet hermostuvat. Puolustaja Mikkola siirtää Salmisen oikeaoppisesti syrjään, mutta jälkikäteen vielä kopauttaa Salmista tarpeettomasti nyrkillä napakymppiin. Norrenalle tämäkään ei vielä riitä vaan TPS-veskari heilauttaa kiekon räpylästään kohti Salmista. Jälleen osuma suoraan napakymppiin. Tuomareilla olikin melkoisen konferenssin paikka päättäessään tilanteesta tulevia jäähyjä.

Loppujen lopuksi Järvelä ja Kruus arpovat rangaistuksensa. Kaikkien hämmästykseksi tilanteen jälkeen Kärpät päätyvätkin alivoimalle. Mikkolan lyönti jäi rankaisematta ja Norrena sai ainoastaan henkilökohtaisen kympin. Kaksi rikettä on ilmeisesti vähemmän kuin yksi. TPS ei jätä ylivoimaansa käyttämättä Miikka Rousun lakaistessa Jouni Loposen laukauksen irtokiekon verkon perille ja Tepsin johtoon. Tuon johtomaalin jälkeen Kärppien yritys muuttui väkinäiseksi eikä TPS:llä ollut suuri vaikeuksia siirtyä ottelusarjassa ratkaisevan tuntuiseen 2-0 -johtoon.

Ottelu: Molemmat ensimmäiset välierät

Ratkaisija: Väsymys

Tapahtuma: Ajoissa jatkopaikkansa varmistaneet TPS ja Tappara ovat selvästi paremmassa kunnossa kuin loppuun asti tahkonneet Kärpät ja Ilves

Ensimmäiset välierät ovat oli puhtaita läpihuutojuttuja. Kolmella suoralla voitolla tiensä jatkoon selvittäneet ennkkosuosikit eivät anna väsyneille vastustajilleen mahdollisuuksia taistella voitosta. Sekä Tappara että TPS kuittaavat suurinumeroiset voitot ilman suurempia ongelmia.

Kärpät ja Ilves olivat raskaiden ottelusarjojensa jäljiltä täysin fyysisesti voimattomia haastamaan priimakunnossa olleita vastustajiaan. Kärppien tilannetta pahensi vielä joukkueeseen pahimpaan mahdolliseen aikaan iskenyt kuume-epidemia. Ilveksen punteissa tuntuivat raskaat jatkoerät IFK-sarjassa, palautumisaika ei millään riittänyt. Otteluiden käännekohta oli nähty jo ennen kuin kiekko oli edes pudonnut jäähän.

Ottelu: Ilves-HIFK 29.3

Ratkaisija: Mika Kortelainen ja Antti Bruun

Tapahtuma: Tolppa sisään, tolppa ulos

Yksi käytetyimmistä kliseistä jääkiekko-otteluiden ratkaisuhetkistä puhuttaessa on "tolppa sisään, tolppa ulos". Tässä ottelussa tuo klisee todellakin oli ottelun käännekohta. Ilves ja IFK menivät jo tuttuun tyyliin jatkoajalle ja molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa ratkaista ottelusarja edukseen. Kahden pelaajan laukaukset nousivat ratkaisevaan osaan.

Ensimmäisessä jatkoerässä Mika Kortelainen pääsee erinomaiseen tekopaikkaan ja virittää kovan rannelaukauksen, joka jo ohittaa Ilves-maalia vartioineen Juha Pitkämäen. Viltistä kehiin päästetty Kölli ei kuitenkaan nouse helsinkiläisten sankariksi, sillä epäonnekseen kova veto kilahtaa maalin ristikkoon ja kimpoaa siitä väljemmille vesille. Kliks, tolppa ulos. Toisessa jatkoerässä on vuorostaan Ilves-pelurin vuoro kilautella maalirautoja. Tällä kertaa sentin ero ratkaisee, Antti Bruunin napakka laukaus kimpoaa tolpasta maalin perukoille. Kliks, tolppa sisään. Ilo on ylimmillään Ilves-leirissä, kun taas IFK-pelureiden päät painuvat alas.

Ottelu: Ilves-HIFK 28.3

Ratkaisija: Mika Pietilä

Tapahtuma: Mika Pietilän pelin viivyttämisestä ottama jäähy

Keskiviikon neljännen ottelun käsikirjoitus oli selvä. Ilves painoi päälle kuin yleinen syyttäjä, mutta IFK:n erinomainen maalivahti Ari Ahonen napsi kaikki vedot suojuksiinsa. Ottelu näytti pitkään olevan menossa jo tutuin 0-0 -numeroin jatkoajalle. Kolmannen erän puolivälissä Ilveksen maalivahti Mika Pietilä lähti kuitenkin pitkälle ulos maaliltaan pelaamaan irtokiekkoa. Puolustajatkin olivat vieressä, mutta Pietilä halusi itse vispata kiekon ulos alueelta. Pahaksi onnekseen kiekko suuntautui samalla myös kokonaan ulos pelikentältä.

Tuloksena kahden minuutin istunto sijaiskärsijälle ja IFK:lle erinomainen mahdollisuus murtaa Pietilän nolla. IFK:lla ei kauan nokka tuhissut, kun joukkueelle tarjottiin ylivoimamahdollisuutta. Jaroslav Bednar heitti kiekon maalille johon oli kovaa vauhtia punnertamassa Veikko Nieminen. Nieminen kiitti passista ja laittoi kiekon reppuun sekä samalla iski IFK:lle voittomaalin, josta Ilves ei enää toipunut. Ilveksen hyvä painostus katkesi Pietilän tupeksintaan ja ratkaisumaalin jälkeen Ilves ei enää saanut todellista kirivaihdetta päälle.

Ottelu: Jokerit-Kärpät 27.3

Ratkaisija: Jan Benda

Tapahtuma: Jan Bendan tyylipuhdas aloitusvoitto

Sunnuntain TV-pelin käännekohdaksi voitaisiin helposti nimetä Jokereiden nelosketjun nuorukaisten nopea avausmaali ensimmäisessä erässä. Tuo ei kuitenkaan vielä ottelua ratkaissut, sillä sen verran vahvasti Kärpät vielä painoivat päälle ettei yhden maalin johtoa voinut pitää missään nimessä turvallisena. Toisen erän alussa Jokerit saikin erittäin tärkeän toisen maalin, jonka jälkeen Kärppien takaa-ajo muuttui enemmän tai vähemmän väkinäiseksi puurtamiseksi.

Aloitus Kärppien päädyn b-pisteellä. Benda varastaa hieman ja jallittaa aloitusvastustajansa täysin. Täysin ylivoimainen 100-0 aloitusvoitto josta Benda saa sysättyä kiekon suoraan Pasi Saarisen lapaan. Saarinen virittää hurjan lyöntilaukauksen siniviivalta. Kiekon ja Korhosen välissä on puolen tusinaa peluria eikä Karhulla ole mitään saumaa torjuntaan tuon pelaajaruuhkan takaa tulevaan laukaukseen. Jokereill ei tuon maalin jälkeen enää suuria vaikeuksia johtoaseman säilyttämisessä ollutkaan. Suurin krediitti kuuluu ehdottomasti Bendalle, jonka aloitusvoitto oli kuin suoraan oppikrjasta - pientä huijausta myöden.

Ottelu: Jokerit-Kärpät 25.3

Ratkaisija: Markus Korhonen

Tapahtuma: Korhosen fantastinen maalivahtipeli läpi ottelun

Sunnuntain kierrokselta ei erottunut yhtä yksittäistä käännekohtaa. Sen sijaan sankarimainen ratkaisija kyllä löytyi hyvinkin helposti. Kärppien heikoksi kohdaksi moneen kertaan haukuttu Markus Korhonen näytti kaikille epäilijöilleen taivaan merkit. Jokerit turhautuivat Korhosen maagisiin torjuntoihin kerta toisensa jälkeen. Jokereiden peli näytti lähes kuin joukkue hakkaisi päätään seinään, ja sehän Korhonen olikin: Seinä.

"Karhu-Korho liimaa kaiken!" Varsinkin kolmannen erän hurjassa pommituksessa Korhonen näytti parasta osaamistaan. Välillä Korhonen hankki itselleen jopa lisääkin hommia seikkailemalla kiekon kanssa oman maalinsa takana. Sieltäkin kuitenkin vielä ehdittiin torjuntatöihin ilman ongelmia. Sunnuntain kierroksen itsestään selvä ratkaisija oli siis Markus Korhonen läpi ottelun jatkuneella varmaakin varmemmalla maalivahtipelillään.

Ottelu: Ilves-HIFK 24.3

Ratkaisija: Pentti Matikainen

Tapahtuma: IFK-valmentajan veto laittaa kentälle Mika Nieminen ja Patrik Hucko

Lauantain kierroksen ratkaisuhetki nähtiin jo osittain perjantaina, kun HIFK ja Ilves pelasivat ennätysmäisen maratonottelun. Matikainen täydensi joukkuettaan lauantain otteluun osittain pakon sanelema. Kaukaloon pääsivät hyppäämään syystä tai toisesta aiemmin huilanneet Nieminen ja Hucko. Näistä kavereista tulikin tiukan taiston ratkaisijoita.

Kolmannen erän ehdittyä jo yli puolenvälin sai Patrik Hucko unelmasyötön Raimo Helmiseltä suoraan lapaansa. Puolustajan paikalta hyökkääjäksi komennuksen saanut Hucko kääntyi hitaasti mutta varmasti ja laukoi tarkan rannevedon etuyläkulmasta sisään. Ottelun voittomaali oli nähnyt päivänvalon eikä IFK sen jälkeen enää antanut Ilvekselle mahdollisuutta. Hucko kiitti Matikaista kaukaloon päästämisestä parhaalla mahdollisella tavalla, voittomaalin muodossa.

Ottelu: Jokerit-Kärpät 22.3

Ratkaisija: Jari Laukkanen

Tapahtuma: Jäähy väkivaltaisuudesta ajassa 69.50

Helsingissä jatkoaikaa oli ehditty pelata reilut yhdeksän minuuttia, kun ottelussa nähtiin sen ratkaiseva hetki. Kärpät olivat sinnitelleet kiitettävästi Jokereiden vauhdissa mukana ja onnistuneet nousemaan tasatilanteeseen, joka tiesi ylitöitä pelaajille lisäerän muodossa. Jatkoajalla tunnetusti ei ole juurikaan virheisiin varaa ja tämä nähtiin jälleen kerran. Ajassa 69.50 tuomarikaksikko passitti Kärppien Jari Laukkasen kahden minuutin istunnolle syynä väkivaltaisuus. Laukkanen tarjosi Jokeri-puolustaja Kari Haakanalle kasvohierontaa jopa täysin ilman korvausta, mutta tuomarit eivät tuollaisesta hyväntekeväisyydestä heltyneet. Laukkasen hanska Haakanan nassussa siis oli ottelun ratkaiseva hetki. Jokerit saivat ylivoimansa toimimaan ja Pasi Saarinen kuittasi lyöntilaukauksellaan jatkoaikaratkaisun, joka vei helsinkiläiset ottelusarjassa johtoon.

Laukkasen saama jäähy aiheutti jonkin verran jälkipuintia. Oululaisten mielestä rangaistus ei ollut missään nimessä pudotuspelien yleisen linjan eikä kyseisen ottelun tuomarilinjan mukainen. Pleijareissa – varsinkin – jatkoajalla joukkueiden yleensä annetaan pelata normaalia kovempaa ja tuomarit päästävät selviäkin rikkeitä läpi sormien. Myös Jokeri-kannattajat myönsivät jäähyn tulleen vihelletyksi melko heppoisin perustein. Kuitenkin Laukkasen rike oli sellainen jota tuomareiden on lähes mahdoton olla noteeraamatta. Pieni hanskan survominen kaverin naamavärkkiin ei juuri koskaan jää raitapaidoilta huomaamatta. Tuollaisesta on myös hyvin helppo antaa jäähyjä, sillä tuomareiden ei juuri tarvitse miettiä tulkintoja – nuo vihelletään aina.